Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Ιαπωνική θρησκεία


  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 30 September 2008 - 04:09

Λοιπόν, να κάνω επιτέλους και ένα θέμα για την Ιαπωνική θρησκεία. Σκοπεύω να κάνω μια σείρα με επιμέρους ενότητες. Εισαγωνικά να πω ότι η Ιαπωνική θρησκεία είναι αρκετά περίπλοκη. Οι επιστημονικές απόψεις διαφέρουν ριζικά με αυτές προ μερικών χρόνων.

Στο ψητό τώρα. Η Ιαπωνική θρησκεία βασίζεται κυρίως σε δύο παραδόσεις. Τις τοπικές δοξασίες και το βουδισμό. Τις περισσότερες φορες υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο αυτές παραδόσεις και υπάρχει σαφής μείξη.


Θέμα πρώτο

Οι Ιαπωνικές βουδιστικές σχολές.

Υπάρχουν αρκετές βουδιστικες σχολές. Στο βουδισμό δεν υπάρχει η έννοια της ορθοδοξίας και συνεπώς ούτε της αίρεσης. Υπάρχουν αρκετά βουδιστικά κείμενα και η κάθε σχολή επιλέγει κάποια από αυτά τα οποία θεωρεί ότι είναι τα αληθινά και σωστά και εστιάζει το ενδιαφέρον της σε αυτά. Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος Ζεν, που δεν εστιάζεται σε κείμενα, αλλά σε καθιστό διαλογισμό (ζαζέν).

Υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες βουδιστικών σχολών.

1. Οι 6 αρχικές βουδιστικές σχολές της περιόδου Νάρα. Κυρίως ήταν ακαδημαϊκός βουδισμός και είχε ως κύριο μέλημα την προστασία του κράτους. Σήμερα υπάρχουν μόνο 3 από τις 6 αυτές. Η σχολή Χόσο, η σχολή Κεγκόν και η σχολή Ρίτσου.
2. Οι 2 σχολές εσωτερικού βουδισμού (Μίκκυο) από την περίοδο Χεϊάν. Η μία είναι το Τεντάι με ιδρυτή το Σάιτσο και η άλλη το Σινγκόν με ιδρυτή τον Κουκάι, που πήγαν στην Κίνα για να σπουδάσουν τις νέες βουδιστικές τάσεις. Ο εσωτερικός βουδισμός, έχει κυρίως μαγικο-θρησκευτική χρήση και απευθύνεται στους ευγενείς. Κύριο χαρακτηριστικό είναι τα ξόρκια και οι χειρονομίες για επίτευξη της βουδοποίησης.
3. Οι 4 σχολές Τζόντο. Σχολή Τζόντο, σχολή Τζόντο-Σιν, σχολή Γιουζουνένμπουτσου και σχολή Τζι. Αυτές οι σχολές επικεντρώνονται στην επίκληση του Αμιντά για τη σωτηρία. Απαγγάλοντας τη φόρμουλα "Νάμου αμιντά μπουτσού" μπορείς να πετύχεις την αναγέννηση σε μιά ουράνια καθαρή χώρα. Αυτές οι σχολές εμφανίστηκαν την περίοδο Καμακούρα και εκλαϊκευσαν το βουδισμό στον απλό λαό.
4. Οι 3 σχολές Ζεν. Σχολή Σότο, σχολή Ρινζάι και σχολή Όουμπακου. Το Ζεν δε βασίζεται στα κείμενα αλλά στο διαλογισμό. Στο Σότο Ζεν, ο διαλογισμός και μόνο θεωρήται φωτισμός. Στο Ρινζάι ζεν, ο δάσκαλος απευθύνει στους μαθητές παράδοξα ερωτήματα (Κοάν) έτσι ώστε να κατάβουν τη γλωσσικό περιορισμό και να έτσι να φωτιστούν. Η σχόλή Όουμπακου θεωρεί ότι με το διαλογισμό επιτυγχάνεται η αναγέννηση στην καθαρή χώρα, συνδιάζοντας έτσι τη σχολή Ζεν με τη σχολή Τζόντο.
5. Η σχολή Νιτσιρέν. Κηρύττει ότι η αλήθεια βρήσκεται στο βουδιστικό κείμενο "Η σούτρα του Λωτού" και πιστεύει πως ο καθένας μπορεί να σωθεί μόνο με αυτό το κείμενο.


