Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

If You Were Me - Anima Vision


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 27 April 2007 - 17:29

Η Κορέα στους περισσότερους μπορεί να προβάλλεται σα μια αναπτυγμένη χώρα με τεράστια βιομηχανική παραγωγή, πίσω μόνο από τους Κινέζους, τους Ινδούς και τους Ιάπωνες στην Ασία.Δεν υπάρχει άλλωστε άνθρωπος στη Δύση που να μην έχει ακούσει έστω ένα όνομα μιας κορεάτικης εταιρείας. Όμως πίσω από όλα αυτά, αν διαβάσετε λίγο ιστορία, θα δείτε πως η χώρα αυτή πέρασε πολλά δεινά. Όχι μόνο λόγω του εμφυλίου σπαραγμού το διάστημα 1950-53 και τη διχοτόμηση της χώρας σε Βόρεια και Νότια.

Ας μην αναφερθώ στην τωρινή άθλια κατάσταση του βορείου τμήματος και στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, υποβοηθούμενες βέβαια και από αμερικάνικα, ιαπωνικά, ρώσικα και κινέζικα συμφέροντα. Στο τώρα αναπτυγμένο και δημοκρατικό νότιο τμήμα, από το 1961 μέχρι το 1993 ο Στρατός είχε τον πρώτο λόγο και για ένα μεγάλο διάστημα η χώρα κυβερνιόταν από στυγνή στρατιωτική δικτατορία. Η οικονομική ανάπτυξη πολλές φορές βλέπετε απαιτεί κάποιες θυσίες. Μια μοίρα που αν το επέτρεπαν οι συγκυρίες θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει και η Ελλάδα (βλέπε πχ Ισπανία-Πορτογαλία), αν αναλογιστούμε και το δικό μας εμφύλιο και τη δικτατορία του 1967-74 και το πόσο κοντά βρισκόμασταν στο Σιδηρούν Παραπέτασμα και στην ακόμα ασταθή Τουρκία.

Για αυτό και το 2003 η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ν.Κορέας κάλεσε 6 σκηνοθέτες να γυρίσουν ο καθένας από μία ταινία μικρού μήκους με θέμα τα Aνθρώπινα Δικαιώματα, όρος άγνωστος στη χώρα μέχρι το 1993. Οι ταινίες αυτές προβλήθηκαν στη Nότια Κορέα και διεθνώς υπό τον τίτλο "If You Were Me" (Yeo-seot Gae ui Siseon). Αν και η ταινία δεν είχε εμπορική επιτυχία, ακολούθησε και η συνέχεια το 2005 (Da-seot Gae ui Siseon) και επίσης η ταινία animation την ίδια χρονιά με τίτλο "If You Were Me - Anima Vision" (Byeol-byeol Iyagi). Εδώ θα σταθώ στη ταινία animation αλλά και οι ταινίες live-action αξίζουν και ίσως είναι πιο άμεσες στο μύνημα που μεταφέρουν, χωρίς ευτυχώς να υποπίπτουν πάντα σε κύρηγμα και διατηρούν έτσι κάποια από την κινηματογραφική τους εικαστικότητα, ιδίως η Anima Vision.

Πχ ένα θέμα που αγγίζει μια από τις live-action ταινίες βασίζεται σε πραγματικό γεγονός.
Η ταινία με τίτλο N.E.P.A.L (Never Ending Peace And Love), σκηνοθετημένη από το σκηνοθέτη του Old Boy, Park Chan-Wook, αφηγήται την περιπέτεια μιας μετανάστριας από το Νεπάλ που όταν τη συνέλαβε η αστυνομία αναγκάστηκε να μείνει 6 χρόνια σε ψυχιατρική κλινική και λόγω της αδιαφορίας από όσους εμπλέχτηκαν (νοσοκομειακή διοίκηση, αστυνομία, κρατικοί φορείς) αλλά και επειδή δεν υπήρχε νεπαλικό προξενείο στην Κορέα. Επίσης η γυναίκα στον πανικό της, μιας και ο χώρος της ήταν περιορισμένος στη δουλειά της και στο σπίτι της, δεν ήξερε πως να συνεννοηθεί και κανένας δεν υπήρχε που να μιλά τη γλώσσα της. Και επειδή για κάποιους τα Νεπαλικά ηχούσαν σαν Κορεάτικα προφερόμενα από ασθενείς με νοητική καθυστέρηση, αυτό συνέβαλλε περισσότερο στην απομόνωσή της. Κωμικοτραγικές καταστάσεις.Ίσως η καλύτερη ταινία από τις 6.

