Ενα απλο πραγματακι που εφτιαξα χθες και ήταν αρκετά νόστιμο ήταν η μπρουσκέτα. Ήταν απιστευτα εύκολο και γρήγορο, και μπορει να το φτιάξει κάποιος ως ορεκτικό. Μπορει να είναι και συνοδευτικό σε κρασοποσία αν δεν κανω λαθος(δεν πολυπινω, αρα συγχωρέστε με αν κανω λαθος...)
Υλικά
- 1 μπακέτα(τη μεγαλη, οχι την ατομικη) ή ό,τι ψωμι σας βρίσκεται
- 1 μετρια ντοματα
- λιγες λιαστές ντομάτες(7-8 θυμαμαι εβαλα, αλλα μαγειρικη ειναι, βαζεις οσες θες αναλογα με τα γουστα)
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- αφθόνα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (η συνταγη ελεγε 1/4 κούπα)
- 1-2 κούπες τριμμένο τυρι(ελεγε μοτσαρελλα αλλα μονο κασερι ειχα)
- 1/4 κουπα ελαιόλαδο(πολυ μου φανηκε, εβαλα το μισό)
- 2 κουταλιες της σουπας μπαλσαμικο(παλι πολυ μου φανηκε)
- αλατι
- πιπερι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180, στο γκριλ.
- Κοβουμε την ντομάτα και τις λιαστές σε κυβάκια. Ανακατεύουμε ολα τα υλικα εκτος απο το τυρι και το ψωμι, και αφήνουμε το μίγμα για 10' στην άκρη.
- Κοβουμε το ψωμι σε φετες (οχι υπερβολικά λεπτες, ειδικα αν ειναι μπαγκετα) και το βαζουμε σε ενα ταψί.
- Το ψηνουμε στο φουρνο για 2-3 λεπτα και το βγάζουμε.
- Μοιράζουμε το μίγμα πάνω στις ζεστές φέτες και απο πάνω βαζουμε το τριμμένο τυρί.
- Το ψήνουμε για αλλα 5 λεπτα και είναι πανέτοιμο!
Συμβουλή
Το να χρησιμοποιήσετε φρέσκο βασιλικό νομίζω είναι το σημαντικότερο σημείο. Εκτος βεβαια και αν δεν έχετε...(πρεπει να παρω και καμια γλαστρουλα οταν παω στην πατρα, είναι απιστευτο μυρωδικο, ειδικά για σαλτσες). Επισης οταν πλενετε τα φυλλαρακια μην το παρακανετε γιατι θα χασουν το άρωμά τους. Επισης μην τα πετσοκόψετε, μια χαρα ειναι και ολοκληρα, ειδικα αν ειναι μικρα...(εκανα το λαθος) Τελος, κάτι που τώρα τελευταία αρχισα να βαζω στο μυαλουδακι μου υστερα απο πολλες βλακειες. Η ντοματα, οπου και να βρισκεται, μαγειρευμενη ειδικα, θελει ελαχιστο αλάτι. Εγω εχω το ελαττωμα να το παρακανω παντα. Ειδικά αν δεν έχει πολλα υγρα μαζι, γίνεται δηλητηριο με μεγαλες ποσοτητες αλατιου. Α, και να μην ξεχασω. Δεν εβαλα ακριβεις ποσοτητες υλικων, διοτι δεν προκειται για ζαχαροπλαστικη. Ο καθενας μπορει να προσθετει ή να αφαιρει ό,τι θελει, ευτυχώς η μαγειρική συγχωρεί πολύ εύκολα.^^
Και κάτι άσχετο. Εχει ακούσει κανείς τπτ για molecular gastronomy? Κατεβασα ενα βιβλιο και διαβασα κατι λιγα, αλλα δεν εχω πεσει ακομη σε κάτι συγκλονιστικά καινουριο. Οποια πληροφορία εχετε είναι ευπροσδεκτη!
Edited by samurai_pizza_dora, 26 July 2009 - 14:59.