Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Οθόνη 1080p σε 4k, αξιζει;


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Takasugi

Takasugi

    The Night Owl

  • Members
  • 40 posts

Posted 02 May 2018 - 22:12

Για έναν χρήστη ο οποίος χρησιμοποιεί ανάλυση οθόνης 1920x1080 αξίζει να επενδύσει σε 3840x2160;

Το Η/Υ τον χρησιμοποιώ κυρίως για

  • Βrowsing(youtube/άρθρα/facebook)
  • Videos(Ταινίες/anime/netflix)
  • Gaming σπάνια(έχω gtx 970)

 

Θέλω τις απόψεις σας, για όσους έχουν 4k οθόνη, αν άξιζε η επένδυση.
Για όσους επιλέξατε να μην αναβαθμίσετε, ποιος ήταν ο λόγος.

 



#2 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 02 May 2018 - 23:30

Δεν έχω οθόνη 4κ αλλά 1440p. Νομίζω αυτήν την στιγμή είναι η χρυσή τομή για γενική χρήση. Για τις διάφορες κατηγορίες:


Βrowsing(youtube/άρθρα/facebook)

 

Όπως είπα δεν έχω 4k για να σου πω από πρώτο χέρι, όμως σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερo. Θεωρητικά όσο μεγαλύτερη η ανάλυση, τόσο περισσότερα πράγματα χωράνε στην οθόνη. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί μπορείς να έχεις πχ 2 η περισσότερα παράθυρα η αν πρόκειται πχ για εργασία να έχεις ένα λογιστικό φύλο και να βλέπεις πολύ περισσότερα δεδομένα.

 

Όμως, ταυτόχρονα όσο μεγαλώνει η ανάλυση, τόσο μικρότερο γίνεται το κείμενο. Αυτό ειδικά σε 4k φαντάζομαι θα είναι μεγάλο θέμα. Μπορείς βέβαια να βάλεις windows scaling αλλά αυτό ακυρώνει το νόημα του να έχεις 4k αν η χρήση είναι το browsing.

 

Με το 1440p που έχω εγώ ήδη πρέπει να συνηθίσεις το κείμενο να είναι αρκετά πιο μικρό και πρακτικά να κάθεσαι πιο κοντά στην οθόνη. Βέβαια εμένα με βολεύει άπειρα, γιατί μπορώ πχ να βάζω 2 παράθυρα το ένα δίπλα στο άλλο και να κάνω κάποια σύγκριση, η να διαχειριστώ δεδομένα στο excel η ακόμα και να δω πίνακες στην sql με μεγαλύτερη ευκολία. Στο browsing επίσης μπορείς να βλέπεις περισσότερες καρτέλες ταυτόχρονα.

 

Για το youtube δες την κατηγορία videos

 

 

Videos(Ταινίες/anime/netflix)

 

Ταινίες 4k δεν έχει ακόμα τόσο πολλές. Αν δεν θες να δεις κατεβασμένες ταινίες (οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι πραγματικά rip αλλά capture) και θες να αγοράσεις blu-ray έχε υπ όψιν σου ότι υπάρχουν κάποια κλειδώματα που δεν επιτρέπουν να δεις 4k content αν δεν τηρείς τις προϋποθέσεις. Δες παρακάτω για το netflix, είναι παρόμοιο. Επίσης, για να παίξεις 4k videos στο pc με μεγάλο bit-rate θέλει να έχεις καλό σύστημα. Πλέον χρειάζεται στην πράξει να έχεις καλή κάρτα γραφικών και για τα videos! Η 970 δεν είναι άσχημη αν και δεν ξέρω αν υποστηρίζει natively κάποια νέα format.

 

Anime σε 4k δεν ξέρω αν έχει και λογικά θα αργήσουν γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνεις animation σε 4k. Νομίζω έχει βγει ένα Gundam αλλά δεν το έχω ψάξει τόσο. Το Kimi no Na wa  έχει βγει σε 4k edition αλλά έχε υπ όψιν σου ότι είναι upscale (αλλά ότι καλύτερο έχει γίνει σε upscale παρόλα αυτά).

