
Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1963 στο Kushiro του Hokkaido. Φοίτησε καλές τέχνες στο Musashino College of the Arts με αρχικό σκοπό να γίνει ζωγράφος (έχει φάτσα ζωγράφου πάντως). Όπως και ο Miyazaki, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το πτυχίο του, και πολύ σύντομα μετά το πέρας της σχολής βρέθηκε να συνεργάζεται με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Katsuhiro Otomo πάνω στο manga “World Apartment Horror”. Η σχέση του με τον Otomo του άνοιξε την πόρτα και στον χώρο του anime όπου πρωτοεργάστηκε ως set designer στο Roujin Z (1991). Σε ανάλογο ρόλο εργάστηκε και στο Patlabor 2: The Movie” (1993) του Mamoru Oshii. Σε ελάχιστο χρόνο άρχισε να γράφει και σενάρια και το 1997 ήρθε η ευκαιρία να γράψει και να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία, το “Perfect Blue”.
PERFECT BLUE (1997)
Written & Directed by Satoshi Kon

Αρχικά η ταινία προοριζόταν για live action αλλά ο μεγάλος σεισμός του Kobe επέφερε μεγάλες υλικές ζημιές στο studio, και παράλληλα το budget της ταινίας μειώθηκε δραματικά. Τελικά αποφασίστηκε να γυριστεί σαν animation, κάτι που βγήκε σε καλό για τον Satoshi. Η ταινία βασίζεται σαν ιδέα στην ομότιτλη νουβέλα του Yoshikazu Takeuchi. Ο Satοshi εφάρμοσε τα θέματα της νουβέλας πάνω στην δικιά του οπτική γωνιά για τις ψυχοκοινωνιολογικές καταστάσεις που επικρατούν στον μοντέρνο κόσμο, κάτι που το κάνει σε όλα του τα έργα. Η ταινία είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο αφηγήται την εξέλιξη ενός ποπ ειδώλου σε ηθοποιό και την επίδραση που έχει αυτή η κίνηση στην ψυχολογική της υγεία και τις ακραίες αντιδράσεις των πιο φανατισμένων θαυμαστών της. Μέσω μιας σειράς φόνων που φαίνονται να σχετίζονται με την ηρωίδα, σχηματίζονται καταστάσεις που θυμίζουν Χιτσκοκική ταινία, μπερδεύοντας τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. Στο τέλος τίποτα δεν είναι ότι φαίνεται.

Επειδή ήταν η πρώτη ταινία του Kon, το όνομα του Katsuhiro Otomo συμπεριλήφθηκε στους συντελεστές της ταινίας ως “επιτηρητής”. Η κίνηση αυτή έγινε για να πουληθεί η ταινία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στην διάρκεια της περιοδείας της ταινίας στα διεθνή φεστιβάλ, απέσπασε πολύ καλές κριτικές, και έτσι ξεκίνησε η καριέρα του Kon ως σκηνοθέτη. Απέσπασε βραβεία στα φεστιβάλ “Fantasia Festival” του Μόντρεαλ και “Fantasporto Film Festival” στην Πορτογαλία. Στην Αμερική είχε επίσης καλές κριτικές αν και κάποιους ενόχλησε το έντονο γυμνό σε κάποιες σκηνές της ταινίας. Παρόλα αυτά έχουν αγοραστεί τα δικαιώματα από το Hollywood και είναι θέμα χρόνου η διασκευή του.

Είναι ένα έξοχο ντεμπουτο για τον Kon και δεν φαίνεται ότι είναι η πρώτη του ταινία. Είναι ένα πολύ καλό ψυχολογικό θρίλερ. Μόνο άμα την συγκρίνεις με τις μετέπειτα ταινίες του φαίνεται η πρωιμότητα της. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ταινία του Darren Aronofsky “ Requiem for a Dream” η σκηνή της μπανιέρας έχει αντιγραφτεί καρέ καρέ από το Perfect Blue. Επίσης, η Madonna εισήγαγε σκηνές από την ταινία σε video wall κατά την διάρκεια των συναυλιών του “Drowned World Tour” (2001). Η μουσική της ταινίας είναι έξοχη, από το γενικό soundtrack μέχρι και των ποπ τραγουδιών της ηρωίδας.
Millennium Actress (2001)
Written & Directed by Satoshi Kon

