And thus let the sewing begin....

{προσοχη το συγκεκριμενο που ακολουθει ξεπερασε τις προσδοκιες μου σε μεγεθος και μου βγηκαν περισσοτερα,το διαβαζει οποιος θελει και με δικη του ευθυνη;P}
Mε την λογικη αυτη ο ανθρωπος δεν θα επρεπε να ειχε εφευρει το αεροπλανο επειδη αν η φυση ηθελε να πεταμε θα μας εδινε φτερα......
Η ισορροπια του κοσμου θα ειχε αλλαξει απο την στιγμη που ενα τετοιο αντικειμενο θα γινοταν μερος του ασχετα με το αν θα το χρησιμοποιουσε καποιος η οχι. Τωρα το γιατι προσωπικα δεν θα το εκαιγα το εχω εξηγησει πιο πανω δεν χρειαζεται να το ξαναναφερω.
Κι ομως εσω επεσες στην παγιδα μου

Το παραδειγμα που αναφερεις με το αεροπλανο συμπεριλαμβανετε στην περιπτωση που ηδη προανεφερα κι αυτο για τον απλο λογο οτι το αεροπλανο ειναι κατι το οποιο ο ανθρωπος κατασκευασε με το μυαλο και το σωμα του...κατι το οποιο ανερχετε στις ανθρωπινες δυνατοτητες και στην προσπαθεια εξελιξης του...επομενως αυτο και οσες αλλες καλες/κακες εφευρεσεις εκανε ειναι αναποσπαστο κομματι της φυσης του...
Για να ισχυει αυτο που λες θα πρεπε ο ανθρωπος να εχει την δυνατοτητα να κατασκευασει ενα δικο του DN,τοτε μονο θεωρω θα ηταν κομματι της ισορροπιας...

ΜΜΜ ναι αλλα και παλι οπως ειπα πιο πανω για να ξεφυγεις απο ηθικα και υποκειμενικα διλημματα μπορεις κατι να το αναγαγεις στις πιο απλες ποσοτικες εννοιες και εννοιες ανθρωπινων δικαιωματων. Πχ... Αυτος αποτελει κινδυνο για αλλους ανθρωπους? Μπορει να αντιμετωπιστει με καποιο αλλο μεσο γρηγορα και αποτελεσματικα?
Με αυτο συμφωνω και ειναι απο τις αιτες που εγω θα το χρησιμοποιουσα,αν ηταν να το χρησιμοποιησω ποτε...
Παρ ολα αυτα τα ρισκα που προανεφερα,ειτε για την κοινωνια,ειτε για τους γυρω σου και ακομη πιο πολυ για το ατομο που το χρησιμοποιει παραμενουν και ειναι πολυ μεγαλα και παλι...
Αν και διαφωνω καθετως στο κατα ποσο η ανθρωποτητα εχει κατορθωση να λυσει τα προβληματα της μονη της (παρε παραδειγμα την επικαιροτητα) θα συμπληρωσω ακομη πως οι λυσεις τις οποιες βρηκε μεχρι τωρα ειχαν βαρυτατο φορο αιματος και δεν ηταν παντα οι καλυτερες για την πλειοψηφια...
Παρομοιως με το πρωτο που εγραψα,λεγοντας οτι η ανθρωποτητα καταφερε να φτασει μεχρι εδω μονη της δεν σημαινει οτι εγινε χωρις προβληαμτα και ουτε οτι δεν εχουμε προβληματα και σημερα...και ακομη ουτε δεν λεω πως δεν πρεπει αν πολεμαμε εναντια στην καθε αντιξοοτητα που συνανταμε...αυτο που λεω ειναι οτι ειναι στην φυση μας να εχουμε προβληματα και να προσπαθουμε,με επιτυχια ή μη,να τα λυνουμε...αποτελει κομματι της ισορροπιας...
Η χρηση ενος DN μπορει μεν να ελυνε πολλα απ αυτα τα προβληματα,απ την αλλη ομως μπορει να δημιουργουσε αλλα τοσα...το ρισκο ειναι τεραστιο,οπως σε ενα παιχνιδι τζογου,και γι αυτο θεωρω οτι,εκτος κι αν το παιρνε το πιο αδιαφθορο και δικαιο ατομο που υπαρχει,θα ταν καλυτερα να καταστρεφονταν ενα τετοιο αντικειμενο...
Οσο για το που θα επεφτε το DN μην το γενικευεις γιατι ουτε και εγω συμφωνω με οσους ειπαν ναι θα το χρησιμοποιουσα το τετραδιο. Πες μου συγκεκριμενα με βαση τον δικο μου συλλογισμο που βρισκεις το κενο..
Κενο στον συλλογισμο σου γενικα δεν υπαρχει και δεν νομιζω να το πα πουθενα...
Αυτα που λες με βρισκουν συμφωνο σε πολλα σημεια και οπως ειπα κι εγω,πολυ πιθανον,αν το χρησιμοποιουσα θα ειχα τις ιδιες προθεσεις που αναφερεις τοσην ωρα...
