Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Σύνοψη όλων των έργων του Leiji Matsumoto


  • Please log in to reply
86 replies to this topic

#1 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 21 October 2008 - 00:06

(αντιγραφή από αυτό το post)
Leiji Matsumoto

Ένα αφιέρωμα, σε έναν μεγάλο Manga - Anime δημιουργό

Ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς manga, είναι ο Leiji Matsumoto. Πολλές ιστορίες του έχουν γίνει Anime και μάλιστα εκείνες στην δεκ. του 1970, δημιούργησαν μία σχολή, που καλά κρατάει ακόμα και σήμερα.
Οι περισσότερες ιστορίες του διαδραματίζονται σε ένα μελλοντικό σύμπαν, που οι fan του το έχουν ονομάσει «Leijiverse». Το να προσπαθήσεις να βάλεις στην σειρά αυτές τις ιστορίες, είναι πολύ δύσκολο, για διάφορους λόγους που θα αναλύσω κάποια στιγμή, σε κάποιο επόμενο post. Ο ίδιος ο Matsumoto ωστόσο, έχει πολλάκις αναφέρει ότι «όλα εξηγούνται» και ότι υπάρχει μία απόλυτη κανονικότητα στις ιστορίες του, αρκεί να παραβλέψεις κάποιο τμήμα – ή κάποιες εκδοχές – του συνολικού του έργου.
Για τους δυτικούς, αυτή η κανονικότητα είναι σχεδόν αδύνατη να υπάρξει, καθότι μόνο ένα τμήμα του “Leijiverse” έχει μεταφερθεί στο δυτικό κόσμο και τις περισσότερες φορές είναι μεταφρασμένο ή …πετσοκομένο με ένα τέτοιο εγκληματικό τρόπο, που χάνονται τελείως τα περισσότερα από τα νοήματά του! Χάρη όμως στο διαδίκτυο, τα DVDs και τα fansubs, καταφέρνουμε σιγά – σιγά, όσοι τουλάχιστον ασχολούμαστε ακόμα με αυτά τα «παλιά» anime, να ανακαλύψουμε επιτέλους και να βιώσουμε το κανονικό Leijiverse. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πρόσβαση στις άριστες fansub μεταφράσεις, τον γνήσιο ήχο των σειρών και την πραγματική μουσική τους. Και είναι η πρώτη φορά, που μπορούμε να καταλάβουμε και το κρυμμένο νόημα των ιστοριών του, αλλά και να επιχειρήσουμε μία κανονικότητα στις ιστορίες του. Θα το επιχειρήσω στον οδηγό που ακολουθεί, ελπίζοντας να βοηθήσω όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το έργο του.

Οι σειρές του «Leijiverse» με την ποιο λογική (έως σήμερα τουλάχιστον ) σειρά τους

Α: Gun Frontier (2002): Αυτή την σειρά μπορείτε και να την παραλείψετε. Είναι 13 επεισοδίων και εξιστορεί την ιστορία του Halrock και του φίλου του Tochiro, που είναι οι πρόγονοι των Captain Halrock και Tochiro, στην άγρια δύση! Είναι μια κωμική σειρά, που προσπαθεί να εξωθήσει στα άκρα την Political Correctness λογική των βορειοαμερικανών. Το περιεχόμενό της είναι ενήλικο και το animation πολύ περιορισμένο. Είναι γενικά μια σειρά που περισσότερο κάνει χαβαλέ με τους χαρακτήρες του Matsumoto, παρά προσθέτει κάτι στην ιστορία τους. Η σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί και μάλλον δεν πρόκειτε ποτέ να ολοκληρωθεί.

Β. The Cockpit (1994): Anime σε τρία 25άλεπτα επεισόδια, που στηρίζονται σε μια σειρά manga του Matsumoto, σκηνοθετημένα από τρεις σκηνοθέτες. Η σειρά αυτή εξιστορεί ιστορίες από τον β' παγκόσμιο πόλεμο, σε Ιαπωνία και Γερμανία. Η μόνη σχέση που έχει με το υπόλοιπο "Leijiverse" είναι ότι τα σκίτσα των ηρώων, δείχνουν σαν να είναι οι πρόγονοι των ηρώων των μετέπειτα σειρών του.
Και τα τρία OVA τα έχω μεταφράσει στα ελληνικά και μπορείτε να τα δείτε online στην σελίδα που διατηρώ στο Veoh:

The Cockpit - 1 - Slipstream
The Cockpit - 2 - Sonic Boom Squadron
The Cockpit - 3 - Knight of the Iron Dragon

01: Queen Millennia (Shin Taketori Monogatari Sennen Joo, 1981-82). Εδώ ξεκινάμε με τις κανονικές σειρές! Διαδραματίζεται στο έτος 1999, επομένως είναι η σειρά που χρονολογικά τοποθετείτε πρώτη στο Leiverse. Αποτελείτε από 42 επεισόδια.
Mε αγγλικούς υπότιτλους, ότι υπάρχει θα το βρείτε από τους Live eviL (www.live-evil.org). Την πλήρη σειρά μπορείτε να την βρείτε μόνο στα γερμανικά, με τον τίτλο: "Die Konigin der 1000 Jahre". Υπάρχει και στα ιταλικά, αλλά πετσοκομένη. Στα γνωστά torrent μαγαζάκια, θα την βρείτε και σε μορφή raw, φυσικά στα γιαπωνέζικα.
Ο σχεδιασμός των πρωταγωνιστών του Queen Millennia, μοιάζει πολύ – δηλαδή είναι όμοια – με τους πρωταγωνιστές του Galaxy Express 999. Για την περίπτωση της Queen Millennia αυτό δικαιολογείτε – και κατ’ επέκταση και για τις κόρες της, που θα συναντήσουμε μελλοντικά στο Leijiverse. Για την περίπτωση των υπολοίπων, πρέπει απλά να υποθέσουμε, ότι ήταν οι πρόγονοι εκείνων που θα συναντήσουμε στο μέλλον και είναι φτυστοί! Ισχυρά γονίδια, τι να κάνουμε…

02 Queen Millennia - The Movie (Sennen Joo 1982). Πολύ ωραία δίωρη ταινία, με μουσική επιμέλειας Kitaro. Έχει ένα απίστευτο soundtrack, που θα λατρέψουν όσοι αρέσκονται σε μουσική τύπου New Age (βασικά ο Kitaro είναι το Ιαπωνικό αντίστοιχο του Βαγγέλη Παπαθανασίου). Στηρίζεται στην ιστορία της σειράς Queen Millennia αλλά διαφοροποιείτε από την τηλεοπτική σειρά.
Η ταινία υπάρχει online σε raw μορφή στο emule και σε διάφορα torrent μαγαζάκια. Υπότιτλους θα βρείτε κάπως δυσκολότερα. Ατυχώς κανένας δεν διαθέτει online την ταινία με ποιοτικό ήχο.
Την έχω μεταφράσει επίσης στα ελληνικά και θα την βρείτε online στην σελίδα που διατηρώ στο Veoh.
Queen Millennia - H Βασίλισσα της Χιλιετηρίδας

