Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo

RPE: Jojo no Kimyou na Bouken: Episode 01

jojo review review per episode

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 07 October 2012 - 20:26

~Episode 1~


Posted Image


*slap a bitch*



Ο λαός του aNiMe//GR έκανε την επιλογή του και έδωσε σαφή εντολή για το σχηματισμό review. Και ναι, έπεσε πάνω μου το δύσκολο έργο του να παραδίδω ένα review την εβδομάδα για ένα anime που βάζει πίσω το sensual στο non consensual. Είχα πείσει τον εαυτό μου ότι όποιο anime και αν ψηφιστεί είμαι έτοιμη να το δω με καθαρά και αντικειμενικά μάτια όμως τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει για το Jojo. Τίποτα που έχω κάνει ή δει στη ζωή μου είναι ικανό να συγκριθεί με αυτήν την φαντασμαγορική έκρηξη τεστοστερόνης στην οθόνη μου.

Το Jojo εξελίσσεται σε μια εποχή που τον αντρικό πληθυσμό ακόμα δεν τον είχαν αλλοτριώσει οι συνήθειες του σύγχρονου καταναλωτικού τρόπου ζωής, σε μια εποχή που τα προβλήματα λύνονται με μπουνιές και κλωτσιές και το τζελ μαλλιών ακόμα δεν έχει κάνει την εμφάνιση του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια εποχή, τουλάχιστον όπως την φαντάζεται ο δημιουργός του, που ο άντρας ήταν ακόμα άντρας και μαχόταν για την κυριαρχία στην αγέλη αντί να τον απασχολεί ποιά ενυδατική κρέμα είναι πιο φιλική προς το δέρμα του. Ένα old school anime λοιπόν για old school άντρες που θέλουν να θυμηθούν τις παλιές δόξες πριν οι γυναίκες αποφασίσουν να βγουν από την κουζίνα και να καταστρέψουν το status quo και μαζί με αυτό και την αντρική υπερηφάνεια.

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1868 εν μέσω μιας νυχτερινής καταιγίδας σε κάποια χαράδρα στη μέση του πουθενά. Ένα ζευγάρι πλησιάζει τον τόπο ενός ατυχήματος για να βρει τους πάντες νεκρούς εκτός από ένα μωρό. Ο άγνωστος άντρας ουδόλως ενδιαφέρεται για τα άτυχα θύματα της βραδιάς και επιδίδεται σε ένα ανελέητο πλιάτσικο μπροστά στα μάτια της έντρομης γυναίκας του και έτσι η ιστορία μας προσφέρει τον πρώτο της "κακό". Όμως το Jojo δεν εμπιστεύεται τους θεατές του να κρίνουν τον άντρα από τις πράξεις του για αυτό μας τονίζει με τον πιο αρχετυπικό τρόπο το πόσο κακός κακός κακός άνθρωπος είναι. Σε όσους πιστεύουν ότι η εμφάνιση δεν μετράει το Jojo απαντάει "κάνετε λάθος" και μας πετάει στη μούρη το γελοίο στερεότυπο του γέρου, ξεδοντιάρη, αλοίθωρου και μέθυσου. Έτσι λοιπόν όλοι εκεί έξω γνωρίζετε πια με σιγουριά ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει ούτε μια στάλα καλοσύνης μέσα του όπως μαρτυρεί η αηδιαστική εμφάνιση του.



Posted Image

Όμως, σε μία ενδιαφέρουσα τροπή των γεγονότων, ο ένας εκ των επιβαινόντων και πατέρας του μωρού όχι μόνο δεν είναι νεκρός αλλά μέσα στην παραζάλη του λανθασμένα θεωρεί τον πλιατσικολόγο για σωτήρα του και θεωρεί πως του χρωστάει τη ζωή του. Δώδεκα χρόνια μετά και ενώ βρίσκεται στα τελευταία του ο άντρας αποφασίζει να εισπράξει τα χρωστούμενα στέλνοντας το γιό του να μείνει με τον άντρα που έσωσε. Γνωρίζουμε λοιπόν τον Dio Brando, ο οποίος προς υπεράσπιση του δεν έχει κληρονομήσει και τα καλύτερα γονίδια από πλευράς χαρακτήρα αν και για χάρη της ιστορίας την εμφάνιση την πήρε από την όμορφη μαμά του. Ξέρουμε ήδη ότι είναι έξυπνος γιατί τον είδαμε να νικάει στο σκάκι μιας και η σειρά δεν αφήνει τίποτα στην τύχη...ή στην φαντασία των θεατών. Στον αντίποδα γνωρίζουμε τον καλό και αγαθό γιο του ευγενή που σώθηκε εκείνο το μοιραίο βράδυ, τον Jonathan Joestar ~οι φίλοι με φωνάζουν Jojo~ ο οποίος ανατράφηκε στα πούπουλα ενώ ο Dio ήταν υποχρεωμένος να ανέχεται την κακοποίηση του πατέρα του και γενικά του περίγυρου του στα καταγώγια που μεγάλωσε. Παράλληλα γνωρίζουμε και την γλυκιά και υπάκουη Erina, η οποία στην ιστορία μας δεν έχει χαρακτήρα αλλά είναι απλά το παιχνιδάκι του δημιουργού, ο οποίος την πετάει μέσα στην ιστορία του όποτε θέλει να προχωρήσει την πλοκή ή να μας δώσει στοιχεία για τους κεντρικούς χαρακτήρες. Είπαμε, άλλες εποχές τότε!


