Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Κανόνες Λειτουργίας του ADN v2.0


 • This topic is locked This topic is locked
No replies to this topic

#1 Kenny

Kenny

  <SS0·b ∨ ~SS0·b>

 • Administrators
 • 8,653 posts
 • Locationbetween the frets

Posted 13 April 2010 - 17:36

0. Περί ADN

Το ADN (Anime Distribution Network) είναι μια συλλογική προσπάθεια για διάδοση των anime στην Ελλάδα, ένα ζωντανό παράδειγμα κοινοκτημοσύνης στην πράξη. Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για ένα σύστημα μέσω του οποίου ένα μελος προσφέρει κάποια συγκεκριμένα anime (*) σε DVDs τα οποία μπορεί να λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος μέσω ταχυδρομείου ή από χέρι σε χέρι. Επειδή το υλικό διακινείται από ένα άτομο προς ένα άτομο την φορά, ακολουθείται σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το πότε τα ζήτησε ο καθένας.

(*) Εκτός απο anime, στο δίκτυο του ADN διακινούνται επίσης και:
 • Manga (σε scanlations)
 • Anime OSTs (δηλαδή μουσική από anime)
 • Live-action σειρές και ταινίες που βασίζονται σε κάποιο anime ή manga
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ADN δεν είναι γενικό δίκτυο διάδοσης media. Εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η διάδοση μέσω ADN οτιδήποτε δεν εμπίπτει στις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα:

 • Live-action σειρές και ταινίες που δεν βασίζονται σε κάποιο anime ή manga
 • Μουσική που δεν αποτελεί το OST κάποιου anime
 • Software
Το μόνο που μπορεί να επιτραπεί κατ'εξαίρεση ειναι συγκεκριμένα cartoons που εχουν συναισθηματική αξία για τον Έλληνα θεατή.

1. Βασικά

Υπάρχουν πέντε subforums του .aNiMe//GR αφιερωμένα στο Anime Distribution Network, τα εξής:

 • ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ADN: Είναι το subforum στο οποίο οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Εδώ ανακοινώνονται όλοι οι κανόνες που διέπουν το Anime Distribution Network.
 • Διακίνηση των Anime: Η "καρδιά" του ADN. Κάθε thread σε αυτόν τον τομέα αποκαλείται "αλυσίδα" και το μέλος το οποίο την ξεκίνησε αποκαλείται "distro" (εκ του distributor). Για να λάβετε μέρος στο ADN μπορείτε να ελέγξετε οποιαδήποτε ανοιχτή αλυσίδα (όσο παλιά και αν είναι) για να βρείτε κάποια με υλικό που σας ενδιαφέρει. Οι λεπτομέρειες της κάθε μίας περιέχονται στο πρώτο της post. Όταν βρείτε μια που σας ενδιαφέρει μπορείτε απλά να κάνετε ένα ποστ σε αυτήν για να γίνετε και εσείς "κρίκος" της, δηλαδή να λάβετε τα DVDs με το υλικό όταν έρθει η σειρά σας.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν απο την πρώτη σας συμμετοχή, επιβάλλεται να διαβάσετε τους κανόνες που βρίσκονται στο παρόν thread, με έμφαση στην παράγραφο 2. Στο πρώτο σας post σε αλυσίδα οφειλετε να επιβεβαιώσετε ότι διαβάσατε όλους τους κανόνες και ότι συμφωνείτε μαζί τους.
 • Σχόλια - Προτάσεις: Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε δική σας αλυσίδα αλλά δεν είστε σίγουροι για το πόση απήχηση θα έχει, μπορείτε να την ανακοινώστε εδώ για να λάβετε χρήσιμα σχόλια απο λοιπά μέλη του ADN.
 • Requests: Θέλετε κάποια anime τα οποία δε βρίσκετε στο ADN; Ζητήστε τα εδώ!
 • Κάδος Απορριμμάτων: Εδώ θα δείτε αλυσίδες που έχουν κλείσει και το υλικό τους δε διακινείται πια. Αν δείτε σε κάποια απο αυτές υλικό που θα σας ενδιέφερε, μπορείτε να ζητήσετε να ξανανοίξει στον τομέα Requests.
2.Οδηγίες και Κανόνες που αφορούν τα απλά μέλη-κρίκους