03 Fire Force DNA Sights 999.9 (1998 ). Είναι ένα OVA του 1998, που θεωρείτε από τα πλέον αδιάφορα του Matsumoto. Έχει κυκλοφορήσει σε Ιταλία και Γαλλία. Αγγλικούς υπότιτλους δεν θα βρείτε. Εξιστορεί την ιστορία της Γης, μετά από μία καταστροφή στην Ιαπωνία, κάπου μεταξύ του 2000 - 2100. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει έχει να κάνει με το ότι εξηγεί τα αίτια της ασυνέχειας στις ιστορίες του Matsumoto. Μάλιστα, βάση της λογικής της, στο τέλος της ιστορίας, περνάει και το Yamato και ο Captain Harlock, που κάτω από άλλες συνθήκες, θεωρείτε αψυχολόγητη η παρουσία τους.
Το OVA αυτο το έχω μεταφράσει στα ελληνικά (από ιταλικό πρωτότυπο) και θα την βρείτε στην ιστοσελίδα που διατηρώ στο Veoh:
H πύρινη δύναμη της DNA όρασης 999.9

03α Όσοι καταφέρουν να αγοράσουν το Ιαπωνικό DVD με τις δύο τελευταίες ιστορίες της Queen Emeraldas, θα βρουν μέσα και ένα έξτρα OVA, που καλείτε Torajima no Mi-me. Είναι η ιστορία μίας γάτας, που είναι παρόν σε όλο το σύμπαν του Matsumoto, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο! Για το ποιά είναι αυτη η γάτα και γιατί την βλέπουμε τόσο πολύ στο Leijiverse, μαθαίνουμε αρχικά στο Fire Force DNA Sights 999.9. Εδώ έχουμε μια συνέχεια της ιστορίας της!

04 Super Sub Marine 99. Είναι μια σειρά 13 επεισοδίων, που διαδραματίζεται παράλληλα ή λίγο μετά από το Fire Force DNA Sights 999.9. Online θα την βρείτε μόνο στα γαλλικά και στα ιταλικά. Σε raw μορφή δεν την έχω πετύχει. Εξιστορεί έναν υποθαλάσσιο πόλεμο στην Γη, κατά το δεύτερο μισό του 21 αιώνα.

05 - Space Battleship Yamato (Uchu Senkan Yamato 1974-1982). Στα αγγλικά ονομάζεται Starblazers και στην Ελλάδα το είδαμε το 1981 ως Διαστημόπλοιο Αργώ απο την τότε ΕΡΤ.
Επί της ουσίας, είναι το anime που ξεκίνησε τα πάντα. Για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει στο μυαλό του Μatsumoto και για να δικαιολογήσει γιατί πολλά πράγματα είναι "συνθηματικά" δοσμένα στις υπόλοιπες σειρές του (και γιατί υπάρχει αυτή η "ασυνέχεια" γενικότερα στις ιστορίες του), πρέπει να δείτε κάποια συγκεκριμένα τμήματα από την ιστορία του Yamato.

Α) To πρώτο είναι η Ιαπωνική τηλεοπτική εκδοχή της κινηματογραφικής ταινίας: “Space Battleship Yamato: The Movie”, του 1977 (τρέχα γύρευε δηλαδή!).
Η κανονική κινηματογραφική ταινία, ήταν ένα άσχημα φτιαγμένο κολάζ των επεισοδίων της σειράς Space Battleship Yamato: Season 1 – The Quest for Iscandar, ένα anime του 1974. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μία «διεθνή» αγγλόφωνη εκδοχή αυτής της ταινίας, που κυκλοφόρησε την ίδια εποχή στην Αμερική, με τον τίτλο «Space Cruiser Yamato».
Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι η τηλεοπτική εκδοχή της κινηματογραφικής ταινίας. Αυτή είναι 20 λεπτά μικρότερη από την κινηματογραφική, γιατί έτσι την παρήγγειλε το τηλεοπτικό κανάλι που τότε θα την μετέδιδε. Ο Matsumoto ανέλαβε το editing και βρήκε την ευκαιρία να την αλλάξει με τέτοιο τρόπο, ώστε να τοποθετήσει την ιστορία του Yamato στο φανταστικό «σύμπαν» του και να δικαιολογήσει την ύπαρξη του Captain Harlock σε αυτό, όπως έκανε και στα manga του!
Στο editing που έκανε, άλλαξε την σειρά σε κάποιες σκηνές, άλλαξε κάποιες γραμμές διαλόγου και άλλαξε πλήρως το τέλος της, με νέο animation. Αυτή η τηλεταινία σε αυτήν την μορφή, δεν υπάρχει πουθενά! Το μόνο που έχει κυκλοφορήσει, είναι το διαφορετικό animation του τέλος της. Θα το βρείτε ή στο youtube ή στο DVD που κυκλοφόρησε η Voyager Entertainment στην Αμερική (www.starblazers.com) ως έξτρα της κινηματογραφικής ταινίας.
Το νόημα μεταξύ της κινηματογραφικής με της τηλεοπτικής ταινίας, έχει τραγική διαφορά. Στην τηλεταινία, αλλάζει πλήρως η φύση της Starsha, της πρωταγωνίστριας της πρώτης σειράς του Yamato. Ταυτόχρονα αλλάζει πλήρως και η ιστορία του αδελφού του πρωταγωνιστή του Yamato, Susumu Kodai, που ονομάζεται Mamoru Kodai. O Mamoru Kodai, σε ένα Manga του Matsumoto που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή, γίνεται Captain Harlock!.

Την ιστορία αυτού του Manga του Matsumoto, την είχαν ανεβάσει στο youtube, αλλά πλέον ο λογαριασμός του χρήστη που το είχε κάνει έχει σβηστεί. Ευτυχώς την έχω εγώ διατηρήσει στο αρχείο μου και την ξανα-ανέβασα στο Veoh: http://www.veoh.com/browse/videos/category/webseries/watch/v20521666fFTPhcNq

Επί της ευκαιρίας, δείτε και αυτό:
Space Battleship Yamato: Eternal Jura

Είναι ένα άλλο Manga του Matsumoto, που αφηγείται την ιστορία της Jura, κόρης του Dessler, που είναι ο «κακός» στην ιστορία του Yamato.
Αυτή η Jura, έχει κάτι από τις Μαζόουν της πρώτης σειράς του Captain Harlcok. Μια Jura κάνει και την εμφάνισή της σε μία από τις ιστορίες τους Captain Harlock, αλλά οι ομοιότητες τελειώνουν στο όνομα.

Β) Η επίσκεψη στο κοινό σύμπαν Yamato / Harlock, ολοκληρώνεται με την ταινία:
Space Battleship Yamato: Farewell To Space Battleship Yamato

Σε αυτήν την ταινία, το S.B.Yamato καταστρέφεται. Έτσι υποθέτουμε, ότι ο Mamoru Kodai, όπως τον είδαμε στο manga, συνεχίζει την μοναχική ζωή του, ως Captain Harlock. Σε αυτήν την φάση, είναι μια μορφή Cyborg με ανθρώπινο εγκέφαλο. Κάποια στιγμή στο μέλλον, θα ανακτήσει πλήρως το ανθρώπινο σώμα του, πιθανώς μέσω κλωνοποίησης του γενετικού υλικού του και θα γίνει ο πατέρας του Captain Harlock που βλέπουμε στις άλλες σειρές!