Posted Image




Καθώς λοιπόν ο Dio καταριέται τον πατέρα του πάνω από τον τάφο του και ετοιμάζεται να αφήσει πίσω του την φτώχεια, ο Jojo σώζει την Erina από νταήδες, παίζει χαρούμενος στην εξοχή με το σκύλο του και καταβροχθίζει άτσαλα μπριζόλες. Διακριτικό γνώρισμα: είναι καλό παιδί και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζουμε. Άλλωστε όπως υπονόησε και η πολύ καλά τοποθετημένη εικόνα της σκακιέρας, στη συγκεκριμένη ιστορία όλα είναι άσπρο και μάυρο. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε και πολύ, απλά διαλέξτε μια πλευρά.



Όσο για τον Dio, δείχνει τα χρώματα του ευθύς εξαρχής χτυπώντας ύπουλα το σκύλο του Jojo με το που έφτασε και λέγοντας ψέμματα για το γεγονός το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο. Και πάλι όμως η σειρά δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Η λεπτότητα και η διακριτικότητα δεν έχουν θέση σε μια σειρά με πραγματικούς άντρες για πραγματικούς άντρες. Στις επόμενες σκηνές ο Dio κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του στον Jojo. Αυτός είναι ο Άλφα, ο Jojo είναι ο Βήτα και καλό θα ήταν να το καταλάβει ~ΟΥΓΚ~. Έτσι λοιπόν ο Dio βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο του, το οποίο είναι να υπονομεύσει την ύπαρξη του Jojo και να του ρίξει το ηθικό, σχέδιο που δεν είναι και δύσκολο να υλοποιηθεί αφού το σύμπαν της σειράς αποτελείται από ηλίθιους και έυκολα χειραγωγούμενους ανθρώπους. Ξέρω πως ο σκοπός εδώ ήταν να μας δείξουν ότι ο Dio είναι ένα κάθαρμα που χειραγωγεί τους πάντες αλλά άμα απλά μειώνεις την συλλογική ευφυία των ανθρώπων τριγύρω για να τα καταφέρεις, θα έλεγα ότι είναι ο πιο τεμπέλικος τρόπος για να το κάνεις. Αλλά είπαμε η σειρά δεν ενδιαφέρεται για ασήμαντα πράγματα όπως είναι...η προσωπικότητα των χαρακτήρων της.

Posted Image

Και μιας και είμαστε πάνω σε αυτό, ας δούμε λίγο τί είναι αυτό που ενδιαφέρει τη σειρά. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ακόμα προφανές από τα παραπάνω, η εμφάνιση είναι το άλφα και το ωμέγα. Όπως προείπα πρόκειται για μια εποχή που οι διαφορές λύνονται αντρίκεια, δηλαδή με καλό και πατροπαράδοτο ξύλο άρα οι πρωταγωνιστές μας είναι φουσκωμένοι σαν τον τελευταίο μποντιμπιλντερά στο γυμναστήριο της γειρονιάς που καταπίνει milshake πρωτείνης λες και είναι νεράκι. Δεν έχει σημασία που είναι δωδεκάχρονα παιδιά, το Jojo δεν προσπαθεί καν να διατηρήσει το "suspension of disbelief". Στο όνομα της βαρβατίλας όλα επιτρέπονται.


Posted Image


Όπως όλα επιτρέπονται όταν προσπαθείς να ανέλθεις οικονομικά και κοινωνικά. Σε μια ανεστραμμένη εκδοχή της candy candy δεν είναι το φτωχό παιδί που ανέχεται τα πειράγματα και τα βασανιστήρια από τα πλούσια παιδάκια αλλά το αντίθετο. Ο καημένος ευγενής Jojo βλέπει τη ζωή του να καταρρέει καθώς ο φιλόδοξος Dio στρέφει έναν έναν τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του εναντίον του. Γιατί είναι γνωστό ότι οι βρωμιάρηδες φτωχοί αν τους δωθεί η ευκαιρία θα κάνουν τα πάντα για να βγουν από τη φτώχεια τους ενώ οι πλούσιοι ευγενείς είναι απλά καλόβολοι και δίκαιοι άνθρωποι που απλά αγνοούν, όχι από δική τους υπαιτιότητα, τις δυσκολίες του υπόλοιπου πληθυσμού.

Το μοναδικό καταφύγιο πλέον του Jojo είναι η γλυκιά Erina, η μόνη που δεν παρασύρθηκε από τα ψέμματα του Dio και δεν έστρεψε την πλάτη της στο γλυκό μας αγόρι. Μαζί ζούνε τον αγνό έρωτα τους κάτω από τον ήλιο πλατσουρίζοντας στο ποτάμι και κάνοντας πικ νικ μέχρι ο κακός ο λύκος αποφασίζει ότι αρκετά διασκέδασε η κοκκινοσκουφίτσα με τον κυνηγό και είναι ώρα να το μολύνει και αυτό με την απεριόριστη κακία του. Έτσι σε μια κίνηση ματ, μιας και είναι δεινός σκακιστής, αρπάζει την γλυκιά Erina και...τη φιλάει! Ω τί κακό βρήκε την γλυκιά Erina και τον ευγενή Jojo! Πόση ντροπή σκέπασε την αγνή αγάπη τους! Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο αφού τα χείλη της γλυκιάς Erina άγγιξαν τα χυδαία χείλη του κακού λύκου. Όμως η γλυκιά Erina είναι περήφανο πλάσμα και σαν άλλη Βουγιουκλάκη στην "κόρη του ήλιου" θα τινάξει την ξανθιά της κόμη και θα πλύνει τα χείλη της με το βρώμικο νερό δείχοντας έτσι την απαξίωση της στην προσβολή του Dio. Για αυτή της την ασέβεια θα φάει ένα γερό χέρι ξύλο που θα την βάλει στη θέση της. Φήμες ότι μετά έφτιαξε ένα sandwich στον Dio αμφισβητούνται ως αναληθείς.


