Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * - - 1 votes

Akira

summer 1988 anime review katsuhiro otomo action military sci-fi adventure

  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 dmvagos

dmvagos

    Dungeon Master v3.5

  • Members
  • 454 posts

Posted 12 August 2008 - 18:14

AKIRA (アキラ)
Genre: Cyber-punk, Post-Apocalyptic
Διάρκεια: 124 λεπτά
Σκηνοθεσία: Katsuhiro Otomo
Σενάριο: Katsuhiro Otomo, Izō Hashimoto
Μουσική: Shoji Yamashiro
Ημερομηνία Προβολής: 16/06/1988

akira1_resize.jpg

Σύνοψη:
Βρισκόμαστε στο έτος 2019, 31 χρόνια μετά τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τοποθεσία είναι το Neo-Tokyo, μία πόλη χτισμένη σε ένα τεχνητό νησί στον κόλπο του Τόκυο. Η πόλη μαστίζεται από πολιτικούς αναβρασμούς και τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της κυβερνήσεως, ενώ στους δρόμους κυριαρχούν συμμορίες μηχανόβιων. Μια τέτοια συμμορία είναι οι Capsules και αρχηγός τους ο 16χρονος Shotaro Kaneda. Σε μια συμπλοκή των Capsules με μια αντίπαλη συμμορία, ο καλύτερος φίλος του Kaneda, ο Tetsuo Shima, στη διάρκεια μιας καταδίωξης με τη μοτοσυκλέττα του βρίσκει στο δρόμο του ξαφνικά ένα παιδί με όψη γέρου ανθρώπου και γαλάζιο δέρμα. Αντί όμως να γίνει η μοιραία σύγκρουση, η μοτοσυκλέττα εκρήγνυται και το παιδί δεν παθαίνει τίποτα, ενώ ο Tetsuo κείτεται τραυματιας. Την ώρα που φθάνουν τα υπόλοιπα μέλη των Capsules για βοήθεια, κανει την εμφανιση του ο στρατος που τα συλλαμβάνει για ανάκριση και τα εμποδίζει να πλησιάσουν τον φίλο τους, τον οποίον μαζί με το παιδί μεταφέρει σε άγνωστο προορισμό. O Tetsuo που μια ζωή ταλαιπωρείται από σύνδρομο κατωτερότητας απέναντι στον Kaneda, ανακαλύπτει ότι διαθέτει την δύναμη αυτού που αποκαλούν “Akira” και ότι μπορεί μόνος του να εξαφανίσει ολόκληρο το Neo-Tokyo από τον χάρτη. Παράλληλα ο Kaneda θα βρει τον εαυτό του αναμεμειγμένο με πολύπλοκες και ψυχοφθόρες καταστάσεις στην προσπάθειά του να σώσει τον φίλο του.

akira2_resize.jpgakira3_resize.jpg


Γενικός Σχολιασμός:

 

Το Akira είναι μια ταινία σταθμός στην ιστορία των anime. Από πολλούς θεωρείται ότι σηματοδότησε το δεύτερο κύμα οπαδών του Ιαπωνικού animation που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90’.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο manga-έπος των 2,182 σελίδων του Katsuhiro Otomo, αν και η ταινία έχει πολύ διαφορετική δομή από την έντυπη έκδοση, αφού αφαιρεί ένα μεγάλο τμήμα του δεύτερου μισού της.
Το Akira θεωρείται από τους κριτικούς μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων. Εμφανή θέματα που πραγματεύεται είναι η νεανική εγκληματικότητα και κουλτούρα, ο κοινωνικός αναβρασμός και οι κοινωνικές ανησυχίες, η επιθυμία για δύναμη και η διαφθορά που προκαλεί, όπως και η ωρίμανση των ανθρώπων ως ανεξάρτητα όντα, αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Ενώ η ιστορία που παρουσιάζεται ξεκινά κάπως μπλεγμένη, τα βασικά της στοιχεία σύντομα αποκαλύπτονται και ο θεατής μπορεί να δώσει απερίσπαστος όλη του την προσοχή στην εξέλιξη των γεγονότων και στην επιρροή που έχουν στους χαρακτήρες. Στην πορεία όμως τα πράγματα μπερδεύονται καθώς γίνονται συνεχείς αναφορές σε άτομα και γεγονότα όχι γνωστά ή ξεκάθαρα στον θεατή και το τέλος της ταινίας ρίχνει μεν φως σε κάποια σημεία αλλά αφήνει πολλά ερωτηματικά. Βέβαια είναι κατά κάποιον τρόπο επόμενο αυτό, μιας και δεν γίνεται να χωρέσει κάποιος μια τόσο μεγάλη και καθηλωτική ιστορία σε μόλις δύο ώρες, χωρίς αναπόφευκτες σεναριακές απώλειες. Και ίσως να ήταν και αυτός ο στόχος των δημιουργών: να αφήσουν κάποια πράγματα στην φαντασία του καθενός με σκοπό να προβληματίσουν.