Την ταινία αυτή την έχω μεταφράσει στα ελληνικά και μπορείτε να την απολαύσετε στο Veoh:
http://www.veoh.com/browse/videos/category/anime/watch/v19261641KkESRWT3

ΩΣΤΟΣΟ, πληροφοριακά, αυτή η ταινία δεν είναι το τέλος του S.B. Yamato. Η ταινία αυτή ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ και ακολούθησαν πολλά περισσότερα, που δεν έχουν σχέση με το υπόλοιπο Leijiverse. Η ειρωνία είναι, ότι την ταινία αυτή ο ίδιος ο Matsumoto δεν την ήθελε να καταλήξει έτσι, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε μελλοντικά να την χρησιμοποιήσει.
Το Yamato είναι μία απίστευτη σειρά και την προτείνω σε όλους! Βέβαια το animation είναι απαρχαιωμένο και δε θα αρέσει σε όλους, ωστόσο η ιστορία είναι που μετράει. Τις δύο πρώτες season, θα της βρείτε από Central Anime, την τρίτη μόνο από Aμερική ή bootleg κινέζικο DVD.
Στις σειρές και ταινίες του Space Battleship Yamato που ακολούθησαν, ο Matsumoto έχει κάποια σχέση, κυρίως καλλιτεχνικής φύσεως. Τα αναφέρω για όσους θέλουν να τα δούνε:

Space Battleship Yamato Season 2 - The Comet Empire
Η δεύτερη σεζόν και ίσως η ποιο δομημένη. Αντικαθιστά την ταινία Fareweel to S.B.Yamato
Υπάρχει από CentralAnime.

Space Battleship Yamato Telemovie - The New Voyage
Space Battleship Yamato Movie - Be Forever Yamato
Δύο πολύ καλές ταινίες, που μαζί είναι πάνω από 350 λεπτά... Κανονική season θα μπορούσαν να ήταν! Η πρώτη ήταν τηλεταινία και η δεύτερη κινηματογραφική παραγωγή.

Space Battleship Yamato Season 3 - The Bolar Wars
Η τρίτη σεζόν του S.B. Yamato, που αλλιώς ξεκίνησε να γίνει, αλλιώς κατέληξε και τέλος πάντων, στράβωσε πολύ η όλη φάση. Πάλι καλά που βγήκε και όπως βγήκε.
Στο τέλος αυτής της σειράς, θα συναντήσετε κάτι από Αρχαία Ελλάδα...

Space Battleship Yamato Movie - Final Yamato
Αν την δεις μόνη της, δε λέει και πολύ. Αν την δεις μετά από τα προηγούμενα Yamato, την λατρεύεις. «Ματσουμοτοφέρνει» αρκετά.

Star Blazers Rebirth Web Comic
Εντάξει, αυτό δεν είναι επίσημο matsumoto manga, όμως στηρίζεται πάνω σε κάποιες δημοσιοποιημένες ιδέες του. Θα το βρείτε εδώ: Star Blazers Rebirth

Κάποια οπτικοποιημένα τμήματα του, θα βρείτε εδώ: Star Blazers Rebirt και εδώ More Star Blazers Rebirth


06 Maetel Legend (Meteru Rejendo, 2000)
Από εδώ ξεκινάμε πλέον κανονικά τις ιστορίες του Harlock!
Όσο στην Γη ζούσαμε τις ιστορίες του Yamato, κάπου αλλού στο σύμπαν, έχουμε την τραγική συνέχεια της Queen Millennia.
To Maetel Legend είναι ΟVA δύο 40άλεπτων επεισοδίων. Υπάρχει στο emule αλλά και σε torrent, από παλαιότερα fansubs. Για όσους έχουν δει την σειρά Queen Millennia, είναι μία πολύ οδυνηρή ταινία.
Και τα δύο OVA τα έχω μεταφράσει και τα έχω ανεβάσει στο Veoh:
Ο Θρύλος της Μέετερ (OVA 1-Part 1)
Ο Θρύλος της Μέετερ (OVA 1 part 2)
Ο Θρύλος της Μέετερ (OVA 2-Part1)
Ο Θρύλος της Μέετερ (OVA 2-Part2)


07 Space Symphony Maetel (Uchu Kokyoshi Maetel, 2004)
Η συνέχεια της OVA ταινίας «Maetel Legend». Είναι τηλεοπτική σειρά, σε 13 μέρη. Οι Live eviL την έχουν μεταφράσει πλήρως. Εξηγεί πολλά που ακολουθούν και προσπαθεί να βάλει σε μία τάξη το Leijiverse. Κάπως τα καταφέρνει.

08 Harlock Saga (Harlock Saga - Nibelung no Yubiwa Rhine no Ogon, 1999)
"Καλλιτεχνική" σειρά έξι επεισοδίων, που στηρίζεται πάνω στο μουσικό θέμα Der Ring dew Nibelungen του Γερμανού συνθέτη Richard Wagner (έχετε ακούσει όλοι ως ένα σημείο αυτό το μουσικό θέμα, είναι πασίγνωστο από την ιστορία του Bugs Bunny, "Watch Opera Doc?"!). Υποθέτουμε ότι έχουμε εδώ την ιστορία κάποιου προγόνου του Harlock, του Great Harlock, που παίζει να είναι και η πρώτη κλωνοποίηση του Mamoru Kodai (αν ακολουθήσουμε την ιστορία του Yamato). Εναλλακτικά, έχουμε τον γνωστό μας Harlock, αλλά από εναλλακτικό σύμπαν, που κάποια στιγμή εισέρχεται στο κανονικό σύμπαν, παράλληλα με τον Harlock αυτού του σύμπαντος.
Στο Harlock Saga, o αγαπημένος μας πειρατής, τα βάζει με τους θεούς της Βαλχάλα και στο τέλος αποκτά πρόσβαση στο μεγάλο δικαίωμά τους, τον έλεγχο του συμπαντικού χρόνου. Τώρα λοιπόν, ξέρετε γιατί ζει τόσα χιλιάδες χρόνια.
Την σειρά την μετέφρασα και την είχα ανεβάσει στο κανάλι μου στο Veoh, όμως μου την έσβησαν μετά από διαμαρτυρία της αμερικανικής εταιρίας που την εκμεταλλεύεται εκεί. Για την ώρα δεν την έχω ανεβάσει κάπου αλλού.

09 Cosmo Warrior Zero (Kosumo Woria Zero, 2001)
Αυτή η σειρά διαδραματίζεται προτού τα δύο τελευταία επεισόδια του Harlock Saga!
Αποτελείτε από 15 επεισόδια και θα την βρείτε από τoυς ASS. Είναι η ιστορία μιας ομάδας Γήινων νεαρών, που μάχεται τον νεαρό Captain Harlock, σε μία περίοδο που ενώ χρονικά πρέπει να τοποθετηθεί νωρίτερα από την ταινία «Arcadia of My Youth», κολλάει περισσότερο νωρίτερα από την σειρά Galaxy Express 999. Και βασικά κολλάει περισσότερο αν αγνοήσετε τελείως την ταινία Arcadia of my Youth.

10 Captain Harlock: Arcadia of My Youth (Waga Seishun no Arukadia, 1982)
Είναι ταινία του 1982, που έχει προβληθεί στην χώρα μας, τεμαχισμένη ως μίνι σειρά και μάλιστα μεταγλωττισμένη. Υποτίθεται ότι είναι η σειρά που προσπαθεί να ενώσει την ιστορία του Harlock με το Galaxy Express 999.
Η AnimeClipse την έχει μεταφράσει στα ελληνικά και μπορείτε να την βρείτε στο tracker της. Την δική μου μετάφραση δεν την έχω ανεβάσει κάπου.
Την σειρά με το τηλεοπτικό ελληνικό dub την ανέβασα στο Veoh, αλλά μου λείπουν τα πρώτα 10 λεπτά από το πρώτο επεισόδιο.
Επεισόδιο 1 Επεισόδιο 2 Επεισόδιο 3 Επεισόδιο 4 Επεισόδιο 5
Αυτό το ελληνικό dub θα το βρείτε και από άλλους λογικά.


