Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!
Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Seirei no Moribito - Guardian of the Sacred Spirit
Δεν θα πω πολλά, για να μην καταλήξω όπως το πάνω post μου και θα περίμενω να το τελείωσω για να δώσω ολική εντύπωση, αν και δεν παίζει να αλλάξει, μπαίνει standard στο top 5 μου!
Όλα είναι άριστα ως τώρα, από σχέδιο και ήχους έως και αναπτύξεις χαρακτήρων και κανένα επεισόδιο δεν νιώθει περιττό, ακόμη και αυτά με πιο αργό pace δύσκολα τα λες αργά, καθώς πάντα προσφέρουν κάτι στην ανάπτυξη και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον.
Kudos στους Hunters και τις τακτικές τους, τους λάτρεψα, μιας και τότε κορυφώνονταν η μουσική υπόκρουση και φυσικά το βραβείο πάει στην Balsa, την καλύτερη female lead που έχω συναντήσει ως τώρα (μαζί με τον Guts από Berserk που είνα ο αγαπημένος μου male lead ).
Well as i finished the series yesterday let me say what i am thinking too...... (Radagast you can stop threatening my life nao:hahaha: i kept my promise)
Spoiler:
Θα ξεκινήσω από ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε εκτεταμμένα στις προηγούμενες σελίδες και αφορά το pacing της σειράς. Προσωπικά τουλάχιστον με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη. Ναι και την δράση του την είχε και την προώθηση αυτής αλλά δεν θα μπορούσα να φανταστώ την συγκεκριμένη σειρά χωρίς το "slice of life" κομμάτι της. Θα έχανε υπερβολικά πολύ σε ανάπτυξη χαρακτήρων, ψυχολογία και αιτιολόγηση αν δεν υπήρχε. Χάρη σε αυτό βλέπουμε την σχέση ανάμεσα στην Balsa τον Chagum (αλλά και τον Tanda και τους υπολοιπους να αναπτύσσεται) και να ξεφεύγει από το απλό χρέος που δένει τον σωματοφύλακα με τον προστατευόμενό του (έστω και αν πρόκειται για την εκπλήρωση όρκου και όχι για κάτι τόσο υλικό όσο τα χρήματα) και μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια σχέση ανάλογη με αυτήν μητέρας - παιδιού.
Από εκεί και πέρα το animation ήταν πραγματικά πάρα πολύ προσεγμένο και λεπτομερες. Eίχε δοθεί απίστευτη προσοχή όχι μόνο στους κεντρικούς χαρακτήρες αλλά και στα background τοπία.
Ο ήχος ήταν πάρα πολύ καλός και παραστατικός και έδενε πάρα πολύ καλά με το σύνολο της σειράς αν και τολμώ να πω ότι δεν υπήρξε κάποιο κομμάτι το οποίο να με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Το Opening αρχικά με ξένισε κάπως σαν ατμόσφαιρα αλλά τελικά it grew on me. Μάλλον οφείλεται στο ότι αρχικά περίμενα να δω κάτι πολύ πιο σκοτεινό οπότε μέχρι να πάρω γραμμή μου φαινόταν λίγο υπερβολικά χαρούμενο.
Σαν σύνολο πλοκής έμεινα ευχαριστημένη με το παραπάνω. Πέρα από το ότι σαν ιστορία αυτή καθεαυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αναπτύχθηκε και πάρα πολύ όμορφα. Βλέπουμε έννοιες όπως αυτή του καθήκοντος, της πολιτικής, της θυσίας, της αξίας της ανθρώπινης ζωής αλλά και της ηθικής (του πολεμιστή αλλά και των απλών ανθρώπων). Δεν είδα πουθενά κενά καθώς τα πάντα δικαιολογούνται (από το παρελθόν της balsa και το γιατί είναι έτσι ο χαρακτήρας της) μέχρι αυτό του Tanda και των άλλων χαρακτήρων. Ο κόσμος που περιγράφεται δίνεται με απιστευτη λεπτομέρεια και προσοχή τόσο σε μυθολογία όσο και σε ήθη έθιμα και αντιλήψεις. Όλοι οι χαρακτήρες από τους πρωταγωνιστικούς μέχρι τους δευτερεύοντες ήταν προσεγμένοι μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.
Συνοψίζοντας πιστεύω και εγώ ότι πρόκειται για σειρά που κανείς δεν πρέπει να χάσει και η οποία έχει πολλά να προσφέρει χωρίς σε καμία περίπτωση να γίνεται δυσνόητη η κουραστική.
Πέρασε περίπου μια βδομάδα αφότου το τέλειωσα και ακόμη δεν αξιώθηκα να κάνω post. oO
Spoiler: not for sheet phobics
Βλέποντας το τελευταίο επεισόδιο έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως είχα προβλέψει στα 2 προηγούμενα post που έκανα εδώ στο thread.
Απίστευτη σειρά και must see για όλους και για όλες, μικρούς και μεγάλους.
Μου θύμησε ένα ωραίο παραμύθι για όλες τις ηλικίες, καθώς υπήρχε τέλεια ισορροπία στην ιστορία: άριστο character development και προώθηση γεγονότων, χωρίς να κουράζει υπερβολικά όμως με μακροσκελείς διαλόγους.
Η βία ήταν σε κανονικά όρια επίσης, ούτε πολύ λίγη ούτε σπλαττεριές.
Στα θετικά βάζω λοιπόν:
-Πολύ ωράια ιστορία φαντασίας, για όλες τις ηλικίες.
-Πολύ καλή ανάπτυξη χαρακτήρων και με pace που δεν κουράζει.
-Καλές δόσεις και δράσης (λίγης σχετικά μεν, αλλά απίστευτης δε) και slice of life στοιχείων, που οδηγούν σε αληθοφανείς χαρακτήρες.
-Μουσική πολύ ταιριαστή με την κάθε σκηνή, ειδικά στις "έντονες" στιγμές (fave σκηνή παραμένει στο επεισόδιο 16, εκεί που ο hunter αντιγράφει σε ένα κομμάτι χαρτί τις προτάσεις που είχε αποστηθίσει προηγουμένως, η μουσική βοήθησε πολύ σε αυτό... ομοίως όταν ο Chagum πρωτοαντίκρισε το Nayug ).
-Απίστευτη lead, ακόμη πιο πολύ μιας και γυναικείοι anime χαρακτήρες τόσο δυναμικοί σπανίζουν πάρα πολύ... δύσκολο να βρεθεί 2η Balsa (μόνο η Motoko Kusanagi από το GitS μου 'ρχετε)... επίσης απίστευτο και πολύ ρεαλιστικό και το παρελθόν της.