Σε αντίθεση με τις όποιες (ας μου επιτραπεί η έκφραση) σεναριακές τρύπες, ο ψυχολογικός τομέας έχει αναλυθεί και αναπτυχθεί με το παραπάνω. Η αγωνία της μάχης για την επιβίωση και την καταξίωση, τα ηθικά διλλήματα, ο κλονισμός του ανθρώπινου λογικού και μέτρου παρασύρουν τον θεατή στην δίνη του κόσμου του Akira και τον κρατούν καθηλωμένο. Μου έκανε εντύπωση το ότι ενώ δεν έκανα ούτε μία φορά την σκέψη «τι να γίνεται παρακάτω;», εντούτοις δεν μπόρεσα στιγμή να ξεκολλήσω το βλέμμα μου από την οθόνη. Δεν σκεφτόμουν, απλά ζούσα. Και αυτό ήταν που τελικά με κράτησε να δω αυτή την ταινία. Η μεγαλειότητα του Akira λοιπόν δεν βρίσκεται τόσο στο σενάριο όσο στην μαεστρία με την οποία χειρίστηκαν τα συναισθήματα οι δημιουργοί.
 

akira4_resize.jpgakira7_resize.jpg

Σχέδιο / Animation:
Το ίδιο το σχέδιο είναι χαρακτηριστικό των anime της περιόδου εκείνης. Η πόλη που παρουσιάζεται είναι φωτισμένη με νέον και ίσως είναι ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί η αίσθηση του φουτουριστικού. Ενώ όμως ο περίγυρος είναι η κλασική μεγαλούπολη, αυτό που δίνει την αίσθηση του μέλλοντος είναι οι μηχανές των συμμοριών και ειδικά των πρωταγωνιστών. Εντυπωσιακός σχεδιασμός, ιλιγγιώδεις (για τα δεδομένα της εποχής) ταχύτητες και οι μηχανές να αφήνουν φωτεινά ίχνη καθώς τρέχουν στην άσφαλτο, σαν λαμπερά σύμβολα δύναμης, ελευθερίας και φυγής.
Αλλά η πραγματική δύναμη της ταινίας είναι το animation. Η κίνηση έχει αποδοθεί με τέτοια λεπτομέρεια και φυσικότητα που δύσκολα βλέπεις και στις πιο σύγχρονες παραγωγές. Συγχρονισμός κίνησης χειλιών και ομιλίας, κυριολεκτικά ρευστή κίνηση των πάντων και όλα αυτά να προσεγγίζουν απίστευτα την φυσικότητα του πραγματικού, με την μορφή του σχεδίου. Από τα μαλλιά που κινούνται στον αέρα, μέχρι τις εκρήξεις και τις καταστροφές, όλα έχουν προσεχτεί στην εντέλεια.

 

Ήχος / Μουσική:
Στο όλο σύνολο έρχεται να συμβάλλει και η μουσική επένδυση. Ψυχεδελικά κομμάτια που χτυπάνε κατευθείαν στο μυαλό και ντύνουν με τον καλύτερο τρόπο τα επί της οθόνης, παρασύρουν συνεχώς τον θεατή να χαθεί στον κόσμο του Akira. Καθηλωτική μουσική που έρχεται να δώσει την τελευταία πινελιά στον κινηματογραφικό καμβά με μεγάλη επιτυχία.
Το soundtrack της ταινίας, δημιουργία του Shoji Yamashiro, κυκλοφόρησε το 1990 σε CD υπό τον τίτλο Akira: Original Soundtrack με δύο εξώφυλλα.

200px-AikraOriginalSoundtrack.jpg200px-Akira_alternate_cover_soundtr.jpg

Συνοψίζοντας:
Το Akira αξίζει κανείς να το δει μόνο και μόνο σαν ταινία-ορόσημο στην ιστορία των anime, αφού κατά πολλούς έτσι χαρακτηρίζεται. Ίσως κάποιοι να απογοητευθούν, ίσως να περίμεναν κάτι παραπάνω. Όπως και να χει, στο τέλος το Akira είναι αντικειμενικά μία από τις σημαντικότερες και καλύτερες παραγωγές που έχει να μας προσφέρει ο κόσμος των anime, στο συγκεκριμένο είδος.

 

akira6_resize.jpgakira9_resize.jpg


Review by:
rtpresizeze0.jpg

 


Posted Image
いつでも今日が、いちばん楽しい日 :thumbup: .aNiMe//GR IRC channel

#2 jimmare

jimmare

    Anime Freak

  • Members
  • 339 posts

Posted 12 August 2008 - 20:13

Φοβερο anime.Εχω διαβασει σε αλλα forum οτι ηταν ενα απο τα παλια anime που για την εποχη του,ειχε τα πιο καλα γραφικα!!!(αν δεν κανω λαθος,εχω δικιο...hehe)

Edited by jimmare, 13 August 2008 - 00:22.