11 Arcadia of My Youth: Endless Orbit SSX (Waga Seishun no Arukadia - Mugen Kido Esu Esu Ekkusu, 1982)
Σειρά του 1983 (παραγωγής 1982), που μπορούμε να την θεωρήσουμε συνέχεια ή αντικαταστάτη της ταινίας "Arcadia of my youth". Βασικά αποτέλεσε εμπορική "στραβή" του Mastoumoto και σηματοδότησε το τέλος της πρώτης εποχής του. Ότι βρείτε στα αγγλικά, θα το βρείτε από Live eviL. Είναι καλή σειρά, αλλά κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία σε μία εποχή που ο Matsumoto θεωρήθηκε ξεπερασμένος, με αποτέλεσμα να έχει άδοξη κατάληξη.
Υπάρχουν αρκετά προβληματάκια με αυτήν την σειρά. Σίγουρα, πρέπει να παραβλέψετε 2 - 3 πραγματάκια, κυρίως για την σχέση του Tochiro Oyama με την Emeraldas. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχει "συνέχεια" με τη κλασική σειρά του Harlock του 1978, όπως έχουμε δεχτεί να κάνουμε όλοι μας με τα χρόνια!

12 Galaxy Express 999 (Ginga Tetsudo Suri Nain, 1977-1981)
Για πολλούς, αποτελεί την κορυφαία σειρά του Mastumoto, καλύτερη και από τον Captain Harlock! Μιλάμε για 113 επεισόδια (παρά ένα Candy Candy δηλαδή...), γεμάτη φιλοσοφικές ανησυχίες, κοινωνικούς προβληματισμούς, αλληγορίες και μια ωμότητα, που ξενίζει. Είναι μία σειρά πολύ «βαριά» για τους αγγλοαμερικάνους, για αυτό και εκεί δεν κυκλοφόρησε ποτέ! Οι ισπανοί «τόλμησαν» να την προβάλουν στην χώρα τους το 1992, από ιδιωτικό συνδρομητικό κανάλι, σε βραδινές ώρες! Προσωπικά, δε ξέρω πολλά anime να παίζονται 15 χρόνια μετά την Ιαπωνική προβολή τους, από συνδρομητικό κανάλι και μάλιστα βραδινές ώρες! Στην Ιταλία κυκλοφόρησε πετσοκομμένη (στην μετάφραση) αρκετά νωρίτερα.
Με αγγλικούς υπότιτλους έως σήμερα (Οκτώβριος 2009 ), οι Live-eviL έχουν μεταφράσει τα 33 από τα 113 επεισόδια. Η σειρά όμως έγινε licenced στην ιστοσελίδα www.crunchyroll.com και έχουν ανέβει όλα τα επεισόδια μεταφρασμένα στα αγγλικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να τα δούμε στην χώρα μας, εκτός και αν χρησιμοποιήσετε κάποιον αξιόλογο proxy server με αμερικανική I.P.
Παράλληλα με την σειρά, υπάρχουν και 4 επεισόδια της σε μορφή τηλεταινίας. Όλα πλέον βρίσκονται online, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αγγλικοί υπότιτλοι.

13 - Η σειρά Galaxy Express 999, κυκλοφόρησε επίσης και ως ταινία. Υπάρχει online με τον "πρωτότυπο" τίτλο: Galaxy Express 999 - The Movie. Έχει πολύ καλό animation, καλή μουσική (με 2 - 3 εξαιρέσεις), ένα σενάριο που άλλοτε στέκει και άλλοτε όχι και γενικά μπορούμε να πούμε ότι διαφοροποιείτε αρκετά από την σειρά. Στο όλο Leijiverse, η ταινία "δένει" περισσότερο από την σειρά. Επίσης, παρακολουθείτε ιδιαίτερα εύκολα.
Την έχω μεταφράσει στα ελληνικά και μπορείτε να την δείτε στην ιστοσελίδα που διατηρώ στο veoh: Γαλαξιακή Υπερταχεία 999 - Η ταινία

14 Adieu Galaxy Express 999 (1981)
Ταινία που διαδραματίζεται δύο χρόνια μετά το Galaxy Express 999 (την σειρά). Εντάξει, υπάρχει ένα "προβληματάκι" με την λογική αυτής της ταινίας, διότι ο Mastumoto άλλαξε λίγο το τέλος της σειράς, για να μπορέσει να την δικαιολογήσει. Αλλά του το συγχωρούμε...
Η ταινία υπάρχει στο emule και ξεχωριστά βρίσκονται και οι αγγλικοί υπότιτλοί της.
Την έχω μεταφράσει στα ελληνικά και μπορείτε να την δείτε online από την ιστοσελίδα που διατηρώ στο Veoh: Αντίο, Γαλαξιακή Ταχεία 999

15 Galaxy Express 999 Eternal fantasy (1998 ).
Ταινία που διαδραματίζεται ένα χρόνο μετά το Adieu Galaxy Express 999. Υπάρχει βέβαια ένα προβληματάκι πάλι: Ο Tetsuro, πρωταγωνιστής στα προηγούμενα Galaxy Express 999, από 17άρης που θα έπρεπε να ήταν λογικά, ξαναγίνεται 14άχρονος, αλλά λεπτομέρειες...
Η ταινία βρίσκεται εύκολα, οι υπότιτλοι της όμως στα αγγλικά είναι ξεχωριστοί και βρίσκονται κάπως δυσκολότερα.
Την έχω μεταφράσει στα ελληνικά και μπορείτε να την δείτε online από την ιστοσελίδα που διατηρώ στο Veoh. Γαλαξιακή Υπερταχεία 999 - Παντοτινή φαντασία

16 Captain Harlock (Uchu Kaizoku Captain Harlock, 1978-1979)
ΟΚ, εδώ είναι που κολλάει "περισσότερο" η κλασική σειρά του Captain Harlock!
Βασικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι διαδραματίζεται παράλληλα με το Galaxy Express 999 και τις ταινίες του. Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι η κανονική πρώτη σειρά του Harlock ΔΕΝ κολλάει πουθενά στο υπόλοιπο "σύμπαν" του Matsumoto! Είναι μια αυτόνομη ιστορία, σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Τραγικό μεν, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Αν θέλουμε ωστόσο να την βάλουμε σώνει και καλά μέσα στα υπόλοιπα του Leijiverse, μάλλον σε αυτό το σημείο είναι η καλύτερη θέση της.
Οι Live-eviL έχουν ολοκληρώσει την σειρά, και τα πρώτα 28 επεισόδια διαθέτουν έναν απίστευτο ήχο Dolby Digital 5.1, που δημιούργησαν τα μέλη της! Μιλάμε ακούς την σειρά σε Home Cinema και δακρύζεις! Πολυκάναλο ήχο έχουν επίσης το επεισόδιο 33 όπως και το τελευταίο.
Η σειρά έχει γίνει licenced στην www.crunchyroll.com και επίσημα τα torrent από live-evil έχουν αποσυρθεί. Ανεπίσημα όμως βρίσκονται ακόμα και σήμερα εύκολα, σε όλα τα γνωστά torrento-μάγαζα.

Το επεισόδιο 13 υπάρχει και σε έκδοση τηλεταινίας. Μπάχαλο τηλεταινία, που δεν κολλάει με τίποτα ούτε στην σειρά, ούτε στο υπόλοιπο Leijiverse. Θα την βρείτε online ως: Captain Harlock MOVIE: Mystery of the Arcadia από τους ConePone Flicks. Έχει αγγλικούς υπότιτλους. Εναλλακτικά, μπορείτε να την δείτε στην γλώσσα μας από την ιστοσελίδα που διατηρώ στο Veoh και την ιστοθέση: http://www.veoh.com/browse/videos/category/anime/watch/v19123041QWxz3EN9

Με τον Captain Harlock ο Matsumoto καυτηρίασε την Ιαπωνία της δεκ. του 70, ειρωνεύτηκε τον παραγωγό του S.B. Yamato (που από τότε είναι στα μαχαίρια μαζί του), σχολίασε τον ελευθεροτεκτονισμό (!) της Ευρώπης αλλά και την νικημένη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου! Μιλάμε για αλληγορίες που για να τις καταλάβετε, πρέπει να γνωρίζεται καλά το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό της δεκ. του 70 και τα - τότε - γεγονότα (τύφλα να έχει και το "Salo" του Pasolini...).