(η σχέση της με τον Chagum εξελίχθικε πολύ ωραία, από σωματοφύλακα-προστατευόμενου σε μητέρα-γιου και με ρεαλιστικό τρόπο)
-Ενδιαφέροντες δευτερέυοντες χαρακτήρες -κανένας δεν ένιωθε περιττός ή βαρετός- :
Aπό το τέρας ηρεμίας Tanda, τους μικρούς βοηθούς Tohya-Saya και τα αστεία της Shaman Torogai (τα μόνα κωμικά στοιχεία της σειράς), έως και τους πανέξυπνους hunters και τακτικές τους, όπου η αγωνία χτυπούσε κόκκινο με την εμφάνισή τους.
Μόνο ο αυτοκράτορας και λίγο ο Holy Sage με ενόχλησαν μπορώ να πω, αλλά και πάλι οι αντιδράσεις τους ήταν τόσο ρεαλιστικές που δεν το παρατήρησα έντονα.
-Fillers (άκουσα ότι υπήρχαν μερικά) που όχι μόνο δεν κατέστρεψαν την πλοκή, αλλά την εμπλούτισαν με πιο πολλές ιστορίες της καθημερινότητας της Balsa και του Chagum, οδηγόντας πάλι σε καλύτερη ανάπτυξή τους -όλα τα επεισόδια είχαν κάτι να προσφέρουν στην πλοκή- . -Στο επεισόδιο 13 (Neither Man, nor Tiger) είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον sub-story όπου τα λόγια του σιδερά για το Ultimate Sword εκπληρώθηκαν για την Balsa και
Spoiler:
ενώ έκοψε τον Kalbo, δεν πέθανε και μάλιστα την λύτρωσε από την δύσκολη μοίρα της, κανοντάς τον να ξεχάσει το παρελθόν του μαζί της.
Kudos.
-Τέλος, το animation, που ήταν πράγματι ένα από τα καλύτερα στοιχεία της σειράς:
Πανέμορφη η απεικόνιση του κάθε περιβάλλοντος και τις κάθε καιρικής συνθήκης... άλλωστε πήρε και 10 από μενα στο review.
(fave οι σκηνές στον μήλο, Nayug και στην σπηλιά)
Για να πω και την κακία μου όμως, υπήρχαν και 1-2 flaws, όπως σε κάθε σειρά άλλωστε... στην συγκεκριμένη βέβαια πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα:
-Το προτελευταίο επεισόδιο παραλίγο να καταστρέψει το τέλος... αν είχε τέλειωσει εκεί θα είχα αφαιρέσει αρκετούς πόντους από την σειρά, ευτυχώς το 26ο τα διόρθωσε όλα και πήρα το τέλος που ήθελα.
Ο λόγος ήταν κυρίως το ότι δεν πέθανε κανείς, ειδικά hunters, κατά την μάχη τους με τα La Lunga... ούτε μια σταγόνα αίματος δεν είδαμε.
Πέρα από το ότι το έκανε αισθητά "παιδικό" κατά την γνώμη μου και μη ρεαλιστικό, η όλη suspense που είχε δημιουργήθει πιο πριν γύρω από το La Lunga ως ένα μυθικό και αόρατο/ανίκητο πλάσμα... είχε φύγει!
Με το που είδα μόλις 8-9 άτομα να σταματάνε μια ορδή από La Lunga και να καταφέρνουν να τα πολεμάνε επάξια απογοητεύτικα κάπως.
Επίσης το τέλος του 25 δεν μου γέμισε εντελώς το μάτι, με την παράδoση του αυγού... ίσως έφταιγε το γεγονός που περιέγραψα από πάνω, ίσως ότι έγινε πολύ βιαστικά, δεν ξέρω... παρ' όλα αυτά το τραγούδι που χρησιμοποίησαν (fly, fly, nahji) και ο τρόπος που ανακάλυψε ο Tanda για να αφαιρέσει το αυγό μαζί με την Balsa (να 'ταν τα μητρικά της αισθήματα που της επέτρεψαν να το αγκίξει, ενώ ο Tanda και η Τorogai δεν μπορούσαν; ), ήταν καλά για το conclusion του επεισοδίου.
Όπως είπα το 26 τα διόρθωσε όλα άλλωστε.
-To επεισόδιο 14
Spoiler:
με την Shaman να τρέχει και να καταπίνεται από ένα τεράστιο σκουλήκι και να επιβιώνει, ενώ την κυνηγούσε ένα ανίκητο fire elemental που μπορούσε ακόμη και κάτω από το νέρο να πηγαίνει, μου φάνηκε "κάπως" ... όχι τόσο από άποψη ενδιαφέροντος, είχε αγωνία, πιο πολύ από άποψη αληθοφάνειας (filler? ).
Πέραν αυτών τον 2, τίποτα δεν με χάλασε στην σειρά.
Must see για τους πάντες λοιπόν, άλλο τέτοιο anime με τόση πληθώρα καλών στοιχείων δύσκολα θα ξαναβρείτε.
... σταματάω πριν θυμηθώ κι άλλα πράγματα που μου άρεσαν στην σειρά και συνεχίσω το post.
YΓ: Κudos 'n' Credits to Radagasto-sensei, που για μισό περίπου χρόνο με έπρηζε πίεζε να δω αυτή την φανταστική σειρά, αλλά μόνο τώρα κατάφερα να ολοκληρώσω! -domo-
Α) Το ότι δεν πέθανε κανείς ίσως δεν είναι τόσο ρεαλιστικό έρχεται εντούτοις σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα της σειράς και το ότι κάθε ζωή είναι ίση ανεξάρτητα με το αν ανήκει σε ευγενή η απλό πολεμιστή. Αν πέθαινε κάποιος προκειμένου να σωθεί ο Chagum η όλη φιλοσοφία της σειράς θα είχε κενό.
Β) τι εννοείς με τον όρο filler? Γιατί από όσο ξέρω filler είναι όταν κάτι δεν υπάρχει στην έντυπη μορφή (manga ή Novel) και δεν προάγει κάπως την υπόθεση. Αναφορικά με την καταδίωξη της Shaman από το fire spirit πάντως μου φαίνεται λίγο απίθανο να μην υπάρχει στο novel. Eπιπλέον τεχνικά μιλώντας υπάρχει δυνατότητα για φλόγα να διατηρηθεί κάτω από το νερό (εάν είναι αρκετά δυνατή) so για ένα fire spirit δεν θα ήταν και τόσο αδύνατο.
Γ) Ο τρόπος αφαίρεσης του water spirit από τον Chagum και την Balsa μας είχε δοθεί ως hint από το επεισόδιο όπου ο Tanda είχε φύγει από το σώμα του και είχε περάσει κατα λάθος στον Nayug. Για να γυρίσει πίσω έπιασε το αυγό και έστειλε σήματα μέσω αυτού. Οπότε σε μια κατάσταση ανάμεσα στους δύο κόσμους όπως σε αυτή του 25ου επεισοδίου δεν είναι και τόσο ουρανοκατέβατος αυτή η μέθοδος.
