Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Vagabond


  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 06 June 2009 - 18:46

Posted Image


Year Released: 1998

Status: Ongoing

Artist/Author: Inoue Takehiko

Genres: Action, Adult, Drama, Historical, Martial Arts, Mature, Samurai, Seinen

Summary:
Based on the book "Musashi" by Eiji Yoshikawa, Vagabond is an award-winning, fictional retelling of the life of Miyamoto Mushashi, often referred to as the "Sword Saint" - perhaps the most famous and successful of Japan's sword fighters. Shinmen Takezo is destined to become the legendary sword-saint, Shinmen Takezō also known as Miyamoto Musashi, perhaps the most renowned samurai of all time. For now, Takezo is a cold-hearted killer, who will take on anyone in mortal combat to make a name for himself. This is the journey of a wild young brute who strives to reach enlightenment by way of the sword - fighting on the edge of death.

Musashi, as he is often simply known, became legendary through his outstanding swordsmanship in numerous duels, even from a very young age. He is the founder of the Hyōhō Niten Ichi-ryū or Niten-ryū style of swordsmanship and the author of The Book of Five Rings a book on strategy, tactics, and philosophy that is still studied today.

The manga, Vagabond, won the Grand Prize for manga at the 2000 Japan Media Arts Festival, the 24th Kodansha Manga Award, as well as the Tezuka Ozamu Cultural Prize.


Summary:
Growing up in 17th century Sengoku era Japan, Shinmen Takezou is shunned by the local villagers as a devil child due to his wild and violent nature. Running away from home with a fellow boy at age 17, Takezou joins the Toyotomi army to fight the Tokugawa clan at the battle of Sekigahara. However, the Tokugawa win a crushing victory, leading to nearly three hundred years of Shogunate rule. Takezou and his friend manage to survive the battle, and afterwards swear to do great things with their lives. But after their paths separate, Takezou becomes a wanted criminal, and must change his name and his nature in order to escape an ignoble death. Based on the book "Musashi" by Eiji Yoshikawa, Vagabond is a fictional retelling of the life of Miyamoto Mushashi, often referred to as the "Sword Saint" - perhaps the most famous and successful of Japan's sword fighters.



Δεν το πιστεύω ότι δεν υπάρχει thread γι' αυτό το αριστουργηματικό, από άποψη πλοκής και σχεδιαστικού στυλ, manga!

Έχοντας ακούσει τα καλύτερα αποφάσισα, επιτέλους μετά από αρκετό καιρό, να του ρίξω μια ματιά και πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό τόσο από το σχέδιο, όσο και την ιστορία που διηγείται.

Το σχέδιο, αν όχι καλύτερο, είναι εύκολα ισάξια συγκρίσιμο με του Berserk (κοινώς, για όσους δεν γνωρίζουν/διαβάζουν την αγαπημένη μου manga σειρά αυτή, σημαίνει ότι είναι καταπληκτικό, εξαίσιο :P). Η ιστορία πάλι, σε διαφορά με το δεύτερο, προέρχεται από νουβέλα οπότε και έχουμε ένα (ακόμη πιο) "ώριμο" περιεχόμενο, χωρίς υπερφυσικά στοιχεία. Και τα 2 ωστόσο έχουν κοινό στοιχείο τις αιματοχυσίες, καθώς και ότι περιέχουν πολλούς τόμους και είναι ακόμη ongoing μετά από αρκετό καιρό, χωρίς να είναι γνωστό το πότε θα τελειώσουν.

Τα πρώτα 27 από τα 31 volumes τα βρίσκετε στο BakaBT, σε καλό έως decent quality από τους Manga-Sketchbook, ενώ τα υπόλοιπα αναγκαστικά στο MangaTraders από τρίτα groups, τα οποία (δυστυχώς :() δεν χαίρουν του ίδιου quality με τους προκατόχους τους και τα κατεβάζετε ίσα για να δείτε την συνέχεια της ιστορίας, αλλά όχι για storing. Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν ακόμη HQ κυκλοφορίες των τελευταίων volumes, θα τις αρπάξω σαν βγουν.