Άλλες ταινίες αναφέρονται στο σεξισμό που υπάρχει και ξεκινά από την εκπαίδευση (Κορεάτισσες μαθήτριες κάνουν δίαιτα και επέμβαση στα μάτια για να τις προσλαμβάνουν οι εταιρίες και όποια δε συμβαδίζει θεωρείται περιθωριακή), στην εξωτερική εμφάνιση, στην αρρώστια που πιάνει τους γονείς με τα παιδιά τους για τις σχολικές επιδόσεις (ένα παιδί και μαλιστα σε έναν παιδότοπο, υπόκειται σε επέμβαση στη γλώσσα για να μπορεί να προφέρει τα αγγλικά, σε μια ανατριχιαστική ταινία).

Επίσης μια άλλη ταινία αναφέρεται στα δικαιώματα των ανάπηρων και ένας από αυτούς διαλέγει έναν χαρακτηριστικό τρόπο διαμαρτυρίας. Άλλα θέματα όπως τα δικαιώματα των ανθρώπων με σύνδρομο Down, η εκπαίδευση, η καταπάτηση των δικαιωμάτων από την αστυνομία, οι συνθήκες εργασίας, η προκατάληψη για τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους διανοούμενους, τις γυναίκες καλύπτονται με ευρηματικό τρόπο.

Οι ταινίες αξίζουν την προσοχή σας μιας και ξέρουμε ότι στη χώρα μας είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένα άτομα και έχουμε την κατάλληλη παιδεία, μόρφωση και τις υποδομές, ώστε να μην χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ταινίες να μας υποδεικνύουν τί να κάνουμε.

Ας προχωρήσω στην παρουσίαση του τίτλου "If You Were Me - Anima Vision" . 6 σκηνοθέτες από το χώρο του ανεξάρτητου κορεατικού animation συνεργάστηκαν παρουσίαζοντας 6 ταινίες μικρού μήκους που ασχολούνται με διάφορα θέματα. Η ταινία προβλήθηκε επίσης στο Ζάγκρεμπ, στη Μελβούρνη, στο Λονδίνο, στο Βανκούβερ και στην Κορέα στο Φεστιβάλ του Jeonju.



Posted Image


H πρώτη ταινία με τίτλο Daydream, τηςYoo Jinee, είναι σχεδιασμένη και χρωματισμένη ιδιαίτερα και δείχνει μια ωραία σκηνή με έναν πατέρα με την κορούλα του, η οποία έχει σωματική αναπηρία, να κοιμούνται. Και ονειρεύονται διάφορες στιγμές όπως την προκατάληψη που δέχονται από τον κόσμο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και την αισιοδοξία, ιδίως όταν η μικρή βρίσκει ένα εγκαταλειμένο κουτάβι.


Posted Image


Η δεύτερη ταινία με τίτλο Animal Farm, του Kwon Oh-Sung, δημιουργημένη σε claymation, δείχνει την προσπάθεια μιας κατσίκας να μπει σε ένα μαντρί με πρόβατα και να γίνει αποδεκτή, αλλά πάντα διώχνεται από το κριάρι του κοπαδιού. Απελπισμένη σκαρφίζεται διάφορους τρόπους ώσπου η λύση θα έρθει εντελώς αναπάντεχα.

Posted Image


Η ταινία At Her House όπου μια ομάδα ανιματέρ συνεργάστηκε για το σενάριο, δείχνει με ιδιαίτερα εικαστικό τρόπο το τι τραβάει μια Κορεάτισσα γυναίκα που είναι αναγκασμένη να φροντίζει το μωρό της, να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει και τον άντρα της που γυρνά κουρασμένος από τη δουλειά και αράζεται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.