Posted Image





O Jojo όμως καλός καλός αλλά δεν είναι και βλάκας (τελείως) οπότε δεν του παίρνει και πολύ να καταλάβει ότι κάτι τρέχει εδώ πέρα και η γλυκιά Erina τον αποφεύγει και φυσικά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Dio, τον οποίο και μετέπειτα πλακώνει στο ξύλο σε μια συγκλονιστική μάχη στο σαλόνι του σπιτιού κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της πανταχού παρούσας μάσκας που βρίσκεται κρεμασμένη στον τοίχο. Η ίδια μάσκα που το βράδυ του ατυχήματος κουβαλούσε ο πατέρας Joestar μαζί του...Χμμμ, η πλοκή πυκνώνει! Για αντίποινα, ο Dio σε μία κρίση σαδισμού καίει ζωντανό το σκύλο του Jojo και καταστρώνει σχέδια εξόντωσης κάτω από το φεγγαρόφως ενώ ένας άσχετος αφηγητής που ξεπηδάει σε άκυρες στιγμές καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου μας ενημερώνει ότι από τότε περνάνε εφτά χρόνια. Και έτσι πέφτουν οι τίτλοι τέλους του εισαγωγικού επεισοδίου της σειράς...



Posted Image

Επομένως έχουμε και λέμε. Χαρακτήρες εξοργιστικά και γελοιωδώς μονοδιάστατοι χωρίς καμία απολύτως γοητεία, κορμιά τουμπανιασμένα για να τονίσουμε τον χαρακτήρα της σειράς, πλοκή αντίστοιχη τούρκικης σαπουνόπερας, στραφταλιζέ χρωματάκια, στατικό animation, ηχητικά και οπτικά εφέ για να τονίζουν το badassery, αίμα, δάκρυα (αντρικά) και ιδρώτας, εξοντωτικά γρήγορος ρυθμός, ο οποίος υποθέτω δικαιολογείται από την ανάγκη να ξεμπερδεύουν με τις συστάσεις και να μπουν στην κυρίως υπόθεση, και μία μικρή υπόσχεση ότι υπάρχει κάτι παραπάνω σε αυτή τη σειρά από την διακριτική γοητεία της βαρβατίλας.

Δέχομαι ότι είναι απλά ένα εισαγωγικό επεισόδιο και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Δέχομαι ότι η σειρά μπορεί να με εκπλήξει ευχάριστα στο μέλλον. Δέχομαι ακόμα ότι ίσως ήμουν κάπως αυστηρή. Βασικά δέχομαι τα πάντα προκειμένου να βρω το κουράγιο να συνεχίσω να βλέπω αυτή τη σειρά και να γράφω για αυτήν...Μην ξεχνάμε και το καταπληκτικό τραγούδι των τίτλων τέλους, το roundabout από τους Yes που μέχρι στιγμής αποτελεί την καλύτερη στιγμή του επεισοδίου για μένα.


xbJ3b2w.jpeg


#2 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 07 October 2012 - 21:11

Θα συμφωνήσω στα περισσότερα για τα οποία μιλάει το review για το πρώτο επεισόδιο αν και ομολογουμένως φαίνεται να το διασκεδασα περισσότερο. Για μένα το Jojo είναι κάτι αντίστοιχο του Machete σε anime. Το βλέπεις για αν απολαύσεις ακριβώς το ξύλο και την πλοκή σαπουνόπερας και την άσπρο μαύρο κατάσταση που είναι τόσο απόλυτη που δεν δίνει το παραμικρό redeeming quality στους "κακούς". Νομίζω ότι όπως υπάρχει ο όρος Β-Μοvies θα έπρεπε να υπάρχει και το B-animes. Δεν το λέω υποτιμητικά και προφανώς δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που πάνε να το ρίξουν στο σοβαρό και τους βγαίνει μία πατάτα. Το Jojo αγκαλιάζει και την υπερβολή του και την πλοκή τούρκικης σαπουνόπερας και την ατμόσφαιρα που ενίοτε θα μπορούσε να συναγωνιστεί το μέσο yaoi old school shoujo σε bl inuendos,χρυσόσκονη,ματάκια και όλα τα συναφή. Στο μέτρο που το επιδίωξε νομίζω πετυχαίνει τους στόχους του. Με pop corn και αναψυκτικά τα 20 λεπτά περνάνε ευχάριστα και οκ μετά μπορείς να δεις κάτι πιο ουσιώδες.

Tην ύπαρξη της Erina στην σειρά την αγνοώ για να είμαι ειλικρινής. Απλά αδυνατώ να την αναγνωρίσω ως χαρακτήρα.

#3 Toriko

Toriko

    Toriko

  • Members
  • 708 posts
  • LocationFUCKING SPACE!!!