17 Queen Emeraldas (1998-1999)
ΟΚ, εδώ έχουμε ενα OVA σε τέσσερα επεισόδια. Τα πρώτα 2 βρίσκονται πανεύκολα όπου και αν τα ψάξεις, γιατί κυκλοφόρησαν και U.S.A. Τα άλλα δύο όμως, κυκλοφόρησαν μόνο στην Ασία. Πρόσφατα μεταφράστηκαν συνολικά και μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα γνωστά torrent engines.
Αυτή η σειρά υποτίθεται ότι διαδραματίζεται 5 χρόνια μετά το Galaxy Express 999 και παράλληλα με την πρώτη σεζόν του The Galaxy Railways.

18 The Galaxy Railways (GingaTetsudo Monogatari, 2003/2004)
Νέα σειρά του Matsumoto, που διαδραματίζεται - υποτίθεται - λίγο μετά το Galaxy Express και λίγο μετά από τον πρώτο Harlock. Με μια μόνο λεπτομέρεια, που μας το χαλάει λίγο, αλλά τι να κάνουμε... Ένας πρωταγωνιστής της σειράς, είναι - σύμφωνα με τον Μatsumoto - ο αδελφός μιας 16άχρονης πρωταγωνίστριας της πρώτης σειράς του Captain Harlock (αυτής του 1978 ). Η ίδια πρωταγωνίστρια, μετέχει και στο Helrock Saga, επομένως μπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αλλά λεπτομέρειες….
Το Galaxy Railways είναι 26 επεισόδια και υπάρχουν όλα online αλλά και σε κανονικό DVD για να τα αγοράσετε. Τα πρώτα 20 είναι μεταφρασμένα από την Live eviL και τα τελευταία 6 από την AonE (δηλαδή από έναν μεταφραστή της Live eviL και των φίλων του :-P )

19 The Galaxy Railways: A Letter from the Abandoned Planet (2003)
OVA 4άρων επεισοδίων. Θα το βρείτε online από AonE&F-B. Εδώ θα δείτε τους "φίλους" μας από το Galaxy Express 999. Μάλλον διαδραματίζεται παράλληλα με το Queen Emeraldas OVA.

20 Galaxy Railways II - Crossroads to Eternity (2006 – 2007)

Η δεύτερη season του Galaxy Railways. Θα την βρείτε online από AonE&F-B, εκτός από τα δύο τελευταία επεισόδια. Αυτά κυκλοφόρησαν OVA και στην Ιαπωνία μόνο, ενώ όλη η άλλη σειρά μεταδόθηκε κανονικά στην εκεί τηλεόραση.
Εδώ έχουμε επιτέλους και «ώριμο» σύγχρονο animation από τον Matsumoto, που του πήρε αρκετά χρόνια για να εμπεδώσει τις νέες τεχνολογίες.

21 Space Pirate Captain Herlock: Outside Legend - The Endless Odyssey.
Η σειρά αυτή είναι ΟVA, και κυκλοφόρησε σε 13 επεισόδια. Υπάρχει online με ιταλικούς, γαλλικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Υπάρχει και σαν DVD, μόνο που θα το βρείτε ως Captain Herlock και οχι Harlock.
Η αλλαγή του ονόματος έγινε για να ξεμπλοκαριστεί η κυκλοφορία του Harlock στις H.Π.Α. Ο Matsumoto άλλαξε το όνομά του Harlock σε Herlock και η Harmony Gold, που έχει τα δικαιώματα του Harlock στις H.Π.Α. και τα έχει κάνει σαν τα μούτρα της, δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα από τις νέες κυκλοφορίες! Πληροφοριακά, η Harmony Gold ευθύνεται για το «μπλοκάρισμα» των σειρών Captain Harlock και Queen Millennia στον αγγλόφωνο κόσμο.
Η σειρά διαδραματίζεται παράλληλα με την σειρά Galaxy Railways. Έχει βέβαια ένα προβληματάκι και αυτή: Ενώ υποτίθεται ότι είναι η συνέχεια του Harlock του 1978, κάποιοι πρωταγωνιστές της επαναπροσδιορίζονται, για να κολλήσουν καλύτερα στο σύμπαν του Matsumoto, το "Leijiverse".


22 Τέλος, υπάρχει και το Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem. Είναι ένα album των Daft Punk οπτικοποιημένο από τον Leiji Matsumoto. Καμία σχέση με τα παραπάνω, αλλά αρκετά ενδιαφέρον αν σας αρέσει το έργο του.


Λίγα λόγια για το πνεύμα του έργου του Matsumoto.

Τώρα για να καταλάβετε λίγο το πνεύμα του Matsumoto, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μιλάμε για έναν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο και χαρισματικό Άντρα (με Α κεφαλαίο), 70 και βάλε ετών σήμερα, που έχει διαβάσει πολύ την παγκόσμια ιστορία και περνάει πολύ έξυπνα τα συμπεράσματά του στους αναγνώστες του (και κατ' επέκταση τηλεθεατές του). Δε θα κάτσω να αναλύσω πολλά πράγματα, πρέπει όμως οπωσδήποτε να αναφέρω κάποια!
Το πρώτο είναι ότι ο Matsumoto έχει με την αρχαία ιστορία της χώρα μας μια ιδιαίτερη σχέση. Η πρωταγωνίστρια Meatel του Galaxy Express, στο Ιαπωνικό ήχο καλείτε Meater και προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Μέετερ, δηλαδή Μητέρα. Και για να καταλάβετε το βαθμό της τελειομανίας του Μatsumoto στις λεπτομέρειες, το όνομα προφέρετε με την αρχαιοελληνική μουσική προφορά και όχι με την νεότερη τονική! Γιατί; Έχει τους λόγους του...

Μερικά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα της σχέσης του matsumoto με την αρχαιοελληνική ιστορία:

1) Το
S.B. Yamato έχει ως πρώτη αποστολή του να πάει στον πλανήτη Iscandar. Όλοι έχουν λυσσάξει να γράφουν τον πλανήτη ως «Iscandar» στα λατινικά. Γιατί; Διότι αν τον γράψουν ως «Iskandar», ξαφνικά μας εμφανίζεται το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου στα Περσικά (και ασιατικά γενικότερα)! (Ο Μέγ. Αλέξανδρος καλείτε Ισκαντάρ σε εκείνες τις περιοχές!). Αμέσως λοιπόν, όλη η ιστορία του Yamato και της εκστρατείας του, αποκτά μια αλληγορία που θα αναλύσω κάποια στιγμή στο μέλλον.

2) Η Queen Millennia, όπως θα δείτε όσοι παρακολουθήσετε την ιστορία του Galaxy Express, γίνεται Promithium. (Στο περίπου δηλαδή, αλλά τέσπα)

3) Τα κατάλοιπα του πλανήτη LaMetal (που αναφέρονται στα Galaxy Express 999), μετατρέπονται στον πλανήτη Andromeda.