Δ) Οι χαρακτήρες του Emperor και του Ηοly Sage imo πάντα αποτελούν ατού της σειράς και όχι ελαττωμα. Αυτοί και κάποιοι άλλοι που δείχνουν ΚΑΙ τις αρνητικές πλευρές τους και όχι μόνο τις θετικές δίνουν αληθοφάνεια και δείχνουν ότι οι άνθρωποι πέρα από προτερήματα (τα οποία επιδεικνύουν χαρακτήρες όπως η Balsa) έχουν και ελαττώματα, και ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία αποτελούν κινητρο για τις πράξεις κάποιου πέρα από την αξία της ανθρώπινης ζωής και τους οικογενειακούς δεσμούς (όπως πχ η διατήρηση μιας αυτοκρατορίας και η πολιτική).
Α) Το ότι δεν πέθανε κανείς ίσως δεν είναι τόσο ρεαλιστικό έρχεται εντούτοις σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα της σειράς και το ότι κάθε ζωή είναι ίση ανεξάρτητα με το αν ανήκει σε ευγενή η απλό πολεμιστή. Αν πέθαινε κάποιος προκειμένου να σωθεί ο Chagum η όλη φιλοσοφία της σειράς θα είχε κενό.
Spoiler:
Τι σχέση έχει εδώ πέρα η λογική ότι όλες οι ζωές είναι ισάξιες, σε όποιον κι αν ανήκουν, μιας και μιλάμε για ένα σαρκοβώρο τέρας και όχι για ανθρώπινο ον;
Αυτό που λες θα είχε κάθε λογική εφ' όσον μιλούσαμε για την αφαίρεση κάποιας ζωής από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως... το ότι 8-9 άτομα μειονεκτούν αριθμητικά και πολεμάνε μια ορδή από τέρατα με δαγκάνες και πλοκάμια, αρκετές φορές το μέγεθος ενός ανθρώπου, και όχι μόνο καταφέρνουν να τους κρατήσουν πίσω, αλλά και να μην κατασπαραχθεί ούτε ένας τους δεν σου φάνηκε καθόλου παράξενο;
Για μενα ήταν και το μεγαλύτερο κενό της σειράς και δεν έχει καμία σχέση η αξία της ανθρώπινης ζωής όταν αντικρίζεις ένα ζώο που σκέφτεται μόνο πως να γεμίσει την κοιλιά του... feel free to disagree.
Spoiler:
Β) τι εννοείς με τον όρο filler? Γιατί από όσο ξέρω filler είναι όταν κάτι δεν υπάρχει στην έντυπη μορφή (manga ή Novel) και δεν προάγει κάπως την υπόθεση. Αναφορικά με την καταδίωξη της Shaman από το fire spirit πάντως μου φαίνεται λίγο απίθανο να μην υπάρχει στο novel. Eπιπλέον τεχνικά μιλώντας υπάρχει δυνατότητα για φλόγα να διατηρηθεί κάτω από το νερό (εάν είναι αρκετά δυνατή) so για ένα fire spirit δεν θα ήταν και τόσο αδύνατο.
Spoiler:
Το 'χεις ελέγξει και το λες;
Εμένα μου ανέφερε την ύπαρξη filler στην σειρά, προκείμενου να αναπτυχθούν καλύτερα κάποιοι χαρακτήρες, το ίδιο άτομο που έβαλε και μενα και σενα να την δεις (you know who you are ), οπότε I took for granted ότι υπήρχαν fillers.
Παρ' όλα αυτά, όπως θα δες, στο συγκεκριμένο σκηνικό με την Torogai έβαλα την λέξη filler σε παρένθεση και με ερωτηματικό, πολύ απλά γιατί μου φάνηκε τυπική filler σκηνή, αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το αν όντως ήταν.
Spoiler:
Γ) Ο τρόπος αφαίρεσης του water spirit από τον Chagum και την Balsa μας είχε δοθεί ως hint από το επεισόδιο όπου ο Tanda είχε φύγει από το σώμα του και είχε περάσει κατα λάθος στον Nayug. Για να γυρίσει πίσω έπιασε το αυγό και έστειλε σήματα μέσω αυτού. Οπότε σε μια κατάσταση ανάμεσα στους δύο κόσμους όπως σε αυτή του 25ου επεισοδίου δεν είναι και τόσο ουρανοκατέβατος αυτή η μέθοδος.
Spoiler:
Indeed, και πες μου λιγάκι τώρα: που είδες να λέω ότι η μέθοδος ήταν ουρανοκατέβατη;
Δεν ανέφερα πουθενά ότι η παράδοση του αυγού είχε κενά, κάθε άλλο, είπα ότι σε συνδιασμό με το τραγούδι και με τον τρόπο που βρήκε ο Tanda μαζί με την Balsa για να το αφαιρέσει έγινε πολύ καλά... αυτό που με χάλασε ήταν το pace με το οποίοι έγινε: τελευταία στιγμή τα ανακάλυψαν όλα και, σε συνδιασμό με αυτό που ανέφερα πιο πριν με τα La Lunga, για μενα οδήγησαν στο να χάσει κάποια ατμόσφαιρα το επεισόδιο.
Παρ' όλα αυτά πουθενά δεν είπα ότι αν είχε τελειώσει έτσι το επεισόδιο θα ήταν fail ή θα είχα μισήσει όλη την σειρά, άλλωστε ήδη παίνεψα τα τόσα θετικά των προηγούμενων επεισοδίων... απλώς το συγκεκριμένο σκηνικό μου βγήκε κάπως πιο αδύναμο συγκριτικά με το πως το περίμενα... δεν σημαίνει ότι δεν μου άρεσε καθόλου όμως.
Επίσης ανέφερα ότι χάρη στην ύπαρξη του 26 "σώθηκε" το τέλος της σειράς κατ' εμέ.
Spoiler:
Δ) Οι χαρακτήρες του Emperor και του Ηοly Sage imo πάντα αποτελούν ατού της σειράς και όχι ελαττωμα. Αυτοί και κάποιοι άλλοι που δείχνουν ΚΑΙ τις αρνητικές πλευρές τους και όχι μόνο τις θετικές δίνουν αληθοφάνεια και δείχνουν ότι οι άνθρωποι πέρα από προτερήματα (τα οποία επιδεικνύουν χαρακτήρες όπως η Balsa) έχουν και ελαττώματα, και ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία αποτελούν κινητρο για τις πράξεις κάποιου πέρα από την αξία της ανθρώπινης ζωής και τους οικογενειακούς δεσμούς (όπως πχ η διατήρηση μιας αυτοκρατορίας και η πολιτική).
Spoiler:
Τα ίδια με το Γ), για δείξε μου πάλι: που ανέφερα ότι οι 2 αυτοί χαρακτήρες αποτελούν ελάττωμα της σειράς;
Είπα για τους χαρακτήρες της σειράς:
-Ενδιαφέροντες δευτερέυοντες χαρακτήρες -κανένας δεν ένιωθε περιττός ή βαρετός- :
Aπό το τέρας ηρεμίας Tanda, τους μικρούς βοηθούς Tohya-Saya και τα αστεία της Shaman Torogai (τα μόνα κομικά στοιχεία της σειράς), έως και τους πανέξυπνους hunters και τακτικές τους, όπου η αγωνία χτυπούσε κόκκινο με την εμφάνισή τους.