Περισσότερα σχόλια μόλις βρω χρόνο να το συνεχίσω! :bath:

υγ: my first manga related thread, yay!

Edited by Zoro, 04 July 2009 - 07:29.


#2 D.Dragon

D.Dragon

    kaido worldomination loll

  • Members
  • 3,599 posts

Posted 06 June 2009 - 19:03

Έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια είναι και από τον δημιουργό του Slam dunk θα το τσεκάρω σίγουρα.
Posted Image

#3 Serestrum

Serestrum

    have to kill fast and bullets too slow

  • Members
  • 1,763 posts

Posted 06 June 2009 - 19:15

τρομερος τιτλος και εχει περασει πολυ καιρος που εχω να ασχοληθω μαζι του... πρεπει συντομα... δεμενη ιστορια βασισμενη σε πραγματικα γεγονοτα ως ενα σημειο, για τον σπουδαιοτερο και πιο γνωστο samurai της ιαπωνιας τον Miyamoto Mushashi.


η συγκριση με το Berserk δεν καταλαβα που κολλαει στην παρουσιαση του τιτλου...

Spoiler: rainbows, bunnies and fluffy things


#4 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 06 June 2009 - 19:25

η συγκριση με το Berserk δεν καταλαβα που κολλαει στην παρουσιαση του τιτλου...


Στο ότι και τα 2 έχουν μπόλικο splatter και κορυφαίο σχέδιο, καθώς και άπειρα chapters, είναι ακόμη ongoing και χωρίς γνωστή περίοδο τέλους.

Το Vagabond ωστόσο, μιας και προέρχεται από νουβέλα όπως είπα, χαίρει μιας πιο "σοβαρής" ιστορίας, χωρίς supernatural events.

Ο λόγος που έκανα την σύγκριση είναι (πέραν του ότι μέγας fan του :calm:) για να τραβήξει άλλους τυχόν fans του Berserk σε μια ιστορία με κάποια παρόμοια στοιχεία. Και στα σχόλια του boxtorrents αν τσεκάρεις έγινε η σύγκριση, προκειμένου να καταλάβουν οι ενδιαφερόμενοι σε τι επίπεδο βρίσκεται το Vagabond, μιας και το Berserk είναι σίγουρα πιο γνωστό και με ευρύτερο κοινό.

Πέραν αυτού εννοείται πως όλοι, fans του Berserk και μη, μπορούν να το απολαύσουν.

Edited by Zoro, 07 June 2009 - 02:53.


#5 BlasoN

BlasoN

    Greed is good...

  • Members
  • 55 posts

Posted 06 June 2009 - 20:07

καλησπερα σε ολους :) ειναι το πρωτο μου post στο forum γι αυτο θα ηθελα να εισται λιγο επιεικης...απλως θα θελα να συμφωνησω με τον zoro οτι ειναι καταπληκτικο κ σε σχεδιο κ σε story κ αρκετα ωριμα φτιαγμενο,κ μου προκαλει εντυπωση πως κ δεν υπηρχε thread ανοιγμενο...τσπα ξερουμε μηπως ποτε θα βγει η συνεχεια...;thx προκαταβολικα
Quis custodiet ipsos custodes?

#6 Serestrum

Serestrum

    have to kill fast and bullets too slow

  • Members
  • 1,763 posts

Posted 06 June 2009 - 20:11

απο οσο θυμαμαι τα κεφαλαια βγαινουν ακανονιστα, δεν υπαρχει συγκεκριμενο χρονοδιαγραμα... Μιλαμε για elite τιτλο δλδ :hahaha:... αυτος ηταν ο λογος που το ειχα σταματησει πριν κανα χρονο κιολας, ειχα ξενερωσει... υπομονη ειναι το μονο που μπορεις να κανεις...

Spoiler: rainbows, bunnies and fluffy things


#7 GkLoc

GkLoc

    .: BlackStar :.

