Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Logicomix


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 ichigo13

ichigo13

    trelos CSDas

  • Members
  • 995 posts

Posted 09 January 2010 - 23:37

Posted Image

Spoiler:


Μια ιστορία μέσα σε μια άλλη. Ένα μυθιστόρημα με μορφή κόμικ. Ένα δοκίμιο που χωρά
σ’ ένα παραμύθι.

Ακολουθώντας τα ίχνη των Θεμελιωτών της Λογικής, μια παρέα στη σύγχρονη Αθήνα αναθέτει στον Μπέρτραντ Ράσελ το ρόλο του οδηγού, αφήνοντάς τον να μας ξεναγήσει σε μια εποχή που σημάδεψε την ιστορία της επιστήμης - και όχι μόνο.


Με φόντο τον πόλεμο και τον παραλογισμό του, η δύναμη των ιδεών και, κυρίως, των προσώπων πίσω απ’ αυτές, κινεί τα νήματα σε μια ιστορία όπου η «τρέλα για τη λογική» τείνει στο άπειρο. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, κεντρικός ήρωας, παίρνει το λόγο και μας ξεναγεί σ’ έναν κόσμο όπου η παράνοια καραδοκεί σε κάθε γωνία. Από τα παιδικά του χρόνια και την εποχή της ενηλικίωσης μέχρι το επιστημονικό έργο και τη διασταύρωσή του με θρύλους της επιστήμης, η ιστορία της Λογικής ξεδιπλώνεται σαν μια σειρά από παράδοξα.

Οι ιδεολογικές ζυμώσεις, η πνευματική εξουθένωση, ο ενθουσιασμός της επιτυχίας, η ματαίωση μπροστά στο αδιέξοδο, η επιθυμία για αναγνώριση και πάνω απ’ όλα το πάθος για την απόλυτη γνώση χρωματίζουν τους χαρακτήρες του βιβλίου, δίνοντας ζωή σε ήρωες όπως ο Φρέγκε, ο Χίλμπερτ, ο Πουανκαρέ, ο Βίτγκεντσταϊν, ο Γκέντελ και ο Τούρινγκ. Εμπνευσμένοι συμβολισμοί φέρνουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα συναισθήματα και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, ρίχνοντας φως στον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα.

Το Logicomix είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των ιδεών. Μια βουτιά στα ανθρώπινα πάθη. Μια «τραγωδία των ηρώων της λογικής» που προσπάθησαν να χωρέσουν ολόκληρη τη ζωή σε μια εξίσωση.


πηγή "http://www.logicomix.com"


Σίγουρα το καλύτερο ελληνικό κόμικ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα και από απόψη ποιότητας αλλά και από απόψη επιτυχείας σε Ελλάδα και εξωτερικό(30 χρόνια είχε να πουλήσει στο εξωτερικό τόσο πολύ ένα ελληνικό βιβλίο).

Η ιστόρια παρά το ότι πιάνει ένα θέμα που χρειάζεται ένα πιπεδο γνώσης για να καταλάβεις πλήρως τι θέλει να πει,προς μεγάλη έκπληξη δεν κουράζει καθόλου.
Αυτό πιστεύω γίνεται για τους εξής λόγους.

1)Ο ήρωας του κόμικ είναι ο Bertrand Russel ένας μεγάλος μαθηματικος,ιστορικός.... του 20ου αιώνα με υψηλα ιδανικά και αξίες αλλά και ιδιόρυθμο χαρακτήρα, στοιχεία τα οποία βλέπουμε και σε πρωταγωνίστες από manga σειρές αλλά σε δυτικά κόμιξ (Marvel, DC).
Oπότε άσχετα αν ο ήρωας έχει υπερδυνάμεις ή είναι σούπερ όμορφος, το να έχει προαναφερθέντα χαρακτηριστικά από μόνο του τον κάνει ενδιαφέρον και προσίτο στο ευρύ κοινό, ως χαρακτήρα.

2)Κατα την αποψή μου το σχέδιο της Γαλλίδας είναι πάρα πολύ όμορφο :wooi2:.
Επειδή ουσιαστικά εξελίσονται 3 ιστορίες ταυτόχρονα τα γεγονότα διαδραματίζονται σε διάφορες περιοχές,στην Ελλάδα στην Βρετανία κι αλλού και αναπαριστόνται με πολύ λεπτομέρια.Στο επίσημο site μάλιστα κάνει σύγκριση ανάμεσα στο σκίτσο και τις αληθινές περιοχές για να δίξει την ομοιότητα και όντως είναι εκπληκτικά όμοια.