Posted 07 October 2012 - 22:41

Πολυ ωραιο review!Εθεσες καποια πραγματα πολυ σωστα και ηταν γενικα ολο ευχαριστο.Καλο κουραγιο και για τα επομενα reviews του Jojo.Σκεψου το ως εναν αθλο ;)
Spoiler:

header.jpg?t=1485907896


#4 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 08 October 2012 - 00:39

What have we created?? :P

She really went and did it.. και πρέπει να πω ότι το όλο αποτέλεσμα του review ήταν απολαυστικότατο~
Τον τρόπο με τον οποίο γράφεις mono τον θεωρώ εξαιρετικό και ελπίζω να βρεις το κουράγιο να συνεχίσεις το έργο :P
Βέβαια όσο κι αν μου άρεσε το στυλ του review, είχε αρκετά λεπτομερή εστίαση στην πλοκή. Θα μπορέσεις να συνεχίσεις κάθε επεισόδιο στο ίδιο στυλ, ή αυτό ήταν απλά ένα εισαγωγικό special? Υποθέτω θα δείξει

Γενικά συμφωνώ μαζί σου σε πολλά πράγματα όπως το δια της σάλπιγγας exposition αλλά πιστεύω πως σε μερικά άλλα πράγματα θα πρέπει να το δεις λίγο πιο χαλαρά :P Τέτοιου είδους anime όπως είναι το JoJo (και τα περισσότερα anime για να πω την αλήθεια) δεν πάνε να πιάσουνε υποψηφιότητα για nobel λογοτεχνίας XP Στο κάτω κάτω, η έντονη, επιτηδευμένη θα έλεγα υπερβολή του anime είναι ένα από τα στοιχεία του στα οποία ακριβώς ποντάρει! Κάτι σαν την καγκουριά του Gurren Lagann :P

Μερικές προτάσεις περί του review format:

1)Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείς παρόλο το στυλ της δεν είναι και η πιο ευκολοδιάβαστη- Πιστεύω πως ακόμα και με την default γραμματοσειρά του forum το review θα φαινόταν καλύτερο.

2)Μπορεί τα anime να αποτελούν αφηγηματικό μέσο αλλά το σενάριο δεν είναι το μόνο πράγμα το οποίο τα χαρακτηρίζει- Παρότι δεν με χάλασε ακριβώς που έδωσες σχεδόν όλη τη βάση πάνω στην υπόθεση της σειράς,
ένα anime αποτελείται και από πιο τεχνικά ή όχι μέρη όπως:
-Σχέδιο (και art direction) (ένα από τα δυνατά κατά τη γνώμη μου μέρη της σειράς, καθώς ο ιδιόμορφος σχεδιασμός του anime και η πιο σουρεάλ χρωματική του παλέτα είναι από τα πράγματα που πραγματικά το κάνουν και ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες σειρές της season)
-Animation
-Ηχητικός τομέας (μουσική/voice acting)
-Σκηνοθεσία (όπως το pacing που ανέφερες) και άλλα
Αυτά τα στοιχεία (τα οποία ανέφερες, αλλά το έκανες συνοπτικά μόλις στον επίλογο) κατ' εμέ μπορούν να φτάσουν να είναι αρκετά σημαντικά και να αναδείξουνε ένα καλό anime ανάμεσα στα μέτρια
γιαυτό και πιστεύω πως μπορεί να τους δοθεί ελαφρώς περισσότερη βαρύτητα ακόμα κι αν χρειαστεί να φάνε λίγες λέξεις από την περιγραφή του σεναρίου.

In any case, πολύ καλή δουλεία, hope to see more!

#5 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 08 October 2012 - 08:53

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια :3

Ειρήνη καταλαβαίνω ότι σε κάποιους μπορεί να φαίνεται διασκεδαστική αυτή η πανυγυρική εκτόνωση τεστοστερόνης όμως δεν ήταν για μένα. Είχε τόσα πολλά στοιχεία από πράγματα που σιχαίνομαι, τόσες αδυναμίες που δεν μπόρεσα να το απολαύσω. Επιφυλάσσομαι όμως για τα επόμενα επεισόδια καθώς το συγκεκριμένο έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός και ίσως αδίκησαν οι ίδιοι το αρχικό υλικό.

Toriko, υποθέτω πως στα πλαίσια της σειράς, η κίνηση της γλυκιάς Erina ήταν συμβολική και όσο και αν παρδέχομαι αυτό που συμβολίζει, δηλαδή την απαξίωση της στον Dio και τις πρακτικές του, δεν μπορώ να μην θεωρώ γελοίο τον τρόπο με τον δώθηκε.Η υπερδραματοποίηση σε συνδυασμό με υπερβολικό exposition ~έπρεπε να μας κάνει σαφές ότι παραδίπλα υπάρχει ποταμάκι με καθαρό νερό~ κατέστρεφαν την ομορφιά της σκηνής.