Αυτο στο οποιο παμε κοντρα αυτη την στιγμη ειναι στο οτι δεν δεχεσε οτι η καταστροφη του θα ηταν μια εξισου,αν οχι η καλυτερη,λυση στο ζητημα...οχι αυτη που θα επρεπε να κανεις εσυ,αλλα αυτη που θα πρεπε να γινει κανονικα πιθανον...
Δεν πρεπει να παιζεις με την φωτια για μενα και να αφηνεις τον κοσμο στην ισορροπια του...
Βεβαια εγω πολυ πιθανον,αλλα οχι σιγουρα,θα ειχα κανει εστω και μια δοκιμη με το DΝ και ισως και να εφτανα σιγα σιγα σε ενα οραμα παρομοιο με του Light και μπορει και να μην "χαλουσα" στην διαδικασια,αλλα γεγονος παραμενει οτι αποτελει μεγαλο ρισκο για ολους...οσα καλα μπορει να επιφερει,αλλα τοσα κακα μπορουν να ακολουθησουν...
Εγω λοιπον θα συνεχιζα ισως την βελτιωση του κοσμου και μπορει και να ημουν δικαιος και να μην πιανομουν ποτε και δεν διαφωνω με αυτα...ολο αυτο που λεω ειναι οτι δεν ξερω αν το να παιρνεις τον ρολο ενος θεου{ειδικα αν δεν γνωριζεις τι θα σου συμβει στην αλλη ζωη} ειναι το σωστοτερο και σοφοτερο πραγμα...ειναι κατι μη ανθρωπινο και κανονικα δεν θα πρεπε να το κανει κανεις...αλλα εχει διαφορα απ το τι θα κανε καθενας,συμπεριλαμβανομενου και του εαυτου μου...απλα ανεπτυξα μια ιδεα σχετικα με το τι ειναι/θα ηταν σωστο και οχι σχετικα με το τι θα εκανα εγω ή οποιοσδηποτε αλλος...
Αν και το ειπες και μονος σου οτι οι shinigamis ηταν ανωτεροι μονο φυσικα και οχι νοητικα καθοτι και ο ιδιος ο ryuk Παμπολλες φορες δηλωσε τον θαυμασμο του για τον light Και η rem επεσε θυμα της πλεκτανης του θα συμπληρωσω το εξης.... Δεν ειμαι οπαδος του ντετερμινισμου. Δεν πιστευω οτι καποια πραγματα δεν προοριζονται για τα ανθρωπινα χερια λογω καποιων αυθαιρετων ηθικων περιορισμων. Κανεις δεν εχει προκαθορισμενο ρολο.
Σε γενικες γραμμες συμφωνω μαζι σου,ο καθε ανθρωπος δεν πρεπει να αφηνει καποιους περιορισμους της κοινωνιας ή γενικους να τον τυφλωνουν και να πραττει διαφορετικα απ το πως θα θελε...αλλα εδω μιλαμε για μια τελειως ξεχωρηστη περιπτωση!
Η υπαρξη θεων και η επαφη μαζι τους!
Εδω ειναι ξεκαθαρω οτι το DN φτιαχτηκε γαι την δικη τους χρηση και οχι για την δικη μας...κι αυτο γιατι...
-οπως ειπα αυτοι δεν πεθαινανε αν γραφοταν το ονομα τους μεσα,αντιθετα με τους ανθρωπους...
-ηταν αθανατοι,λογω του lifespan που προσθετονταν στο δικο τους και μπορουσαν να συνεχισουν το εργο τους οσο ηθελαν,χωρις περιορισμους{σχεδον}
Αλλωστε αυτο λεει και το ονομα...Death Note,ενα τετραδιο που εχει σαν σκοπο τους θανατους των αλλων,οπως ακριβως επαρατταν και οι Shinigamis...
Τωρα στην περιπτωση της χρησης του απο ανθρωπους ερχομαστε σε αλλο σημειο...στην τροποιποιηση του αρχικου σκοπου του τετραδιου και στην προσωπικη χρηση του απο καποιον,ειτε για την βελτιωση ειτε για την χειροτερεψη του κοσμου...
Οπως ηδη ανεφερα δεν διαφονω με την τακτικη αυτη,μιας και υπηρχε η δυνατοτητα χρησης του απο τους ανθρωπους,αλλα οπως ειπα λαμβανω και υποψην τα ρισκα που θα ειχε η χρηση αυτη και φυσικα οι ιδιες σκεψεις θα με επιαναν αν ηταν να βρω και να χρησιμοποιησω ποτε τετοιο αντικειμενο{που θα παει,θα βρω ενα καποτε

}...