Μόνο ο αυτοκράτορας και λίγο ο Holy Sage με ενόχλησαν μπορώ να πω, αλλά και πάλι οι αντιδράσεις τους ήταν τόσο ρεαλιστικές που δεν το παρατήρησα έντονα.
... οπότε όπως βλέπεις κάθε άλλο παρά σε ελάττωμα της σειράς αναφερόμουν, αλλά στο πόσο μου άρεσαν οι χαρακτήρες που περιείχε.
Οι συγκεκριμένοι 2 ήταν από τους πιο αντιπαθητικούς/βαρετούς για μενα, δεν σημαίνει παρ' όλα αυτά ότι δεν αποτέλεσαν αναπόσπαστο στοιχείο της σειράς, ότι δεν ήταν αληθοφανείς και ένα "αναγκαίο κακό" όσο να χει.
Για το πρώτο κομμάτι μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Εσύ μιλάς για το πόσο ρεαλιστικό σου φαίνεται σαν γεγονός ενώ εγώ σου μιλάω για το πόσο έρχεται σε αρμονία με την γενικότερη φιλοσοφία της σειράς και την αρχή του ότι όλες οι ζωές είναι ίσες. Για να γίνω ακόμη περισσότερο σαφής. Όταν σε μια ολόκληρη σειρά η Balsa λέει ότι δεν έχει νόημα να σώσεις μια ανθρώπινη ζωή αν είναι να πεθάνουν άλλες στην πορεία, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και οι ζωές τους ισάξιες, θα ήταν μεγάλη αντίφαση αν στο τέλος πέθαιναν οι χ ή ψ χαρακτήρες, και στην ουσία θα ακύρωνε όλα όσα προσπαθούσε να πει η σειρά στα προηγούμενα επεισόδια. Προσωπικά όταν πρόκειται για σειρά που βασίζεται σε fantasy novel, προτιμώ χίλιες φορές την συνέπεια στο πνεύμα και στην φιλοσοφία της σειράς από την αληθοφάνεια των γεγονότων... But this is just me...
Για το δεύτερο δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το "έχεις ελέγξει?". Αν εννοείς γι αυτό που είπα για την φωτιά και το αν δύναται να υπάρξει κάτω από νερό ναι το έχω ελέγξει. Αν εννοείς για το ποια στοιχεία είναι filler στην σειρά θα σου πω ότι αναφερόμουν στο συγκεκριμένο κομμάτι με την Shaman Torogai και απλά είπα ότι προσωπικά δεν πιστεύω ότι ένα κομμάτι το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την δράση της σειράς και με τόσα στοιχεία δεν αναφέρεται στο novel. Πολύ περισσότερο όταν το κριτήριο με το οποίο το κρίνει κάποιος έτσι είναι επειδή δεν του φάνηκε αληθοφανές. Από εκεί και πέρα αν παρατήρησες δεν σου είπα ότι δεν υπάρχουν filler. Σε ρώτησα με το τί εννοείς εσύ ως filler γιατί πολύ απλά αυτό που αντιλαμβάνεσαι εσύ ως filler μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται και εννοεί ο Radagast. Eσύ μπορεί να ακούς filler και να αντιλαμβάνεσαι τα filler που υπάρχουν σε διάφορες σειρές και τα οποία είναι εντελώς άχρηστα άσχετα με την υπόθεση του manga ενώ ο Radagast να εννοεί ότι επειδή η μεταφορά από Novel σε anime είναι δυσκολη κάποια κομμάτια δόθηκαν πιο αναλυτικά προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα το πνεύμα του anime.
Για το τρίτο και πάλι δεν κατάλαβες αυτό που λέω. Δεν είπα ότι χαρακτήρισες τη μέθοδο ουρανοκατέβατη. Γενικά δεν προσπάθησα να σου αλλάξω γνώμη γι αυτό που είδες. Απλά σημείωσα ότι σαν εξέλιξη δεν ήταν κάτι το οποίο οφειλόταν στο θαύμα της μητρικής αγάπης όπως ανέφερες με το "να 'ταν τα μητρικά της αισθήματα που της επέτρεψαν να το αγκίξει, ενώ ο Tanda και η Τorogai δεν μπορούσαν;" αλλά αντίθετα η αιτιολόγηση μας δίνεται πολύ πιο πριν και είναι πολύ πιο εμπεριστατωμένη από το να μείνει σε ένα λογικό άλμα που το δεχόμαστε με την λογική του "γιατί έτσι" ή με το "την δύναμη της αγάπης". (btw δεν συμπέρανα από πουθενά το ότι δεν μπορούσε ο Tanda να αγγίξει το αυγό καθότι είχε φάει και αυτός λουλούδι. Προσωπικά μου φάνηκε ότι χρειαζόταν καταρχάς βοηθεια για σταθερότητα γιατί με το ένα χέρι κράταγε τον Chagum και δύο χέρια είναι καλύτερα από ένα - plus he was kinda hurt.)
Για το Δ μάλλον υπάρχει διαφορά αντιλήψεων και πάλι. Απλά τυχαίνει προσωπικά όσο αντιπαθητικός και να μου φαίνεται ένας χαρακτήρας σε προσωπικό επίπεδο άλλο τόσο να χαίρομαι την παρουσία του στην σειρά αν δένει καλά με την υπόθεση. I respect your right to feel otherwise.
In any case επειδή σε είδα και γίνεσαι defensive εννοείται ότι γνώμη μου και γνώμη σου. Φυσικά και δεν είναι ανάγκη να συμπεραινουν τα ίδια πράγματα όσοι βλέπουν ένα anime απλά σχολίασα κάποια κομμάτια πάνω σε αυτά που είχες πει και στα οποία είχα διαφορετικό σκεπτικό. Από εκεί και πέρα feel free να κρατήσεις ότι θες ή να αγνοήσεις όλα όσα είπα.
Για το Α) θα πω μόνο ότι αυτό που έννοουσε η Balsa για ισότητα ανθρώπινων ζωών δεν σήμαινε ότι κανένας χαρακτήρας δεν μπορούσε/έπρεπε να πεθάνει στην σειρά, ειδικά από μη ανθρώπινα όντα... οπότε, αν κάτι τέτοιο είχε γίνει από το La Lunga, θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα imo: και πιο ρεαλιστικό και χωρίς να αναιρεί αυτό που είπε η Balsa περί αφαίρεσης ανθρώπινων ζωών.
Αν τώρα για σενα, στο συγκεκριμένο fantasy novel, το τέλος έδενε καλύτερα με το να μην πεθάνει κανένας από "τα χέρια" των τεράτων για να πηγαίνει πιο αρμονικά με τα λόγια της Balsa, τότε φυσικά και είναι καθαρά διαφορά γούστου και δεκτή.