SWA προφανώς και αντιλαμβάνομαι και τους δημιουργικούς στόχους του Jojo και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Δεν νομίζω ότι τρέφει κανείς αυταπάτες ως προς αυτό. Όμως ακόμα και έτσι, το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ μέτριο. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να πορώνεσαι με πίου πίου μπαμ μπαμ και να ξεχνάς σεναριακές τρύπες και φθηνά σκηνοθετικά κόλπα όμως το συγκεκριμένο επεισόδιο τα έκανε όλα λάθος. Για μία ακόμη φορά, πιστεύω πως εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός να προλάβει να καλύψει όσο περισσότερο έδαφος μπορούσε οπότε έχω ελπίδες για τα επόμενα επεισόδια.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Όσον αφορά τη γραμματοσειρά, άκουσα από άλλους ότι τους φάνηκε ξεκούραστη οπότε έχω μπερδευτεί κάπως για να είμαι ειλικρινής XD Θα το σκεφτώ όμως και ίσως την αλλάξω. Όσον αφορά την ανάλυση του τεχνικού τομέα ως ένα βαθμό την άφησα επίτηδες έξω. Αφενός επειδή ήθελα να κάνω μία εισαγωγή στον κόσμο της σειράς από άποψη πλοκής αφετέρου γιατί σκοπεύω να ασχοληθώ πιο αναλυτικά στα επόμενα επεισόδια. Συγκεκριμένα για το κομμάτι της σκηνοθεσίας υπάρχουν διάσπαρτα σχόλια στο review πάντως.

xbJ3b2w.jpeg


#6 Tea-chan

Tea-chan

    Don't Lose Your Way

  • Retired Staff
  • 2,491 posts

Posted 08 October 2012 - 10:57

Truth to be told, περίμενα πώς και πώς το review, επειδή ακριβώς, ξέροντας πάνω-κάτω τί βλέπει η mono, δεν ήταν anime γι'αυτήν. Πώς κάποιος κάνει κριτική για κάτι εντελώς εκτός του γούστου του; Et, voila!

Το διασκέδασα πολύ το review (χαχάνιζα συνεχώς) και ήταν πολύ ενδιαφέρον να δω κάποιον να βγαίνει από την comfort zone του και να ασχολείται ειλικρινά με δαύτο. Είναι σαν να μου λες εμένα κάνε review για το Vampire Knight και όχι sporking. Kudos, mono!

Tο Jojo το βλέπω λίγο σαν το Gurren Lagann, με την έννοια του "κλείνουμε το κεφάλι και ανοίγουμε τη καρδιά". Ομολογουμένως, ήταν αρκετά "χλιαρό" για αρχή, αλλά μιας και έχω διαβάσει πολύ Jojo (ας είναι καλά το group που μετέφραζε το manga του Hellsing τότες!), μπορώ να πω ότι θα γίνει α. ακόμη πιο γελοίο (believe it!) β. ακόμη πιο manly-inspiring. Αρκεί βέβαια να πιάσουν καλύτερα το ύφος του manga, αν και αυτό είχε μια κάπως "meh" αρχή. We'll see. Μιας και είναι ένα παμπάλαιο manga, τα κλισέ (όσο από καταστάσεις, τόσο κι από χαρακτήρες), δεν ήταν και τόσο κλισέ τότε... όχι ΟΚ ήταν, αλλά ήταν πιο "φρέσκα". Γενικά, θα "ευχαριστηθούμε" old school εδώ (αν και λέω τον εαυτό μου γριά τώρα, μιας και το manga άρχισε όταν γεννήθηκα, το 1987!) με ό,τι συνεπάγεται αυτό, καλά και κακά.

Πάντως, κάτι που εκτίμησα στο Jojo ήταν το πόσο ειλικρινές είναι: μας δίνει ό,τι μας υπόσχεται, δε μας το παίζει κάτι πιο "βαθύ", και το διασκεδάζει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα είναι η αλήθεια (δε μιλάω για την Erina, είναι γιγάντιο κεφάλαιο), but hey. Nostalgia's speaking now. :/



Ψιλοspoilerάκι, even though not really.
Εάν θυμάμαι καλά την ιστορία, για το 2ο, κρατήσου να μην πέσει το σαγόνι στο πάτωμα. :P

Posted Image


#7 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 08 October 2012 - 16:15

Episode 1: Dio the Destroyer (!)

Ωραία πινελιά τα χρώματα στην αρχική σκηνή, ακόμα και αν ήταν καρακίτς. Ο Joestar (ΤΟΝ ΛΕΝΕ JOESTAR!!) στα μπλε και το ζεύγος της ντροπής στα μοβ.

O Jojo μαθαίνει στην αφελή νεαρά (με τα καφέ φρύδια αλλά κατάξανθα μαλλιά - distracting much?) το τι θα πει να είσαι τρου τζέντλεμαν με τον πιο moe passive-agressive τρόπο. It's not like I did it for you or anything. Moe και ατσούμπαλος και όταν τον δέρνουν οι δύο καταπιεσμένοι χωριάτες (βγάζει τη γλωσσίτσα του) και όταν δειπνεί μαζί με τον μπαμπά και τον ψυχογιό και όταν τρώει ξυλιές (γιατί είναι λίγο χαζούλης και δεν τα παίρνει τα γράμματα το χρυσουλίνι) και καραμόε και όταν τρέχει κλαίγοντας όταν ο πατέρας του συντρίβει την προ-εφηβική του υπερηφάνεια. Όταν όμως αρχίζουν τα πρώτα καρδιοχτύπια, τότε γίνεται supermoe.
Αυτό δεν είναι first world, αλλά first class problems.