Οσο για την αποτυχια του Light δεν συμφωνω. Ναι στο τελος πιαστηκε και οπως και του αξιζε ισως γιατι προωθουσε απο εναν βαθμο και περα αποκλειστικα την δικη του φιλοδοξια ΑΛΛΑ σκεψου ποσες ζωες σωθηκαν, ποσοι πολεμοι σταματησαν και το ποσα εγκληματα αποτραπηκαν. Με λιγα λογια δεν ειναι ολα τα πραγματα ασπρο μαυρο. Σε μεγαλο βαθμο και η σωτηρια μιας και μονο ζωης μπορει να θεωρηθει μεγαλο κατορθωμα. Και αν σκεφτεις με νουμερα ψυχρα και υπολογιστικα ισως βρεις μεγαλη διαφορα αναμεσα στα θυματα και τους διασωθεντες. Φυσικα το οτι ειχε χασει το μετρο και σκοτωνε απο ενα σημειο και επειτα αδιακριτως και αστυνομικους και αθωους και δικους του συνεργατες ειναι κατακριτεο αλλα εκει επαιξε ρολο η δικη του περηφανεια φιλοδοξια και εγωισμος. οχι η διαθεση του να σωσει ανθρωπους.
Και παλι συμφωνω,πριν οταν ειπα αποτυχια δεν εννοουσα ολικη,αλλα τελικη!
Ξεκινησε με εναν Α στοχο και εκτροχιαστηκε...το οτι για να σωθουν καποιες ζωες θυσιασε αλλες δειχνει πιστευω αυτο που λεω...δεν ειχε και νοημα η πραξη του αν για να βοηθησει την ανθρωποτητα,θυσιαζε αλλους ανθρωπους κατα την διαδικασια αυτη...
Βεβαια ναι,ειναι γεγονος οτι αν και δεν προβληθηκε πολυ,πολλες ζωες σωθηκαν κατα την περιοδο τις δρασης του...αρκετες μαλιστα,αλλα αυτο δεν το ανεφερε ποτε κανεις στην υποθεση του στην σειρα...{ισως μονο ο Matsuda στην αρχη}
Και ετσι,ακριβως οπως ελεγα και λεω τοσην ωρα,τα ρισκα εκδηλωθηκαν και την πληρωσαν ολοι...κοινωνια,οικογενεια και Light...στην τελικη αξιζε να ρωτησει κανεις τον Light...
Δεν διαφωνω οτι αλλο ατομο θα ειχε κανει καλυτερη χρηση,ισως και να σουν εσυ το ατομο αυτο,αλλα γεγονος παραμενει οτι θα επαιζες με κατι πολυ επικυνδυνο...ενα δικοπο μαχαιρι...η κατασταση του κοσμου μπορει μεν να μην ειναι η καλυτερη αλλα δες που φτασαμε μετα απο τοσα χρονια..
-εχουμε δικο μας συστημα δικαιοσυνης,αρκετα τελειοποιημενο,πια
-κοινωνιες με νομους και οργανα επιβολης του
-εξελιξεις παντου,σε ολους τους τομεις
-οι ανθρωποι ειναι πιο ανοιχτομυαλοι απο παλια πια
κλπ
Αυτα δεν σημαινουν οτι στον καθε τομεα που ανεφερα δεν υπαρχουν τα ψεγαδια του,τα υπερ και τα κατα παντου υπαρχουν,αυτο που παω να πω ειναι οτι δες απο που ξεκινησαμε,απο τις σπηλιες,και δες που καταληξαμε!
Μπορει να μην υπαρχει η παγκοσμια ευτυχια και χαρα και ισως να μην ειναι κατι προορισμενο γι αυτον τον κοσμο αλλα για τον επομενο,αλλα η προοδος μας στο συνολο ηταν θετικη νομιζω...και ολο αυτο επιτευχθηκε χωρις την βοηθεια DN,που θα αποτελουσε κατι σαν μια μορφη τζογου για μενα
Για αλλη μια φορα. Μην βγαζεις συμπερασμα απο μια μονο περιπτωση που πραγματευεται το εργο. Με την ιδια λογικη και ο Mello Και O Near το ειχαν στα χερια τους το DN γιατι δεν πηραν τον ιδιο δρομο με τον Light? Ποιος υπαγορευει οτι πρεπει ντε και καλα να ακολουθησεις την πεπατημενη?
Δεν διαφωνω με αυτο που λες,αλλα η περιπτωση τους βεβαια παει και κοντρα με την δικη σου,ενω ειναι αρκετα συμφωνη με την δικη μου...ειδικα εκ μερους του L που πιστευε οτι κανενας ανθρωπος δεν πρεπει να χρησιμοποιει ενα τετοιο αντικειμενο για να δικαζει/σκοτωνει συνανθρωπους του,οποιοι κι αν ειναι,οτι κι αν διεπραξαν...
Κιωλας ειχε αποδειξει οτι με την εξυπναδα και τα σωστα μεσα η δικαιοσυνη μπορει να αποδωθει μια χαρα και χωρις την υπαρξη του τετραδιου...
Με λιγα λογια με αυτο που ειπες,ανεφερες εμμεσα και αυτο που λεω τοσην ωρα

Και ακομη δεν εχω λαβει απαντηση στο εξης απο κανεναν.
