Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πως ήταν τα ανιμε πριν γίνουν ανιμε....
#1
Posted 15 April 2007 - 01:46
Νομιζει κανεις πως βλεπει αμερικανικα καρτουν
http://www.midnighteye.com/features/pioneers-of-anime.shtml
http://www.midnighteye.com/features/pioneers-of-anime2.shtml
ας μην αναφερθώ και σε άλλες τεχνικες animation (πχ Kawamoto, Υ.Kuri).
ενα αλλο ενδιαφερον αρθρο εδω
http://www.awn.com/mag/issue1.5/articles/patten1.5.html
γιατι τιποτα δεν ξεφυτρωνει απο το πουθενα και ολα ειναι αποτελεσμα εξελιξης.
Αν θελετε να εμπλουτισετε τις γνωσεις σας γυρω απο το ιαπωνικο ανιματιον ριξτε του μια ματια
#2
Posted 15 April 2007 - 06:02

.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.
#3
Posted 15 April 2007 - 23:37
http://www.midnighteye.com/features/animated_cartoon.shtml
http://www.midnighteye.com/features/beyond_anime.shtml
δυστηχώς ο Kihachiro Kawamoto δεν ειναι και πολυ γνωστός εκτός Ιαπωνιας, παρολο που ειναι δημοφιλης στη χωρα του.
Αλλά είπαμε, αυτά είναι για animators πιο πολύ, μιας και δε διαφημίζονται αρκετά.
#4
Posted 16 April 2007 - 01:08
#5
Posted 16 April 2007 - 02:02
Ουδέν σχόλιο...'Η πολλή απλά μπορεις να ψαξεις στο wikipedia....
Πολύ ενδιαφέροντα...και ελαφρώς σατανικά...well every one has to start from something...no such thing as parthenogenesis...http://www.midnighteye.com/features/...of-anime.shtml
http://www.midnighteye.com/features/...f-anime2.shtml
και αν αναλογιστούμε το επίπεδο τις ιαπωνίας πριν τον πόλεμο τότε σίγουρα μπορούμε να σκεφτούμε πως και γιατί ξεκίνησαν έτσι ίδιος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο...
Thnx για το ενδιαφέρον θέμα.

For teh nigra brothers, for teh pool, for teh aids...i was there.
Teh BloG si teh BacK
---------------------------------------------------------------------------
#6
Posted 17 April 2007 - 12:52
'Η πολλή απλά μπορεις να ψαξεις στο wikipedia....
μην πολυεμπιστευεσαι το wikipedia. Πολλες φορες γραφουν οτι θελουν. τα παραπανω αρθρα δεν υπαρχουν εκει.
μιας και το ανεφερες παντως, δε χανετε να διαβασετε και αυτο
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_animation
δες ομως το wikipedia τι βγαζει εδώ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=kichachiro+kawamoto&go=Go
και εδώ
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Yoji_Kuri&action=edit
#7
Posted 01 August 2007 - 04:10


Προσωπικά δε μου θυμίζουν Αμερικανικά καρτούν της εποχής (εκτός από το γεγονός πως είναι επίσης ασπρόμαυρα και τεχνικά αδόκιμα ακόμα) και μάλιστα από τις εικόνες ήδη φαίνεται η αισθητική των anime και η "Ιαπωνικότητά" τους (πέρα από τα εμφανή Ιαπωνικά στοιχεία δηλαδή).
#8
Posted 01 August 2007 - 11:34
Και εγω μεγαλωσα αγοραζοντας τα αμερικανικα. Σιγουρα οι Γιαπωνεζοι προτωποροι του αιωνα επιρεαστηκαν πολυ απο τα αμερικανικα κομικς της εποχης, και τα μεγαλα ματια που αγαπαμε τοσο τα εμπνευστηκε ο Tezuka απο τον Disney.
2 πραγματα αξιζει ομως να προσεξουμε:
- Οι γιαπωνεζοι εκαναν τα δικα τους κομικς ετσι ωστε να μην τα μπερδευεις με τιποτα αλλο
- ο λογος που αγαπησαν αυτη την τεχνη ειναι οτι ζωγραφιζαν κομικς εδω και εκατονταδες χρονια. Μην ξεχναμε τα Ukiyo-e.