O Dio ξανθός, άσπρος, στραφταλιστός σαν βαμπίρ και αποφασισμένος Άδωνις ξεπετιέται με δύναμη από την άμαξα και με ένα εκπληκτικό άλμα καταφέρνει να βγει από αυτή, με μια προσγείωση που σίγουρα θα του προσέφερε το λιγότερο 8.9/10 πόντους. Ολοκληρώνει τη φιγούρα του με το πιο δολοφονικό βλέμμα, που μιλάει βαθύτατα για το χαρακτήρα και την αποφασιστικότητά του, συνοδευόμενο από μία επαγγελματική γονατιά στον κοντινότερο κόπρο. Είναι αποφασισμένος, έχει στόχους, εκτιμά την ανεξαρτησία και μόνο με την εξυπνάδα του ως όπλο έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις κακουχίες μιας ζωής βυθισμένης στη φτώχεια κάτω από το ζυγό ενός τυραννικού και abusive πατέρα. Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο βίαιος και να μην ιδρώνει καθόλου ούτε όταν αναγκάζεται να κακοποιήσει γυναίκες, αλλά οκ μιλάμε για άλλες εποχές τότε οπότε τέτχοια πράγματα δεν έχουν σημασία. Είναι το είδωλο της φτωχολογιάς δεν μπορούμε να κολλάμε σε λεπτομέρειες. Άλλωστε όπως λέει και το ρητό, κανείς δεν είναι τέλειος. Θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής και όχι ο ανταγωνιστής.

Πρόκειται για μια σοφή σειρά που αντί για φανφάρες και χαζολοϊδια επιλέγει στο πρώτο κιόλας επεισόδιό της να κάνει σαφείς αναφορές στην πάλη των τάξεων, παίρνοντας δε και θέση υπέρ των φτωχών καθότι μας δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες ο Dio υπερέχει πνευματικά και σωματικά έναντι του Jojo. Δεν παραμένει όμως μόνο σε αυτό το απλοϊκό ίσως για κάποιους, μήνυμα, αλλά συνεχίζει δείχνοντάς μας όχι μόνο την ηθική αλλοτρίωση που επέρχεται από μια ζωή στην ανέχεια αλλά και την αφέλεια και αποκοπή από το περιβάλλον και το οικονομικό-κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής από τους νεαρούς προνομιούχους (Jojo). Η σκηνή δε όπου ο Dio διδάσκει στον Jojo τη σκληράδα και την αδικία της ζωής βάζοντας τον αντίχειρά του στο μάτι του νεαρού πλουσιόπαιδου είναι σχεδόν ανατρεπτική και πιστεύω θα είναι κομβικό σημείο για το character development που θα ακολουθήσει. Ελπίζω να την προσέξατε. Αν όχι κάντε τον κόπο να το ξαναδείτε. Συγκλονιστικό το γεγονός ότι μετά από αυτή την κίνηση ματ (γιατί όπως μας είπε και η mono, είναι και σκακιστής) οι παρατηρητές όχι μόνο δεν τον κατακραυγάζουν, αλλά τον χαιρετούν σαν όμοιό τους, περιχαρείς που βρήκαν τον προασπιστή της τάξης τους, αυτό το απλό παιδί του λαού που κουβαλάει τρόπον τινά το μέλλον τους στις πλάτες του. Όπως θα έλεγε και ο επίσης σκακιστής Kinzo "Subarashiiiiiiiii!!!".

Ωραία τα textures και η αλλαγή στυλ όταν έχουμε μονολόγους. Συμπαθητικό και το ending, ειδικά το σχέδιο. Επίσης πολύ ωραία η ταπετσαρία του τοίχου πάνω στον οποίο είναι η πολύ όμορφα σχεδιασμένη μάσκα. Γενικά το animation δεν είναι ούτε καλό, ούτε του γούστου μου αλλά επ' ουδενί δεν είναι απωθητικό.


tl;dr: #TeamDio



Εξαιρετική δουλεία mono chwan. Γέλασα δυνατά, αλλά πέρα από αυτό με έκανες να καταλάβω το κλίμα της σειράς. Διάβασα το review πριν δω το επεισόδιο οπότε ήξερα τι να περιμένω και όχι μόνο δεν απηύδησα, αλλά μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα κιόλας. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η στάση μου, αλλά πιστεύω ότι θα κρατήσει για μερικά ακόμα επεισόδια.

Posted Image


#8 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 08 October 2012 - 22:26

tl;dr: #TeamDio


Οmg no. Aγαπάμε τα κακά παιδιά και τα καθίκια αλλα όχι τους bullies. O Dio δεν είναι τίποτα περισσότερο από το παιδάκι εκείνο το οποίο κλέβει το χαρτζηλίκι από τα πιο αδύναμα παιδάκια στο σχολείο και νομίζει ότι είναι κάποιος. Το οποίο βασικά συνέβη και στην σειρά. Όσο νόμιζε ότι ο Jojo είναι κατώτερος μόνο και μόνο επειδή ήταν χαζός και καλόβολος και είχε μεγαλώσει στα πούπουλα του έκανε τον νταή. Οταν μετά τις μπουνιές είδε ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η κατάσταση πέρασε σε έμμεσα αντίποινα τα οποία δεν είχαν καν "την υπογραφή του" όπως πχ έγινε με την Erina αλλά ήταν απλά κωλοπαιδαρισμός για να νιώσει ο ίδιος καλύτερα.

#9 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 08 October 2012 - 23:09

Κάνεις μέγα λάθος φίλτατη. Ο Dio είναι το παιδί του λαού. Είναι καταβάθος ένας κομουνιστής, όπως φυσικά και όλη η σειρά είναι μια ωδή προς τον κομουνισμό (lol wut?). Είναι πιστεύω κάτι που έλειπε από την anime σκηνή και ο Dio είναι το τέλειο poster boy. Θα ρίξει την αστική τάξη (που αχεμ...υπήρχε τότε; ) εκ των έσω. Γι αυτό και αναγκάζεται να φέρεται έτσι στον Τζότζο. Δεν το ευχαριστιέται, το κάνει από καθήκον!!! Ήρωας!
OH DIO!