Η επόμενη ταινία του Kon ήταν το Millennium Actress το 2001. Είναι μια παραγωγή των γνωστών Studio Madhouse. Είναι μια ταινία που αφηγείται την ζωή μιας διάσημης Γιαπωνέζας ηθοποιού, από τα παιδικά της χρόνια μέχρι την δύση της καριέρας της. Εφόσον όμως πρόκειται για ταινία του Kon, γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η ταινία παρουσιάζει πολλές καινοτομίες, πολλές από αυτές τελείως καινούργιες στην τέχνη του κινηματογράφου. Το ρόλο του θεατή παίζει ο παραγωγός με τον κάμεραμαν του, που έχουν πάει να πάρουν συνέντευξη από την γερασμένη ηθοποιό με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για την καριέρα της. Εδώ ξεκινάνε οι καινοτομίες. Η ζωή της ηθοποιού εξελίσσεται μέσα από τις ταινίες της, μπερδεύοντας τα όρια της φαντασίας με το πραγματικό. Εδώ φανερώνεται ο πραγματικός σκοπός της ταινίας που δεν είναι άλλος από το να γιορτάσει την ιστορία του γιαπωνέζικου κινηματογράφου, κάτι που ο Kon το πετυχαίνει με ένα πραγματικά αριστοτεχνικό τρόπο. Η ιστορία της ηθοποιού εξελίσσεται μέσα από όλων των ειδών ταινίες από ιστορικά δράματα, κατασκοπευτικές περιπέτειες και διαστημικών ταξιδιών. Εδώ ο Satoshi Kon φανερώνει το ταλέντο του ως animator όπου οι εναλλαγές των εποχών γίνονται σχεδόν ψυχεδελικά. Η όλη ταινία είναι ένας εικαστικός οργασμός. Άλλη μια καινοτομία της ταινίας είναι ότι οι ήρωες μας ζουν την ιστορία της ηθοποιού παίρνοντας ρόλους στις ταινίες της και βιώνοντας τις εμπειρίες και περιπέτειες της.

Οι σκηνές της ταινίας έχουν επηρεαστεί από πολλές πτυχές της Ιαπωνικής κουλτούρας από μύθους και δοξασίες ως και τις παραδοσιακές ιαπωνικές γκραβούρες ( ukiyo-e). Φανερή είναι επίσης η επιρροή από κλασικές ταινίες του Ιαπωνικού κινηματογράφου με πιο χαρακτηριστική το “Throne Of Blood” του Akira Kurosawa. Ο χαρακτήρας της Chiyoko στην ταινία είναι βασισμένος στην διάσημη ηθοποιό Setsuko Hara από τις δεκαετίες 40-60 που παρομοίως αποσύρθηκε από την δημοσία ζωή. Ο Satoshi Kon παραθέτει ότι κατά βάσην η Chiyoko είναι ένας παγκόσμιος ανθρώπινος χαρακτήρας. Για μένα η ταινία αποτελεί το καλύτερο δημιούργημα του Kon, και είναι μια ταινία πραγματικά σπάνιας ομορφιάς. Η μουσική της επένδυση από τον Susumu Hirasawa της ταιριάζει απόλυτα, και είναι πραγματικά μαγευτική.

Η ταινία όμως είχε μια μεγάλη ατυχία. Βγήκε ακριβώς την ιδία εποχή με το “Spirited Away” του Miyazaki, και παρότι είχε διθυραμβικές κριτικές, βρέθηκε υπό την σκιά της ταινίας του υπέρτατου Γιαπωνέζου δημιουργού. Το 2001 ήταν πραγματικά μια πολύ καλή χρονιά για το γιαπωνέζικο animation. To “Millennium Actress’ τα πήγε και αυτό πολύ καλά στα διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας βραβεία σε όλα τα φεστιβάλ στα οποία συμμετείχε. Λόγω της ταινίας του Miyazaki δεν κατάφερε να πάρει υποψηφιότητα για το οσκαρ καλύτερου animation.
Tokyo Godfathers (2003)
Written & Directed by Satoshi Kon

