Μετάβαση στο περιεχόμενο


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Σύνδεση 

Εγγραφή
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Φωτογραφία
- - - - -

Ayashi no Ceres

spring 200 anime review adventure comedy romance supernatural drama

  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Katan

Katan

    In love with AS

  • Members
  • 352 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 20 Νοέμβριος 2007 - 23:57

anc002.jpg

Title: Ceres, celestial legend/ Ayashi no Ceres - 妖しのセレス
Genre: Fantasy/Romance
Episodes: 24
Year: 2000
Original creator: Yuu Watase
Production:Bandai Visual
Emotion
Shogakukan Productions Co., Ltd.
Studio Pierrot


Περίληψη

«Όταν το άστρο και το φεγγάρι των δεκαέξι συναντηθούν, θα έρθει η μοιραία μέρα…βλέπω αίμα, θυμό και θλίψη, την ανατροπή της ισορροπίας των πάντων σε αυτό τον κόσμο».
Η προφητεία ενός μέντιουμ που δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη, αλλά διέγραφε το μέλλον τους. Τα δίδυμα αδέρφια Aya και Aki Mikage καλούνται να γιορτάσουν τα δέκατα έκτα γενέθλιά τους σε μια οικογενειακή συγκέντρωση με τη μορφή δοκιμασίας: τους δίνεται ένα πακέτο, το οποίο περιέχει ένα χέρι και στη θέα του η Aya μετατρέπεται σε tenyo (ένα είδος νεράιδας-ουράνιου όντος). Ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με τους ίδιους τους συγγενείς της, που επιδιώκουν την εξόντωση της για λόγους αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο που η Aya , όπως υποστηρίζουν, αντιπροσωπεύει για την οικογένειά, με τον άλλο της «εαυτό», τη Ceres, και την απειλή που σύντομα θα αποτελέσει ο αδερφός της.

Ο μύθος
 

couple023-2.jpg

Η ιστορία βασίζεται σε ένα αρχαίο μύθο διαδεδομένο στην Ιαπωνία, αλλά και σε άλλες χώρες, με πολλές παραλλαγές ανά περιοχή. Στη βασική του μορφή, ένας ψαράς βρίσκει το ένδυμα(hagoromo) μιας tenyo, η κατοχή του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψει η ίδια στους ουρανούς. Αρνείται να της το παραδώσει και έτσι η tenyo εξαναγκάζεται να γίνει σύζυγός του και μαζί αποκτούν αρκετά παιδιά. Μια μέρα το τραγούδι των παιδιών της δίνει στοιχεία για το πού βρίσκεται το hagoromo, και μετά την ανάκτησή του, εγκαταλείπει την οικογένεια της για να επιστρέψει στο «σπίτι» της.
Σύνδεση με το anime: Η Ceres βρίσκεται ακόμη, μετά από αιώνες, στην αναζήτηση του hagoromo της, ζητώντας εκδίκηση από τους Mikage, άμεσων απόγονων εκείνης και του συζύγου της, που κάποτε της επέβαλε να μείνει στη Γη. Για να επιτύχει τους στόχους της, «μετεμψυχώνεται» μέσω των κοριτσιών της οικογένειας, μόλις αυτά φτάσουν στην ηλικία των δεκαέξι.
 

screencaps.jpg

Χαρακτήρες

Aya: Ο νέος «ξενιστής» της Ceres. Βοηθά τη Ceres στην αναζήτηση του hagoromo προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία της. Δεν αργεί να ερωτευθεί τον άγνωστο που αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη του αδερφού της, και του δικού της «διώκτη».
Aki: Εμφανίζει στο σώμα του τις πληγές του προγόνου των Mikage. Θεωρείται πως η τοποθεσία του hagoromo βρίσκεται θαμμένη κάπου στη μνήμη του, ανάμνηση που προσπαθεί να ανακτήσει.
Tooya: Πάσχει από αμνησία και εργάζεται για τους Mikage, με αντάλλαγμα τη μνήμη του, την οποία χάρη στον τεχνολογικό τους εξοπλισμό μπορούν να επαναφέρουν. Σύντομα όμως θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο παρελθόν του και την Aya.
Suzumi: Απόγονος των tenyo που διαισθάνεται τον κίνδυνο που διατρέχει η Aya και αποφασίζει να τις παρέχει άσυλο και προστασία.
Yuuhi: Αδερφός του νεκρού συζύγου της Suzumi, γίνεται προστάτης της Aya και πραγματικός της φίλος. Σύντομα την ερωτεύεται, και παρά το μονόπλευρο χαρακτήρα των συναισθημάτων του, δεν παύει να τη στηρίζει.
Kagami: Ξάδερφος της Aya, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δεν επιθυμεί το θάνατο, αλλά την αιχμαλώτιση της με σκοπό τη μελέτη και χρήση του «όντος» που βρίσκεται μέσα της για τους δικούς του σκοπούς.
Άλλες tenyo:Chidori, Shuro, Miori