παράξενο πάντως που σε άλλα fantasy endless shounen, το ότι σε κάποιες κρίσιμες στιγμές δεν πεθαίνουν κεντρικοί χαρακτήρες, καλοί και κακοί, σου φαίνετε τόσο μεγάλο flaw, ενώ εδώ όχι. :b
Για το Β) φυσικά και αναφερόμουν στην ύπαρξη filler στην σειρά με το "αν το 'χεις ελέγξει" και όχι σε φυσικά φαινόμενα όπως η ύπαρξη φωτιάς κάτω από το νερό.
Για να καταλάβεις, το πρώτο κομμάτι του επεισοδίου 14, εκεί που η Torogai μιλάει με τους waterpeople σχετικά με το La Lunga στο The Knot, μου φάνηκε φυσικολογικό κομμάτι της νουβέλας.
Η συνέχεια ωστόσο, όπου ένα fire elemental (για του οποίου την ύπαρξη δεν ακούμε ή μαθαίνουμε τίποτα παραπάνω στο υπόλοιπο της σειράς) κυνηγάει την Torogai, από τύχη δεν καταφέρνει να την πιάσει ενώ τρέχει πολύ γρήγορα και δεν σταματάει μπροστά σε τίποτα, οδήγισε εμένα στο συμπέρασμα ότι ήταν filler.
Κι ας ήταν μερικό filler και όχι όλο το επεισόδιο, παραμένει πάντα filler το σκηνικό.
(βέβαια δεν έχω ελέγχξει το συγκεκριμένο, απλά υπόθεση έκανα)
Για το Γ) τώρα: από την στιγμή που ολόκληρη Σαμανός, με χρόνια εμπειρίας, δεν μπορούσε να αγγίξει το αυγό, ενώ ο Tanda την πρώτη φορά τραβήχτηκε πίσω και τις υπόλοιπες κατάφερε μόνο να το πλησιάσει, δικαίως συμπέρανα ότι ακριβώς γι' αυτό και φώναξε την Balsa να τον βοηθήσει (άλλωστε, όπως θα δες, η Balsa έβαλε μπροστά το χέρι της για να πιάσει το αυγό και όχι αυτός, που είχε τόση εμπειρία... και η πράξη αυτή δεν ήθελε κανέναν παραπανίσιο κόπο για τον Tanda, να βάλει το χέρι μπροστά αυτός δηλαδή).
Οπότε πιστεύω ότι, όσες εξηγήσεις κι αν μας έδωσαν προηγουμένως, το συγκεκριμένο σκηνικό δεν έχει καμία σίγουρη απάντηση και φυσικά και η αιτιολόγισή σου είναι δεκτή... άλλωστε γι' αυτό ακριβώς και το έβαλα σε παρένθεση και με ερωτηματικό, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τίποτα.
Για το Δ) εσύ νομίζω δεν με κατάλαβες, μιας και λέγοντας:
Για το Δ μάλλον υπάρχει διαφορά αντιλήψεων και πάλι. Απλά τυχαίνει προσωπικά όσο αντιπαθητικός και να μου φαίνεται ένας χαρακτήρας σε προσωπικό επίπεδο άλλο τόσο να χαίρομαι την παρουσία του στην σειρά αν δένει καλά με την υπόθεση. I respect your right to feel otherwise.
... επανέλαβες με τον δικό σου τρόπο αυτό που ουσιαστικά είπα κι εγώ... όσο και να τους μίσησα μου άρεσε πως έδεσαν με την σειρά και ήταν και οι 2 απαραίτητα στοιχεία.
Πέραν όλων απλά συζήτηση κάνουμε, στα θέματα που άνοιξες... εννοείται ότι κάθε άποψη είναι δεκτή. ^^
Α) Το να πεθάνει κάποιος επειδή προστατεύει έναν άλλο άνθρωπο άσχετα με το αν αυτό γίνεται από τα χέρια ανθρώπινου όντος ή μη σημαίνει ότι βάζει την ζωή του άλλου πάνω από την δική του. Ακόμη και αν η Balsa δήλωνε διατεθιμένη να πεθάνει για να προστατεύσει τον Chagum δεν σημαίνει ότι αυτό έπρεπε να γίνει γιατί στην συγκεκριμένη σειρά η αξία της ζωής είναι απόλυτη.. Και για να απαντήσω στα ψιλά γράμματα αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο συγκεκριμένο βρήκα το να μην πεθάνει κανείς πολύ όμορφο και στο One piece στο οποίο αναφέρεσαι πλαγίως το θεωρώ άκυρο (τελείως άκυρη η σύγκριση μεταξύ των δυο σειρών αλλά εκεί που φτάσαμε....). Δεν βλέπουμε στην συγκεκριμένη σειρά να πεθαίνουν οι κομπάρσοι σαν τις μύγες και να μην τρέχει κάστανο και οι πρωταγωνιστές να βγαίνουν αλώβητοι από αδύνατες καταστάσεις και τραύματα. Κάθε θάνατος που σημειώθηκε στο Seirei είχε τεράστια επίδραση στους γύρω του ακόμη και αν δεν είχαν προσωπική σχέση με τον αποθανόντα και βοηθούσε στο να εξυμνηθεί η αξία της ανθρώπινης ζωής. Σημασία δίνεται μέχρι και στην ζωή των ζώων τα οποία πεθαίνουν κατά την διάρκεια της σειράς και δεν βλέπουμε την δημιουργό να μεροληπτεί υπερ των πρωταγωνιστών.
Β) Για το Β θα πω ότι ξεχνάς ότι μιλάμε για ΕΝΑ βιβλιο από ολόκληρη σειρά. Ξέρεις αν μαθαίνουμε τίποτα στα παρακάτω? Για το σκηνικό που περιγράφεις μπορείς να μιλήσεις για αληθοφάνεια αλλά για filler μου φαίνεται ότι προτρέχεις ιδίως αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο. Αλλά και όντως και να μην υπάρχει στο βιβλίο να σου επαναλάβω ότι είναι τελείως διαφορετικό το να μεταφέρεις manga και το να μεταφέρεις Novel σε anime. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λόγω περιορισμένου χρόνου είναι λογικό το να αλλάξουν κάποια γεγονότα. Αυτό όμως δεν τα κάνει αυτόματα filler στην συγκεκριμένη περίπτωση από την στιγμή που εξυπηρετούν και προάγουν την υπόθεση και εχουν ρόλο στην σειρά.
