Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo

Discworld & Terry Pratchett

Terry Pratchett discworld books humor fantasy

  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#1 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 08 May 2012 - 09:25

Posted Image


Αχέμ. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς αναγνωρίζετε το όνομα του Terry Pratchett. Αν ναι τότε μπράβο σας. Αν όχι, δε χρειάζεται να ανησυχείτε, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε. Μπορεί να τα έχετε δει ήδη. Δεν υπάρχει βιβλιοπωλείο που να μην έχει βιβλία του Pratchett. Είναι συνήθως αυτά τα σχετικά μικρά, μαλακά βιβλιαράκια με τα πολύχρωμα εξώφυλλα, κάπου δίπλα στον Tolkien και τον Martin.

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά.

~Τι είναι ο Terry Pratchett?
Είναι άνθρωπος. Πιο συγκεκριμένα άντρας, δηλαδή παππούς πλέον. Με καταγωγή από την Αγγλία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς comical fantasy. Τα σπάει. Τα βιβλία του έχουν γίνει ταινίες, σειρές, επιτραπέζια και videogames.

~Τι είναι το discworld?
To discworld είναι ο κόσμος που δημιούργησε ο Pratchett, πάνω στον οποίο διαδραματίζονται οι περισσότερες ιστορίες του. Αποτελείται από μια τεράστια διαγαλαξιακή χελώνα, the Great A'Tuin, πάνω στην πλάτη της οποίας υπάρχουν 4εις ελέφαντες, που στηρίζουν το δισκόκοσμο. Η ευρύτερη σειρά βιβλίων του discworld ξεκίνησε το 1983 έφτασε αισίως το 2011 τα 39 βιβλία και συνεχίζει ακάθεκτη. Ευτυχώς πολλά από τα βιβλία είναι αυτοτελή και μπορούν να διαβαστούν με ό,τι σειρά σας κατέβει.

~Γιατί είναι καλή σειρά;
Γιατί ΕΙΝΑΙ! Χουμ..Καταρχάς κανιβαλίζει γνωστά στερεότυπα του είδους (fantasy) με τον πιο ευρηματικό τρόπο. Έχει καλογραμμένους, πρωτότυπους χαρακτήρες. Δεν είναι δυνατόν να μην αγαπήσεις τη γκρινιάρα γιαγιά μάγισσα Granny Weatherwax, να μη συμπάσχεις με τον αποτυχημένο μάγο Rincewind ή να μη λύνεσαι στα γέλια με τον ημικαταθλιπτικό Death ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ.
Έχει απίστευτες αναφορές σε μυθολογίες, παραμύθια, άλλους συγγραφείς ~από Shakespeare μέχρι Tolkien~ ακόμα και ιστορικά γεγονότα. Η γραφή είναι απίστευτα καλοδουλεμένη και οι ιστορίες δεν είναι μόνο απολαυστικές, αλλά έχουν και κάτι να πουν. Και είναι τραγικά αστείος. Τα λογοπαίγνιά του ειδικά, που πολλές φορές αποτελούν και τίτλους βιβλίων, είναι spot on! Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσετε δυνατά, έστω και μια φορά, διαβάζοντας οποιοδήποτε βιβλίο του.

~Και αν θέλω να τα αρχίσω, από πού είναι καλύτερο;
Οι απόψεις ποικίλουν. Το καλύτερο όμως θα ήταν να ΜΗΝ αρχίσετε με το 1ο βιβλίο της σειράς, καθότι είναι πολύ κατώτερο από τα υπόλοιπα. Εγώ θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε από το 12ο, το Witches Abroad. Πιο αναλυτικά διαβάστε παρακάτω, και φυσικά είναι ένα από τα θέματα που θα συζητάμε στο thread.