screen2.jpg

Σχέδιο/Animation

Στο anime διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό το σχεδιαστικό style της Yuu Watase, αν και μειονεκτεί ως προς τα χρώματα(με βάση τα covers και το artbook) και το ντύσιμο των χαρακτήρων. Το animation είναι μέτριο και το σχέδιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο, και για κάποιους είναι κάπως απλοϊκό, όμως αποτυπώνονται στην έκφραση του προσώπου τα συναισθήματα ιδιαίτερα ρεαλιστικά και με μεγάλη ένταση, με έμφαση στα μάτια. Γίνεται έξυπνη χρήση του σχεδίου chibi στις κωμικές σκηνές, κάτι που προσθέτει χιούμορ και ελαφρύνει το βαρύ κλίμα σε διάφορες στιγμές της ιστορίας. Χαρακτηριστική κωμικές φιγούρες που συμβάλλουν σε αυτό, η υπηρέτρια Q, μονίμως σχεδιασμένη ως «γελοιογραφία», και ο otaku επιστήμονας Alec.



screen4.jpg

Ήχος/Μουσική

Από τα πολύ δυνατά σημεία της σειράς είναι η μουσική, και κυρίως το opening; μελωδικό, συναισθηματικό και «δυνατό» κομμάτι, το Scarlet αποδίδει τέλεια, από άποψη τόσο μελωδίας όσο και στίχων, την αίσθηση που αφήνει στο θεατή το anime, ενώ το piano version του, επενδύοντας έντονες στιγμές της ιστορίας συντηρεί μια δραματική ατμόσφαιρα. Ανάλογη είναι η επίδραση και των άλλων instrumental κομματιών, που συνοδεύουν τις κατάλληλες σκηνές, όπως το Dearest σε πιο «ήρεμες» φάσεις της ιστορίας. Τα δύο ending, ONE και Cross my Heart, σε πιο γρήγορο ρυθμό, επίσης ταιριάζουν στο romance ύφος της σειράς.

Οι seiyuu κάνουν εξαιρετική δουλειά. Το cast περιλαμβάνει πολύ γνωστά ονόματα.(για όσους ενδιαφέρονται Ceres, Celestial Legend (TV) - Anime News Network). Η ύπαρξη διαφορετικών seiyuu για την Aya και τη Ceres, δηλώνει πως πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα και τονίζει την αντιπαράθεση ανάμεσα στις προσωπικότητες τους.



screen3.jpg

Πλοκή

Η ιστορία αναπτύσσεται όμορφα, χωρίς κενά, αδικαιολόγητες παρατάσεις και βαρετά σημεία, διατηρώντας το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Το anime πράγματι καλύπτει τον πυρήνα του manga, τα ουσιώδη στοιχεία της πλοκής. Η εκδοχή του μύθου που επιλέγεται στο anime ξεδιπλώνεται σταδιακά για να αποκαλυφθεί πλήρως στο τέλος, καθώς ο θεατής συλλέγει στοιχεία μαζί με τους χαρακτήρες(κάτι το οποίο γίνεται εμφανέστερο μέσα από περισσότερα στάδια στο manga). Το Ayashi no Ceres, αν και σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί typical shoujo, είναι από τις λίγες περιπτώσεις romance anime που δεν αναλώνονται αποκλειστικά στο στοιχείο του romance/drama, αλλά το συνδυάζουν με μυστήριο, ενδιαφέρουσα πλοκή και αρκετό αίμα για το είδος του. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές στις οποίες το ερωτικό δράμα του κεντρικού ζευγαριού υπερτονίζεται σε σημείο που να αγνοούνται προσωρινά οι άλλοι χαρακτήρες, να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν μόνο για να «φωτίζουν» και να πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές και να κουράζεται ο θεατής.