Αν η εξουσια διαφθειρει και δεν υπαρχουν αμυνες σε αυτο πως Α) σε φανταστικο επιπεδο δικαιολογεις την υπαρξη υπερηρωων Β) σε πραγματικο επιπεδο λαμπρων προσωπικοτητων που αν και ειχαν εξουσια δεν την ειδαν δικτατορες και θεοι του νεου κοσμου αλλα κοιταξαν να βοηθησουν τους ανθρωπους?
Για το πρωτο σου χω ετοιμη απαντηση και ηδη ηθελα να στην αναφερω πιο πριν οταν το ρωτησες,αλλα απλα ξεχαστηκα...
Α)Σου φερνω το απλο παραδειγμα του Spider-Man...τι του ειχε πει ο θειος του?
"With Great Power Comes Great Responsibility"
...που ειναι αυτο που προσπαθω να εξηγησω εδω και τοσα ποστς...δεν διαφωνω με την χρηση του αντικειμενου αυτου και οπως ειπα πιθανον κι εγω θα ειχα προχωρησει σε δοκιμες μαζι του και ουτε κρινω οποιον σκεφτεται παρομοια με σενα,αλλα ειναι γεγονος οτι η υπυθυνοτητα του ατομου που θα το χρησιμοποιουσε θα ηταν τεραστια και θα πρεπε να ειναι προετοιμασμενος για μια δυσκολη ζωη και πιθανον με ενοχες που θα εμφανιζονταν αργοτερα και με συχνους φοβους και υποψιες...
Μονο εφ οσων εισαι πραγματικα σιγουρος για το τι σε περιμενει πρεπει καποιος να προχωρησει...
Το Β) παρομοιως...αν και εδω μιλαμε για ενα θεοσταλτο κυριολεκτικα αντικειμενο και οχι για απλα μια στρατιωτικη/οικονομικη δυναμη που ειναι στοιχεια της ανθρωπινης ζωης,ειναι αληθεια οτι καποιο ατομο ισως και να καταφερνε να χρησιμοποιεισαι ορθα το τετραδιο και να βελτιωσει τον κοσμο,οπως και ειναι αληθεια οτι ενα αλλο θα εφερνε την μεγαλυτερη δυστυχια σε αυτον...εγω μια γενικη ιδεα ανεπτυξα και δεν αναφερομαι σε κανεναν,ποσο μαλλον σε σενα...αν θεωρεις οτι εσυ θα ησουν η ιδανικη χρηστρια του τετραδιου δικαιωμα σου και οπως ηδη ανεφερα κι εγω πιθανον θα εφτανα στις ιδιες πραξεις αν ειχα ενα....
Ολο αυτο που λεω ειναι οτι στην τελικη,η καλυτερη λυση ειναι πιθανον να αφησουμε τα πραγματα ως εχουν με την ισορροπια της φυσης και να μην "τζογαρουμε" με αντικειμενα των θεων...
Αλλωστε αν μιλουσαμε για ενα αντικειμενο που εφερνε ιατρικα θαυματα πχ θα ημουν απολυτα συμφωνος με την χρηση του,ειδικα αν ειχε μονο θετικες συνεπειες για τον κοσμο{δες πχ τον John Coffey απ το πρασινο μιλι...ενα τετοιο ατομο αν ειχε βρεθει στην κοινωνια μας θα ειχε απο μενα το ελευθερο να γιατρευει τους παντες...μιας και μονο θετικα εφερνε..αν και δεν θυμαμαι καλα αν ειχε συνεπειες για τον εαυτο του...}
Το DN ομως ειναι διαφορετικη περιπτωση...δικοπο μαχαιρι και ρισκο οπως ειπα...
τα οποια ορια ποιος μπορει να τα περιγραψει με σαφηνεια??? Γιατι ειναι διαφορετικα για τον καθενα... με ποιο σκεπτικο δεχεσαι καποια πραγματα ως δεκτα και καποια αλλα οχι? Δλδ και οι γιατροι εχουν εξουσια ζωης και θανατου πανω στους ασθενεις και συχνα καλουνται να παιξουν και τον ρολο του Θεου και να κανουν επιλογη ποιος θα ζησει και ποιος θα πεθανει. Οποτε ποιος ειναι αυτος ο οποιος καθοριζει τα ανθρωπινα ορια και ας μου πει καποιος ποια ειναι αυτα για να ξερω μεχρι που μπορει να ονειρευεται και να οραματιζεται ο ανθρωπος.
Παλι το ξαναανεφερα προηγουμενως...οι γιατοι καταρχας οπως ειπες ερχονται να "παιξουν" τον ρολο του θεου...ο Light με αυτο που εκανε ηρθε πιο κοντα στο να ειναι θεος απ αυτους,σχεδον θεοποιηθηκε σε πολλα σημεια...εχει διαφορα η πραξη..
Οσο για τα ορια που λες σου απανταω λεγοντας οτι υπαρχουν και δεν υπαρχουν!
Ειναι αναλογα με το ατομο και το τι πιστευει...για μενα,σε γενικες γραμμες εφ οσων καποιος πιστευει οτι καποια πραξη που θα κανει θα επιφερει ενα καλο,ειτε προσωπικο ειτε γενικο,θα πρεπει να μην περιοριστει απο κανεναν παραγοντα/μπλοκο που μπορει να βαζει η κοινωνια στην ηθηκη του και να προχωρησει να το πραγματοποιησει,αλλα μονο εφ οσων ειναι 100% σιγουρος για το τι κανει και για το τι συνεπεις μπορει να επιφερει,σε αυτον και στους γυρω του...