Γ) Η Σαμάνος Τοrogai δεν είχε φάει το λουλούδι. Ως εκ τούτου ούτε το αυγό μπορούσε να αγγίξει ούτε τον Nayug μπορούσε να δεί. Δεν σου φαίνεται δηλαδή λογικό για μια τόσο λεπτή και επώδυνη επέμβαση ενας πληγωμένος άνθρωπος ο οποίος έχει παράλληλα να κρατήσει και τον ασθενή να θέλει ένα πιο σταθερό χέρι για βοήθεια? Ξεχνάς ακόμη ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αυγό θα έπρεπε να το παραλάβει το πτηνό και ο Tanda στην κατάστασή του δεν μπορούσε να περπατήσει καλά καλά. Το γιατί επιλέχθηκε η Balsa από τους Hunters πιθανότατα έχει σχέση με το πόσο δεμένη είναι με τον Chagum. Αλλά το να βοηθήσει κάποιος με τον οποίο ο Chagum Νιώθει πιο άνετα από το να κάνει κάτι μαγικό η Balsa με την δύναμη της αγάπης και μόνο είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Δ) σορρυ αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το "ενδιαφέροντες οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αλλά με ενόχλησαν ο Sage και ο Aυτοκράτορας τους οποίους τους βρήκα αντιπαθητικούς/βαρετους αλλά ντάξει καλύτερα που υπήρχαν στην σειρά εν τέλη" είναι τελείως διαφορετικό " από το μπορεί να μην συμπαθώ τον αυτοκράτορα και τον Holy Sage σε προσωπικό επίπεδο αλλά μου φάνηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες τους οποίους ευχαριστήθηκα να βλέπω στην διάρκεια της σειράς"
Σε ρώτησα με το τί εννοείς εσύ ως filler γιατί πολύ απλά αυτό που αντιλαμβάνεσαι εσύ ως filler μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται και εννοεί ο Radagast. Eσύ μπορεί να ακούς filler και να αντιλαμβάνεσαι τα filler που υπάρχουν σε διάφορες σειρές και τα οποία είναι εντελώς άχρηστα άσχετα με την υπόθεση του manga ενώ ο Radagast να εννοεί ότι επειδή η μεταφορά από Novel σε anime είναι δυσκολη κάποια κομμάτια δόθηκαν πιο αναλυτικά προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα το πνεύμα του anime.
Spoiler:
Πράγματι εδώ έγινε μια μικρή παρεξήγηση. Εγώ όταν λέω filler εννοώ εντελώς διαφορετικό πράγμα από αυτό που εννοείτε πιθανώς πολλοί που βλέπετε endless shounen. Πιο συγκεκριμένα εννοώ πως έχει πολλά επεισόδια που επικεντρώνονται σε ανάπτυξη διαφορετικών χαρακτήρων, χωρίς να παίζουν και άπειρο ρόλο (μπορεί να παίζουν λίγο ρόλο εώς και καθόλου) στην βασική πλοκή του σεναρίου.
Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν πολύ ταιριαστά και έδιναν και μεγαλύτερο βάθος και ρεαλισμό στην σειρά και τους χαρακτήρες οπότε ουδέποτε με πείραξε το αντίθετο μάλιστα. Σε καμιά περίπτωση δεν εννούσα πως ήταν κάτι που δεν έγινε στην νουβέλα.
Ίσως λάθος μου που το είπα έτσι απλά έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τα fillers.
Spoiler:
Απλά σημείωσα ότι σαν εξέλιξη δεν ήταν κάτι το οποίο οφειλόταν στο θαύμα της μητρικής αγάπης όπως ανέφερες με το "να 'ταν τα μητρικά της αισθήματα που της επέτρεψαν να το αγκίξει, ενώ ο Tanda και η Τorogai δεν μπορούσαν;" αλλά αντίθετα η αιτιολόγηση μας δίνεται πολύ πιο πριν και είναι πολύ πιο εμπεριστατωμένη από το να μείνει σε ένα λογικό άλμα που το δεχόμαστε με την λογική του "γιατί έτσι" ή με το "την δύναμη της αγάπης". (btw δεν συμπέρανα από πουθενά το ότι δεν μπορούσε ο Tanda να αγγίξει το αυγό καθότι είχε φάει και αυτός λουλούδι. Προσωπικά μου φάνηκε ότι χρειαζόταν καταρχάς βοηθεια για σταθερότητα γιατί με το ένα χέρι κράταγε τον Chagum και δύο χέρια είναι καλύτερα από ένα - plus he was kinda hurt.)
Spoiler:
Για το Γ) τώρα: από την στιγμή που ολόκληρη Σαμανός, με χρόνια εμπειρίας, δεν μπορούσε να αγγίξει το αυγό, ενώ ο Tanda την πρώτη φορά τραβήχτηκε πίσω και τις υπόλοιπες κατάφερε μόνο να το πλησιάσει, δικαίως συμπέρανα ότι ακριβώς γι' αυτό και φώναξε την Balsa να τον βοηθήσει (άλλωστε, όπως θα δες, η Balsa έβαλε μπροστά το χέρι της για να πιάσει το αυγό και όχι αυτός, που είχε τόση εμπειρία... και η πράξη αυτή δεν ήθελε κανέναν παραπανίσιο κόπο για τον Tanda, να βάλει το χέρι μπροστά αυτός δηλαδή).
Εδώ επιτρέψτε μου να γίνω δικηγόρος του διαβόλου και να πω την δικιά μου εκδοχή, που προσωπικά με καλύπτει περισσότερο και λίγο με νοιάζει πως θα σας φανεί. Αν και έχει στοιχεία και απ'τους δυο σας. Σεντόνι-Warning:
Spoiler:
Ναι μεν η ανακάλυψη της δύναμης του νέκταρ ήταν κάτι το καινούριο, που μάλιστα η Torogai όντως δεν είχε ανακαλύψει μέχρι τότε, (Ο Τanda το ανακάλυψε τελικά και μάλιστα από παλιότερο επεισόδιο όπως ήδη είπατε) και πράγματι άλλωστε η Torogai ήταν κομπάρσος στο τέλος μιας και δεν έβλεπε τπτ μιας και όλοι είχαν απορροφηθεί στον Nayug, αλλά εγώ πιστεύω πως το αυγό ανέκαθεν φοβόταν, δεν άφηνε κανέναν να το πλησιάσει, πρώτον γιατί δεν είχε έρθει η ώρα του, δεύτερον γιατί δεν μπορούσαν όλοι να το επηρρεάσουν (ενώ τα La lunga απ'τον άλλο κόσμο μπορούσαν), και τρίτον γιατί ήθελε να προφυλαχθεί από οποιονδήποτε ήθελε να του κάνει κακό. Για το τρίτο απόδειξη πως πολλές φορές στην σειρά, προστάτεψε τον ίδιο τον πρίγκηπα με μια μπλε σφαίρα αν θυμάστε)
Στο τέλος το αυγό επέτρεψε στην Balsa να το αγγίξει και να το κάνει extract, (με την βοήθεια του Tanda που υποτίθεται πως εκπαιδευόταν καιρό με την Torogai για σχέσεις μαγείας με τον άλλο κόσμο, που όντως μόνος του δεν μπορούσε στην κατάσταση που βρισκόταν), αλλά και γιατί η ίδια η θέληση του αυγού αλλά και του Chagum έδρασε ως πράξη εμπιστοσύνης προς την Balsa. Το αυγό το ένιωθε αυτό μέσω του πρίγκηπα, είχαν γίνει ένα αυτοί πλέον και την ζούσε κάθε μέρα. Είναι φανερό πως ένιωθε τα αισθήματά της. Και χαρακτηριστικά για να το στηρίξω παραπάνω αυτό, θυμάστε που σε ένα επεισόδιο η ίδια η Balsa είχε πει πως όσο θέλει να σώσει τον πρίγκηπα άλλο τόσο θέλει να σώσει και το αυγό;;(δλδ το πνεύμα) Αυτό ενισχύει ακόμα παραπάνω το μήνυμα της σειράς που βάζει σε ίδια μοίρα αλλά και αξία την ζωή τόσο του αυγού όσο και του πρίγκηπα. Όχι απλά τις ανθρώπινες ζωές αλλά την ζωή γενικώς κάθε πλάσματος. Η Balsa που στην σειρά βίωσε και την μητρική αγάπη αλλά και είχε σε ίδια αξία πάρ'αυτα, την ζωή του αυγού αλλά και του πρίγκηπα (που πλέον ήταν σχεδόν παιδί της), έγινε κάτι το ξεχωριστό για το πνεύμα Nyunga ro im. (έτσι λεγόταν ή το γράφω λάθος?)