Οι 5 αυτοί τύποι σχολών έχουν διαφορετικά κείμενα και διαφορετικές τελετές. Επιπλέον, διαιρούνται σε ακόμα περισσότερες σέκτες. Συνολικά υπάρχουν 13 σχολές και περίπου 150 σέκτες.

Πολύ πολύ περιεκτικά, αυτά για αρχή.

Edited by ATANASHIOSU, 30 September 2008 - 04:46.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#2 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 10 October 2008 - 05:27

Θέμα δεύτερο

Οι μορφές του Σίντο (Shinto)

Ως σίντο χαρακτηρίζεται η παραδοσιακή Ιαπωνική θρησκεία σε αντίθεση με την (ξένη) βουδιστική θρησκεία. Για την ακρίβεια, το σίντο δεν υπήρχε ως θρησκεία, παρά ως ένα σύστημα λατρευτικών δοξασιών μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Υπάρχουν 5 βασικές μορφές σίντο.

1. Το σίντο των ναών. Κυρίως έχει να κάνει με τις διάφορες τελετές που γίνονται στους σιντοϊστικούς ναούς.
2. Το σίντο των θρησκευτικών σεκτών. Από την εποχή Μέιτζι και μετά, εμφανίστηκαν νέες θρησκευτικές σέκτες (αιρέσεις) με βάση το σίντο. Π.χ. Κουροζούμι-κυο, Τένρι-κυο
3. Το κρατικό σίντο. Η επίσημη κρατική θρησκεία από την εποχή Μέιτζι μέχρι το τέλος του Β.Π.Π. Είχε την κρατική ενίσχυση και κέντρο ήταν η λατρεία προς τον αυτοκράτορα. Καταργήθηκε από τις Αμερικανικές δυνάμεις κατοχής που στόχευαν στον εκδημοκρατισμός της χώρας.
4. Το σίντο της αυτοκρατορικής αυλής. Σχετίζεται με τις θρησκευτικές τελετές που τελεί ο αυτοκράτορας.
5. Το ακαδημαϊκό σίντο. Μελετητές των αρχαίων πηγών (π.χ. Κοτζίκι, Μάνγιοσου) αναζήτησαν το "αυθεντικό" σίντο, απαλλαγμένο από βουδιστικές επηροές. Π.χ. Ίσε σίντο, Σούικα σίντο. Εδώ βρήσκονται οι βάσεις του σύγχρονου Ιαπωνικού εθνικισμού.

Πολύ πολύ περιληπτικά.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#3 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 10 October 2008 - 05:45

Θέμα τρίτο

Μείξη σίντο με βουδισμό (shinbutsu shugo)

Όταν η λατρεία του Βούδα εισήρθε στην Ιαπωνία υπήρχε διαμάχη σχετικά με το αν θα έπρεπε να λατρευτεί η ξένη θεότητα ή όχι. Αυτοί που ήταν αντίθετη στη λατρεία του Βούδα έφερναν ως επιχείρημα την οργή των τοπικών θεών που ίσως προκληθούν από αυτή την "ασέβεια".

Ύστερα από αρκετό καιρό διαμάχης με διάφορα παρατράγουδα, η λατρεία του βούδα ρίζωσε στην Ιαπωνία κυρίως χάρη στην βοήθεια του Σότοκου Τάισι. Η αλληλεπίδραση του βουδισμού με τις τοπικές θεότητες μπορεί να χωριστεί σε 4 τύπους / θεωρίες.

1. Οι σιντοϊστικές θεότητες είναι πλανεμένες υπάρξεις που αναζητούν τη σωτηρία στο βουδισμό και προσπαθούν να γίνουν βουδιστές.
2. Οι σιντοϊστικές θεότητες είναι καλές υπάρξεις που έχουν μπει στο δρόμο του βουδισμού και προστατεύουν το βουδισμό.

Σύμφωνα με τις δύο πρώτες θεωρείες, οι σιντοϊστικές θεότητες είναι υποδεέστερες του βουδισμού. Αυτές οι θεωρίες αναπτύχθηκαν την περίοδο Νάρα και Χεϊάν.