Η τρίτη ταινία του Kon είναι το “Tokyo Godfathers” και βγήκε στις αίθουσες το 2003. Θεματικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ανάλαφρη ταινία του Kon, όλα όμως τα χαρακτηριστικά που είναι το σήμα κατατεθέν της δουλειάς του βρίσκονται και σ’αυτήν. Είναι μια κλασσική χριστουγεννιάτικη ιστορία που αφηγήται την περιπέτεια τριών αστέγων του Τόκυο (μια έφηβη που το έχει σκάσει από το σπίτι, ένας αποτυχημένος μεσήλικας τζογαδόρος, και μια τραβεστι), που στην παραμονή των Χριστουγέννων βρίσκουν στα σκουπίδια ένα εγκαταλελειμμένο μωρό. Στο μωρό υπάρχει ένα σημείωμα που ζητά από οποίον βρει το βρέφος να το φροντίσει σαν δικό του. Τα μητρικά ένστικτα της τραβεστι ξυπνάνε και θέλει να κρατήσει το μωρό ως δικό της, ενώ οι άλλοι δυο επιμένουν να πάνε το μωρό στην αστυνομία. Τελικά αποφασίζουν να βρουν τους γονείς του παιδιού και η περιπέτεια αρχίζει.

Η ιστορία βασίζεται στο γούεστερν του John Ford “ Three Godfathers” ( 1948 ) όπου ένα τρίο κλεφτών αναλαμβάνουν ένα νεογέννητο μωρό, οι ομοιότητες όμως σταματάνε εδώ. Η ταινία χαρακτηρίζεται από το συναίσθημα της και την πολύ καλή ανάπτυξη των τριών χαρακτήρων κατά την διάρκεια της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Satoshi Kon άγγιξε ένα θέμα που είναι ταμπού στην Ιαπωνική κοινωνία, που είναι το πρόβλημα των αστέγων των ιαπωνικών μεγαλουπόλεων. Τα προβλήματα τους, η μεταξύ τους σχέση, και η θέση τους στην κοινωνία αναπτύσσονται άριστα κατά την διάρκεια του φιλμ. Ένα χαρακτηριστικό των ταινιών του Kon είναι ο προβληματισμός για την σύγχρονη ιαπωνική κοινωνία και σ΄αυτή την ταινία ο προβληματισμός αυτός γίνεται πολύ φανερός. Ένα από τα αξιοσημείωτα της ταινίας είναι η απόδοση του χιονισμένου Τόκυο που γίνεται με πολύ όμορφο και αληθοφανή τρόπο.

Η ταινία υπήρξε και αυτή μεγάλη επιτυχία και θεωρείται μια κλασσική πια εναλλακτική χριστουγεννιάτικη ταινία.
Paranoia Agent (2004)
Written & Directed by Satoshi Kon

Το επόμενο έργο του Satoshi Kon δεν ήταν ταινία αλλά ένα τηλεοπτικό anime 13 επεισοδίων, και αυτό είναι το “Paranoia Agent”. Κατέληξε να είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα anime του 2004. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων των προηγουμένων του ταινιών, ο Kon είχε γεμίσει ολόκληρο συρτάρι με ιδέες που τις θεωρούσε καλές άλλα δεν κολλούσαν στην ταινία την οποία δούλευε. Επειδή δεν ήθελε να πάνε χαμένες οι ιδέες του αποφάσισε να τις χρησιμοποιήσει σε μια τηλεοπτική σειρά η οποία θα επέτρεπε μια τέτοια εναλλαγή θεμάτων.
In the case of a film to be shown at theatres, I'm working for two years and a half, always in the same mood and with the same method. I wanted to do something that allows me to be more flexible, to realize instantly what flashes across my mind. I was also aiming at a sort of entertaining variation, so I decided to go for a TV series.