  • Members
  • 1,233 posts

Posted 06 June 2009 - 20:11

Looks awesome,I'll give it a try...:gotit:

Berserk___Gatsu.jpg


#8 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 06 June 2009 - 20:26

καλησπερα σε ολους :) ειναι το πρωτο μου post στο forum γι αυτο θα ηθελα να εισται λιγο επιεικης...απλως θα θελα να συμφωνησω με τον zoro οτι ειναι καταπληκτικο κ σε σχεδιο κ σε story κ αρκετα ωριμα φτιαγμενο,κ μου προκαλει εντυπωση πως κ δεν υπηρχε thread ανοιγμενο...τσπα ξερουμε μηπως ποτε θα βγει η συνεχεια...;thx προκαταβολικα


Καλωσόρισες καταρχάς! :)

Για την ερώτησή σου όχι, απ' όσο ξέρω δεν είναι γνωστό πότε θα βγει το επόμενο chapter και σύμφωνα με το Baka-Updates το τελευταίο βγήκε/μεταφράστηκε στις 4 Ιουνίου (σε ποιότητες που αδικούν το σχέδιο της σειράς, αν και τα τελευταία βλέπονταν... να δω πότε θα βγουν HQ scans και πότε θα το πιάσει κάποιο καλύτερο group :wallbash:).

Σαν το Berserk ξανά κι εδώ: υπομονή, πίστη και holy spirit μέχρι να βγει το κάθε επόμενο chapter! ;D

Edited by Zoro, 06 June 2009 - 20:32.


#9 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 07 June 2009 - 04:55

Έπαθα σοκ όταν είδα ότι δεν υπαρχει thread γι' αυτό το διαμάντι. Πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει να υπάρχει στο ράφι κάθε φίλου των manga, για να θυμόμαστε ότι το comic/manga ειναι τέχνη.

Η σύγκριση με το Berserk δεν είναι λανθασμένη μιας και τα δύο χρησιμοποιώντας υπέροχο σχέδιο εξιστορούν τις δραματικές ζωές δύο αντρών. Επίσης το σχέδιο και στα δύο δεν είναι μόνο το μέσο αλλά παιρνει το ρόλο του πρωταγωνιστή με αποτέλεσμα να εχουμε στα χέρια μας σε κάθε chapter έναν μικρό πίνακα.

Το σέναριο ρέει γραμμικά χωρίς εκπλήξεις και εντυπωσιακά "plot twists" και βασίζεται στην παράλληλη εξιστόριση των 3 σημαντικών χαρακτήρων του έργου που η μοίρα τους είναι να μονομαχήσουν για τον τίτλο του invincible under the sun. Παρότι το manga έχει πληθώρα μαχών δεν ακολουθεί την shonen λογική του lvlup αλλά επικεντρώνεται στην πνευματική κατάσταση του Musashi και στην εξέλιξή του από ένα αγρίμι με πατρικά κόμπλεξ στον ξιφομάχο και έπειτα στον φιλόσοφο.

Η ιστορική ακρίβεια του vagabond είναι εξαιρετικά θολή αφενός γιατί η ζωή του musashi δεν είναι ενδελεχώς καταγεγραμμενη(πχ είναι άγνωστα τα νεανικά του χρόνια όπως και μόνο υποθέσεις για το πώς απέκτησε το όνομα Miyamoto Mushashi, μία από τις οποίες υιοθετεί το vagabond) αφετέρου γιατί βασίζεται σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα και όχι ιστορικό κείμενο. Όμως έχει μέσα πλήθoς ιστορικών προσώπων, περιοχών και γεγονότων χώρις πάντα να ειναι ακριβής η συσχέτιση μεταξύ τους.(πχ η μάχη των πρώτων σελίδων (Sekigahara), στην οποία είναι άγνωστο αν συμμετείχε ο Musashi, είναι μια απο σημαντικότερες μάχες της ιαπωνικής ιστορίας που έφερε το τέλος της sengoku period και την αρχή της edo περιόδο που χαρακτηρίστηκε από την πολιτική σταθερότητά της που άφησε άνεργους πάρα πολλούς samurai (ronin) και έδωσε την ρομαντική εικόνα των samurai στην δύση.)

Κλείνοντας θα ήθελα να πω οτι (όπως είχα διαβάσει σε ενα site) τα καλά seinen αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό seinen!