Posted Image

#3 L Lawliet

L Lawliet

    Αμύνεσθαι περί πάτρις...

  • Members
  • 66 posts

Posted 12 August 2008 - 22:18

Τρομερή ταινία!Μια απο τις ταινίες που με μύησαν στον κόσμο των άνιμε!!!
Της αξίζει καπως καλύτερη βαθμολογία ειδικά στους χαρακτήρες εγώ βαζω 9,9.

#4 Cougar

Cougar

    Anime Freak

  • Members
  • 325 posts

Posted 13 August 2008 - 00:14

Πολύ ενδιαφέρον και "δύσκολο" anime μόνο για τους fan του είδους. Σοβαρό και βαρύ storyline με sci-fi αλά film noir ατμόσφαιρα. Πολύ καλό review.

moving_movies_foto_9_thesout_gr.gif


#5 ghostdog

ghostdog

    Καμένος στη μετάφραση...

  • Members
  • 157 posts

Posted 15 August 2008 - 15:39

Ε, δε χρειάζονται και πολλά λόγια γι'αυτή τη ταινιάρα. Το manga παρόλα αυτά είναι ακόμα καλύτερο , γιατί η ιστορία και οι χαρακτήρες αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε είναι must read.

#6 johnnynp

johnnynp

    yiapis

  • Members
  • 9 posts

Posted 15 August 2008 - 16:21

.......και οσο αναφορά το soundtrack της ταινίας...Ναι είναι καταπληκτικό.
αξίζει όμως να θυμηθούμε και το soundtrack απο μια ταινία του 1995 (μάλλον)
MACROSS PLUS....σπουδαία μουσική..σπουδαία κομμάτια...πάρα πολύ καλή ταινία !!!!!
Ευτυχώς ή δυστηχώς το ενα βοήθαει το άλλο (ταινία + μουσική) να αναδεικτούν αμφότερα.
....Και η ουσία είναι να δέσουν τόσο καλά,ώστε να θυμόμαστε και τα δυο.

ΤΗΧ
:fromabove:johnny.p

#7 Sandman

Sandman

    Anime Freak

  • Members
  • 377 posts

Posted 20 August 2008 - 05:48

Θυμώνω με όλους τους h8rs του ΑΚΙRA.Πάντα βρίσκουν κάτι,μία οι πολιτικές αποψεις του Οtomo,το comic είναι better,κτλ.

#8 BarbasSs

BarbasSs

    NTEΘ ΜΕΤΑΛ ΙΖ ΔΕ ΛΟ

  • Members
  • 783 posts

Posted 20 August 2008 - 09:45

βαζεται πολυ ευκολα τα 10αρια στα reviews....
ειναι πραγματικα πολυ καλο αλλα λιγο κρατι με τα 10αρια

Posted Image

Spoiler: yarrr,yarrr


#9 denCorg

denCorg

    Anime Fan

  • Members
  • 211 posts

Posted 20 August 2008 - 10:41

Από τα πιο γνωστά anime στη δύση και στην ελλάδα με πολλά θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Πάντως η sci-fi αισθητική του με είχε κερδίσει και το θεωρώ ορόσημο στο χώρο...
Go figure...
Posted Image

#10 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 20 August 2008 - 12:00

Βεβιασμένη μεταφορά σε anime (διάβαζε: λείπει η μισή πλοκή) ενός αισχρού manga. Μπορεί να είναι το magnum opus του Otomo, μπορεί να έχει άψογο σχέδιο, μπορεί η μεταφορά του σε anime να θεωρείται ομόφωνα ορόσημο στο animation παγκοσμίως, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα anime που κατόρθωσαν να φτάσουν στη Δύση, ΑΛΛΑ... το επιμύθιο αυτού του έργου είναι αισχρό.

Θυμώνω με όλους τους h8rs του ΑΚΙRA.Πάντα βρίσκουν κάτι,μία οι πολιτικές αποψεις του Οtomo,το comic είναι better,κτλ.

Οι κοινωνικές απόψεις του Otomo, to be precise. "Ανόητη ανθρωπότητα, δεν είσαι ικανή να διαχειρίζεσαι τη δύναμή σου, πρέπει να τη διαχειρίζεται κάποιος άλλος για σένα." Well, f*ck you and the horse you rode in on, Mr. Otomo.

Πάτε δείτε ξανά το NGE καλύτερα. Άπειρες φορές πιο ανθρωπιστικό.