Posted Image


#10 Black Kaiser

Black Kaiser

    You are part of my plan

  • Members
  • 1,289 posts

Posted 09 October 2012 - 12:08

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που ένα review τόσο αρνητικό για μια σειρά, με κάνει να πάω να την δω. Η reviewer πρέπει να είναι περήφανη. Αν μη τι άλλο, η ανάγνωση του review της σειράς κάνει διασκεδαστική την παρακολούθηση της. Δηλαδή, mono προτρέπεις τους αναγνώστες σου να την δουν και όχι το αντίθετο. Είμαι σίγουρος πως αυτό επιθυμούσες.

Για το πρώτο επεισόδιο τι να πεις. Περηφάνια. Η καλύτερη στιγμή του επεισοδίου ήταν μακράν η έξοδος του Dio από την άμαξα μαζί με τα ψευτο-πομπώδη και σουπερουάου ηχο-ακουστικά εφέ που συνόδευαν την σκηνή. Πέρα από σκάκι και μποξ ξέρει και ninjutsu το αγόρι μας το οποίο είναι τόσο bad he kills puppies as well. Θεωρείστε λοιπόν και μένα μέλος της team Dio από εδώ και πέρα. Επίσης, παρά την γενική γελοιότητα ένα ενδιαφέρον να δω τι παίζει με τη μάσκα το έχω. Φαντάζομαι πως φορώντας την θα σε κάνει δυνατότερο και "φουσκωτότερο". Ή μπορεί να σε κάνει το εξυπνότερο άνθρωπο του κόσμου, αν και στον κόσμο της σειράς αυτό δεν φαίνεται να είναι και μεγάλο κατόρθωμα ή χρήσιμο. Θα δούμε.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο φαίνεται να είναι μέχρι τώρα το soundtrack, το οποίο δεν είναι καθόλου κακό. Αντίθετα το animation δεν είναι τόσο προσεγμένο εκτός αν το κάνουν επίτηδες για να μας δώσουν την ατμόσφαιρα της "παλαιότητας" που συνοδεύει το συγκεκριμένο manga. Anyways, περιμένω το επόμενο review με προσμονή.

Όπως είπαν παραπάνω, είναι σειρά που ξεκίνησε το 1987, την εποχή που σωστοί άντρακλες όπως ο Σβατζενέγκερ και ο Σταλόνε ήταν τα απόλυτα ανδρικά είδωλα και όχι φλώρικοι χαφιέδες όπως ο Τζόνι Ντεπ ή ο Ορλάντο Μπλουμ. Και αυτό σε εμάς τους άνδρες πρέπει να λέει κάτι. Πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε σοβαρά και ανδρικά για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Να θυμηθούμε την εποχή που εμείς είχαμε την απόλυτη εξουσία στα χέρια μας, που ο ιδρώτας ήταν η κολόνια μας και τα στιβαρά μας μπράτσα η λύση για τα πάντα. Είναι must-see για όλους τους εκπροσώπους του ισχυρού φύλου και η καλύτερη ευκαιρία να δούμε για ξυπνήσουμε επιτέλους και να δείξουμε στις γυναίκες ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή τη ζωή. Πάμε όλοι μαζί πίσω, στις καλές εποχές, με τον Dio οδηγό.

#11 Dio Brando

Dio Brando

    Dark Will

  • Members
  • 1,185 posts
  • LocationFalconia

Posted 09 October 2012 - 12:51

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα,η Iris με κάλυψε αλλά μπράβο Mono για το review.

Note: Λίγα τα λόγια σας για τον Dio :P

Spoiler:

#12 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 09 October 2012 - 14:05

+1 για Dio.
Δεν ξέρω αν έφταιγε ο Koyasu αλλά αυτοί οι παθιασμένοι μονόλογοι αυτοικανοποίησης κάθε φορά που περιέγραφε τη "σατανική" κίνηση ήταν καταπληκτικοί. Επίσης, σάλτα από άμαξες για εντυπωσιακή είσοδο με έξτρα εφέ για έμφαση, σκάκι, κλωτσιές μπουνιές στο άσχετο, masterplan τύπου "Χαχα! Θα σου κάνω τη ζωή ποδήλατο και ό,τι και να λες δεν θα σε πιστέψει ούτε ο ίδιος σου ο πατέρας!". Και τι πόνος όταν η κοπέλα ξέπλυνε έτσι το φιλί και τι δάκρυ όταν έφαγε κουτουλιά από τον Jojo! Γέμιζε μόνος του ένα επεισόδιο!

Ενώ ο Jojo, μικρός, κλαψιάρης, κοπανιέται στα γρασίδια μόνος του. Μεχ...

Και αυτή η διαδρομή από την πόρτα μέχρι να φτάσει στον Dio!

ySss0UF.jpg


#13 Zane

Zane

    Anime Fan

  • Members
  • 251 posts

Posted 09 October 2012 - 16:41

<<Tα παλιά τα χρόνια ήταν ο άντρας δυνατός,τώρα μ' ένα κρύωμα τον πιάνει πανικός...>>

Εγώ έπαθα ότι και ο Kaiser,δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία στο JoJo αλλά το συγκεκριμμένο review μου κίνησε την περιέργεια να το παρακολουθήσω.Ειδικά στην 3η παράγραφο πέθανα.mono χρωστάς μισό εσπρέσσο,3 χαρτομάντηλα για την οθόνη,και ελπίζω όχι και πληκτρολόγιο.