3. Οι σιντοϊστικές θεότητες είναι στην πραγματικότητα εμφανίσεις του Βούδα ή άλλων Βουδιστικών υπάρξεων που εμφανίζονται στην Ιαπωνία με σκοπό να σώσουν τους πιστούς. Αυτή η θεωρία εξισώνει κατά κάποιο τρόπο τις σιντοϊστικές θεότητες με τις βουδιστικές. Η θεωρία αυτή εμφανίστηκε στα μέσα της περιόδου Χεϊάν. Ωστόσο δεν αντικατέστησε τις δύο προηγούμενες θεωρίες.

4. Οι βουδιστικές θεότητες είναι στην πραγματικότητα εμφανίσεις των σιντοϊστικών θεοτήτων. Αυτή η θεωρία είναι ουσιαστικά η αναστροφή της 3ης θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως η βαρύτητα πέφτει στις σιντοϊστικές θεότητες και όχι στις βουδιστικές. Αναπτύχθηκε το 14ο αιώνα και μπορεί να χαρακτηριστεί η βάση του Ιαπωνικού εθνοκεντρισμού.

Το 1868 η Ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε το χωρισμού του βουδισμού με το σίντο, γιατί ήθελε να προωθήσει το σίντο ως κρατική θρησκεία, απαλλαγμένο από ξένα στοιχεία. Τα βουδιστικά στοιχεία που υπήρχαν σε σιντοϊστικούς ναούς αφαιρέθηκαν έτσι η αναπτύχθηκε το σίντο ως ανεξάρτητη θρησκεία.

Αυτά τα ολίγα.

Edited by ATANASHIOSU, 10 October 2008 - 06:52.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#4 Sunabouzu

Sunabouzu

    Σινιγάμης

  • Members
  • 881 posts

Posted 10 October 2008 - 07:20

Οι mikos στον σιντο δεν ανηκουν?

Shinto FTW:thumbup:

#5 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 10 October 2008 - 13:51

Ναι, οι miko είναι μέρος του σιντοϊσμού. Η ανώτερη σιντοϊστικη θεότητα είναι η Αματεράσου. Η θέση της γυναίκας είναι καλύτερη στο σιντοϊσμό παρά στο βουδισμό.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#6 dennisuke

dennisuke

    Fall nRoll & Scroll nCall

  • Members
  • 55 posts

Posted 11 October 2008 - 00:26

Γίνεται να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τη γενεαλογία των θεών του σιντοϊσμού; Εγώ μια λίστα θέλω μόνο με τους σημαντικότερους και λίγα σχόλια :congrats:
Posted Image

#7 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 14 October 2008 - 05:16

Υπάρχουν πάρα πολλές θεότητες στο σιντοϊσμό. Επίσης υπάρχουν αρκετές παραλλαγές σχετικά με τη λίστα των θεών ωστόσο η πιο σημαντική πηγή είναι το Κοτζίκι. Οι βασικότερες θεότητες καθώς και ο βασικός πυρήνας της μυθολογίας αναφέρονται εδώ:

Kojiki - SamuraiWiki

Ολόκληρο το Κοτζίκι σε μετάφραση στα αγγλικά υπάρχει εδώ:

The Kojiki Index

Ορισμένοι μύθοι περιληπτικά υπάρχουν εδώ:

Shinto Creation Stories: Contents

Εδώ υπάρχει όλη η γενεολογία στα Ιαπωνικά... ακόμα και αν δεν ξέρεις Ιαπωνικά, καταλαβαίνεις την ποσότητα των θεοτήτων...

”•S–‚Μ_X

Περισσότερο για μελλοντική αναφορά...

Κοσμογονία
国産㿠- Wikipedia
(το ίδιο στα ισπανικά... φαίνεται πως δεν υπάρχει στα αγγλικά, αλλά τουλάχιστον φαίνονται τα ονόματα)
Mito de la creaciΓ³n de JapΓ³n - Wikipedia, la enciclopedia libre

Θεογονία
η¥η”£γΏ - Wikipedia

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την έννοια "Κάμι" στα Ιαπωνικά
Perspectives toward Understanding the Concept of Kami

και ένα άρθρο για τις διάφορες αλλαγές
Evolution of the Concept of Kami

Edited by ATANASHIOSU, 14 October 2008 - 05:47.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#8 ayaubu

ayaubu

    Anime Amateur

  • Members
  • 109 posts

Posted 14 October 2008 - 10:33

ντρέπομαι που ενώ δηλώνω σίντο, δεν είχα σχεδόν καμία ιδέα περί τίνος πρόκειται.. ούτε σε βοήθησα και καθόλου Athanasiosu ε?... συγνώμη...