~Ποιά είναι λοιπόν τα βιβλία του discworld?
Spoiler:

~Αλήθεια διαβάζονται όλα με ό,τι σειρά να 'ναι;
Όχι ακριβώς. Υπάρχουν κάποια βιβλία μέσα στη σειρά, που για να τα καταλάβεις πρέπει να έχεις διαβάσει πρώτα κάποια άλλα. Ευτυχώς υπάρχει προειδοποίηση από τον συγγραφέα στην αρχή των βιβλίων. Μερικά από αυτά τα βιβλία, είναι τα εξής:
The Light Fantastic (το 2ο βιβλίο) είναι direct sequel του 1ου. Είναι η μοναδική φορά που συμβαίνει αυτό στο discworld.
Lords and ladies (14o), Maskerade (18), Carpe Jugulum (23). Αυτά όχι μόνο πρέπει να διαβαστούν στη σειρά, αλλά για να τα καταλάβει ο αναγνώστης θα πρέπει πρώτα να έχει διαβάσει τα Equal Rites (3o), Wyrd Sisters (6o) & Witches Abroad (12o). Όλα αυτά τα βιβλία έχουν πρωταγωνιστές τις μάγγισες του Lancre (σα να λέμε "της Κωλοπετεινίτσας").

Για τα πρώτα 32 βιβλία, υπάρχει ο παρακάτω ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ οδηγός ανάγνωσης.
Spoiler:


Εάν πρέπει να χωρίσουμε τα βιβλία του δισκόκοσμου σε μεγάλες υποκατηγορίες, ανάλογα με τους πρωταγωνιστές τους, τότε αυτές είναι οι εξής:
  • Τα βιβλία με τον Rincewind, τον αποτυχημένο μάγο και πρωταγωνιστή των 2 πρώτων βιβλίων του discworld.
  • Τα βιβλία με τις Witches του Lancre.
  • Τα βιβλία με τον Death.
  • Τα βιβλία με τους Wizards.
  • Τα βιβλία με τη City Watch.
  • Τα βιβλία με την Tiffany Aching.
  • Τα βιβλία με τον Moist von Lipwig.
  • Τα βιβλία που ασχολούνται με άλλες περιοχές του δισκόκοσμου και αποκαλούνται Discworld cultures. Είναι από τα καλύτερα για νέους αναγνώστες.
~Δηλαδή αυτός ο παππούς έγραφε μόνο για το Discworld?
Όχι. Ο Terry Pratchett έχει γράψει και βιβλία έξω και άσχετα από το δισκόκοσμο, με το ίδιο χιουμοριστικό του στυλ. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Good Omens, που το έγραψε μαζί με τον φοβεροτρόμερο Neil Gaiman, έναν επίσης Άγγλο, από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς. Για μια πιο αναλυτική βιβλιογραφία του Pratchett κοιτάξτε στη wikipedia ή στο goodreads.


~Άρα ο σκοπός του thread είναι να....?
Εδώ θα μιλάμε γενικά για τα βιβλία του Terry Pratchett, αντί για τη γενική συζήτηση. Πιο διαβάσατε, αν σας άρεσε ή όχι, προτάσεις για το τι να διαβάσετε πριν από ένα βιβλίο ~πχ για το Wyrd Sisters είναι καλό να διαβάσετε πρώτα το Macbeth του Shakespeare~μπορείτε να ζητήσετε ή να κάνετε recomendations, να ποστάρετε νέα, εικόνες, fan-made stuff etc. Posted Image

Posted Image


#2 Chasapos

Chasapos

    Ninja in training

  • Members
  • 379 posts

Posted 08 May 2012 - 14:53

Διάβασα τα 2 πρώτα και συνεχίζω ακάθεκτος! Βασικά λέω να τα διαβάσω με τη σειρά που εκδόθηκαν...
The only thing that we need to decide is what to do with the time that is given to us

#3 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 08 May 2012 - 16:18

Μπράβο, ρε Anelis, το χρειαζόμασταν αυτό το thread!

Χωρίς να έχω διαβάσει ούτε το 1/8 από τα έργα του Pratchett, μπορώ να πω ευθαρσώς ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο —και με διαφορά— βρετανό παραμυθά της εποχής μας (η Rowling μπροστά του είναι απλή οδοντόκρεμα). Δυστυχώς δύο πράγματα στέκονται εμπόδιο στο να ξεκοκαλίσω όλο το Discworld series, το ένα είναι ο χρόνος που απαιτούν και το δεύτερο είναι, well... τα λεφτά. Δεν ξέρω και κανέναν από Θεσσαλονίκη που να τα έχει όλα για να τα δανειστώ. Που θα πάει όμως, μια μέρα θα τα αποκτήσω και θα τα διαβάσω όλα!