screen7.jpg

Ανάλυση χαρακτήρων

Συνολικά πάντως, πρέπει να τονιστεί πως ο κάθε χαρακτήρας αναλύεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι βασικά στοιχεία του ψυχισμού και της προσωπικότητας τους δε λαμβάνονται ως δεδομένα, αλλά μέσα από το παρελθόν των χαρακτήρων αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ceres και Kagami, εκπρόσωποι αντιτιθέμενων πλευρών που έχουν καταλήξει στην ίδια ψυχρή ορθολογιστική άποψη για τις ανθρώπινες σχέσεις, ο καθένας μέσα από τις δικές του οδυνηρές εμπειρίες: εξυπηρετούν μόνο την προαγωγή και τη διαιώνιση του είδους.



screen6.jpg

Μηνύματα

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα μηνύματα που περνά το Ayashi no Ceres συναντάμε και σε άλλα anime, πως είναι συνηθισμένα και τετριμμένα. Αυτό σε κάποιο βαθμό ισχύει, όμως ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται είναι πραγματικά ρεαλιστικός και ανθρώπινος, παρά το υπερφυσικό στοιχείο. Η δύναμη της φιλίας και η γνησιότητα των συναισθημάτων που συνδέουν την Aya με τους νέους της φίλους και τον Tooya, καθώς βιώνουν ο ένας τις τραγικές καταστάσεις του άλλου σαν δικές του, προβάλλεται ως ικανή όχι μόνο να βοηθήσει στην υπέρβαση δυσκολιών και εμποδίων, αλλά και να κατευνάσει μια επιθυμία αιώνων για εκδίκηση σε ένα πρόσωπο που τον περισσότερο καιρό λειτουργεί ως παρατηρητής της(Ceres). Τίθεται επίσης το γνωστό και από άλλες σειρές δίλημμα ανάμεσα σε ηθικές αξίες(χρήση των tenyo, θυσία αθώων) και στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.
Έντονο σε διάφορα σημεία του anime είναι το στοιχείο της τραγικής ειρωνείας, ήδη από το πρώτο episode που παρουσιάζεται ο διαφορετικός τρόπος σκέψης των δύο παιδιών: η Aya εκφράζει την πλήξη της για την καθημερινή ρουτίνα και την επιθυμία της να συμβεί κάτι ασυνήθιστο και συνταρακτικό, ενώ ο αδερφός της αναφέρεται στο πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή, και δηλώνει ικανοποιημένος που έχει το «αύριο» και όλη τη ζωή μπροστά του. Σύντομα τα πάντα στη ζωή τους ανατρέπονται και αποκτούν δυνάμεις, οι οποίες ιδιαίτερα για τον Aki, που δεν τις επιθύμησε ποτέ, θα έχουν τραγικές συνέπειες.



screen5.jpg

Συνολική εκτίμηση

Το Ayashi no Ceres είναι αρκετά πιο σκοτεινό από το προγενέστερό του Fushigi Yuugi, αν και έχουν κοινά στοιχεία (παρόμοιοι χαρακτήρες από άποψη εμφάνισης και προσωπικότητας, το μοτίβο του «ερωτικού τριγώνου»). Κατά τη γνώμη μου από τα καλύτερα shoujo που υπάρχουν, θα ικανοποιήσει κυρίως fan των romance, drama και fantasy.
Πρωτοείδα τον συγκεκριμένο τίτλο σε άρθρο για τα manga και μετά από μια αναζήτηση πληροφοριών και περίληψης, μου κίνησε την περιέργια. Έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα διότι το απέκτησα σε μια περίοδο που δεν είχα πρόσβαση σε anime και downloads, ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Τελικά άξιζε τον κόπο, διότι παρά κάποιες σχεδιαστικές ατέλειες και τα drama κλισέ, πιστεύω ότι πετυχαίνει τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή χάρη στους σωστά δομημένους και ρεαλιστικούς(όσον αφορά την προσωπικότητα) χαρακτήρες του, ενώ διατηρεί σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του το ενδιαφέρον αμείωτο.