Σε αντίθεση με τους παλιούς κανόνες του ADN, πλέον δεν υπάρχει όριο συμμετοχών, δηλαδή μπορείτε να συμμετέχετε σε όσες αλυσίδες θέλετε. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν μπορείτε να είστε γραμμένοι σε περισσότερες απο 3 αλυσίδες ταυτόχρονα. Αν έχετε συμπληρώσει 3 ταυτόχρονες συμμετοχές τότε δεν μπορείτε να γραφτείτε σε νέα αλυσίδα μέχρι να λάβετε μία απο τις αλυσίδες στις οποίες είστε δηλωμένος και να στείλετε τα DVDs της στον επόμενο κρίκο. Να σημειωθεί οτι η αποδέσμευση της συμμετοχής δε γίνεται μόλις στείλετε τα DVDs, αλλα μόλις ο επόμενος από εσάς επιβεβαιώσει ότι τα έλαβε.

Στο πρώτο ποστ της κάθε αλυσίδας μπορείτε να δείτε ποια είναι η σειρά σας. Όταν ο προηγούμενος απο εσάς λάβει τα DVDs, οφείλετε να του στείλετε τα στοιχεία της ταχυδρομικής σας διεύθυνσης σε προσωπικό μήνυμα (Private Message ή αλλιώς PM). Αυτα αποτελούνται από τα εξής στοιχεία:

 • Ονοματεπώνυμο
 • Διεύθυνση (οδός και αριθμός)
 • Ταχυδρομικός Κώδικας
 • Περιοχή (αν πρόκειται για μεγάλη πόλη, όπως πχ Αθήνα και Θεσσαλονίκη)
 • Πόλη
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ)
Παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα PM προς πλήρη κατανόηση:

Γεια σου JohnDoe, είμαι ο αμέσως επόμενος από εσένα στην αλυσίδα Anime Dementia Megapack. Ορίστε τα στοιχεία μου:

Γιώργος Παπαδόπουλος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 60
ΤΚ:12345
Μαρούσι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 6912345678

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τα στοιχεία σας, ζητήστε βοήθεια κάποιον που μένει στο ίδιο διαμέρισμα με εσάς.

Παρακολουθήστε την αλυσίδα μέχρι ο προηγούμενος σας να επιβεβαιώσει ότι σας απέστειλε τα DVDs. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβετε ένα χαρτάκι το οποίο θα επιδείξετε στο ταχυδρομείο μαζί με την ταυτότητά σας ώστε να λάβετε το πακέτο με τα DVDs (σε περίπτωση courier, το πακέτο αυτό θα το λάβετε απο τον υπάλληλο αυτοπροσώπως στο σπίτι σας). Μόλις αυτό συμβεί ενημερώνετε την αλυσίδα λέγοντας ότι λάβατε τα DVDs και, αφού κοιτάξετε τη λίστα στο πρώτο ποστ, στέλνετε αμέσως PM στο επόμενο μέλος ζητώντας τα στοιχεία του.

Σημείωση: Αν είστε ο τελευταίος κρίκος σε μία αλυσίδα, κρατήστε τα DVDs μέχρι να μπει στην αλυσίδα νέος ενδιαφερόμενος ή να κλείσει η αλυσίδα από κάποιον moderator. Στη δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να σας ζητηθεί να επιστρέψετε τα DVDs στον distro.

Αφού αντιγράψετε τα DVDs για τον εαυτό σας, προσέχοντας καθ' όλη τη διαδικασία να μη φθαρούν ούτε στο ελάχιστο, τα επαναφέρετε στις θήκες στις οποίες τα λάβατε και τα βάζετε σε έναν φάκελο με φυσαλίδες (μπορείτε να τους αγοράσετε από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον επόμενο ταχυδρομείτε τα αρχικά DVDs, όχι τα δικά σας αντίγραφα.

Την όλη διαδικασία της αντιγραφής των DVDs οφείλετε να την τελειώσετε μέσα στο επιτρεπτό όριο των ημερών το οποίο αναφέρεται στο πρώτο ποστ της αλυσίδας. Αν για κάποιον σοβαρό λόγο προβλέπετε καθυστέρηση, πρέπει να ενημερώσετε την αλυσίδα πριν το πέρας της προθεσμίας (αναφέροντας φυσικά τον λόγο) και η ADN Team θα αποφασίσει αν θα δωθεί παράταση χάριτος.