#9 ahireasu

ahireasu

    Anime Amateur

  • Members
  • 82 posts

Posted 14 October 2008 - 10:48

Thanks για όλη την δουλειά που κάνεις atanashiosu,εκτιμώ τον χρόνο που διαθέτεις για να μας δώσεις αυτές τις γνώσεις κυριολεκτικά στο πιάτο.

#10 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 14 October 2008 - 12:57

Ευχαριστώ, γενικά προσπαθώ να παρουσιάζω σύντομα και περιεκτικά όσα πράγματα έχω μάθει έτσι ώστε να υπάρχει κάποια ανταπόκριση και ερέθισμα για περισσότερη έρευνα. Το θέμα της Ιαπωνικής θρησκείας είναι αρκετά πολύπλοκο και όχι ιδιαίτερα γνώστο. Ωστόσο νομίζω ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον και αξίζει μελέτης, γιατί βοηθάει στην κατανόηση του Ιαπωνικού πολιτισμού.

Θα χαρώ επίσης να δω κάποια έρευνα άλλου μέλους. Πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#11 ::Eye Rean::

::Eye Rean::

    Starting...

  • Members
  • 31 posts

Posted 14 October 2008 - 14:03

Οο, thx για τις πληροφορίες!!

Λοιπόν, σύμφωνα με το βιβλίο των θρησκευτικών μας (Β' Λυκείου), η ιαπωνική θρησκεία χωρίζεται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, το εγχώριο Σίντο και τις επείσακτες (που δεν ξέρω τι σημαίνει =D) Μαχαγυάνα Βουδισμό και Κομφουκιανισμό. Υπάρχουνε λέει και ταοϊστικά στοιχεία διάσπαρτα κυρίως στο Σίντο, και γενικά στην ιαπωνική σκέψη και ζωή.
"Ο Μαχαγυάνα Βουδισμός και ο Κομφουκιανισμός αποτελούν κύρια στοιχεία της ιαπωνικής θρησκείας. Ο βουδισμός γενικότερα, έχει αναλάβει κυριώς ό,τι σχετίζεται με την μεταθανάτια ζωή, ενώ το Σίντο έχει αναλάβει την περιοχή γενικά της ζωής, την οποία προστατεύουν και προάγουν οι θεότητές του. Αν και δεν ισχύει απόλυτα, εφόσον και στην ιαπωνική θρησκεία οι τρεις θρησκείες ασκούνται ταυτόχρονα, συχνά διατυπώνεται η φράση "οι Ιάπωνες ζουν ως Σιντοϊστές και πεθαίνουν ως Βουδιστές"
Στην ιαπωνική θρησκεία υπάρχει ένα πάνθεο που αποτελείται από τα θεία όντα του Σιντοϊσμού και του Βουδισμού. Σ' αυτά απευθύνονται ανάλογα με τον τομέα που εξουσιάζουν."

Όσον αφορά στο Σιντοϊσμό, λέει οτι πρόκειται για την εθνική θρησκεία των Ιαπώνων. "Όπως δηλώνει και το ιαπωνικό όνομά του (Σίντο=η οδός των θεών), ο Σιντοϊσμός είναι μια πολυθεϊστική θρησκεία. Λατρεύει δλδ. ένα πλήθος θεοτήτων που ονομάζονται "κάμι".
Ο Σιντοϊσμός έχει πάρει πολλές μορφές στη διάρκεια της ιστορίας του, και η πρώτη από αυτές υπήρξε η συστηματοποίηση των θεοτήτων του υπό τη θεά του ήλιου Αματεράσου. Η θεά αυτή είναι η προγονική θεότητα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού οίκου, ο οποίος γύρω στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. κατόρθωσε να κυριαρχήσει στη χώρα κι έτσι να επιβάλει αυτή τη θεότητα ως κυριότερη.
Σύμφωνα με τον προγονικό μύθο του αυτοκρατορικού οίκου, η Αματεράσου έστειλε τον εγγονό της από τον ουρανό στην Ιαπωνία με εντολή να την κυβερνήσει. Οι απόγονοί του, οι αυτοκράτορες, έλκουν το αξίωμά τους, αλλά και τη θεία ιδιότητα που ως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πιστευόταν οτι έχουν, από αυτή την εντολή. Αυτός ο μύθος αποτελεί την κεντρική διήγηση των αρχαίων χρονικών Κοτζίκι (712 μ.Χ.) και Νιχόν-σόκι (720 μ.Χ.). Τα χρονικά αυτά περιέχουν επίσης μεγάλο μέρος της ιαπωνικής μυθολογίας, δλδ των διηγήσεων για τις σιντοϊστικές θεότητες. Γι' αυτό το λόγο αποτελούν δύο από τα βασικά βιβλία του Σιντοϊσμού."