#9
Posted 01 August 2007 - 11:55
Kάποτε οι ιάπωνες μιμόντουσταν τους αμερικάνους με πρότυπα όπως τον Walt Disney. Tώρα οι αμερικάνοι μιμούνται τους ιάπωνες με πρότυπα όπως τον Hayao Miyazaki. Και κακά τα ψέματα, καλύτερα πράγματα επιρροής από την ιαπωνική τέχνη θα δεις στα αμερικάνικα κόμικς, μιας και στα κινούμενα σχέδια αρκούνται στο να φτιάχνουν εμποροπανήγυρες α λα W.I.T.C.H. (το οποίο αποτελεί μεταφορά από την ομώνυμη σειρά κόμικς).
Και κάτι άσχετο μιας και μιλάμε για Disney (τ' οποίο σηκώνει άλλο thread):
Από 'κει που η Disney κάθε χρόνο θα έβγαζε στους κινηματογράφους κι από 1-3 ταινίες κινουμένων σχεδίων τώρα βασίζεται στις διανομές ταινιών του Hayao Miyazaki και της Pixar (η οποία Pixar υποτίθεται θ' αποχωριζόταν την Disney μετά το Finding Nemo). Για τις αδιάφορες ταινίες τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων του όπως "Η Ζούγκλα" (που 'ναι κι αποπίμηση του "Μαδαγασκάρη") δεν αξίζει καν ν' αναφερθούμε. Φανταστείτε έκει που λέγαμε κάποτε "Ποιά είναι η αγαπημένη σου Disney ταινία" να λέμε στο προσεχές μέλλον "Ποιά είναι η αγαπημένη σου Ghibli ταινία";
#10
Posted 01 August 2007 - 14:52
Το πως κατέληξε, πάντως, το πράγμα στα κινούμενα σχέδια (αλλά και στα κόμικς) είναι αξιοπρόσεκτο:
Kάποτε οι ιάπωνες μιμόντουσταν τους αμερικάνους με πρότυπα όπως τον Walt Disney. Tώρα οι αμερικάνοι μιμούνται τους ιάπωνες με πρότυπα όπως τον Hayao Miyazaki. Και κακά τα ψέματα, καλύτερα πράγματα επιρροής από την ιαπωνική τέχνη θα δεις στα αμερικάνικα κόμικς, μιας και στα κινούμενα σχέδια αρκούνται στο να φτιάχνουν εμποροπανήγυρες α λα W.I.T.C.H. (το οποίο αποτελεί μεταφορά από την ομώνυμη σειρά κόμικς).
Λογικό μιας και τα πράγματα αλλάζουν.Αναμενόμενο επίσης είναι ότι κάποια στιγμή και η Ιαπωνία θα βρεθεί στην αντίθετη θέση.Nothing is forever.
Και κάτι άσχετο μιας και μιλάμε για Disney (τ' οποίο σηκώνει άλλο thread):
Από 'κει που η Disney κάθε χρόνο θα έβγαζε στους κινηματογράφους κι από 1-3 ταινίες κινουμένων σχεδίων τώρα βασίζεται στις διανομές ταινιών του Hayao Miyazaki και της Pixar (η οποία Pixar υποτίθεται θ' αποχωριζόταν την Disney μετά το Finding Nemo). Για τις αδιάφορες ταινίες τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων του όπως "Η Ζούγκλα" (που 'ναι κι αποπίμηση του "Μαδαγασκάρη") δεν αξίζει καν ν' αναφερθούμε
Λίγο πολύ αλήθεια αλλά δεν νομίζω να δειαρκέσει αιώνια,και σίγουρα και η ίδια η εταιρία έχει κάποιες αξιόλογες παραγωγές,δεν μπορεί να 'χει βγάλει μόνο μπούρδες τα τελευταία χρόνια(μην ρωτάς ονόματα επειδή δεν ξέρω τις θυγατρικές οπότε δεν μπορώ να αναφερθώ σε κάποιο).Μην ξεχνάς όμως ότι και η Disney απευθίνετε σε άλλο κοινό,πιο...οικογενειακό,οπότε τέτοιου είδους ταινίες φτιάχνει έτσι κι αλλιώς.
Φανταστείτε έκει που λέγαμε κάποτε "Ποιά είναι η αγαπημένη σου Disney ταινία" να λέμε στο προσεχές μέλλον "Ποιά είναι η αγαπημένη σου Ghibli ταινία";
Γιατί όχι?

#11
Posted 01 August 2007 - 17:04

Μ'αρέσει η Ιαπωνική επιρροή στα Αμερικανικά κόμικς αν και όχι πάντα.
Το σχόλιό μου παραπάνω οτι δε μου θυμίζουν "Αμερικανικά" δεν ήταν derogatory, αλλά πραγματικά έχουν άλλη αίσθηση και λογική, κρίνοντας βέβαια από τις λίγες εικόνες που είδα στα άρθρα.
Πράγμα λογικό εξ άλλου αφού πρόκειται και για άλλους λαούς. Το ίδιο μπορεί κανείς να παρατηρήσει και στο φανταστικό κινηματογράφο της εποχής. Οι Αμερικανικές, Ευρωπαικές και Σοβιετικές ταινίες ε.φ. της δεκαετίας του 20 είχαν διαφορετική λογική και αισθητική, διαφορετική άποψη αν θέλετε, οι μεν από τις δε.
Πράγματι ο Tezuka αγαπούσε το Ντίσνευ και επιρεάστηκε από αυτόν όπως και από άλλους πρωτοπόρους της εποχής.
Σε ένα άρθρο αναφέρει για comic strips τα οποία κυκλοφορούσαν στις προπολεμικές Ιαπωνικές εφημερίδες, προφανώς Ιαπωνικά. Αναρωτιέμαι αν αναδημοσιεύονταν Αμερικανικά κόμικ στριπς, μια που στη δεκαετία του 20 δεν υπήρχαν στην Αμερική ακόμα "comic books" όπως τα ξέρουμε σημερα.
Όπως λέει κι ο Μr Ayu-Mania υπήρχε η τέχνη του ukiyo-e για αιώνες πριν.
Έχω ακούσει και για μια άλλη μορφή τέχνης που πιθανά μπορεί να θεωρηθεί πρόγονος των manga/anime και ίσως και του κινηματογράφου, αλλά δεν γνωρίζω ούτε πως λεγόταν ούτε πόσο διαδεδομένη ήταν στην Ιαπωνία.
Έχεις ένα κοινό και δύο καλλιτέχνες σε μια σκηνή με ένα κρεμασμένο άγραφο ριζόχαρτο. Ο ένας διηγείται μια ιστορία, ο άλλος σχεδιάζει εκείνη τη στιγμή στο ριζόχαρτο εικόνες σχετικές με την ιστορία, το κοινό παρακολουθεί καθηλωμένο.
Έχει ακούσει κάποιος για αυτή την τέχνη και πώς λεγόταν?
#12
Posted 02 August 2007 - 14:29