Απο τη στιγμή που στείλατε το pm, το επόμενο μέλος έχει 3 μέρες περιθώριο να σας απαντήσει. Αν μετά το πέρας των ημερών δε σας έχει απαντήσει ακόμα, στείλτε pm στο μεθεπόμενο μέλος, αν και αυτος δεν απαντήσει σε 3 μέρες στον αμέσως επόμενο κοκ. Αν κάποιος σας στείλει ελλειπή στοιχεία (πχ δε σας στείλει τηλέφωνο) τοτε του ξαναστέλνετε πμ ζητώντας να σας στείλει και τα υπόλοιπα. Σε περίπτωση άρνησης προχωράτε στο επόμενο μέλος.

Εφόσον λάβατε όλα τα απαραίτητα στοιχεία απο τον επόμενο κρίκο, πάνω αριστερά στον φάκελο γράφετε τα δικά σας στοιχεία και κάτω δεξιά τα στοιχεία που σας έστειλε το επόμενο μέλος (προφανώς χωρίς να αναγράψετε το τηλέφωνο). Με τον φάκελο αυτόν πηγαίνετε αυτοπροσώπως στο ταχυδρομείο όπου θα ζητήσετε από τον ταμία στο γκισέ να σταλεί ως ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ. Μεγάλη προσοχή σε αυτό το σημείο, αν ξεχάσετε να αναφέρετε ότι το θέλετε συστημένο κινδυνεύουν να χαθούν τα DVDs και εσείς να τιμωρηθείτε (βλέπε παρ. 6: Ποινές).

Ο ταμίας θα σας δώσει ένα χαρτάκι στο οποίο θα αναγράφεται ένας κωδικός. Αυτός ειναι ο Κωδικός του Συστημένου και δεν πρέπει να χαθεί σε καμία περίπτωση αφού ενδέχεται να χρειαστεί να τον στείλετε στον παραλήπτη. Λάβετε ό,τι μέτρα μπορείτε για να μην τον χάσετε, όπως το να φυλάξετε σε ασφαλές μέρος το χαρτάκι, να αποθηκεύσετε τον κωδικό στον υπολογιστή σας, ή ακόμα καλύτερα, να τον στείλετε μέσω PM στον παραλήπτη.

Σημείωση: Οι δύο παραπάνω παράγραφοι ισχύουν στην περίπτωση που στείλετε το δέμα μέσω ταχυδρομείου. Είστε ελεύθεροι να τα στείλετε με courier, ή να βρεθείτε και να τα ανταλλάξετε απο κοντά αν μένετε στην ίδια πόλη και σας βολεύει και τους δύο.

Ενημερώστε την αλυσίδα και απολαύστε τα νέα σας αποκτήματα. :)

3. Κανόνες που αφορούν τους distros

Το άτομο που θέλει να διανείμει anime μέσω ADN, θα πρέπει να ανοίξει ένα thread στον τομέα της Διακίνησης. Σ’ αυτό το thread θα πρέπει να ανακοινώσει:

 • Καθένα από τα anime που σκοπεύει να διανείμει.
 • Το fansub/ripping group από το οποίο έχει το καθένα anime, το αν έχουν υπότιτλους, μεταγλώττιση, ή και τα δύο, καθώς και σε τι γλώσσα (αν είναι όλα στην ίδια γλώσσα αρκεί να το αναφέρει στην αρχή της λίστας).
 • Το σύνολο των DVDs από τα οποία θα αποτελείται η αλυσίδα, καθώς και η μάρκα DVD την οποία χρησιμοποίησε.
 • Ο αριθμός των ημερών τον οποίο δίνει περιθώριο στο κάθε μέλος μέχρι να αντιγράψει και να στείλει στον επόμενο. Αυτός εξαρτάται απο το μέγεθος της αλυσίδας, το σύνηθες για μία αλυσίδα των 20 DVDs περίπου είναι μία εβδομάδα.

Η παρουσίαση του περιεχομένου της αλυσίδας στο πρώτο post παίζει πάντα ρόλο, οπότε κάντε κλικ εδώ για να πάρετε μια ιδέα πως μοιάζει ένα άρτια δομημένο πρώτο post αλυσίδας.