Οπως θα καταλαβες πιαθονον κι εγω δεν διαφωνω μαζι σου γενικως...απλως θεωρω οτι η χρηση ενος τετοιου αντικειμενου θα απαιτουσε πολυ σκεψη πριν πραγματοποιειθει και πολυ αυτογνωσια για το τι παει να κανει καποιος...στην τελικη η ακλυτερη λυση θα ηταν να μην χρησιμοποιηθει για μενα,ολα παντα εκτος κι αν καποιος ηταν full προετοιμασμενος για το τι θα ακολουθησει..τοτε παω πασο...
Χμμμ ο θανατος ειναι κατι το οποιο κανεις δεν μπορει να αποφυγει ουτε καν με DN. To θεμα δεν ειναι τι θα γινει μετα την ζωη καποιου. Το θεμα ειναι πως θα αξιοποιησει αυτος την ζωη του κατα την διαρκεια της.
Κι ομως περα απο την ζωη καποιου πρεπει να θεωρηθουν και αυτες των γυρω του οπως και φυσικα το τι θα απογινει αφου πεθανει...τι εικονα θα αφησει και,αν εχει και μια γνωση του afterlife,να φροντισει να κανει και την πιο σωστη επιλογη για τον εαυτο του...
{εδω πιστευω κι εσυ τα ιδια θεωρεις ισχυουν,απλως το ανεπτυξα περισσοτερο,δεν το ειπα με την εννοια οτι το βλεπεις διαφορετικα..}
Και στις δυο περιπτωσεις ομως η εξελιξη ειναι αποκλειστικα στα χερια του διαδοχου και πανω απο ολα της ιδιας της κοινωνιας. Αν μετα απο ενα διαλειμμα απο την βια και την εγκληματικοτητα ξαναγυριζε αμεσως στα ιδια θα ηταναξια της τυχης της για μενα. Το ζητημα ειναι να δωσεις στους ανθρωπους την ευκαιρια να ζησουν ειρηνικα και χωρις φοβο απο εκει και περα αν επιλεξουν να συνεχισουν ετσι η οχι ειναι δικη τους επιλογη. Στα πλαισια μιας ανθρωπινης ζωης δεν μπορεις να κανεις τπτ περισσοτερο. Θα ημουν ικανοποιημενη προσωπικα αν μπορουσα να σωσω εστω και εναν απλο ανθρωπο.
Εδω εισαι σωστη μεν,αλλα εισαι σιγουρη οτι σωζοντας εναν ανθρωπο δεν θα σκοτωνες εναν αλλο??
Εσυ μπορει να θεωρεις οτι δεν υπαρχει περιπτωση στην πραγματικη ζωη να γινει κατι τετοιο οπως στην σειρα και οτι οτι ειδαμε ηταν απλα ενα ανιμε οπου υπηρχε η αναγκη για suspense,αλλα ακομη κι ετσι να ηταν και να πηγαιναν ολα "ρολοι" δεν νομιζω οτι μπορεις να εισαι ποτε 100% σιγουρη οτι αυτο που θα εκανες ειναι το σωστο κι αυτο γιατι δεν μπορεις να γνωριζεις ολους τους εγκληαμτιες σε βαθος οπως και δεν μπορεις να ξερεις αν ο τροπος σκεψης σου θα εκτροχιαστει καθολου καποτε{σκεψου πχ οτι η αστυνομια βρισκει στοιχεια σου και ειναι κοντα στο να σε βρει...τι κανεις??αν τους σκοτωσεις πας κοντρα στα πιστευω σου,αν οχι τοτε πηρες την δωση του ρισκου που ειχα αναφερει...αν παλι εισαι προετοιμασμενη για κατι τετοιο και θεωρεις μαλιστα οτι δεν υπηρχε περιπτωση να γινει κατι τετοιο ποτε,τοτε be my guest και φτιαξε τον τελειο κοσμο σου...δεν διαφωνω οτι η προοπτικη υπαρχει,απλως οτι μαζι με αυτην και πολλα ρισκα,εκ των οποιον πολλα απροβλεπτα οσο κι αν νομιζεις οτι ολα ειναι υπο ελεγχο...}
Οσο για τους shinigami ο ρολος τους δεν ηταν να σωζουν ζωες οπως ειδες και στην σειρα. Στοχος τους ηταν απλα να τις αφαιρουν καθοτι αν χρησιμοποιουσαν το DN για να σωσουν μια ζωη εχαναν αυτοματως την δικη τους. Ο ανθρωπος δεν ειχε αυτον τον περιορισμο. Αυτο για σενα Που το βλεπεις με βαση τα ορια και το πως ειναι σχεδιασμενο το καθε ον δεν ειναι ενα σημαδι οτι η σωτηρια ανθρωπινων ζωων μεσω του DN ειναι εργο και ρολος αποκλειστικα των ανθρωπων εφοσον ο ανθρωπος δεν εχει τον συγκεκριμενο περιορισμο?