Δεν έχω και πολλά να προσθέσω στην καλογραμμένη παρουσίασή σου, μιας και τα είπες σχεδόν όλα, οπότε θα κάνω μόνο δύο σύντομες σημειώσεις — σαν επίμετρο.

1. Δυστυχώς ο Terry Pratchett πάσχει εδώ και μερικά χρόνια από τη νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, έχει αρχίσει να ξεχνάει από ορθογραφία και λεξιλόγιο, μέχρι και ολόκληρα plot ideas. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε νέα συγγραφική του απόπειρα είναι ολοένα και πιο εξαντλητική για τον ίδιο μέχρι να τη φέρει εις πέρας. Είναι λοιπόν λίαν πιθανόν να μη βγάλει άλλα βιβλία από 'δώ και πέρα. Αφενός έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής της νομιμοποίησης της συναινετικής ευθανασίας (κάτι το οποίο έχει ήδη προγραμματίσει για τον εαυτό του στην Ελβετία), αφετέρου έχει δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε ερευνητικά προγράμματα για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer, μια νόσος που, όπως λέει και ο ίδιος, δεν απασχολεί την επιστημονική κοινότητα όσο θα έπρεπε.

2. Για όσους λατρεύουν να ψάχνουν references και λοιπά trivia, ένα website-θησαυρός πάνω στο έργο του Pratchett είναι το Annotated Pratchett File. Μία από τις παλαιότερες βάσεις δεδομένων τέτοιου τύπου που δημιουργήθηκαν στο Internet κι επιβιώνουν μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο file χτίστηκε επί εποχών newsgroups (συγκεκριμένα από τα alt.fan.pratchett και alt.books.pratchett), κι αρκετές από τις πληροφορίες που θα βρείτε μέσα είναι δωσμένες ή επιβεβαιωμένες από τον ίδιο το συγγραφέα.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#4 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 08 May 2012 - 17:09

Διάβασα τα 2 πρώτα και συνεχίζω ακάθεκτος! Βασικά λέω να τα διαβάσω με τη σειρά που εκδόθηκαν...

Έλα ρε θηρίο! Εγώ αν τα είχα ξεκινήσει με τη σειρά, δε νομίζω να μου άρεσαν τόσο.
Και εγώ πλέον τα έχω πάρει με τη σειρά. Αφού διάβασα δηλαδή τα 6 βιβλία των μαγγισών. Τώρα βρίσκομαι στο Pyramids (7o) και είμαι πιο πωρωμένη από ποτέ. Τα αγοράζω μάλιστα και με τα ωραία εξώφυλλα και έτσι που είναι όλα μαζί στο ράφι είναι πανέμορφα!

Kenny τα βιβλία του discworld έχουν βγει και σε audiobooks (τα οποία...εχμ, είναι πολύ εύκολο να βρεις και να κατεβάσεις.) Από την άλλη το κάθε βιβλίο κάνει 6ευρώ στο bookdepository (αντί των 9-10 που τα έχουν στα βιβλιοπωλεία) που πάλι είναι προσιτή τιμή. Δε χρειάζεται να τα βρεις όλα για να τα ξεκινήσεις, εξάλλου πέρα από το 1ο βιβλίο όλες οι ιστορίες είναι αυτοτελείς.

Ναι είναι πολύ στενάχωρο. Τα τελευταία του βιβλία μάλιστα δεν τα έγραψε, αλλά τα υπαγόρευε, καθώς δεν μπορεί να γράψει πια. (Σε λίγο βγαίνει και το νέο του βιβλίο World of Poo btw.) Έψαχνα να βρω και το ντοκιμαντέρ υπέρ της ευθανασίας στο οποίο είχε συμμετάσχει, αλλά δεν βρήκα κάπου να το δω.

Όσο για το λινκ....FUCKEN WOW!!!!!!!

Posted Image


#5 Chasapos

Chasapos

    Ninja in training

  • Members
  • 379 posts

Posted 08 May 2012 - 17:17

Αν τα επόμενα είναι καλύτερα από αυτά με το Θεό Rincewind τότε υποκλίνομαι...