Οπότε ουσιαστικά εν μέρη, το βλέπω και ως θετική απάντηση του αυγού για να το βγάλει κάποιος που τελικά πραγματικά εκτιμά την ζωή εξίσου σε όλα τα πλάσματα (πλέον το αυγό δεν φοβόταν), κάτι που πριν 100-200 χρόνια προφανώς δεν είχε ξαναγίνει μιας και ακόμη και αν είχαν βρει το λουλούδι οι ancestors, αμφιβάλλω αν το αυγό θα άφηνε τον οποιονδήποτε να το κάνει extract, χωρίς να γίνει αυτό "by force". (γι'αυτό και τα παλιότερα χρόνια οι carriers του αυγού τελικά όσες προσπάθειες και να έγιναν στο τέλος ξεσκίζονταν απ'τα La lunga, προκειμένου να βγει το αυγό.)
Όχι πως τελικά ήταν ανάγκη να γίνει έτσι σώνει και καλά, απλά ότι σκηνοθετικά και συμβολικά αυτό ήταν και αυτό που ήθελε να περάσει η δημιουργός έστω και με αυτόν τον περίεργο τρόπο.
In any case αυτή είναι η δική μου εκδοχή, δεν σημαίνει πως ισχύει απόλυτα απλά εμένα αυτό μου έμεινε απ'την σειρά κι έτσι θέλω να το θυμάμαι, προτιμώ να το βλέπω και λίγο συμβολικά άλλωστε, δεν χρειάζεται όλα να έχουν 100% επιστημονικές εξηγήσεις. Feel free to disagree. Γι'αυτό την λάτρεψα άλλωστε την σειρά αυτή, γιατί κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνεται αλλιώς ο καθένας.
Edited by Radagast, 25 April 2009 - 02:49.
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...
Σωστά αυτά που λες στο Α) για την Balsa και γενικά για την αξία της ανθρώπινης ζωής (once again), αλλά τι σχέση έχει στο συγκεκριμένο σκηνικό με hunters-La Lunga ακόμη δεν μου το έχεις αναφέρει... τι διαφορά θα έκανε δηλαδή αν ένα La Lunga έτρωγε έστω και έναν hunter;
Θα αναιρούσε όλα τα λόγια τις Balsa δηλαδή;
Το ότι 8-9 άτομα τα βάζουν με πλάσματα μεγαλύτερα σε μέγεθος και αριθμό και καταφέρνουν να επιβιώσουν, ενώ πολεμάνε επάξια μεταξύ τους ήταν απόλυτα φυσικό για σενα ενώ;
Για τα ψιλά γράμματα πιο πολύ με αστείο τόνο το είπα,λόγο του παρελθόντος που έχουμε στο θέμα... ;b δεν θα αναλύσω άλλο την (ανύπαρκτη) αυτή σύγκριση.
Για το Β) δυστυχώς ήμουν θύμα παραπληροφόρισης. ;s
Ο Radagast μου 'χε αναφέρει το συγκεκριμένο σκηνικό, όπως και κάποια άλλα, ως fillers της σειράς... και, ενώ εγώ συμπέρανα ως fillers με τον γνωστό ορισμό, δηλαδή κομμάτια που δεν υπήρχαν στην νουβέλα και που είναι και ο σωστός ορισμός, αυτός μου είπε ότι εννοούσε κομμάτια όπου η πλοκή προχωρούσε πιο αργά, προκειμένου να αναπτυχθούν καλύτερα κάποιοι απ' όλους τους χαρακτήρες της σειράς, κεντρικοί και μη.
Bασίστικα στα λόγια του για να καταλήξω στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, οπότε λάθος μου μεν, δικαιολογημένο δε.
Για το Γ) τώρα:
Το ότι η Σαμανός δεν είχε φάει το λουλούδι την συγκεκριμένη στιγμή και δεν μπορούσε να δει τους άλλους δεν πάιζει ρόλο στο συγκεκριμένο.
Από πριν η Σαμανός είχε δείξει (επεισόδιο 4) και πει (επεισόδιο 23 ή 24) ότι μπορούσε να δει το αυγό μέσα στον πρίγκιπα, αλλά δεν μπορούσε να το αγγίξει... που με οδήγισε στο συμπέρασμα ότι και ο Tanda, ως μαθήτευόμενος και πιο άπειρος, δεν μπορούσε να κάνει περισσότερα.
Άλλο να το δουν και να το πλησιάσουν και άλλο να το αγγίξουν εντελώς, όπως έκανε η Balsa στο τέλος... η Σαμανός απλά βρέθηκε σε μειονεκτική θέση γιατί δεν είχε φάει το λουλούδι, αλλά δεν σημαίνει ότι, αν είχε, θα μπορούσε να είχε αγγίξει το αυγό.
Ο Tanda πάλι, όντως δεν μπορούσε να τρέξει και να πετάξει το αυγό στο ουρανό λόγω του τραύματος που 'χε, αλλά μπορούσε πολύ απλά να το "πασάρει" στην Balsa αφού το έβγαζε με τα χέρια του από τον πρίγκιπα... το ότι επέλεξε να βάλει μπροστά το χέρι της και όχι το (έμπειρο) δικό του, ενώ για στήριγμα μπορούσε πολύ απλά να έχει πίσω το δικό της εμένα προσώπικα με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το αυγό δεν τους άφηνε να το αγγίξουν, δημιουργόντας την ασπίδα του και άφησε, ενώ, την Balsa να το κάνει γιατί κατάλαβε/είδε (τόσον καιρό ήταν μαζί τους άλλωστε) ότι νοιαζόταν ισάξια για κάθε ζωή, ακόμη και την δική του, μια μη ανθρώπινη... είχε άλλωστε αναφέρει η Balsa ότι νοιαζόταν τόσο για τον μικρό όσο και γι αυτό (το αυγό) και ήθελε να τους σώσει και τους 2.