4) Το πλοίο του Harlock ονομάζεται Arcadia. Φυσικά ο Matsumoto δεν εννοεί την πόλη: Η λέξη αυτή, είναι αναγραμματισμός του Akardia, της ελληνικής λέξης δηλαδή «Ακαρδίας», που είναι αυτός που δεν έχει καρδιά, ο άκαρδος, ο ψυχρός εκτελεστής. Ότι είναι δηλαδή στερεοτυπικά, ένας Πειρατής!

5) Στο man
ga "Eternal Jura" του S.B. Yamato, έχουμε αναφορά στις σειρήνες του Οδυσσέα. Οι Μαζόουνς, που προέρχονται ως ιδέα από αυτό το manga, ως άλλες σειρήνες με την ομορφιά τους υπνώτιζαν τους Γήινους!

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι γενικά, στην σειρά S.B. Yamato, θα βρείτε πάρα πολλές αρχαιοελληνικές αναφορές, που θα σας θυμίσουν πολλές από τις παραφιλολογίες της εποχής μας, για την διαστημική καταγωγή των Ελλήνων, κλπ. Όλα καλά και όλα ωραία και ψυχαγωγικά αυτά, αλλά για σκεφτείτε λίγο: τι δουλειά είχαν όλες αυτές οι παραφιλολογίες 34 χρόνια νωρίτερα, σε ένα anime, και μάλιστα από την "φαντασία" ενός Ιάπωνα; Και άντε, οι παραφιλογίες αυτές είναι πες τυχαίες. Στο S.B. Yamato, γίνονται αναφορές σε πράγματα που η επιστήμη τώρα υποτίθεται ότι ανακάλυψε για τον ηλιακό μας σύστημα και τώρα αναφέρει επίσημα! Που τα ήξερε ο Matsumoto πριν 34 χρόνια, με τόση λεπτομέρεια; Άσε που σε όλο το Yamato, παντού υπάρχουν σύμβολα, αγάλματα και ρούχα αρχαιοελληνικά! Αυτά είναι θέματα, για άλλη ενότητα συζήτησης!

6) Στην κλασική σειρά του Harlock, στο επεισόδιο 24, εμφανίζεται ένας ανθρωπόμορφος ξανθός εξωγήινος, που τον ερωτεύεται η εχθρός του και δραπετεύουν μαζί. Πως ονομάζεται αυτός ο εξωγήινος; Ζορμπάς!
Εδώ κανονικά πρέπει να αναφερθεί και η ιστορία του πατέρα αυτού του Ζορμπά, ωστόσο το αφήνω για κάποια στιγμή στο μέλλον.


Εγώ έχω να πω, ότι όταν κάτι επαναλαμβάνεται τόσο τακτικά, δεν είναι πλέον τυχαίο... Μπορώ να καταθέσω και άλλα παραδείγματα με την σχέση του Matsumoto με την αρχαία Ελλάδα, αλλά ήδη είναι τεράστιο το post μου! Το μόνο σίγουρο, είναι ότι ο Matsumoto έχει καλές πηγές και ξέρει πολύ καλά τι "λέει" με τις ιστορίες του. Ποιες είναι αυτές οι πηγές; Δε ξέρω αν μπορώ να το γράψω αυτό σε ένα τέτοιο forum ελεύθερα. Μπορώ ωστόσο να αναφέρω κάποια δεδομένα, που θα τα θυμηθούν όλοι όσοι έχουν δει τις βασικές σειρές του Matsumoto και ίσως να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Καταρχάς, στο Galaxy Express, μας παρουσιάζεται μία ελιτ μηχανοποιημένων ανθρώπων. Απόλυτα υλιστών (άλλωστε είναι μηχανές), με αιώνια και άνετη ζωή, αλλά καμιά ανθρωπιά.
Αν λάβουμε υπόψη και τα γεγονότα του Cosmo Warrior Zero, ο Matsumoto μας λέει έμμεσα, ότι στην Γη κάποτε στο μέλλον υπήρξε ένα Απαρχάϊντ, όπου οι μηχανοποιημένοι αυτοί άνθρωποι κυβερνούσαν. Κάποια στιγμή το καθεστώς τους ανατράπηκε και οι όλοι μηχανοποιημένοι άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν σε μία συγκεκριμένη περιοχή της Γης, όπου δημιούργησαν ένα δικό τους "κράτος εν κράτει", χωρίς να τους νοιάζουν οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί νωρίτερα (και παραμένουν εκεί, εξαθλιωμένα και απομονωμένα).

Αυτοί που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτό το κράτος εν κράτει, είναι οι απλοί άνθρωποι που βλέπουμε στην σειρά Galaxy Express. Και είναι αυτοί που πολεμούν συνέχεια, αυτούς που κατέλαβαν την Γη τους. Τυχαία, είναι τακτικοί νεαροί, σε ένα ιερό πόλεμο κατά των ανθρωπόμορφων μηχανών και συχνά μπλέκουν σε αποστολές αυτοκτονίας!
Όσο για την υπόλοιπη ανθρωπότητα, που δεν κατοικεί σε αυτήν την περιοχή, είναι όπως περιγράφεται στην κλασική σειρά του Captain Harlock (αυτή του 1978 ). Τεμπέληδες, αδιάφοροι και βολεμένοι!

Τώρα ποιους υπονοεί ο Matsumoto, βάλτε το μυαλουδάκι σας να σκεφτεί! Αν δεν μπορείτε ακόμα να το βρείτε, να σας πως και άλλες λεπτομέρειες:

Στον κλασικό Captain Harlcok, οι εξωγήινες ονομάζονται στα Ιαπωνικά "Μαζόουν". Βρίσκονται σε όλη την Γη, κυκλοφορούν ανάμεσά μας εδώ και αιώνες, ελέγχουν όλα τα καλά πόστα εξουσίας και υπηρετούν τυφλά την Βασίλισσά τους, που έχει ένα ανώτερο σκοπό, ένα ανώτερο σχέδιο. Το στέμμα της Βασίλισσας τους, της Rafflesia, έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον σχήμα, αν το δει κάποιος «πονηρά».

Στην σειρά Captain Harlock: Arcadia of My Youth, ο Matsumoto το χοντραίνει ακόμα περισσότερο το θέμα: Σε αυτήν την σειρά, η Γη έχει σκλαβωθεί στους Illumidus! (Γειά σου ρε Λιακόπουλε με τα βιβλία σου! Πρέπει να βλέπεις Matsumoto εσύ και μιλάς για τους Ιλουμινάτι σου, δεν εξηγείτε αλλιώς :-P )

Το καλύτερο πάντως, είναι το τελευταίο του: Στην σειρά Space Pirate Captain Herlock: Outside Legend - The Endless Odyssey, οι κακοί εξωγήινοι έχουν ως σύμβολό τους το ...άστρο του Δαβίδ! Βέβαια ο
Matsumoto καταδίκασε το λάθος αυτό των …σχεδιαστών του και αποφάσισε να κυκλοφορήσει αυτήν την σειρά, μόνο σε μορφή OVA. Επίσημα, απλά δε το πήρε «χαμπάρι» κατά την δημιουργία της σειράς. Τώρα το πως γίνεται ένας Matsumoto, που τα ψάχνει όλα, να μην έχει ανακαλύψει ένα τέτοιο λάθος παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση (!) της σειράς, κανένας δε το γνωρίζει… Μάλλον «χάζεψε» στα γεράματά του (ή κάνει τον χαζό παππούλη που δεν βλέπουν πλέον τα ματάκια του…)

Όπως καταλαβαίνεται, ο Matsumoto δεν είναι ένας τυχαίος Ιάπωνας που βγάζει anime για παιδιά. Σε κανέναν δεν πάει το μυαλουδάκι του, ότι κρύβει πίσω από τις ιστορίες του, τις απόψεις του για την ζωή και όλες τις φοβίες του για τον σύγχρονο κόσμο! Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ο Matsumoto και κανένας δεν μπόρεσε ποτέ να τον φτάσει. Άλλοι γοητεύονται από το σχέδιό του, άλλοι από τις ιστορίες του και άλλοι από τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει!