Edited by mchasap, 08 May 2012 - 17:18.

The only thing that we need to decide is what to do with the time that is given to us

#6 ma_foteini

ma_foteini

    definately busy

  • Members
  • 240 posts
  • Location2.09km off the City Walls

Posted 08 May 2012 - 17:40

ο Rincewind είναι πολύ "ήρεμος" σε σχέση με τους άλλους πρωταγωνιστές... θα δεις!

Κι εγώ όταν πρωτοδιάβασα Πράτσετ, τα διάβασα με τη σειρά. Μάλιστα ήταν τα πέντε πρώτα τα οποία είχαν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΠαράΠέντε. Αρκετά καλή δουλειά μπορώ να πω, δεδομένης της δυσκολίας των βιβλίων με τα λογοπαίγνια, τα ομόηχα και λοιπά έξυπνα γλωσσικά ευρήματα που χαρακτηρίζουν τη σειρά.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχα πάρει το τρίτο βιβλίο εν μέσω εξεταστικής και εκεί που είχα ξεκινήσει "να διαβάσω 1-2 κεφάλαια" και μετά το μάθημα που έγραφα την επόμενη, κατέληξα να διαβάζω 2-3 κεφάλαια- παύση για μάθημα- ακόμη μερικά κεφάλαια- παύση για μάθημα- ΞΕΚΟΚΚΑΛΙΣΜΑ του υπόλοιπου βιβλίου... μάθημα; ποιο μάθημα; α, ναι, έγραψα την επόμενη και πέρασα! :congrats:

Από τότε συνεχίζω στα αγγλικά και πάλι με τη σειρά έκδοσης. Έχω φτάσει στο Carpe Jugulum το οποίο βρίσκω ως καλύτερο της σειράς μέχρι στιγμής. Μου άφησε τόσο καλή εντύπωση που δεν ήθελα να διαβάσω άμεσα το επόμενο βιβλίο για να μη χαλάσω τη "γεύση" του. Όπως και έκανα, τώρα που έχω διαβάσει 1-2 άλλα βιβλία θα ξαναρχίσω τη σειρά.

Αυτό που μου αρέσει στη σειρά είναι η ευφυής χρήση της γλώσσας, το ότι δανείζεται γνωστά στοιχεία του κόσμου μας (ιστορικά, κοινωνικά, γεωγραφικά, μυθολογικά) και τους αλλάζει τα φώτα (!) και το πώς καταφέρνει σε κάποια σημεία να κάνει πολύ επιτυχή σχόλια της κοινωνίας μας. Ε, και το ότι ξεκαρδίζεσαι βεβαίως, βεβαίως!

#7 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 08 May 2012 - 21:16

Αν τα επόμενα είναι καλύτερα από αυτά με το Θεό Rincewind τότε υποκλίνομαι...

Χεχε, νομίζω ότι με τα επόμενα θα βαρεθείς να κάνεις υποκλίσεις!


.....Έχω φτάσει στο Carpe Jugulum το οποίο βρίσκω ως καλύτερο της σειράς μέχρι στιγμής. Μου άφησε τόσο καλή εντύπωση που δεν ήθελα να διαβάσω άμεσα το επόμενο βιβλίο για να μη χαλάσω τη "γεύση" του.....


Το ίδιο και από εδώ, αν και έχω διαβάσει αρκετά λιγότερα βιβλία του Discworld απ' ότι εσύ. To Carpe Jugulum, μαζί με το Witches Abroad, είναι μακράν τα καλύτερα βιβλία της σειράς. Ενώ το Witches Abroad με εισήγαγε στον κόσμο και μου έδωσε το έναυσμα για να διαβάσω και τα υπόλοιπα, μετά το Jugulum και εγώ έκανα διάλειμμα στον Pratchett, γιατί ό,τι και να διάβαζα, δεν θα το έφτανε.

Posted Image


#8 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 22 June 2012 - 17:01

Bump με καλά νέα για τους λάτρεις του Pratchett, μιας και πρόσφατα βγήκε το The Long Earth, το πρώτο από μία σειρά βιβλίων που θα γράψει σε συνεργασία με τον συγγραφέα hard sci-fi Stephen Baxter.