Όσο για το manga, είναι πιο πλήρες, και γι' αυτό, χειρότερο. :P

(Κρίμα που στο value δεν μπορώ να δώσω αρνητική βαθμολογία.)

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#11 L Lawliet

L Lawliet

    Αμύνεσθαι περί πάτρις...

  • Members
  • 66 posts

Posted 20 August 2008 - 17:35

Καλά Kenny το το eχeσeς εντελώς...:hahaha::hahaha::hahaha:

#12 ATANASHIOSU

ATANASHIOSU

    Anime Fan

  • Members
  • 306 posts
  • Location札幌

Posted 20 August 2008 - 18:41

Από τα κορυφαία ANIME, και κατά τη γνώμη μου το καλύτερο. Ο λόγος για τον οποίο θεωρώ τα ΑΝΙΜΕ τέχνη.

Μια ταινία με προφητικές διαστάσεις. Καταφέρνει και συνδιάζει άψογα την ατομική με τη συλλογική εξαθλίωση. Παρόλο που κάποια δεδομένα δε γίνονται πλήρως αντιληπτά, η ταινία μεταδίδει σε ποσοστό 100% τον προβληματισμό του δημιουργού.

Δείχνει τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, αυτή που όλοι θέλουμε να κρύψουμε ή να ξεχάσουμε.

Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.


#13 Earentil

Earentil

    Perverted Hermit

  • Members
  • 27 posts

Posted 24 August 2008 - 13:40

Εγώ θα συμφωνήσω με τον Kenny. Θεωρώ ότι απλά ένα κινούμενο σχέδιο και τιποτα άλλο όσο καλοσχεδιασμένο και αν είναι χωρίς περιεχόμενο δεν λέει κατι.¨οπως και όλες οι τέχνες....Εμένα κανένα προφητικό συναίσθημα δεν μου μετέδωσε και η ιστορία είναι μπερδεμένη πολύ..Και ποια προφητεία ...? Ότι θα γίνει Γ Παγκόσμιος και ολική καταστροφή? Όσο έχουμε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και Γ και Δ και Ε παγκόσμιους θα έχουμε. Σχεδιαστικά είναι άψογο. Όσο για τον κ. Otomo να του θυμίσω ότι η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται βοσκό για να πάει μπροστά . Ο βοσκός εκμεταλεύεται τα πρόβατα και άμα λάχει τα σφάζει κιόλας

Posted Image


#14 zade

zade

    23/11/2016

  • Members
  • 759 posts

Posted 25 August 2008 - 09:49

Οντως έχουμε να κάνουμε με ένα άνιμε που έγραψε ιστορία . ΑΛΛΑ . Πάντα υπάρχει αυτό το αλλά . Αλλά λοιπόν πρόκειται για ότι ποιό μεσσιανιστικό έχω συνατήσει σε άνιμε . Η ανθρωπώτητα δεν μπορεί να κυβερνηθεί μόνη της γι αυτό χρειάζεται έναν "καλό ποιμήν" που θα την ποδηγετεί . Εδω διαφωνούμε φίλε μου Otomo . Στόρυ απαράδεκτο , animation & sound σχεδόν αψεγάδιαστο αν και με την πάροδο των ετών αρχίζει να ψιλογερνάει .Χρακτήρες ανάπηροι και λόγω του Μεσσιναστικού όπως είπαμε σεναρίου το enjoyment πέφτει . Χαμένη ευκαιρία .

Συστατικά: Κρέας ανθρώπινο 50%, Kόκκαλα 20% Αίμα ανθρώπινο: 10% ,μαλτοδεξτρίνη,άμυλο πατάτας ,πολυαμίδιο.Συντηρητικά:Βενζοϊκό Νάτριο,Σορβικό Κάλιο.
Posted Image
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Βλέπε Avatar.


#15 red pyramid

red pyramid

    Revolutionary Fanboy

  • Members
  • 1,655 posts
  • LocationThe city upon the hill

Posted 25 August 2008 - 14:09

Εγώ απο την άλλη όταν το είχα δεί, όντας απο τα πρώτα μου ανιμε με είχε ενθουσιάσει. Ειλικρινά τα περί σεναρίου με τέτοιου είδους μυνήματα δεν έχω καταλάβει 100% απο ποια σημεία της ταινίας βγήκαν, οπότε θα εκληπαρήσω για κάποιον να τα εξηγήσει.

Διαφωνώ ότι το σκίτσο παλιώνει, ίσα ίσα κάθε φορά που το βλέπω όλο και καλύτερο μου φαίνεται, η μουσική άψογη. Γενικά, πολύ δυνατή ταινία, ασχέτως νοημάτων και αυτό είναι που μετράει.
Posted Image



Also tagged with one or more of these keywords: summer 1988, anime review, katsuhiro otomo, action, military, sci-fi, adventure