Η λύση που ξέρω, και που είχε γραφτεί στις πρώτες σελίδες, είναι ότι παίρνεις
1 λύρα από το πρώτο σακούλι
2 λύρες από το δεύτερο σακούλι
.
.
10 λίρες από το δέκατο
Κάνεις τότε τη ζύγιση και βλέπεις. Αν το τελευταίο ψηφίο τελειώνει σε 9, τότε έχουμε μόνο μία κάλπικη, άρα το ζητούμενο σακούλι είναι το 1ο. Αν είναι 8, τότε έχουμε 2 κάλπικες στη ζύγιση, άρα είναι το 2ο σακούλι κ.ο.κ. μέχρι το 0, όπου τότε η απάντηση είναι το 10ο σακούλι. Πιστεύω αυτή είναι πιο απλή, γι' αυτό και Kenny, respect για τη δική σου!!!
Να πω και εγώ τώρα ένα γρίφο (όχι μαθηματικό) ο οποίος δεν ξέρω αν έχει γραφτεί νωρίτερα, δεν διάβασα όλες τις σελίδες...
Είναι λοιπόν σε ένα μοναστήρι οι μοναχοί και ο ηγούμενος. Μια μέρα λέει ο ηγούμενος στους μοναχούς: "Κάποιοι από εσάς έχουν στο μέτωπό τους το σημάδι του σατανα. Αυτοί που το έχετε θα πρέπει να αυτοκτονήσουν". Μετά από 6 μέρες, όσοι το είχαν το σημάδι, αυτοκτόνησαν. Η ερώτηση είναι, πόσοι ήταν οι μοναχοί που είχαν το σημάδι;
Ο συνολικός αριθμός των μοναχών δεν μας ενδιαφέρει, οι μοναχοί δεν μπορούν να μιλήσουν/κάνουν σινιάλα/γκριμάτσες στους υπόλοιπους και συναντιούνται όλοι μαζί μια φορά την ημέρα το πρωί στην τραπεζαρία. Την υπόλοιπη μέρα βρίσκονται κλεισμένοι στο κελί τους. EDIT: Ο κάθε μοναχός ξέρει πώς είναι το σημάδι, δηλαδή όταν βλέπει κάποιον άλλον, μπορεί αν δει αν το έχει ή όχι. Δεν ξέρουν όμως για τον εαυτό τους.
Πόσοι ήταν, λοιπόν, οι μοναχοί που αυτοκτόνησαν;
Edited by Getekid, 20 September 2010 - 23:35.