Εμενα νου θυμηζουν Toριγιαμα...
^
||
||
||
||
(ρε δεν μας κλάνεις τα @@)
#13
Posted 03 August 2007 - 13:48
μολις το δω θα κανω εκτενη παρουσιαση και ισως το βαλω σε δευτερη αλυσιδα.
Ειναι κριμα στα κινουμενα σχεδια ολων των χωρων να υπαρχουν και τα παλια, ενω στα ιαπωνικα καθολου
ειναι σα να με συστηνουν στο αμερικανικο σινεμα μεσω του Jim Carrey και του Tarantino, προσπερνωντας θρυλικα ονοματα οπως ο Buster Keaton ή ο David Griffith
και αν ενδιαφερεστε υπαρχει εκει και DVD με ταινιες απο τον βουβο ιαπωνικο κινηματογραφο.
Αλλα δυστηχως μονο οι φοιτητες αυτων των ειδικοτητων ασχολουνται με αυτα.
#14
Posted 06 August 2007 - 09:27
Αναρωτιέμαι αν αναδημοσιεύονταν Αμερικανικά κόμικ στριπς, μια που στη δεκαετία του 20 δεν υπήρχαν στην Αμερική ακόμα "comic books" όπως τα ξέρουμε σημερα.
Η απαντηση για την ερωτηση για τα αμερικανικα στριπς, ειναι οτι υπηρχαν αμερικανικα στριπς που ταξιδεψαν μεχρι την αλλη ακρη του ειρηνικου. Η μεγαλυτερη ομως επιρροη στο ιαπωνικο κομκ-στριπ ηρθε απο γιαπωνεζους δευτερης γενιας που μεγαλωσαν και εμαθαν την τεχνη του στριπ στην αμερικη και μετα την μετεφεραν στην παλια τους πατριδα. Χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι ο Yoshitaka Kiyama που εμαθε την τεχνη στο San Francisco (1904 - 1924) και δημοσιευσε τις εμπειριες του σε αμερικανικου στυλ gag-strip comic.

Ενας απο τους πρωτους Ιαπωνες σχεδιαστες που μετεφεραν το αμερικανικο στυλ στην Ιαπωνια ηταν ο Rakuten Kitazawa που δημοσιευε τα strips του στο περιοδικο Jiji Manga απο το 1902.
Στις αρχες του '30 επικρατουσε ο Suiho Tagawa ο οποιος επιρεαστηκε απο τα animal funnies που ειχαν επικρατησει στην Αμερικη εκεινη την εποχη. Μια δημιουργια του ηταν ο Norakuro

Παντως, ο προπομπος ολων αυτων ηταν τα Ukiyo-zoshi απο τον 19ο αιωνα, τα οποια ηταν ukiyoe σε μορφη πανελ που δηιγουνταν μια ιστορια.
Έχεις ένα κοινό και δύο καλλιτέχνες σε μια σκηνή με ένα κρεμασμένο άγραφο ριζόχαρτο. Ο ένας διηγείται μια ιστορία, ο άλλος σχεδιάζει εκείνη τη στιγμή στο ριζόχαρτο εικόνες σχετικές με την ιστορία, το κοινό παρακολουθεί καθηλωμένο.
δεν εχω ακουσει για την συγκεκριμενη, αλλα πρεπει να εχει μια συγγενεια με το ιαπωνικο κουκλοθεατρο. (οσοι εχουν δει το Dolls του Kitano θα καταλαβουν πια τεχνη εννοω)

#15
Posted 06 August 2007 - 20:45
Προφανώς από τότε που η Ιαπωνία "ανοίχτηκε" στον υπόλοιπο κόσμο υπήρξε μια αλληλεπίδραση με την Αμερική, παρόλο που προπομποί των anime/manga υπήρχαν και νωρίτερα. Το ίδιο δηλαδή που έγινε και με τα Δυτικά κόμικς, πρόγονοι των οποίων υπήρχαν στην Ευρώπη από τα τέλη του 18ου αιώνα.