Το “Paranoia Agent” ασχολείται με ένα κοινωνικό φαινόμενο στο Τόκυο, που έχει προκληθεί από μια σειρά απρόκλητων επιθέσεων σε ανυποψίαστους πολίτες από έναν ανήλικο που κοπανάει τα θύματα του με ένα παραμορφωμένο ρόπαλο του baseball. Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση με μεγάλη έκπληξη ανακαλύπτουν ότι τα θύματα μοιράζονται πολλά κοινά στοιχειά, και γέννιουνται αμφιβολίες ακόμα και για την ύπαρξη του θύτη. Όσο προχωράει η σειρά τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας μπερδεύονται και μια μεταφυσική επιρροή φαντάζει όλο και πιο πιθανή, οδηγώντας σε ένα βιβλικό και απρόβλεπτο φινάλε.

Η σειρά ξεκινάει πολύ καλά και τα πρώτα 5 επεισόδια είναι αριστουργηματικά και προσφέρουν όλα τα στοιχειά που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον Satoshi Kon ως σκηνοθέτη και σεναριογράφο. Προσωπικά πιστεύω ότι η σειρά κάνει μια μικρή κοιλιά στα μεσαία επεισόδια, όχι γιατί είναι κακά επεισόδια, αλλά γιατί δεν δένουν τόσο αρμονικά με το στόρι όσο θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται στο ότι αυτές οι ιστορίες αποτελούν ξεχωριστές ιδέες του Shatoshi που δεν είχαν δημιουργηθεί με βάση την συγκεκριμένη σειρά. Σαν μεμωνομένα επεισόδια όμως κάποια από αυτά είναι ανατριχιαστικά. Τα τελευταία όμως επεισόδια δίνουν έμφαση στο κεντρικό σενάριο και επαναφέρουν την τάξη δίνοντας μας ένα ικανοποιητικό φινάλε.
Το κοινωνικό σχόλιο που χαρακτηρίζει τη δουλειά του Kon είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στη σειρά αυτή. Τίποτα δεν αφήνει απείραχτο, από την εμμονή για αρίστους μαθητές, την πώρωση με φιγούρες και κούκλες από anime σειρές, τους RPGαδες, την έλλειψη των ανθρωπίνων σχέσεων στην μεταπολεμική Ιαπωνία. Ειδικά εντύπωση κάνει το επεισόδιο με θέμα τα “suicide pacts” που ταλαιπωρήθηκε από περικοπές στην αμερικανική έκδοση. Αυτή η θεματολογία οδήγησε σε άριστες κριτικές και πολύ θεωρούν το “Paranoia Agent” την καλύτερη σειρά του 2004.
Paprika (2007)
Written & Directed by Satoshi Kon

Πρόκειται για την ολοκαίνουρια ταινία του Kon και είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Yasutaka Tsutsui. Το θέμα έχει να κάνει με μια psychiatrist που ερευνάει ψυχώσεις μπαίνοντας στο μυαλό των θυμάτων. Αυτό είναι δυνατό χάρη σε μια συσκευή που επιτρέπει την προβολή των ονείρων των ανθρώπων και την εισροή κάποιου σε αυτά. Είναι παραγωγή των Madhouse Studios και η ταινία εκάνε την γύρα στα διάφορα φεστιβάλ. Οι κριτικές είναι πολύ καλές. Η μουσική είναι εξαιρετική από τον Susumu Hirasawa ως συνήθως, ενώ το τραγούδι της ταινίας είχε μπει στην αρχική λίστα των προτάσεων για το οσκαρ καλυτέρου τραγουδιού.
Review της ταινιας εχω κανει εδω: http://www.anime.gr/forums/reviews/2248-paprika.html

Το επίσημο website της ταινίας είναι:
PAPRIKA | A FILM BY SATOSHI KON | A SONY PICTURES CLASSICS RELEASE
Trailer για τις ταινίες του Satoshi:
Perfect Blue:
http://www.youtube.com/watch?v=2wGkeHnrzkU
Millennium Actress:
YouTube - Millenium Actress - trailer
Tokyo Godfathers:
TOKYO GODFATHERS : TRAILER
Paranoia Agent:
YouTube - Paranoia Agent Trailer
Paprika:
YouTube - Paprika trailer