Tα DVDs που θα στείλει o distro θα πρέπει να είναι συσκευασμένα σε θήκες που αποτρέπουν την μεταξύ τους τριβή και φθορά. Προτείνονται χάρτινες θήκες (μία για κάθε DVD) και κασετίνες. Δεν προτείνονται πλαστικές θήκες (jewel cases, slim cases κτλ.) και spindle cases (γνωστές ως «ρολά» ή «κέηκ»).

Μόλις δηλώσουν συμμετοχή 4 ή παραπάνω άτομα, η αλυσίδα θεωρείται ότι ξεκινάει και ο distro οφείλει να στείλει τα DVDs στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας (εκτός αν υπάρχει sub-distro, λεπτομέρειες στην επόμενη παράγραφο) και να ενημερώσει την αλυσίδα ότι τα έστειλε. Απο εκείνο το σημείο και έπειτα είναι υπεύθυνος για την αλυσίδα του και πρέπει να φροντίζει να πηγαίνουν όλα ομαλά σε αυτήν.

4. Sub-distros

Όταν μία αλυσίδα αποκτήσει πολλά μέλη, ενδέχεται οι τελευταίοι της κρίκοι να κάνουν πολύ καιρό να τη λάβουν στα χέρια τους. Εδώ μπαίνουν οι sub-distros, μέλη τα οποία βοηθούν αυτές τις αλυσίδες να διακινούνται γρηγορότερα. Παραλαμβάνουν τα DVDs του distro κατά προτεραιότητα, τα αντιγράφουν δύο φορές, και ταχυδρομούν στα δύο επόμενα ενδιαφερόμενα μέλη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μία αλυσίδα διασπάται σε δύο, και η διακίνηση γίνεται στη διπλάσια ταχύτητα.

Για παράδειγμα: Έστω ότι προσφέρω κάποια anime, και δηλώνουν συμμετοχή τα εξής 12 άτομα, με την παρακάτω σειρά:

1. Adventurer
2. Phantom Duck
3. yami
4. Fingolfin
5. clampman17
6. Sponis
7. odin
8. iristella
9. YaTa
10. Jiraiya
11. d.neko-angel
12. Whitelighter

Ας πούμε ότι ο odin προσφέρεται για sub-d. Το πρώτο πράγμα που αλλάζει είναι ότι ο odin προωθείται αυτομάτως στην αρχή της αλυσίδας:

0. odin

1. Adventurer
2. Phantom Duck
3. yami
4. Fingolfin
5. clampman17
6. Sponis
7. iristella
8. YaTa
9. Jiraiya
10. d.neko-angel
11. Whitelighter

Τέλος, τα υπόλοιπα μέλη χωρίζονται ΕΝΑΛΛΑΞ σε δύο υποαλυσίδες, σύμφωνα με το παράδειγμα:

1η Αλυσιδα
1. Adventurer
2. yami
3. clampman17
4. iristella
5. Jiraiya
6. Whitelighter

2η Αλυσιδα
1. Phantom Duck
2. Fingolfin
3. Sponis
4. YaTa
5. d.neko-angel

O odin τώρα θα γράψει ΔΥΟ φορές τα DVDs (μία για τον εαυτό του και μία για την υποαλυσίδα που θα δημιουργήσει) και θα στείλει:

 • τα DVDs που παρέλαβε στον Adventurer.
 • τα DVDs που αντέγραψε στον Phantom Duck.
Πότε και πόσοι sub-distros χρειάζονται:

Όταν ανα πάσα στιγμή περιμένουν τα DVDs...

 • από 8 έως 11 άτομα: μπαίνει 1 sub-d (2 υποαλυσίδες)
 • από 12 έως 15 άτομα: μπαίνουν 2 sub-d (3 υποαλυσίδες)
 • από 16 έως 19 άτομα: μπαίνουν 3 sub-d (4 υποαλυσίδες)
 • και ούτω καθ' εξής... [από 4ν έως 4ν+3 άτομα μπαίνουν ν-1 sub-d (ν υποαλυσίδες)]
Πώς επιλέγεται ο sub-distro: Μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, ο αρχικός distro ή ενας ADN moderator κάνει ποστ έκκλησης sub-d, και το πρώτο μέλος που θα απαντήσει στο thread είναι αυτό που θα το αναλάβει.