Μετά αναφέρει τις μορφές του Σιντοϊσμού που έχει γράψει και ο Atanashiosu, αλλά δεν γράφει το ακαδημαϊκό σίντο. Εκτός βέβαια αν το ενοποιεί με το "Σίντο των Σχολών" (εδώ "σίντο των θρησκευτικών σέκτων"). Ποιος ξέρει.

Λοιπόοον, εγώ αυτά βρήκα και είπα να τα γράψω...!
Ανυπομονώ να φτάσουμε σε αυτά τα μαθήματα στο σχολείο ^^



#12 Matu-san

Matu-san

    aoi

  • Members
  • 939 posts

Posted 14 October 2008 - 14:43

Οι σχολές υποστηρίζουν η μια την άλλη, ή τσακώνονται όπως οι παλαιοημερολογίτες με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς?
Τι στο yaoi συμβαίνει?

#13 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 14 October 2008 - 14:46

Επείσακτος είναι αυτός που έχει έρθει από έξω, δηλαδή αυτός που δεν είναι ντόπιος. Μερικές παρατηρήσεις.

1. Το σίντο ως θρησκεία δεν υπήρχε πριν την εισαγωγή του Βουδισμού. Οι περισσότεροι ερευνητές καλούν την παραδοσιακή Ιαπωνική θρησκεία "τζίνγκι σίνκο" δηλαδή δοξασίες προς τους θεούς. Ο όρος σίντο είναι κάπως προβληματικός και υπάρχουν αρκετές έρευνες με διάφορα συμπεράσματα.
2. Ο κομφουκισμός δεν έχει υπάρξει ως ανεξάρτητη θρησκεία στην Ιαπωνία (γενικά ο Κομφουκισμός συνήθως νοείται ως φιλοσοφία), αλλά έχει επηρεάσει την κουλτούρα.
3. Ταοϊστικές επηροές υπάρχουν και στο βουδισμό. Γενικά ο ταοϊσμός είναι περισσότερο φιλοσοφία αν και έχει και θρησκευτικό σκέλος. Στην Ιαπωνία πάντως έχει έρθει μέσω των άλλων θρησκευτικών φορέων. (Δηλαδή είτε μέσω του Κομφουκισμού είτε μέσω του Βουδισμού).
4. Βασικά δεν υπάρχουν 3 θρησκείες. Η Ιαπωνική θρησκεία είναι ουσιαστικά μία, απλά δανείζεται στοιχεία από διάφορες θρησκείες. Τουλάχιστον για τον απλό Ιάπωνα. Η θεωρία για 3 θρησκείες μπερδεύει κάπως τα πράγματα και δε φανερώνει το ευρύτερο θρησκευτικό πλαίσιο. Καλύτερα θα ήταν να λέμε 3 βασικές πηγές επηροής.
5. Και ο βουδισμός στην Ιαπωνία μάλλον προς τον πολυθεϊσμό τείνει.
6. Το ακαδημαϊκό σίντο δεν υπάρχει ως θρησκεία πλέον. Έχει επηρεάσει τις άλλες μορφές και έχει μεταμορφωθεί είτε σε σίντο των θρησκευτικών σχολών είτε σε κρατικό σίντο.
7. Ο όρος σίντο των Σχολών είναι ακριβέστερη μετάφραση. Εγώ το μετάφρασα ως σίντο των θρησκευτικών σεκτών γιατί νομίζω ότι βοηθάει περίσσότερο στην κατανόηση.
8. Προσωπικά πιστεύω πως η πραγματική θρησκεία στην Ιαπωνία πλέον είναι ο καπιταλισμός και το χρήμα...
9. Το αυτοκρατορικό σίντο δεν έχει άμεση σχέση με τη ζωή των απλών ανθρώπων. Η Αματεράσου π.χ. δεν έχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στη ζωή των απλών πιστών.
10. Στην Ιαπωνία δεν υπάρχει ουσιαστική θρησκευτική παιδεία. Ο απλός λαός δεν κάθεται να διαβάσει θρησκευτικά βιβλία.