Σε γενικες γραμμες καλα τα ειπες και συμφωνω{παλι}...η ελλειψη περιορισμου εκ μερους των ανθρωπων,σε αντιθεση με τα shinigami, ειναι αρκτετος λογος για να χρησιμοποιηθει το DN για την βελτιωση του κοσμου...αλλα να σου παραθεσω και το προηγουμενο μου παραδειγμα για να καταλαβεις τι εννοω...
Αν η χρηση του DN ηταν κατι το οποιο επεφερε μονο πλεονεκτηματα στην κοινωνια τοτε θα ημουν συμφωνος για την χρηση του με τα 1000...οπως αν πχ εδινε την δυνατοτητα να θεραπευει ολες τις αρρωστιες χωρις καποιο {αρνητικο} αντιτιμο...
Αλλα απο την στιγμη που ενα τετοιο αντικειμενο ειναι ενα δικοπο μαχαιρι και η χρηση του μπορει οποιαδηποτε στιγμη να χρησιμοποιηθει για το κακο της κοινωνιας,οπως και βεβαια αν θεωρησεις και το γεγονος οτι η ορθοτητα του να σκοτωνεις καποιον ανθρωπο,ακομη και εγκληματιες, δεν ειναι κατι το οποιο με πειθει εντελως για το ποσο σωστο ειναι...αφενως γιατι παραβιαζει τα ανθρωπινα δικαιωματα και αφετερου γιατι οπως ειπα σχετικα λιγες περιπτωσεις κανουν μπαμ για το ποιος αξιζει πραγματικα τον θανατο ενω σε αλλες τοσες δεν μπορεις να εισαι ποτε σιγουρος για το ποσο σωστο θα ηταν αυτο που κανεις...
Και εδω ειναι λοιπον που ερχομαι κοντρα στον συλλογισμο σου...οχι στην προοπτικη σου να το χρησιμοποιησεις για το καλο,αλλα στην αρνηση{που μου φανηκε τουλαχιστον οτι εδειξες}απεναντι απο τον δικο μου συλλογισμο να μην θεωρησουμε τα ρισκα της χρησης του και την περιπτωση του οτι το να μην χρησιμοποιηθει καθολου το τετραδιο ειναι και η πιο ορθη λυση πιθανον...μου φαινετε δλδ παραεισαι σιγουρη για την χρηση του DN και του τι θα μπορουσες να κανεις εσυ που δεν θεωρεις πληρως της συνεπειες που θα μπορουσες να επιφερεις...αλλα δεν διαφωνησα ποτε με την ιδεα να χρησιμοποιηθει για το κοινο καλο,απλως ανελυσα διαφορες ιδεες για τα αρνητικα της χρησης του...τπτ παραπανω,τπτ λιγοτερο...
Οπως θα ειδες κολλαμε στο τπτ πιστευω γιατι οι τροποι σκεψης μας ειναι παρομοιοι...
Και ομως εδω εχεις αδικο. Γιατι οι στρατηγοι οι αρχηγοι κρατων κτλ κτλ πολλες φορες εχουν εξουσια ζωης θανατου σε μεγαλες μαζες ανθρωπων των οποιων το ονομα και προσωπο αγνοουσαν και δεν τους ξερουν καν ως οντοτητες. Αντιθετα οι ικανοτητες του Light σε πολλες περιπτωσεις μοιαζουν πιο περιορισμενες αφου η κατοχη ενος DN προυποθετει γνωση ονοματος και προσωπου για να χρησιμοποιηθει.
Αυτο που μου αναφερεις ειναι απλα μια διαφορα στον τροπο δρασης τους,αλλα παραμενει γεγονος οτι και οι 2 ειχαν εξουσια σε πολλες ανθρωπινες ζωες...δεν ξερω αν περιμενες να πω κατι αλλο αλλα στο συγκεκριμενο θεμα δεν βρηκα τπτ αλλο να σχολιασω πολυ απλα γιατι συμφωνω με το επιχειρημα σου και δεν παει κοντρα σε καποιο δικο μου...{αλλα παραδεχομαι οτι δεν το χα πει ορθα στο προηγουμενο post μου και εσυ το ειπες πιο ολοκληρωμενα}
Στην ζωη τπτ δεν ειναι σιγουρο. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν πρεπει κανεις να παιρνει ρισκο. Καταρχας η ιδια η φυση του DN οπως και η "καταρα" που το συνοδευει δεν επιτρεπει την παρατεταμενη χρηση του απο ατομα τα οποια δεν ειναι συγκροτημενα και με ισχυρη θεληση. Οποτε εκ των πραγματων οποιος το χρησιμοποιει γνωριζει οτι θα εχει να αντιμετωπισει αντιξοοτητες και λιγο πολυ θα εχει και προδιαγεγραμμενη πορεια και οτι ειναι λιγο ανωφελο να το χρησιμοποιησει για προσωπικο του οφελος. Το θεμα ειναι πως θα θελησει να αξιοποιησει τον χρονο που εχει στην διαθεση του με αυτο.