Posted Image


Η ταινία Flesh and Bone, της Amy Lee, σχεδιασμένη με έναν τρόπο που θυμίζει πίνακες του Max Ernst και το animation του Terry Gilliam δείχνει με μοναδικό τρόπο την ιστορία της οικογένειας μιας γυναίκας, η οποία πρέπει λόγω της άσχημης εξωτερικής εμφάνισης της να μπει στη σύγχρονη βιομηχανία εξωραϊσμού και να κάνει διάφορες επεμβάσεις ώστε να γίνει αποδεκτή. Ίσως από τις πιο αξιοπρόσεκτες ταινίες της συλλογής.

Posted Image


Η πέμπτη ταινία με τίτλο Bicycle Trip, από τον σκηνοθέτη της βραβευμένης στο Φεστιβάλ του Annecy ταινίας My Beautiful Girl, Mari (Mari Iyagi) Lee Sung-Gang δείχνει ένα ποδήλατο να περιφέρεται μόνο του και καταλήγει σε μια τραγική ιστορία ενός παράνομου μετανάστη από το Νεπάλ, η οποία θα μπορούσε να τύχει σε οποιονδήποτε μετανάστη. Άριστα σκηνοθετημένη και αυτή η ταινία.

Posted Image


Και τέλος η ταινία Be a Human Being, από τον Park Jae-Dong, γνωστό κορεάτη σατυρικό σκιτσογράφο, καταδικάζει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ένας ανθρωπόμορφος γορίλλας πάει στο σχολείο με άλλους πιθήκους και ζώα. Στην είσοδο του σχολείου υπάρχει αναρτημένη η πινακίδα Be a Human Being και δείχνει πως μέχρι οι μαθητές να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο θα παραμένουν ζώα, αλλά και θα τους φέρονται σα ζώα και μόνο μετά την αποφοίτηση θα αποκτήσουν ανθρώπινη μορφή. Όμως όταν ο γορίλλας γίνεται άνθρωπος μια μέρα στην τάξη, τότε θα επικρατήσει πανικός και θα γίνει το παν από τους καθηγητές για να ξαναγίνει ζώο.

Στο DVD υπάρχουν και συνεντεύξεις των σκηνοθετών αλλά δυστηχώς είναι στα Κορεάτικα χωρίς υπότιλους. Ευτυχώς που σε όσες από τις ταινίες υπάρχει διάλογος υπάρχουν και αγγλικοί υπότιτλοι.

Γενικά το If You Were Me - Anima Vision, αλλά και οι άλλες δύο ταινίες, αξίζουν την προσοχή σας, καθώς τέτοιες προσπάθειες δεν γίνονται συχνά και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια. Μετά την ταινία All the Invisible Children αυτή είναι άλλη μια που μου άφησε καλές εντυπώσεις. Αξίζει να τη δείτε ανεξάρτητα αν προτιμάτε να βλέπετε μόνο εμπορικές παραγωγές ταινιών ή animation. Βέβαια δε σημαίνει αυτό πως πρέπει να βγάλετε συμπεράσματα για την κορεάτικη κοινωνία από μια ταινία. Απλά μας δείχνει τον δρόμο που βαδίζει η χώρα για να αναγνωρίσει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν έχει καμιά σχέση πάντως με τις ταινίες και τα anime που τα βλέπεις για να ξεφύγεις από την πραγματικότητα. Και δείχνει πως η κορεάτικη παραγωγή animation βρίσκεται σε καλό δρόμο και αρχίζει να κάνει τα πρώτα της ανοίγματα προς τη Δύση..

Πληροφορίες για τις ταινίες
If You Were Me (2003)
http://imdb.com/title/tt0391539/

If You Were Me 2 (2005)
http://imdb.com/title/tt0757874/

If You Were Me - Anima Vision (2005), όπου υπάρχει και τρέιλερ
http://www.hancinema.net/korean_movie_If_You_were_Me__2p__Anima_Vision.php