Εμένα πάντως το ep μου έδωσε την αίσθηση ότι το τζότζο μια χαρά παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του.Εκτός απ το ίδιο το επεισόδιο,λαμβάνοντας υπόψιν και την χρονολογία που γράφτηκε,αλλά και αυτό το λίγο που διάβασα μετά από το μάνγκα(όπου είχαμε κάποιες βαθυστόχαστες σκέψεις κ συμπεράσματα χαρακτήρων και αφηγητή,που ελπίζω να συνεχίσουν να παραλείπονται στο anime),δεν μου φάνηκε ούτε πως οι χαρακτήρες ήταν επίτηδες έτσι,ίσα ίσα που έγινε απόπειρα να προσθεθεί και βάρος σε κάποιους εξ αυτών,ούτε πως το cult overdose ήταν εσκεμμένο.Τα....μυνήματα <<men now,men then>> και γενικότερα οι αστείες προσπάθειες για σύγκριση μεταξύ των εποχών,είναι ακόμα πιο έντονα από το anime.
Τον παραλληλισμό με το Tengen Toppa ως προς το ύφος,τον θεωρώ ατυχή.'Οσο και αν δεν μου άρεσε το TTGL,δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως οι όποιες προσπάθειες διακωμώδησης ήταν εμφανείς.Στο JoJo όπως έγραψα και πιο πάνω,δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο.Αν και συμφωνώ ότι ασχέτως την πρόθεση του δημιουργού ή των συντελεστών του anime(καθότι η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια σχετική διαφορά),είναι πιο απολαυστικό να το βλέπουμε έτσι.

Αλλά whatever,αυτά είναι λεπτομέρειες.Τέτοιες σειρές τις παρακολουθώ σχεδόν αποκλειστικά για τις μάχες,αν αυτές με ικανοποιήσουν θα το συνεχίσω,αν όχι θα το ντροπάρω.
Γεια σου και σένα Γιώργη Γουλάρα...Posted Image

#14 DoB

DoB

    Gintamaniac

  • Members
  • 875 posts

Posted 09 October 2012 - 17:41

12XΡΟΝΑ??? ΩΙΜΕ!!!

Εγώ να σας πω δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος να δω τη σειρά αφού θα διαβάζω ανελλειπώς το review της mono. Έχει αυτά τα στοιχεία απ' ότι κατάλαβα που θα είναι αδύνατον για μένα να το παρακολουθήσω, αλλά θα κατατοπίζομαι πλήρως κάθε εβδομάδα από εδώ, έτσι επειδή απόλαυσα το γράψιμό της.

Mono-chan, ganbatte!

#15 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 13 October 2012 - 00:54

Εξαιρετικό review του πρώτου επεισοδίου, μπράβο Mono, σε συγχαίρω. Με έκανες να γελάσω δυνατά, ειδικά στην 4η και τρίτη παράγραφο από το τέλος.

Για το επεισόδιο αυτό τάσσομαι στο πλευρό της Iristella, το ευχαριστήθηκα υπέρ του δέοντος. Δεν βλέπω πολύ συχνά σειρές όπου πατάς παύση στον εγκέφαλό σου gia na deiw τεστοστερόνη, βαρβατίλα, άντε και κανένα οιστρογόνο να χορεύουν στην οθόνη σου(η Ερίνα έχει και πολύ τέλεια γυναίκα-κάτσε-στην-κουζίνα-σου ένστικτα, νομίζω όλοι τα απολαύσαμε :P )

Προηγουμένως δεν είχα ουδέποτε καμία επαφή με τον τίτλο "Jojo" ούτε σε μάνγκα, ΟΒΑ και τα λοιπά, οπότε κάθισα και το είδα με πρωτόγνωρο ενδιαφέρον. Αυτή η μάσκα, που κατάφερε και πύκνωσε την πλοκή (epic comment is epic) φαίνεται ενδιαφέρουσα. Time will tell.

Πάμε στα δύο αγόρια μας, γιατί για το κορίτσι μας δεν δύναμαι να πω και πολλά, η σειρά δε με αφήνει προς το παρόν!

Ο Jojo είναι ο αδικημένος και ο Dio ο αδικών.
Ο Jojo έχει τους δικούς του κανόνες ευπρέπειας και ηθικής και καλά κάνει και θέλει να γίνει ένας gentleman. Αθώος και αγαθός.

Ο Dio πάλι είναι ένας κακομαθημένος Νάρκισσος με daddy issues(για τη μάνα ούτε λόγος-άρα και mommy issues-) που τα θέλει όλα δικά του. Μα όλα. Αδυνατώ να βρω κάτι ελκυστικό πάνω του. Είναι εκνευριστικός.
But Anelis' post gave him something. Θα προσπαθήσω να τον δω με άλλη ματιά. Μη μας πάθει και τίποτα από το πολύ σφίξιμο για το καθήκον, κρίμα είναι. :P

Και τώρα δηλαδή έχουμε την clash των rivals. Μάλιστα.

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.




Also tagged with one or more of these keywords: jojo, review, review per episode