Το προτίνω σε όλους ανεπιφύλακτα ασχέτα με το αν σας αρέσουν τα μαθηματικά ή η λογική.Πίστευω δεν θα σας κάνει να βαρεθείτε :P.

Ειδικά πάντως για τους Μαθηματικούς και τους Πληροφορηκάριους είναι must.
Posted Image

#2 Serestrum

Serestrum

    have to kill fast and bullets too slow

  • Members
  • 1,763 posts

Posted 09 January 2010 - 23:48

το εχω δει εδω και μηνες και η τιμη του ειναι το μονο που δεν μου επιτρεπει να το αγορασω...
σιγουρα θα το διαβασω στο μελλον. ελπιζω συντομα...

Spoiler: rainbows, bunnies and fluffy things


#3 Omoikane

Omoikane

    Victim of Random Injustice

  • Members
  • 483 posts

Posted 10 January 2010 - 00:12

Το εχω βαλει στο ματι το συγκεκριμενο.Με την πρωτη ευκαιρια θα το τιμησω.Μας το ειχε προτεινει κ ο καθηγητης που μας εκανε γραμμικη αλγεβρα στην σχολη(Παπιστας FTW)
"If life should treat you bad,don't get even,get mad."

#4 Aeria_Gloris

Aeria_Gloris

    Safe in a dream

  • Members
  • 94 posts

Posted 01 February 2010 - 08:23

To τελειωσα πριν λιγες μερες.

Τα λογια ειναι περιττα.Το σχεδιο της Di Donna ειναι αρκετα ομορφο και πολυ προσεγμενο.Μου αρεσε αρκετα το θεμα που καταπιαστηκε κατι που δυσκολα θα διαβασουμε σε καποιο αλλο κομικ.
Για αυτο και αποτελει το κατι ξεχωριστο σε σχεση με αλλα κομικ.

Παρουσιαζεται πολυ ωραια αυτη η ισορροπια μεταξυ τρελας και λογικης σε επιστημονες και θετει ωραια ερωτηματα που σε κανουν να αναρωτηθεις.Τελικα μπορει να ερμηνευτει "λογικα" το καθε τι γυρω μας?

As ichigo13 says:

Ειδικά πάντως για τους Μαθηματικούς και τους Πληροφορηκάριους είναι must.


Stray Dogs Howling in the Dark



Τρελαμενη Πυξιδα
MyAnimeList


#5 MoRmEnGiL

MoRmEnGiL

    Casval Rem Deikun

  • Members
  • 595 posts

Posted 03 February 2010 - 00:22

Μου το είχαν κάνει δώρο πέρσυ κ το διάβασα μονορούφι, πάρα πολυ καλό κ ενδιαφέρον.

My morning sun is the drug that brings me near
To the childhood I lost, replaced by fear


#6 Usopp MZ

Usopp MZ

    The COOL-GUY

  • Members
  • 492 posts

Posted 15 November 2010 - 10:12

2)Κατα την αποψή μου το σχέδιο της Γαλλίδας είναι πάρα πολύ όμορφο :wooi2:.


Το σχεδιο της Di Donna ειναι αρκετα ομορφο και πολυ προσεγμενο.


Μια διευκρίνιση - το σχέδιο είναι του Αλέκου Παπαδάτου. Η Annie Di Donna επεξεργάστηκε το χρώμα κλπ., ήταν κάτι όπως οι assistans ενός mangaka, ας πούμε.

Είναι σίγουρα από τα αγαπημένα μου γκράφικ νόβελς, σαφώς γιατί πρόκειται για μια τόσο αξιόλογη δουλειά, τόσο από πλευράς σεναρίου όσο και από σχεδίου, αλλά και επειδή αυτό το έργο βγήκε από Έλληνες. Γιατί είμαστε και εθνικιστές.