Ναι θα συμφωνησω κι εδω...οτι διαφωνιες υπαρχουν σχετικα με τα ρισκα τις εχω ηδη αναφερει

τι θα εκανε ενας πραγματικα σοφος ανθρωπος δεν ξερω καθοτι δεν θεωρω τον εαυτο μου ως τετοιο. Ξερω τι θα εκανα εγω και μονο αυτο με ενδιαφερει.
{βλεπω εχεις αυτογνωσια και αυτο ειναι καλο

}
Δεν το ειπα για αν σε θιξω ή τπτ παρομοιο,ηταν απλαενας τροπος για να εκφρασω ποια θα ηταν η πιο σωστη χρηση του τετραδιου για μενα...
Καταρχας.... Δεν μιλησα ποτε για περιπτωσεις που δεν κανουν μπαμ. Μιλησα για περιπτωσεις οπου ξερω στα σιγουρα κατι οτι αποτελει κινδυνο. Το κριτηριο της αμφιβολιας το αναγνωριζω.
Αν οντως τα βλεπεις ολα τοσο ροδινα και πιστευεις οτι κανοντας την χρηση του τετραδιου θα ειχες τον πληρη αυτοελεγχο ολης της καταστασης και οτι θα τιμωρουνταν μονο τα σωστα ατομα και δεν θα την "παθαινε" κανεις απ τους δικους σου,τοτε be my guest and proceed...οπως ειπα δεν διαφωνω {γενικα} με τον τροπο σκεψης σου,παρα σε μερικα σημεια...
Καταδευτερον... Σιγουρα ακομη και με το dn κανεις δεν μπορει να σωσει τους παντες. Θα μου αρκουσε ομως να εσωζα καποιους. Εστω και λιγους.
τριτον.... Αυτο μπορεις να το πεις για τον καθενα οπως προειπα. Αλλα οσο γι αυτο το οποιο λες για υποψιες νομιζω αντικειμενικα να το παρεις θα ηταν λιγο δυσκολο να παει το μυαλο του καθενα στην συγκεκριμενη περιπτωση... Ρισκο υπαρχει για τα παντα πιστευω στην ζωη. Αυτο ομως δεν αποτελει κριτηριο για να μην δοκιμασεις κατι απο την στιγμη που εχεις καθορισει τον σκοπο σου και τον τροπο σκεψης σου.
Κι εδω..παρομοιως με τα οσα ειπα απο πανω...πιστευω παραεισαι σιγουρη για την κατασταση που θα δημιουργουσες χρησιμοποιοντας το DN,αλλα δεν εχω διαφωνιες με αυτα που λες...
Οσο για το τελευταιο,που μαυρησα,κι εγω της ιδιας αποψης ειμαι παλι αλλα μονο εφ οσων μιλαμε για κατι το οποιο δεν βλαπτει τους γυρω μου ή μπορει να βλαψει εμενα...το συγκεκριμενο και μπαινει και δεν μπαινει στην κατηγορια...
{μιας και το παραδεχτηκες ομως σου προτεινω να πας στο amsterdam καποτεXD}Τελος δεν ειπα οτι δεν θα το σκεφτομουν καθολου να το καταστρεψω. Απλα παρελειψα την διαδικασια σκεψης και πηγα κατευθειαν στο συμπερασμα.....
Kι ομως επρεπε να την γραψεις αν αυτο πιστευες,αλλιως πως θα καταλαβω τι να σχολιασω απ τον τροπο σκεψης σου?
Δυστυχως μυαλα δεν εχω μαθει να διαβαζω ακομη...{εσυ ξερω κατι κανειςXD}
Αν την εβαζες μπορει και να αποφευγονταν,ολη ή μερος,αυτης της συζητησης γιατι πολυ απλα θεωρω οτι συμφωνουμε πιο πολυ απ οσο φαινετε...
Και τελειωνω εδω με σενα αγαπητη iri και παω παρακατω

Ουαου παιδια ο ογκος των πόστ σας μ αυτους τους ρυθμούς μπορεί να φτάσει στη δημιουργία μυθιστορήματος!!!Οπως και να χει παρα πολύ ενδιαφερουσες απόψεις αλλα για να μη ρισκάρω να επαναληφθώ θα συμφωνήσω με τον Zoro.