Πιστεύω πως το κείμενο που γράφεις είναι κάπως δύσκολο και θέλει περισσότερη ανάλυση. Σίγουρα ωστόσο είναι μια καλή αρχή και πηγή για ερεθίσματα. Προσωπικά θα ήθελα να έδειχνε λίγο περισσότερο το θρησκευτικό συνδυασμό που υπάρχει. Έτσι όπως παρουσιάζεται δίνει την εντύπωση ότι οι θρησκευτικές ομάδες είναι ανεξάρτητες ενώ στην πραγματικότητα έχουν επηρεάσει η μία την άλλη.
Δεν μπορώ πάντως να κατηγορήσω το συγγραφέα γιατί ο διαθέσιμος χώρος είναι πραγματικά ελάχιστος και μοιραία θα υπάρχουν κάποιες γενικεύσεις και ασάφειες.

@ Matu

Υπάρχουν αρκετές σχολές αλλά γενικά δεν υπάρχει κόντρα. Ιστορικά υπήρχαν αρκετές διαμάχες βέβαια. Για παράδειγμα από την αρχή της εισαγωγής του βουδισμού υπήρχε κόντρα ανάμεσα σε αυτούς που επέμεναν στην τοπική θρησκεία και σε αυτούς που ήθελαν να κρατήσουν τη λατρεία στο Βούδα. Επίσης υπάρχαν διαμάχες ανάμεσα στην ίδια θρησκεία. Π.χ. η σχολή Νιτσιρέν βρησκόταν συχνά σε αντιπαράθεση με άλλες σχολές στο παρελθόν. Αλλά ακόμα και στην ίδια σχολή υπάρχουν διαμάχες. Βασικά η κάθε σχολή βασίζεται σε διαφορετικές αρχές για αυτό και δεν υπάρχουν άμεσες διαμάχες. Πάντως, συχνά οι βουδιστές δε βλέπουν με καλό μάτι του σκληροπυρηνικούς σιντοϊστές και το αντίθετο. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία σκληροπυρηνικών σιντοϊστών που κατηγορούν το βουδισμό (και γενικά τις άλλες θρησκείες) αλλά δε νομίζω να υπάρχουν βίαια επισόδεια, ή κάτι που να φανατίζει τον απλό κόσμο. Οι διαφορές εστιάζονται σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως η κόντρα που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με το ημερολόγιο.

Edited by ATANASHIOSU, 14 October 2008 - 15:00.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#14 Kirenahana

Kirenahana

    Not-so-hardworking Youth

  • Members
  • 272 posts

Posted 19 October 2008 - 01:44

κατ'αρχην ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
εγώ μια βασική απορία έχω, για ποιο λόγο γιορτάζουν ΟΛΟΙ χριστούγεννα ενώ δεν είναι χριστιανοί. Μου φαίνεται εντελώς κουλό.

Posted Image


#15 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 19 October 2008 - 10:06

Βασικά δε γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τη χριστιανική έννοια αλλά με την καπιταλιστική-καταναλοτική έννοια. Τι θέλω να πω. Τα Χριστούγεννα δεν είναι επίσημη αργεία και τα σχολεία κάνουν κανονικά μάθημα. Πιο πολύ είναι αφορμή για να πουλήσουν τα μαγαζιά κέικ και δώρα. Αφορμή για να χαρούν τα παιδιά και να ενωθούν οι ερωτευμένοι... και φυσικά ούτε λόγος για εκκλησία. Μια πολύ πολύ επιφανιακή αντιγραφή της Χριστιανικής γιορτής (χωρίς ίχνος θρησκευτικού στοιχείου) και τίποτα πέρα από αυτό.

Edited by ATANASHIOSU, 19 October 2008 - 10:46.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.