Αντιγράφω το promo text:

The possibilities are endless. (Just be careful what you wish for...)

1916: The Western Front. Private Percy Blakeney wakes up. He is lying on fresh spring grass. He can hear birdsong and the wind in the leaves. Where have the mud, blood, and blasted landscape of no-man's-land gone? For that matter, where has Percy gone?

2015: Madison, Wisconsin. Police officer Monica Jansson is exploring the burned-out home of a reclusive some say mad, others allege dangerous scientist who seems to have vanished. Sifting through the wreckage, Jansson find a curious gadget: a box containing some rudimentary wiring, a three-way switch, and... a potato. It is the prototype of an invention that will change the way humankind views the world forever.

The first novel in an exciting new collaboration between Discworld creator Terry Pratchett and the acclaimed SF writer Stephen Baxter, The Long Earth transports readers to the ends of the earth and far beyond. All it takes is a single step...


Word of advice για όσους ξέρουν τον Pratchett μόνο από τη σειρά βιβλίων Discworld: το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι fantasy αλλά sci-fi, οπότε μην περιμένετε να το βρείτε "good ol' Pratchett" από άποψης στυλ γραφής κτλ. Εδώ δοκιμάζει κάτι διαφορετικό. Παρ' όλα αυτά ακούω καλά λόγια, και προσωπικά μ' αρέσει το sci-fi έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν έχω κανένα λόγο να μην το διαβάσω.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#9 Vagelio

Vagelio

    Derp

  • Review Team
  • 1,231 posts

Posted 24 June 2012 - 21:46

Καθώς έκαιγα κύτταρα στα tvtropes έπεσα πάνω στο Good Omens. Η περιγραφή, τα reviews από εδώ και από εκεί, συν τη παρουσίαση σου Anelis με έπεισαν, οπότε θα ήθελα να ρωτήσω τι γνώμη έχετε για την ελληνική του μετάφραση (αν την έχετε τσεκάρει). Ευχαριστώ.

Posted Image
Inspiration strikes when I'm actually trying to do my homework.


#10 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 19 July 2012 - 12:28

Καθώς έκαιγα κύτταρα στα tvtropes έπεσα πάνω στο Good Omens. Η περιγραφή, τα reviews από εδώ και από εκεί, συν τη παρουσίαση σου Anelis με έπεισαν, οπότε θα ήθελα να ρωτήσω τι γνώμη έχετε για την ελληνική του μετάφραση (αν την έχετε τσεκάρει). Ευχαριστώ.

Vagelio δεν έχω ιδέα για τη μετάφραση, αλλά αν μπορείς καλύτερο είναι να το διαβάσεις στα Αγγλικά, γιατί και οι δύο κάνουν κάποια πολύ πετυχημένα λογοπαίγνια.

Μου έφεραν ουρανοκατέβατο δωράκι το The Last Hero (# 27 ) και μάλιστα τη μεγάλη illustrated library edition. Πώρωση! Το σχέδιο ήταν εκπληκτικό και συνέβαλε στο storytelling.
Οι ΟΡΔΕΣ από ΠΑΠΠΟΥΔΙΑ ήταν ξεκαρδιστικές. Πραγματικά θέλω σετάκι με τον γέρο Cohen.
Οι συνεχείς αναφορές-παρωδία του DaVinci με έκαναν να γελάω κάθε φορά καθώς και οι πρώτοι αστροναύτες του δισκόκοσμου.
Γενικά ήταν υπέροχο βιβλίο, με πολλές στιγμές γέλιου.
Νομίζω ότι θα το ευχαριστηθούν και οι πρωτάρηδες, αλλά πραγματικά, λίγο να ξέρετε τον Rincewind, ή τον Cohen, θα το λατρέψετε!!