Και κάποιοι αλλοί, δεν τους αρέσει καθόλου, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που εγγυημένα τον μισούνε!
Και ίσως αυτός είναι και ο λόγος, που τα
anime του, ΌΛΑ του τα anime, έχουν προβλήματα! Άλλα έχουν προβλήματα με τον συμπαραγωγό του (S.B. Yamato...), άλλα με τον δυτικό distributor (Harmony Gold), άλλα με την κακή μετάφρασή τους και άλλα με τον χρηματοδότη των σειρών του, που παρουσιάζει «απαιτήσεις» στα καλά καθούμενα, αλλοιώνοντας κατά την παραγωγή το αποτέλεσμα των anime του!
Είμαι σίγουρος πάντως, ότι μετά από αυτό το post, θα έχετε για το Leijiverse μια διαφορετική, ποιο πονηρή προσέγγιση, όταν θα παρακολουθείτε τις σειρές του!

Ελπίζω να βοήθησα κάποιους που ψάχνονται σχετικά! Θα επανέρθω κάποια στιγμή στο μέλλον, με ποιο εξειδικευμένες αναλύσεις, αν και σε αρκετές από αυτές, θα πρέπει να έχω τον έλεγχο και την συνεργασία των συντελεστών του
Forum, διότι κάποια πράγματα παραείναι «χοντρά», για να ανέβουν ωμά σε μια ιστοσελίδα που η συντριπτική πλειοψηφία είναι έφηβοι και ανήλικοι.

Labrokratis Athinaios

Edited by Labrokratis, 18 October 2010 - 23:39.
updates.


#2 kagemaru igano

kagemaru igano

    Anime Freak

  • Members
  • 424 posts

Posted 21 October 2008 - 01:03

wow!

#3 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 21 October 2008 - 12:26

Έκανα ένα editing για spelling και διόρθωσα κάποια λαθάκια που μου ξέφυγαν στο αρχικό post!

#4 Chasapos

Chasapos

    Ninja in training

  • Members
  • 379 posts

Posted 21 October 2008 - 12:53

Τεράστιο respect στον Labrokratis για τις εκπληκτικές πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας!

Μία παρατήρηση από μέρους μου.
Η προσπάθεια να μπουν σε χρονολογική σειρά τα project του Matsumoto είναι αξιέπαινη και άκρως ενδιαφέρουσα. Βέβαια έχω την εντύπωση ότι ο Matsumoto δε νοιαζόταν ιδιαίτερα για το continuity των σειρών του. Ακόμα και των παρεμφερών όπως πχ οι διάφορες σειρές Harlock. Παρόλα αυτά η προσπάθεια να συνδεθούν τα πάντα είναι πραγματικά άξια μελέτης... και αγαπημένο σπορ των φανατικών του οπαδών!
The only thing that we need to decide is what to do with the time that is given to us

#5 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 21 October 2008 - 13:28

Φίλε mchasap, αυτή η εντύπωση ανήκει στους δυτικούς φίλους του Matsumoto. Και η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος, στο πρώτο τμήμα της anime καριέρας του, δεν τον ενδιέφερε να υπάρχει μια συνέχεια, μια "κανονικότητα" στο έργο του. Ήθελε απλά να πει τις ιστορίες του.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι άλλαξε κατά τα χρόνια της απουσίας του, δηλαδή από τα μέσα της δεκ. του 80 έως τα μέσα της δεκ. του 90! Όλο του το έργο μετά το 1998, έχει πλήρη ροή και προσπαθεί να "χωρέσει" μέσα του τα πάντα. Τα νεότερα manga του επίσης επιχειρούν να γεφυρώσουν τις ιστορίες τους. Και το εχει καταφέρει αρκετά, αν αναλογιστούμε τον όγκο της δουλειάς του!
Οι περισσότεροι δυτικοί βέβαια, που δεν γνωρίζουν τις νεότερες ιστορίες του, εξακολουθούν και διαιωνίζουν την άποψη, ότι δεν υπάρχει "συνέχεια" στις ιστορίες του. Από την μεριά τους, έχουν κάποιο δίκιο. Ωστόσο, αν κάτσεις να τα δεις όλα με την σειρά που αναφέρω, με τον γνήσιο ήχο και μια σωστή μετάφραση, θα δεις οτι υπάρχει όντως μια συνέχεια. Υπάρχουν βέβαια και κάποια προβλήματα: το νεότερο έργο του με το παλαιότερο έργο του έρχονται πολλές φορές σε δευτερεύουσες αντιφάσεις. Ο Matsumoto έχει δικαιολογήσει γιατί έχουν συμβεί αυτά τα αντιφατικά πράγματα και μελλοντικά, αν υπάρχει ενδιαφέρον, μπορώ να σας τα καταθέσω. Έχουν το ενδιαφέρον τους, που ξεφεύγει από ένα εφηβικό - ανήλικο ή ακόμα και "νεαρό" κοινό!

Προσωπικά ελπίζω ο Matsumoto να ζήσει κάποια χρόνια ακόμα (είναι 70αρης πλέον...) ώστε να προλάβει να μας πει το σύνολο της ιστορίας του. Και ελπίζω αν ζήσω και εγώ αρκετά, να δω στα αγγλικά το σύνολο της δουλειάς του!
Πάντως τα anime του, είναι εκτός εποχής και μπορούμε να τα θεωρήσουμε πλεον "ξεπερασμένα" ή και "αντιεμπορικά". Σίγουρα οι περισσότεροι νεαροί δε θα κάτσουν να τα δούνε, θα τα βαρεθούν. Το Anime, εχει προχωρήσει σε άλλες κατευθύνσεις και τα γούστα του κόσμου έχουν αλλάξει. Ωστόσο διατηρεί - ευτυχώς - το μικρό - σχετικα - κοινό του, όσο χρειάζεται για να συνεχίσει να μας δίνει αριστουργήματα. Που βέβαια σε άλλους αρέσουν και σε άλλους όχι.

#6 Cassiel

Cassiel

    Hardcore 天使

  • Members
  • 1,604 posts

Posted 21 October 2008 - 13:49

Labrokrati απλά:nod:!!!
Σκεφτόμουν αυτό τον καιρό να αρπάξω κάποια στιγμή όλες τις σειρές του Leijiverse και να τις δω.Έχω δει μερικές κατά καιρούς και πάντα με γοήτευε το μεγαλείο του Matsumoto και αυτά που μπορεί να μεταδώσει στον θεατή μέσα από τα έργα του.Φυσικά αυτό που πάντα μου άρεσε στις σειρές του είναι αυτές οι παρομοιώσεις με τον πραγματικό κόσμο και η κριτική που ασκεί στην εξαθλίωση της κοινωνίας.Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι κανένα παιδί του Δημοτικού,μην πω και Γυμνασίου δεν μπορεί να εκτιμήσει το μεγαλείο του έργου του καθώς αυτό απαιτεί προχωρημένη σκέψη.Απλά θα το θεωρεί βαρετό.All in all,συνέχισε να μας ενημερώνεις εσύ που προφανώς το έχεις ψάξει πιο εκτεταμένα το θέμα καθώς είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που παραθέτεις και σίγουρα πράγματα που οι περισσότεροι αγνοούναι (όπως και εγώ φυσικά που δεν έχω δει ακόμα πολλά από τα έργα του προς το παρρόν).