ΥΓ1. Φίλε Zoro, νομίζω οτι είναι καλο ο Yoshikawa Eiji να βγεί απο συγγραφέας μιας και ο Inoue Takehiko είναι αποκλειστικός υπεύθυνος της ιστορίας και έχει διαφοροποιηθει από το βιβλίο του οποίου ο συγγραφέας έχει πεθανει εδώ και 40 χρόνια! Θα μπορουσες να γράψεις οτι βασίζεται σε βιβλιο του.

ΥΓ2. Μπορεί τα releases του Vagabond να είναι σε άτακτα χρονικα διαστήματα αλλά το quota του ενός volume το χρονο το πετυχαίνει πάντα. Συγκρισή εδώ με το Berserk δεν υπάρχει μιας και έχουν 30 chapter διαφορά και το Berserk ξεκίνησε το 89-90!!! Το παράξενο είναι οτι δεν υπάρχει σταθερό HQ group παρά το τεράστιο hype που έχει η σειρά κυρίως στην Αμερική που έχουν κυκλοφορήσει όλα τα volumes και είχε προταθεί και για Eisner-award μαλιστά!!!

Edited by makisa, 07 June 2009 - 06:18.


#10 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 07 June 2009 - 05:16

Για το ΥΓ1, done! (το ότι βασίστηκε σε βιβλίο του Eiji δεν χρειάζεται να το γράψω νομίζω, μιας και το λέει τόσο στην εικόνα όσο και στο πρώτο summary)

Για το ΥΓ2 ναι, τυπικά δίκιο έχεις, απλά μου έκανε εντύπωση που και τα 2 έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό volumes + δεν έχουν σταθερό release rate, όπως τα περισσότερα shounen, και τα έβαλα στις ομοιότητες... αν τα δούμε στο μικροσκόπιο όμως το Berserk πάει πολύ παραπέρα στον τομέα αυτό!

Thx for the tips/comments, επιτέλους ένα μέλος που το έχει διαβάσει (όπως και το Berserk απ' όσο κατάλαβα) και οπότε μπορεί να το/τα κρίνει επάξια! :gotit:

Edited by Zoro, 07 June 2009 - 05:47.


#11 Gaiseric

Gaiseric

    Anime Fan

  • Members
  • 132 posts

Posted 11 June 2009 - 02:10

Ο λόγος που έκανα την σύγκριση είναι (πέραν του ότι μέγας fan του :calm:) για να τραβήξει άλλους τυχόν fans του Berserk σε μια ιστορία με κάποια παρόμοια στοιχεία.

Well, είμαι κι εγώ μέγας fan του Berserk και το Vagabond το έχω ήδη διαβάσει, αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν υπήρχε thread για αυτό το διαμάντι!
Good job creating one! :riiight:

Το Vagabond ωστόσο, μιας και προέρχεται από νουβέλα όπως είπα, χαίρει μιας πιο "σοβαρής" ιστορίας, χωρίς supernatural events.

Παρ' όλα αυτά βρίσκω πως η ιστορία του Berserk έχει λίγο μεγαλύτερο βάθος και σαφώς καλύτερο pacing. Βρήκα το Vagabond να κουράζει λίγο σε κάποια σημεία του, για παράδειγμα κάποιες μάχες τραβάνε υπερβολικά.
Spoiler:
Επίσης στα τελευταία chapters
Spoiler:
Φυσικά όμως η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι εξαιρετική και το σχέδιο πραγματικό χάρμα οφθαλμών· ίσως το πιο "αρτιστίκ" που έχω δει σε manga. Η απόδειξη ότι το manga είναι τέχνη.

Προσωπικά προτιμώ το Berserk, όχι όμως ότι το Vagabond πάει πολύ πίσω σε συνολική ποιότητα· έχει και αυτό τα καλά των (καλών) seinen!

[...]
Παρότι το manga έχει πληθώρα μαχών δεν ακολουθεί την shonen λογική του lvlup αλλά επικεντρώνεται στην πνευματική κατάσταση του Musashi και στην εξέλιξή του από ένα αγρίμι με πατρικά κόμπλεξ στον ξιφομάχο και έπειτα στον φιλόσοφο.
[...]