Το θέμα με το οποίο καταπιάνονται είναι... δύσκολο, και το μέσο που επιλέγουν να αφηγηθούν (κόμικς) δεν ήταν εγγύηση. Χάρη όμως στο λιτό πλην καλαίσθητο σχέδιο του Αλέκου, και την γλαφυρή και λεπτομερέστατη αφήγηση του Δοξιάδη, το αποτέλεσμα ικανοποιεί ένα μεγάλο φάσμα αναγνωστών.
Ίσως ορισμένοι βρουν βαρύ το θέμα, ιδίως αν έχουν συνηθίσει να ασχολούνται με πιο ελαφριά αναγνώσματα, που δεν περιέχουν πολλές πληροφορίες και δεν πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να κατανοήσεις πλήρως το περιεχόμενό τους. Απ' την άλλη, οι απαιτητικοί αναγνώστες θα το απολαύσουν όσο δεν πάει. :ureshii:

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και σκληρόδετη έκδοση. Με το μαύρο εξώφυλλο (αντίστοιχο της αγγλικής έκδοσης). Όσοι δεν το έχετε τιμήσει ακόμη, δεν ξέρετε τι χάνετε.
Posted Image

#7 Getekid

Getekid

    Apprentice Human

  • Members
  • 251 posts

Posted 02 December 2010 - 17:52

Πώς και δεν είχα πάρει το παρόν thread χαμπάρι τόσο καιρό; Ντροπή μου:emptyonexg1:!

Θυμάμαι όταν είχα ακούσει ότι θα βγει και διάβασα κάποια άρθρα που το παρουσίαζαν είχα ενθουσιαστεί απίστευτα. Λέω θα βγει κάτι σχετικό με τα μαθηματικά σε comics;; Δύο από τα αγαπημένα μου αντικείμενα μαζί;:burningbe3::burningbe3::burningbe3::bike:

Την μέρα που βγήκε πήρα άδεια από τη δουλειά (τότε δούλευα) και πήγα στην παρουσίαση που είχε στο Μουσείο Μπενάκη όπου οι δημιουργοί μίλησαν στο κοινό περί κομιξ, λογικής κτλ. Θυμάμαι ήταν ο Δοξιάδης και προσπαθούσε να εξηγήσει ότι τα κομιξ δεν είναι όλο υπερήρωες και παιδικά, ότι αυτό είναι grafic novel άρα έχει αρχή-μέση-τέλος και όχι με συνέχειες κτλ.... ωραία τα έλεγε και νομίζω ότι έγινε κατανοητός (ε, τόσοι το αγόρασαν!!). Περιττό να πώ ότι εγώ τότε είχα πορωθεί. Έλεγα: "Πες τα Χρυσόστομε, γιατί εμείς τα λέμε, τα ξαναλέμε και δεν μας ακούνε, τουλάχιστον τα δικά σου λόγια θα τα πάρουν πιο σοβαρά!" Θυμάμαι τη χαρακτηριστηκή φράση που είπε: "Ξέρετε τις ταινίες, τα βιβλία και τη φωτογραφία. Τα κόμιξ τα συνδιάζουν όλα αυτά σε μία τέχνη!!!" :respect:
Εννοείτε πως εκεί αγόρασα και το δικό μου αντίτυπο.

Γενικά από τον Δοξιάδη παραπονεμένος δεν έμεινα ποτέ. Από το βιβλίο του "O θείος Πέτρος" και το θεατρικό (δεν θυμάμαι τίτλο, νομίζω 17 νύχτες, κάτι τέτοιο) τον έχω σε μεγάλη υπόληψη. Δεν παραξενεύτηκα, λοιπόν, όταν το Logicomix το απόλαυσα και με το παραπάνω. Το σχέδιο, η μίξη των 3 ιστοριών που εξελίσονται παράλληλα και το ότι μίλαγε για μαθηματικά ήταν υπεραρκετοί λόγοι.

Φτάνοντας τώρα στα περι λογικής. Ήξερα πως έχει ένα "κόλλημα" με τον Kurt Godel και γενικά με τη μη πληρότητα, μιας ήταν κύρια χαρακτηριστηκά των προηγούμενων έργων του, ακόμα κι όταν δεν επικεντρωνόταν εκεί. Παρόλα αυτά, όμως, στο παρόν, η προσέγγιση με τον Rassel, το παράδοξό του μαζί και με κάποια άλλα σημεία της ιστορίας θεωρώ ότι είναι η πιο πετυχημένη. Έδειξε με έναν απλό, και κυριότερα σαφή τρόπο τι είναι η λογική στον άνθρωπο και πώς την έχουν υπερτιμήσει μερικοί άνθρωποι.

Για όποιον έχει οποιαδήποτε σχέση με θετικές/τεχνολογικές επιστήμες όπως ανέφεραν και οι προηγούμενοι είναι must. Για τους υπόλοιπους συστείνεται απλά α-ν-ε-π-ι-φ-ύ-λ-α-κ-τ-α!
:riiight::riiight:
Όλα έχουν τη μαθηματική τους προσέγγιση!!!
Posted Image