sigpic1127_9.gif
Watching the events of the cosmos unfold in tears and solitude

Greek Otaku's Essential Thread
Όλα τα Anime & Manga της Ελλάδας

My Contacts
Website || Page || E-Mail


#7 Erisadesu

Erisadesu

    Hellasian Star

  • Members
  • 4,640 posts

Posted 21 October 2008 - 15:07

προσκυνάω στο thread και το Ineterstella είναι ενα ύμνος στο έργο του matsumoto\
δείχνει την παγκόσμια αγάπη προς το πρόσωπο του και ότι o matsumoto δεν ανήκει μονο στην
Ιαπωνία αλλά αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
(και εδώ ο POM θα σχολιάζε "ναι αυτός και η ακρόπολη")

απο τους ΜΕΓΑ old school δημιουργούς αυτό ειναι ο αγαπημένος μου αν και η αλήθεια είναι
οτι πιτσιρίκα μου την έσπαγε ο τρόπος που ζωγράφιζε. (αλλά τον προτιμούσα απο τον τεζούκα)

#8 MogDevil

MogDevil

    Retro AnimeFan

  • Members
  • 63 posts

Posted 23 October 2008 - 21:12

Μεγαλε απλα Respect :nod: και για το ποστ αυτο αλλα και για της πρηροφοριες ........... και για τη δουλια που εχι πεσι στο θρετν αυτο :nod:

ειμε απλα καμενος με τα εργα του mastumoto :burningbe3: αφου ειμε ο μονος που θα κατεβαζε κατη νεκρα torrens που υπαρχουν μηλαω για το captain harlock ........ και κατη ακομα αμμα ξερις που θα πμορουσα να βρω το queen emeraldas .. εχω βρι πιγη αλλα εινε μεσω irc ενος group αλλα εινε "κλιστο" δεν ειναι κανενας μεσα να παρω τα αρχια ....:uhh:
Spoiler:
και παλη ενα ευχαριστω πολή για το ποστ αυτο και ξανα :nod:

#9 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 24 October 2008 - 00:00

Τα είχα βρει εύκολα στο Emule! Αν γράψεις "Queen Emeraldas" στο search, θα σου βγάλει καμιά 20αριά πηγές μέσω KAD. Τα Part 1 και 2 με διπλό ήχο (αγγλικά και Ιαπωνικά) και αγγλικούς υπότιτλους θα βρεις εύκολα. Τα Part 3/4 (τα επεισόδια Friendship, Siren) με αγγλικό ήχο δεν υπάρχουν σίγουρα. Και αγγλικούς υπότιτλους εγώ προσωπικά δεν έχω βρει. Αν κάποιους τους έχει, ας τους μοιραστεί μαζί μας!

#10 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 24 October 2008 - 00:56

να εβαζες και εικονες απο εξωφυλλα (που σιγουρα φανταζομαι να βαλεις) θα ηταν ακομα καλυτερα

για οσους ξερουν Ιαπωνικα, ολα τα κλασσικα ανιμε του Ματσουμοτο (GE999, Harlock, Millenia) τα βρισκετε εδω σε torrent



BitTorrent Files for #saiei @ Rizon

για το Galaxy Express παντως συμπτωματικα στον Καναδα κυκλοφορησε το 1977 το ξεχασμενο καρτουν "Ο Μυστικος Σιδηροδρομος" και προβληθηκε παλια στο κρατικο. Αν και μοιαζουν αρκετα, τελικα μαλλον θα επρεπε να ειχαν τις ιδιες επιρροες, δηλ. το εργο του Miyazawa, Night on the Milky Railway, το οποιο συνιστω να διαβασουν ολοι οι φιλοι της λογοτεχνιας. Οι επιρροες βεβαια μπορει να ειναι και απο το Μικρο Πριγκηπα ή τις περιπετειες του Νεμο.

Και στη Γαλλια μεταδοθηκε αλλα οχι ολα τα επεισοδια

Planθte Jeunesse - Les Voyages de Tortillard

#11 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 25 October 2008 - 19:55

Την θυμάμαι αυτήν την σειρά φίλε L. Δε μου άρεσε ποτέ. Είχε βγει όμως ένα ωραίο Arcade game στις αρχές της. δεκ. 80, νομίζω το έλεγαν Nemo (πρέπει να το έχω και σε MAME). Νομίζω ότι αυτό το arcade game στηρίζονταν σε αυτή την σειρά.

#12 MoRmEnGiL

MoRmEnGiL

    Casval Rem Deikun

  • Members
  • 595 posts

Posted 26 October 2008 - 15:15

Kudos για το thread. Very informative.

My morning sun is the drug that brings me near
To the childhood I lost, replaced by fear


#13 lordofblues

lordofblues

    Back in business

  • Members
  • 844 posts

Posted 26 October 2008 - 15:39

Ευχαριστουμε πολυ φιλε labrokratis και εγω fan του Captain Harlock.
http://www.anime.gr/forums/%D3%E5%E9%F1%DD%F2-anime/4287-captain-harlock.html

Posted Image



#14 Labrokratis

Labrokratis

    Anime / Asia Party Organizer

  • Members
  • 637 posts

Posted 14 December 2008 - 15:02

Παιδιά άνοιξα ένα δοκιμαστικό κανάλι στο veoh, όπου ανεβάζω τα διάφορα anime του mastumoto, που έχω μεταφράσει στα ελληνικά.

Ξεκινώ με την τριλογία "The Cockpit", ένα αντιπολεμικό αριστούργημα που σίγουρα θα συγκινήσει όσους ενδιαφέρονται για ιστορίες από τον β' παγκόσμιο πόλεμο.

Το κανάλι μου είναι το:

Labrokratis Profile | Veoh Video Network

Η μετάφραση που έκανα δεν είναι από τα ιαπωνικά, έτσι ενδέχεται να μην είναι 100% πιστή στο πρότυπο. Ωστόσο, δε νομίζω να αποκλίνει και ιδιαίτερα από αυτό. Κάτι typos εδώ και εκεί, σίγουρα θα υπάρχουν επίσης.

Για τους φίλους του Captain Harlock και του Galaxy Express, εδώ θα συναντήσετε πολλούς από τους προγόνους τους! Yataran, Kei Yuki, Techuro, Daiba Tadashi, ίσως ακόμα και ο ίδιος ο Harlock κρύβονται στα σκίτσα του.

Η εικόνα είναι επίτηδες χαμηλής ανάλυσης (320 Χ 240), όπως και ο ήχος (μονοφωνικός). Επίσης, για να μην δώσω στα γατόνια των επαρχιακών καναλιών έτοιμο υλικό προς μετάδοση, κάνω watermark την εικόνα, για να τα "αχρηστεύσω" τέτοιες αξιοποιήσεις του υλικού από τρίτους επαγγελματίες. Αν τους αρέσει κάτι από αυτά που ανεβάζω, ας πληρώσουν να προμηθευτούν το κανονικό υλικό από Ιαπωνία.

Αυτά και ελπίζω να σας αρέσει το "The Cockpit"

#15 Cassiel

Cassiel

    Hardcore 天使

  • Members
  • 1,604 posts

Posted 13 January 2009 - 16:58

Μας διέφυγε άλλο ένα έργο του Leiji Matsumoto το οποίο επίσης δεν έχει μεταφραστεί:

Saint Elmo: Hikari no Raihousha / Saint Elmo: Apostle of Light

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=2413


sigpic1127_9.gif
Watching the events of the cosmos unfold in tears and solitude

Greek Otaku's Essential Thread
Όλα τα Anime & Manga της Ελλάδας

My Contacts
Website || Page || E-Mail