anc006.jpg

Θετικά +

-«ζωντανές» εκφράσεις προσώπου
-ενδιαφέρουσα πλοκή
-υπέροχη μουσική/ εξαιρετικοί seiyuu
-γνήσιοι χαρακτήρες και εις βάθος ανάλυση τους

Αρνητικά -

-μέτριο animation
-υπερβολική έξαρση του δραματικού στοιχείου σε ορισμένα σημεία
-υπερβολική έμφαση στους κεντρικούς χαρακτήρες εις βάρος άλλων/πλήρης υποβάθμιση καθοριστικών στο manga χαρακτήρων ( πχ Shuro)
-εξιδανίκευση του έρωτα

Γενική Βαθμολογία: 8/10


Δημοσιευμένη  εικόνα

Many thanks to Glastenen for my beautiful avatar!

Spoiler:

#2 SSJGojeta

SSJGojeta

    Anime Fan

  • Members
  • 145 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 21 Νοέμβριος 2007 - 00:47

Ένα πολύ ωραίο anime, με αρκετά καλά χαρακτηριστηκά. Αν και προς την μέση γίνετε λιγάκι βαρετό, γιατί αφήνει στην άκρη τους περισσότερους χαρακτήρες και ασχολείται μόνο με δύο, κατά τα άλλα, μου άφησε καλές εντυπώσεις και το συστήνω σε όλους τους λάτρεις του είδους. Το scarlet απλά είναι καταπληκτικό κομμάτι και οι χαρακτήρες του έχουν πολύ βάθος, αρκεί να κάτσεις να τους ψάξεις :wis:

Επίσης πολύ καλό το review, με αρκετές πληροφορίες. Ωραία επιλογή εικόνων επίσης, ειδικά την πρώτη την λάτρεψα. Ελπίζω σε περισσότερα review το ίδιο καλά, ή και καλύτερα. :emptyonexg1:
I am a proud "human" obsessed with anime and manga. And i am proud with that obsession:wis:

#3 Archangel

Archangel

    Αρχαίος

  • Members
  • 462 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 21 Νοέμβριος 2007 - 10:43

Είναι από τα πρώτα ανιμέ που κατέβασα και είδα και να φανταστείτε ότι το κατέβαζα από kazaa.Αρκετά όμως με αυτό στο ψητό...

Το άνιμε αυτό ήταν και είναι από τα αγαπημένα μου η υπόθεση και η πλοκή κατ' εμέ ήταν αρκετά καλή.Την απόλαυσα πραγματικά την σειρά.Το δραματικό στοιχείο ήταν έντονο μέσα στην σειρά αν και σε κάποια φάση ήταν προβλέψιμο δεν έχασε την αξία του.Οι χαρακτήρες είχαν ανάπτηξη, είχαν παρελθόν και οι πράξεις τους είχαν κάποιο νόημα.
Το opening theme ήταν φοβερό Scarlet μου φαίνεται ότι λεγόταν.
Δείτε το πιστεύω ότι θα σας αρέσει.
You can't outran death....BUT you can make the bastard work for it


http://daitenshi-manga.blogspot.com/

#4 dragoness_crysta

dragoness_crysta

    Hana Ishinomori

  • Members
  • 480 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 21 Νοέμβριος 2007 - 13:52

Αυτο που διακρινει τις δουλειες της Yuu Watase ειναι οτι αφηνει ενα γλυκοπικρο τελος που οι απωλειες ειναι φανερες και ολα αλλαζουν....το ζησαν αυτοι καλα και εμεις καλυτερα δεν υπαρχει στις δημιουργιες της. Μου φαινει απο τη μια περιεργο αλλα απο την αλλη αντικατοπτριζει την πραγματικοτητα. Ενα αρκετα δραματικο ανιμε με πολυ αγωνια στο τελος.
Το συνιστω ανεπιφυλακτα σε οποιον θελει να δει ενα καλο shoujo.
Some of us fall...some of fly...most of live to try....'till the edge of forever....

Δημοσιευμένη  εικόνα

Galbadia Hotel | Crysta's blog-handmade creations

#5 Animesuki

Animesuki

    Black Butler Lover.