 

Τώρα για Netflix, είναι λίγο πονεμένη ιστορία. Λόγω των DRM μπορεί να μην μπορείς να δεις ούτε καν 1080. Εγώ το είχα δοκιμάσει και σκεφτόμουν να βάλω αλλά ξενέρωσα από αυτό. Βλέπεις αν δεν έχεις Windows 8+ και IE11 η Windows10 και IE ή edge, 1080 δεν μπορείς να δεις. Τώρα για να δεις και 4k.. Χρειάζεσαι Windows 10, κάρτα γραφικών και οθόνη που υποστηρίζουν hdcp 2.2, Edge και επεξεργαστή intel τελευταία γενιάς (Kaby Lake και πάνω). Κοινώς πρέπει να έχεις ένα ολοκαίνουριο σύστημα που πληρεί όλες τις προδιαγραφές (αυτά ισχύουν και για τα blu ray 4k).  Περισσότερα εδώ. Και φυσικά πρέπει να έχεις και γρήγορο Internet (vdsl ή κάτι αντίστοιχο).

 

Στο youtube έχει διάφορα video από διάφορους youtubers με 4k ανάλυση και μιας και οι 4k κάμερες γίνονται δημοφιλείς (ακόμα και στα κινητά) θα βγαίνουν όλο και περισσότερα τέτοια video. Δεν έχει όμως ταινίες κλπ στο youtube για ευνόητους λόγους.

 

Παρόλα τα παραπάνω, μπορεί να μην υπάρχει πολύ υλικό από ταινίες και anime σε 4k, μπορείς όμως να βασιστείς στο upscaling. Εντάξει δεν είναι τέλειο και έχει τα γνωστά artifacts αλλά νομίζω πως αξίζει ούτως η άλλως. Αν χρησιμοποιείς media player classic look no further than madvr

 

 

Gaming σπάνια(έχω gtx 970)

 

Gaming σε 4k είναι για λίγους. Στην παρούσα φάση για να παίζεις μοντέρνα παιχνίδια σε 4k πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οπότε και πάλι δεν θα το πρότεινα. Το 1440p είναι ένας καλός "συμβιβασμός" αλλά και πάλι θες καλή κάρτα γραφικών. Με την 970 φαντάζομαι θα είσαι οκ αλλά και πάλι θα δεις σημαντική διαφορά στα fps. Εγώ είχα πάρει την 1070 και έμεινα ευχαριστημένος (μέχρι που χάλασε... μεγάλη ιστορία).

 

 

Από εκεί και πέρα, τόσο στις ταινίες όσο και στο gaming, η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι από τότε που πήγα στο 1440p δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Το 1080p μου φαίνεται θολό συγκριτικά. Ειδικά στην αρχή είχα πάθει ένα mini shock (βέβαια εξαρτάται και από τον άνθρωπο και το πόσο σημασία δίνει ο καθένας).

 

 

 

Για ποιες περιπτώσεις αξίζει σήμερα το 4k κατά την γνώμη μου;

 

1) Αν θες να βλέπεις αποκλειστικά ταινίες. Αλλά με τόσους περιορισμούς, μάλλον καλύτερα να πάρεις μια τηλεόραση και ένα εξωτερικό player (βέβαια το κόστος είναι μεγαλύτερο)

2)Αν θες να παίζεις games και έχεις σκοπό να δώσεις 1000άδες ευρώ

3)Αν ασχολείσαι με κάποια εφαρμογή για την δουλειά σου που επωφελείται από αυτό: CAD, Video/Image editing, 3d modeling και άλλες εφαρμογές που έχουν πολλά controls η επωφελούνται από το να έχεις μεγάλο working space.

 


phmava.php

#3 Hazuki

Hazuki

    Anime Elite

  • Administrators
  • 2,741 posts

Posted 03 May 2018 - 10:36

To λοιπόν με 300€ στο skroutz να είναι το φτηνότερο μοντέλο θα σου πρότεινα να περιμένεις. Πάρε όταν πλέον θα είναι commodity κι αυτό θα γίνει όταν mid range κάρτες θα μπορούν να κάνουν άνετα render παιχνίδια σε 4Κ ή όταν υπάρχουν πολλές επιλογές στα 200€.

 

Αυτή τη στιγμή δεν το χρειάζεσαι, ειδικά αν η κύρια ασχολία σου είναι browsing.


rsrGbGx.gif

#4 Black Rock

Black Rock

    TO THE ICECAR!

  • GFX Staff
  • 724 posts
  • Locationalways searching for nii-chan

Posted 03 May 2018 - 14:40

Το βρίσκω μάλλον ανούσιο όταν μιλάμε για τέτοια χρήση. Το να θέλω καλή ανάλυση χρωμάτων λόγω της δουλειάς μου που έχει να κάνει με σχέδια, κατανοητό. Τώρα για παιχνίδια και απλό browsing μάλλον υπερβολή μου φαίνεται.