O GkLoc ωφειλω να πω με αφόπλισε με την ειλικρίνια του,αν και θα παραμείνω σταθερη στην αποψη μου και θα πώ,αν υπηρχε κατι τετοιο...ενα τοσο ισχυρο οπλο θα επρεπε να καταστραφεί γιατι κανενας ανθρωπος οσο καλλιεργημενος,οραματιστής ιδιοφυια (τρελή και μή) δεν εχει το δικαιωμα να αφαιρεσει τη ζωη καποιου του χειροτερου ανθρωπου στη γη αν θελετε.Η απαντηση ειναι ο σοφρωνισμός και στην περιπτωση του θανατου σοφρωνισμός δεν μπορεί να υπάρξει γιατι ο ενοχος.....ουπς....πεθανε!Αλλωστε το death note αν αποτελουσε συμβολισμό της θανατικής ποινής που εφαρμόζεται σε καποια μερη δεν θα ηταν αποτελεσματικό ακόμα και να το δούμε πρακτικά.Για παράδειγμα σε χωρες της Αμερικής που εφαρμόστηκε η εγκληματικότητα δε μειώνεται,αντιθέτως....αυξάνεται θα ελεγα.και ξέρετε γιατι γίνεται αυτο;Γιατι ενας εγκληματίας δε δρα σκεφτόμενος οτι θα πιαστεί.Αρα;Μηπως θα πρεπει να αλλαξουμε μυαλά να αοφασίσουμε να γίνουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ανθρωποι και μετα να μιλήσουμε για θανατο στους εγκληματιες ειτε αυτο γινεται με death note ειτε με ηλεκτρικη καρεκλα;Η ιδια η κοινωνία πλάθει τέτοιους ανθρώπους και η ιδια η κοινωνια παει μετα να εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα πανω τους.αυτα απο μενα παιδια.Φυσικά καθε αντιθετη αποψη δεκτη΄.
Γενικα συμφωνω μαζι σου και μ'αρεσει ο τροπος σκεψης σου απεναντι στο θεμα...διαφωνω μονο λιγο στην συγκριση της ηλεκτρικης καρεκλας με το DN...
Ειναι 2 αρκετα{αλλα οχι τελειως} διαφορετικες περιπτωσεις γιατι πολυ απλα στην πρωτη δεν θα υπηρχε και η τιμωρια που λες και σε περιπωση λαθους θα την πληρωνε ενας αθωος...στην 2η ενω μιλαμε για την "εκτελεση" [σχεδον]εγγυημενα σιγουρων εγγληματιων οι οποιοι δεν αγγιζωνται ευκολα απ τον νομο{δες Bin Laden πχ},με μια εναλλακτικη και αποτελεσματικη μεθοδο...
Και παλι δεν λεω οτι ειναι τελειως λαθος η αναλογια σου,απλα ανεφερα τις διαφορες μεταξυ τους

Εγώ απλά σας θυμίζω την ατάκα του Light από το δεύτερο επεισόδιο:
"Αν κάποτε συζητιόταν στην τάξη ως θέμα το αν θα έπρεπε να σκοτώνουμε τους κακούς, όλοι θα απαντούσαν ότι αυτό δεν είναι σωστό. Και έτσι πρέπει. Γιατί αυτό το πρόσωπο πρέπει να δείχνουν οι άνθρωποι στους γύρω τους."
Οπότε ερχόμαστε στο βασικό ερώτημα: Όπως λέει και ο κύριος από πάνω, είναι λογικό να υποστηρίζουμε την άποψη ότι ο θάνατος κάποιων δεν είναι λύση, και να την πιστεύουμε κι όλας. Αν όμως κάποια μέρα μας δινόταν αυτή η δύναμη ΧΩΡΙΣ να έχουμε τη σειρά ως πρότυπο για τις συνέπειες , θα τη θυμόμασταν αυτή την άποψη, ή θα υποκύπταμε αργά ή γρήγορα στον πειρασμό του Death Note?
Ναι αλλα κι εδω δεν ειμαστε σε καμια ταξη,μιλαμε σε ενα φορουμ οπου λιγα ατομα γνωριζουν τα πραγματικα μας ονοματα και ασχολιες κλπ και δεν νομιζω οτι τα περισσοτερα ατομα που απαντησαν εδω εκρυψαν,σκοπιμα ή οχι,την αποψη τους αλλα μιλησαν με ειλικρινεια με βαση τα οσα ξερουν τωρα..
Μπροστα σε μια αληθηνη κατασταση οπως αυτην της σειρας ομως συμφωνω οτι δεν θα μπορουσε να ξερει κανεις με σιγουρια το τι θα εκανε και πολυ πιθανον να διεφερε απ τα οσα ειπαν εδω..
προσωπικα πρωτα θα εξοντωνα αυτους κανα 2 κακοποιους και μετα αν με υποψιαζονταν θα το εδινα στον αδελφο μου για να συνεχισει γιατι ειναι ο μονος που εμπιστευομαι και ξερω οτι δεν θα το χρησιμοποιησει για κακους σκοπους και επειδη ειμαι ξανθια και πιστευω οτι θα εκανα καμια γκαφα αργα ή γρηγορα και θα με επιαναν.
Χεχε με αυτα που εγραψες μου θυμησες και εναν απο τους χαρακτηρες της σειρας τωρα

{τα συμπερασματα σε σενα...βεβαια δεν το πα για να σε θιξω

,απλα με βαση το post σου μου φερες αυτο το ατομο στο μυαλοXD}
Αυτα απο μενα...καλο διαβασμα

ΥΓ:Φιλε Nikos1451 συμφωνω και μαζι σου περι ισορροπιας^^