  • Members
  • 379 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Ιούλιος 2008 - 09:39

Παρα πολυ ωραιο ανιμε.Απο τα καλυτερα που εχω παρακολουθησει, οταν ειδα το πρωτο επεισοδειο κολλησα για τα καλα!Ωραιοι οι χαρακτηρες και οι υποθεση.Το τελος οντως ηταν γλυκαναλατο,
Spoiler:
Aλλα και παλι τη σειρα την θεωρω καταπληκτικη.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Kenny: 15 Ιούλιος 2008 - 13:59
*$^%#% SPOILERS >.<


#6 WingedAngel

WingedAngel

    Starting...

  • Members
  • 6 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 17 Ιούλιος 2008 - 21:13

Το έχω δει το ανίμε και πραγματικά πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα shoujo. Εντάξει ίσως να γίνεται αρκετά καταθλιπτικό :uhh: και γλυκανάλατο σε μερικά σημεία, όμως η όλη πλοκή νομίζω πως αξίζει τον κόπο να το δει κανείς.

Το opening theme -Scarlet- δείχνει αρκετά πράγματα για τους χαρακτήρες τόσο με την μουσική όσο και με τους στίχους τους.

Πίστεύω ότι θα αρέσει σε λάτρεις shoujo,romance,drama anime.:wis:

#7 moonheart

moonheart

    FUTO-itria

  • Members
  • 244 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 18 Ιούλιος 2008 - 14:26

αν και μου αρεσει η παρουσιαση που κανεις... εχω ακριβως την αντιθετη γνωμη για το Ayashi no Ceres... πραγματικα μου φανηκε αρκετα κουραστικο... εως πολυ... οι χαρακτηρες δεν ειχαν κατι το ιδιαιτερο.. και οφειλω να ομολογησω οτι για το genre του υπαρχουν πολυ καλυτερα anime... η υποθεση ηταν ναι μεν ενδιαφερουσα ~και λιγακι περιεργη in a good way~ αλλα πραγματικα ο τροπος που εξελισσονταν και mainly το romance part της υποθεσης... ηταν κατω του μετριου... now maybe I have that opinion cause I dont actually like lots of anime based on Yuu Watase's artworks ~and the artworks themselves~ but ok:P:wis:
Δημοσιευμένη  εικόνα
f*ck medicine. I want to be a ninja.

#8 Boreas

Boreas

    Anime Newbie

  • Members
  • 50 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 18 Ιούλιος 2008 - 15:25

Πάνε χρόνια από τότε που το είδα. Νομίζω ήταν από τα πρώτα δραματικά shoujo anime που είδα. Συμφωνώ πως το στοιχείο του ρομάντζου ήταν αρκετά τραβηγμένο σε διάφορα σημεία. Επίσης μερικές φορές το παρά έκαναν με τους θανάτους χαρακτήρων, αλλά ως σύνολο μου άρεσε αρκετά. Επίσης μεγάλο θετικό του ό,τι οι χαρακτήρες αλλάξανε κατά την διάρκεια της ιστορίας και δεν είχε το happy end του στυλ όλα γίνονται όπως πριν. Σε όσους τους αρέσει το δράμα με αρκετές "σάλτσες" μπορεί να το δει, αλλά δεν είναι τόσο του ιδιαίτερα σοβαρού στυλ δράματος.
いつも、一人で歩きました。
[animΕΛ_ΛΑΣ] - [Εκτός Θέματος]

#9 Lacrymosa

Lacrymosa

    Full-out Otaku

  • Members
  • 14 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 04 Αύγουστος 2008 - 03:01

Πολύ ωραίο μάνγκα...
Αν και θα έλεγα ότι το σχέδιο είναι κάπως παρωχημένο... old style ;p

Όμως είναι από τα λίγα μάνγκα που με έχουν κάνει να κλάψω τόσο πολύ! Να τρέχουν οι μάσκαρες, να χαράσουν αυλάκια πάνω στο make up! Ήταν αρκετά καταθλιπτικό! Και το τέλος δεν είναι ακριβώς happy ending οπότε δεν ξέρω κατα πόσο θα το έλεγα γλυκανάλατο...

Γενικά μου άρεσε πολύ, το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους shojo-lovers!



Also tagged with one or more of these keywords: spring 200, anime review, adventure, comedy, romance, supernatural, drama