Τι άλλο πρέπει να προσέχει: Μόλις ο sub-distro στείλει τα DVD, ενημερώνει σε ποια απο τις δύο αλυσίδες έστειλε τα δικά του DVD και τι μάρκας DVD ήταν. Από εδω και στο εξής είναι υπεύθυνος για αυτην την υποαλυσίδα όπως θα ήταν αν ξεκινούσε δική του αλυσίδα. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτήν, οφείλει να την βοηθήσει.

5.Reseeders και ανταμοιβές

Δυστυχώς στο ADN έχουν υπάρξει άτομα τα οποία έχουν καβαντζώσει DVDs, δηλαδή τα κράτησαν για τον εαυτό τους και μετά εξαφανίστηκαν. Όταν σε μία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει λύση, ένα μέλος το οποίο έχει όλο το υλικό της αλυσίδας αναλαμβάνει να γίνει reseeder, δηλαδή να ξαναγράψει τα DVD της αλυσίδας και να τα στείλει στο πρώτο ενδιαφερόμενο μέλος μετά τον καβάντζα.

Σημείωση: Reseed μπορεί να αναλάβει και ο ίδιος ο distro/sub-d εφόσον το επιθυμεί.

Τα μέλη τα οποία συνεισφέρουν στο ADN, τουτέστιν οι distros, sub-distros και reseeders ανταμείβονται τιμής ένεκεν με το δικαίωμα της προ-εγγραφής σε αλυσίδες. Κοινώς αυτά τα μέλη, ακόμα και μετά τη συμπλήρωση των 3 ενεργών συμμετοχών τους, έχουν δικαίωμα να προ-εγγραφούν σε τόσες επιπλέον αλυσίδες όσες φορές έχουν συνεισφέρει στο ADN. Η προ-εγγραφή σημαίνει ότι θα πάρουν τη θέση τους στη λίστα των ενδιαφερομένων (συμβολιζόμενοι με ένα [*]) και μόλις αποδεσμεύσουν μία απο τις 3 κανονικές συμμετοχές τους η προ-εγγραφή τους θα μετατραπεί σε κανονική συμμετοχή στη θέση στην οποία δήλωσαν συμμετοχή, παίρνοντας προτεραιότητα σε σχέση με τα μέλη που δήλωσαν συμμετοχή μετά απο την προ-εγγραφή τους. Σε περίπτωση που έρθει η σειρά της προ-εγγραφής τους πριν αποδεσμευθεί κάποια συμμετοχή τους, η προ-εγγραφή κατεβαίνει μία θέση μέχρι αυτοί να είναι έτοιμοι. Τα μέλη αυτά, αν δουν ότι μια προ-εγγραφή τους θα φτάσει πιο σύντομα απο μία κανονική τους συμμετοχή, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με κάποιον ADN moderator για να τις ανταλλάξουν μεταξύ τους (να γίνει η προ-εγγραφή συμμετοχή και το ανάποδο).

6. Ποινές

Υπάρχουν τρεις ποινές που μπορεί να επιβληθούν σε άτομο που συμμετέχει στο ADN, αναλόγως της βαρύτητας του παραπτώματος:

 • 1η Κίτρινη κάρτα: Προειδοποίηση να είναι πιο συνεπής με το ADN στο μέλλον, χωρίς κυρώσεις.
 • 2η Κίτρινη Κάρτα: Αποκλεισμός του συγκεκριμένου ατόμου από το ADN για 6 μήνες.
 • Κόκκινη Κάρτα: Παντοτινός αποκλεισμός του συγκεκριμένου ατόμου από το ADN.
Πότε κάποιο μέλος παίρνει κίτρινη κάρτα:

 • Όταν στέλνει τα DVDs με απλό ταχυδρομείο, και όχι συστημένα ή με courier.
 • Όταν αργεί να στείλει τα DVDs μετά την λήξη της προθεσμίας.
 • Όταν αποδεδειγμένα έχει φθείρει σοβαρά τα DVDs.
Πότε κάποιο μέλος παίρνει κόκκινη κάρτα:

 • Όταν δεν στέλνει όλα τα DVDs πάνω από έναν μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Επιπλέον ποινές μπορούν να υπάρξουν και κατά περίπτωση, όπως πχ αν κάποιος προσπαθήσει ηθελημένα να εξαπατήσει κάποιον distro, sub-d, moderator ή administrator σε θέμα που αφορά το ADN.

************************


Για οποιαδήποτε απορία έχετε, μπορείτε να στείλετε ένα PM σε έναν ADN moderator για να σας τις λύσουμε.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users