I mean, look at this!!! xD
Posted Image

Posted Image


#11 Tea-chan

Tea-chan

    Don't Lose Your Way

  • Retired Staff
  • 2,491 posts

Posted 19 July 2012 - 21:41

Μου έφεραν ουρανοκατέβατο δωράκι το The Last Hero (# 27 ) και μάλιστα τη μεγάλη illustrated library edition. Πώρωση! Το σχέδιο ήταν εκπληκτικό και συνέβαλε στο storytelling.
Οι ΟΡΔΕΣ από ΠΑΠΠΟΥΔΙΑ ήταν ξεκαρδιστικές. Πραγματικά θέλω σετάκι με τον γέρο Cohen.
Οι συνεχείς αναφορές-παρωδία του DaVinci με έκαναν να γελάω κάθε φορά καθώς και οι πρώτοι αστροναύτες του δισκόκοσμου.
Γενικά ήταν υπέροχο βιβλίο, με πολλές στιγμές γέλιου.
Νομίζω ότι θα το ευχαριστηθούν και οι πρωτάρηδες, αλλά πραγματικά, λίγο να ξέρετε τον Rincewind, ή τον Cohen, θα το λατρέψετε!!

I mean, look at this!!! xD
Posted Image


Ε, ποτέ! Μόλις το αγόρασα αυτό από τα Public τις προάλλες! Μιλάμε είναι ό,τι νά'ναι!

Το Good Omens το έχω και κάθεται εδώ και καιρό. Από τον καιρό που ανακάλυψα το Girls Next Door (το ποίο, παρεμπιπτόντως, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ, ΡΕ!), έχω ΤΡΕΛΑΘΕΙ με τις αναφορές που κάνει η δημιουργός του μέσα στο comic και έχω ψάξει βιβλία του Pratchett.

Posted Image


#12 Vagelio

Vagelio

    Derp

  • Review Team
  • 1,231 posts

Posted 09 August 2012 - 12:50

Tέλειωσα πρόσφατα τα Equal Rites & Mort, και δηλώνω φαν της γιαγιάς Γουέδεργουαξ. Είναι θεάρα!!! Η πιο καλογραμμένη γυναίκα που έχω διαβάσει σε fiction, είναι δυναμική γριά, ενώ ταυτόχρονα έχει και μια έντονη "καλή" θυληκότητα (από αυτήν που δεν συναντάς στο fantasy), ανθρώπινα αποδοσμένη, η πλοκή πάει μπροστά συχνά χάρη στις γνώσεις και στην ευστροφία της, και όταν το θέλει γίνεται uber badass granny of the doom, και στο τέλος του βιβλίου ξεπερνάει τις προκαταλήψεις της και γίνεται ακόμα πιο μαμάτη πείθοντας τους προκατειλημένους μάγιστρους και- όκεϊ όκεϊ σταματάω τον φανγκερλισμό! XD
Aλλά το δηλώνω, μόλις ξεμπερδέψω με τους φρουρούς, αφότου δηλαδή τους ψωνίσω και τους διαβάσω -που θα συμβεί όταν θα έχω λεφτά- θα πιάσω όλη την collection με τις μάγισσες και θα την ξεκοκαλίσω.

Συμπαθέστατος και ο Χάρος, σε όποια σελίδα έβλεπα κεφαλαία έλεγα ΦΑΚ ΓΙΕΣ από μέσα μου. Βέβαια το πρότυπο του Moe death που στενοχωριέται επειδή κανείς δεν τον θέλει είναι ολίγον ευρείο και υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις εκ των οποίων οι περισσότερες από αυτές που έχω πετύχει είναι για αγκαλιές, αλλά τον Χάρο του Πράτσετ τον χόρτασα περισσότερο απ΄όλους, γιατί παρόλη τη λιγοστή μάζα του, είχε πλούσιο εσωτερικό κόσμο και σκαμπανευάσματα στην κρίση του.
Ανυπομονώ να τον ξαναδώ στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

Και σχετικά με την granny και τον death: μου άρεσε πολύ το ότι τους παρουσίαζε μέσα από την πρόοδο των παιδιών χωρίς να κεντρίζει αποκλειστικά και μόνο πάνω τους. Αυτό το συνεχόμενο interaction με τους συμπρωταγωνιστές είναι ίσως το μαγικό μπαχαρικό για την συνταγή του, αυτό που σε κάνει να λες Moaaaarrr!