Οπότε επετρεψέ μου να διαφωνήσω και πάλι...
Δ) σορρυ αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το "ενδιαφέροντες οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αλλά με ενόχλησαν ο Sage και ο Aυτοκράτορας τους οποίους τους βρήκα αντιπαθητικούς/βαρετους αλλά ντάξει καλύτερα που υπήρχαν στην σειρά εν τέλη" είναι τελείως διαφορετικό " από το μπορεί να μην συμπαθώ τον αυτοκράτορα και τον Holy Sage σε προσωπικό επίπεδο αλλά μου φάνηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες τους οποίους ευχαριστήθηκα να βλέπω στην διάρκεια της σειράς"
Τι διαφορά έχει δηλαδή το αντιπαθώ/βαριέμαι κάποιον, από το δεν συμπαθώ τον αυτοκράτορα και τον Holy Sage σε προσώπικό επίπεδο;
Και δεν είπα ένα απλό "καλύτερα που υπήρχαν στην σειρά εν τέλη", ανέφερα ότι κανένας χαρακτήρας δεν ήταν περιττός μέσα, όπως και ότι όλοι τους (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των 2) ήταν ρεαλιστικοί και απαραίτητοι.
Ουφ, πολύ το κουράζετε, ούτε ο συγγραφέας δεν θα τα είχε σκεφτεί τόσο πολύ αυτά τα πράγματα..
Πάντως αυτό που λέει ο Radagast για το αυγό είναι ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
Spoiler:
Οπότε ουσιαστικά εν μέρη, το βλέπω και ως θετική απάντηση του αυγού για να το βγάλει κάποιος που τελικά πραγματικά εκτιμά την ζωή εξίσου σε όλα τα πλάσματα
Όντως, νομίζω, ο σεβασμός για τη ζωή είναι ένα από τα βασικά θέματα που θίγει το Seirei no Moribito, και η συγκεκριμένη στιγμή ήταν η κατάληλλη περίσταση για να φανεί αυτό συμβολικά μέσω της πρωταγωνίστριας, που άλλωστε είναι και ο κύριος εκπρόσωπος αυτής της ιδέας.
Γενικά για το anime τώρα, πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου σίγουρα. Στην κουβέντα σχετικά με το 12 Kokuki είχα πει πως, κατά την γνώμη μου, η πραγματική αξία του νοήματος βρίσκεται κυρίως στον τρόπο που αυτό ξεδιπλώνεται. Αυτό ήταν και ένα σημείο στο οποίο το 12 Kokuki δεν με ικανοποίησε όσο θα ήθελα. Δεν μπορώ να πω το ίδιο, όμως, και για το Seirei no Moribido! Είναι ένα anime με περιεχόμενο, το οποίο, ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή όχι με αυτό, ξεδιπλώνεται όμορφα σε όλη τη διάρκειά του, ανοίγοντας πολλά θέματα με ρεαλιστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
για μενα ολα ηταν καταπληκτικα. το τελος το supernatural της υποθεσης τα παντα.
το μονο που δν μ αρεσε ηταν
Spoiler:
με την δασκαλα και τον δολοφονο που η balsa νομιζε τον σκοτωσε αλλα τελικα δν τον σκοτωσε ε τεσπα. μπορω να πω ολα ηταν πολυ ωραια στο episode αλλα το τελoς του επισοδιου δν μαρεσε.
αλλα αυτο βεβαια ειναι λεπτομερια. σε overall ειναι ενα απο τα καλιτερα anime π εχω δει.
κ μαρεσε και η αναφορα στον Guts π εκανε ο Zoro. οντως ειναι κ εμενα η αγαπημενη μ female lead.
με την δασκαλα και τον δολοφονο που η balsa νομιζε τον σκοτωσε αλλα τελικα δν τον σκοτωσε ε τεσπα. μπορω να πω ολα ηταν πολυ ωραια στο episode αλλα το τελoς του επισοδιου δν μαρεσε.
αλλα αυτο βεβαια ειναι λεπτομερια.
Αυτό αρχικά κι εμένα δεν μου πολυάρεσε και δεν έβγαζε τρελό νόημα, αλλά τελικά όταν το σκέφτηκα και το είδα βαθύτερα:
Spoiler: eps 7,13 spoilers
Σχετιζόταν με το επεισόδιο 7, όπου η Balsa συναντάει τον σιδερά και αυτός διηγείται μια ιστορία σχετικά με το Ultimate Sword, λέγοντας:
"A sword that cuts one free from one's karma and does not cut people, that's what I consider to be the Ultimate Sword."
"A good sword can only be made when both the warrior and the smith are in an ideal state of mind. When that balance is broken, a demonic sword is born instead."
Επομένως το επεισόδιο 13 μας απέδειξε ότι η Balsa ήταν ο πολεμιστής (-στρια στην περίπτωση ) που αναζητούσε ο σιδεράς τόσο καιρό και ότι ήταν και οι 2 σε ideal state of mind, επομένως το δόρυ της Balsa, παρ' ότι έκοψε τον Kalbo, δεν τον σκότωσε αλλά τον έκανε να χάσει τις αναμνήσεις του, ελευθερώνοντας την από την (κακή) μοίρα της.
Σχετικά στο γιατί την είδαμε σαν τίγρη σε ένα σκηνικό, σχετίζεται με την ιστορία που διηγήθηκε η δασκάλα πιο πριν, ότι έτσι όπως πολεμούσε είχε αρχίσει να μεταμορφώνεται (μεταφορικά) σε τίγρη, όπως τον πολεμιστή της ιστορίας.
Βλεποντάς το έτσι λοιπόν, σε full ανάλυση το επεισόδιο αυτό μου άρεσε πολύ μετά.
and thx to radagasto-sensei for helping me understand it better ;p
σε overall ειναι ενα απο τα καλιτερα anime π εχω δει. κ μαρεσε και η αναφορα στον Guts π εκανε ο Zoro. οντως ειναι κ εμενα η αγαπημενη μ female lead.
Μωρ μπράβο, το είδες αυτό ανάμεσα σε όλα τα posts;
Πήγα να χαρώ αλλά τελικά άκυρο.
Απ' ότι κατάλαβα μιλάει για την προβολή της παλιάς σειράς στην Αμερική. Παλιά είχαν προβληθεί μόνο τα πρώτα 10 επεισόδια εκεί(Δεν ξέρω γιατί. Πολύ σαδιστικό το βρίσκω.) και τώρα τα έβαλαν από την αρχή και θα προβάλλουν και "καινούργια" εννοώντας τα υπόλοιπα που είδαμε αλλά δεν είδανε.