Εξαιρετικό το post σου, makisa. :thumbup:

Θα επιμείνω στο συγκεκριμένο quote σημειώνοντας ότι αυτή η πολύπλευρη παρουσίαση της ψυχοσύνθεσης του Musashi, και μάλιστα της εξέλιξής της σε βάθος χρόνου, είναι ίσως η μεγαλύτερη αρετή του manga και το στοιχείο που τράβηξε εμένα προσωπικά. Νομίζω ότι το έργο πραγματικά αριστεύει στο είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας.

Από την άλλη, το δευτερεύον cast δεν παρουσιάζεται με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια (όχι, ο Kojiro δεν είναι δευτερεύον cast :P). Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι αναμενόμενο και ότι δε βλάπτει το manga.

#12 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 12 June 2009 - 17:18

Και μόνο ότι μπαίνετε στον κόπο να συγκρίνετε το Vagabond με το Berserk μειώνει το Vagabond. Stop it. Πραγματικά, η ιστορία και οι χαρακτήρες του Berserk είναι ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου μπροστά στην ιστορία και τους χαρακτήρες του Vagabond.

Τα λόγια είναι φτωχά. Απλά πρόκειται για το καλύτερο samurai manga που έχει βγει ποτέ. Ναι, καλύτερο κι από το Lone Wolf And Cub. Για τους fans του είδους, επιβάλλεται. Για τους νέους στον χώρο των manga, προτείνεται ανεπιφύλακτα. Είναι ένα από τα λίγα manga που θα πείσουν και τον πλέον δύσπιστο ότι τα manga είναι τέχνη.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#13 Gaiseric

Gaiseric

    Anime Fan

  • Members
  • 132 posts

Posted 13 June 2009 - 00:51

Πραγματικά, η ιστορία και οι χαρακτήρες του Berserk είναι ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου μπροστά στην ιστορία και τους χαρακτήρες του Vagabond.


/me is biting the flamebait... :burningbe3:
Διαφωνώ ∀φ∈[0,2π) και όχι απλώς οριζοντίως και καθέτως!

Αλλά έχεις δίκιο σε ένα: Τα δύο manga δεν είναι συγκρίσιμα σε επίπεδο ιστορίας, διότι απλούστατα ανήκουν σε διαφορετικά είδη. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα fantasy setting με μια μυθιστορηματική βιογραφία; Είναι όμως συγκρίσιμα σε επίπεδο ποιότητας storytelling και εκεί δε θα βιαζόμουν να ξεγράψω το Berserk τόσο εύκολα...

Σωστή η αναφορά στο Lone Wolf And Cub, αν σε κάποιον αρέσει το Vagabond μπορεί να το βρει ενδιαφέρον. (Έχω διαβάσει μόνο μια δεκαπενταριά κεφάλαια, αλλά είναι εδώ και καιρό στη λίστα μου για μελλοντική ανάγνωση. Ευχαριστώ για την υπενθύμιση!)

#14 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 13 June 2009 - 03:36

Και μόνο ότι μπαίνετε στον κόπο να συγκρίνετε το Vagabond με το Berserk μειώνει το Vagabond. Stop it. Πραγματικά, η ιστορία και οι χαρακτήρες του Berserk είναι ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου μπροστά στην ιστορία και τους χαρακτήρες του Vagabond.


/me bites the flamebait... :burningbe3:

Να προσθέσω και κάτι στην όλη συζήτηση:

Κανένας από τους 3 σωματοφύλακες υποστηρικτές της σύγκρισης με το Berserk δεν έκανε συγκρίσεις των 2 σειρών όσο αφορά την ιστορία, τόσο ο μεν makisa:

Η σύγκριση με το Berserk δεν είναι λανθασμένη μιας και τα δύο χρησιμοποιώντας υπέροχο σχέδιο εξιστορούν τις δραματικές ζωές δύο αντρών. Επίσης το σχέδιο και στα δύο δεν είναι μόνο το μέσο αλλά παιρνει το ρόλο του πρωταγωνιστή με αποτέλεσμα να εχουμε στα χέρια μας σε κάθε chapter έναν μικρό πίνακα.