Τα άλλα έχουν υπωθεί, αναφορές από εδώ και από εκεί, πέθανα στα γέλια με τον Ιζνογκούντοειδή θάνατο του βεζίρη στο mort, και έκλαψα από τα γέλια με τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τους πολιτισμούς του δισκόκοσμου να ξεχωρίζουν από τον όποιοδήποτε άλλο fictional πολιτισμό. Εδώ που τα λέμε τα ζητούσα αυτά τα διαφορετικά. Τόσο καιρό στα ελάχιστα fantasy βιβλία/manga, σε αρκετές ταινίες, σε videogames κλπ, είχα αρχίσει να βλέπω πράγματα που δεν μου άρεσαν, και έχανα σταδιακά τον ενθουσιασμό μου για την φαντασία. Νομίζω ότι με τα δυο βιβλία που διάβασα την ανέκτησα κάπως ^_^

Αλλά τα ελληνικά βρε μαμώτο είναι ακριβούτσικα. Ίσως κάνω ένα διάλλειμα από την μεγάλη Ατουίν και τον δίσκο της για να πιάσω το good omens στα αγγλικά μιας και προτείνεται αλλά και για οικονομικούς λόγους (επίσης είναι out of stock στα ελληνικά XD). Αν καταφέρω να το βγάλω άνετα, τότε θα αγοράσω όλον τον υπόλοιπο Πράτσετ στα ίνγκλις.

Posted Image
Inspiration strikes when I'm actually trying to do my homework.


#13 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 12 August 2012 - 10:57

Weatherwax = λατρεία :love:

Διάβασε οπωσδήποτε και τα άλλα βιβλία με τις μάγισσες, δίνει ρέστα σε όλα τους!!
Εμένα το Mort δε με ενθουσίασε τόσο, παρόλο που λατρεύω τον Χάρο σαν δεύτερο χαρακτήρα.

Posted Image


#14 Bab

Bab

    Shinpaku alliance!

  • Members
  • 81 posts

Posted 16 August 2012 - 16:59

Απεριόριστος σεβασμός στον Pratchet :kakashithumbup: και στον Lu Tze (βλέπε "Thief of time", το καλύτερο βιβλίο του κατά εμέ).

Είχα ξεκινήσει να διαβάζω Pratchet στα Ελληνικά όταν είχαν πρωτοβγεί τα 2 πρώτα και μετά κάποια στιγμή διάβασα το "Guards! Guards!" στο άσχετο και καθώς ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα στα Αγγλκά με δυσκόλεψε αλλά το χάρηκα. Μετά όταν για καιρό μετά το "Πυραμίδες" δεν έλεγε να βγει νέο βιβλίο στα Ελληνικά συνέχισα στα Αγγλικά σε τυχαία σειρά. Τελευταία όμως γεμίζω τα κενά και βρίσκομαι αισίως στο "Witches abroad" και προς το παρόν είναι καταπληκτικό (φτάνει να βρω που μου έχει κρυφτεί για να το τελειώσω :ninja: )!

Posted Image

Deadly masters VS Incompetent student


Rule One: "Do not act incautiously when confronting a little bald wrinkly smiling man."
...
Rule Nineteen :"Remember Never to Forget Rule One. And always ask yourself: How come it was created in the first place?"

Links που προτείνω ανεπιφύλακτα: Δείτε anime online σε mobile συσκευές + Νόστιμες συνταγές για όλους


#15 V-Phobos

V-Phobos

    Remember The Name...

  • Members
  • 120 posts

Posted 16 August 2012 - 20:08

Το μόνο που γνώριζα περί Discworld ήταν η ατάκα "πολύ ωραία βιβλία".

Δεν είμαι φαν των Fantasy βιβλίων. Μου αρέσουν περισσότερο τα μυθιστορήματα, αφού να φανταστείτε τώρα διαβάζω για δεύτερη φορά το Όνομα του Ρόδου. Διαβάζοντας όμως αυτό το thread ομολογώ πως μου κίνησε την περιέργεια και θέλω να πάρω μία γεύση περί Discwolrd και Terry Prachett.

Μιας και, όπως διάβασα στο αρχικό post, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις από την αρχή μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο της σειράς; :)



Also tagged with one or more of these keywords: Terry Pratchett, discworld, books, humor, fantasy