που αναφέρθηκε καθαρά στις ομοιότητες που έχουν τα σχέδια στις 2 σειρές και πως προωθούν την ιστορία, όσο ο δε Gaiseric:

Παρ' όλα αυτά βρίσκω πως η ιστορία του Berserk έχει λίγο μεγαλύτερο βάθος και σαφώς καλύτερο pacing. Βρήκα το Vagabond να κουράζει λίγο σε κάποια σημεία του, για παράδειγμα κάποιες μάχες τραβάνε υπερβολικά.

Spoiler:
Επίσης στα τελευταία chapters
Spoiler:
Φυσικά όμως η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι εξαιρετική και το σχέδιο πραγματικό χάρμα οφθαλμών· ίσως το πιο "αρτιστίκ" που έχω δει σε manga. Η απόδειξη ότι το manga είναι τέχνη.


που μίλησε κυρίως για το pacing των 2 σειρών, σχέδιο και πως αναπτύσσονται οι χαρακτήρες. (Στο σχόλιο που έκανε πάνω στο βάθος των δύο ιστοριών απάντησε στο τελευταίο του post, 2η παράγραφος.)

Όσο, τέλος, κι εγώ:

Το σχέδιο, αν όχι καλύτερο, είναι εύκολα ισάξια συγκρίσιμο με του Berserk (κοινώς, για όσους δεν γνωρίζουν/διαβάζουν την αγαπημένη μου manga σειρά αυτή, σημαίνει ότι είναι καταπληκτικό, εξαίσιο :P). Η ιστορία πάλι, σε διαφορά με το δεύτερο, προέρχεται από νουβέλα οπότε και το περιεχόμενό της είναι ακόμη πιο "ώριμο", χωρίς υπερφυσικά στοιχεία. Και τα 2 ωστόσο έχουν σαν κοινό στοιχείο τις αιματοχυσίες, καθώς και ότι περιέχουν πολλούς τόμους και είναι ακόμη ongoing μετά από αρκετό καιρό, χωρίς να είναι γνωστό το πότε θα τελειώσουν.


που, μην έχοντας διαβάσει το Vagabond, ανέφερα και σύγκρινα καθαρά αυτά που ήταν δυνατά με την πρώτη ματιά, όπως το σχέδιο, το pace με το οποίο βγαίνει κάθε chapter και τις διαφορές στην ιστορία, που ανέφερα.

Οπότε νομίζω ότι πουθενά δεν έγινε "απευθείας" σύγκριση των 2 ιστοριών, αλλά μόνο του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται/σχεδιάζονται, ενώ για τους χαρακτήρες αναφέρθηκε απλά ότι και στα 2 γίνεται καλή ανάπτυξη, σημεία όπου νομίζω είναι όντως συγκρίσιμα.

Τελειώνω λέγοντας, Kenny έχεις διαβάσει καθόλου το Berserk παραπέρα από την Golden Age;

Το ρωτάω (καθαρά από περιέργεια, δεν θυμάμαι κιόλας) γιατί πιο κει η ανάπτυξη, κυρίως του Guts αλλά και άλλων χαρακτήρων, βελτιώνεται αρκετά ενώ η ιστορία, αν και παίρνει άλλη τροπή, προς dark fantasy, συνεχίζει να παραμένει πολύ καλή και νομίζω ότι δύσκολα την βάζεις σε τόσο κατώτερη θέση έναντι αυτής του Vagabond. (Πρέπει να το διαβάσω για να κρίνω σίγουρα, αλλά αμφιβάλλω αν η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, εξού και η ερώτησή μου από πάνω!)

Edited by Zoro, 13 June 2009 - 06:15.


#15 Sunabouzu

Sunabouzu

    Σινιγάμης

  • Members
  • 881 posts

Posted 13 June 2009 - 07:27

εγω να πω την αμαρτια μου?
πολυ καλο το Vagabond αλλα το αριστουργημα του Inoue-sensei παραμενει το Slam dunk.
την πωρωση και το συναισθηματικο δεσιμο με τους ηρωες, που μου ειχε δωσει αυτο το manga,
το Vagabond απλα δεν καταφερνει να το δωσει...