Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Legend of the Five Rings RPG, 3d edition.


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Shiro_Tamori

Shiro_Tamori

    Ryu

  • Members
  • 207 posts
  • LocationDeni-Kai Dojo, Greekugan

Posted 30 October 2007 - 13:46

Θεωρώ πως καλό είναι να υπάρχει εδώ κι ένα αναλυτικό πόστ για το πιο δημοφιλές παιχνίδι ρόλων (pen and paper rpg) που στηρίζεται στην κουλτούρα της Άπω Ανατολής.


Στον κόσμο του Rokugan λοιπόν, όπου διαδραματίζεται το εν λόγω rpg (το οποίο προέρχεται από το ομώνυμο Card Game που, παρεμπιπτόντως, είναι αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας ) μπορεί κανείς να παίξει τους αρχετυπικούς ήρωες των σινοϊαπωνικών μύθων/ιστορίας, δηλαδή γενναίους πολεμιστές (Bushi/ ευρέως γνωστοί ως Samurai, αν και στην ουσία όλοι οι χαρακτήρες ευγενικής καταγωγής θεωρούνται samurai, παρότι ίσως δεν είναι πολεμιστές) που φέρουν κατάνα και άλλα όπλα και υπακούν σε έναν αυστηρό κώδικα τιμής (bushido), ιερείς των πνευμάτων της φύσης , των kami (Shugenja) με υπερφυσικές δυνάμεις, πολυμήχανους αυλικούς και διπλωμάτες (Courtiers) που προτιμούν το λόγο και την πένα από τα όπλα ή τη μαγεία ή μυστηριώδεις μοναχούς που προσεγγίζουν τον πνευματικό κόσμο, ακολουθώντας τη διδασκαλία του πεφωτισμένου Shinsei (Monks). Φυσικά οι επιλογές χαρακτήρα δεν εξαντλούνται εκεί (μπορείτε να παίξετε Ronin, Ninja, Bounty Hunters, (Siege) Engineers, Scouts, Saboteurs, Mystics, Detectives, Berserkers, Beastmasters, Shamans, Storytellers, Artisans, Witch Hunters, Inquisitors, Wrestlers μέχρι και αντιδραστικά στοιχεία γκούχ-Kolat-γκούχ ή μή ανθρώπινους χαρακτήρες - όπως Naga (Serpent Folk- δεν είναι τέρατα), Animal Spirits ( Fox, Badger, Monkey etc.) ή Nezumi (Ratlings- ούτε αυτοί είναι το encounter της εβδομάδας)), αλλά αυτές είναι οι πιο διαδεδομένες.

Στον κόσμο του Rokugan η δομή της κοινωνίας είναι αυστηρά ιεραρχική, με κορυφή της τον Αυτοκράτορα και τα μέλη των Μεγάλων Πατριών (Great Clans), στα χέρια των οποίων (και των μοναστικών ταγμάτων σε μικρότερο βαθμό) βρίσκεται η τύχη της Αυτοκρατορίας. Οι Great Clans είναι οι εξής : Crab (πολεμιστές που προστατεύουν την αυτοκρατορία από τέρατα/δαίμονες πέρα από τα νότια σύνορά της- το Μεγάλο Τείχος/Kaiu Wall, εξαιρετικά πρακτικοί και κάπως "απολίτιστοι" για τους υπόλοιπους), Crane (τεχνίτες, έμποροι, αυλικοί, αλλά και δεινοί μονομάχοι, ίσως η πιο πλούσια και αρχοντική Πατριά του Rokugan, ανθός της Αυτοκρατορίας), Dragon (Μοναχοί, μυστικιστές και ανορθόδοξοι ξιφομάχοι, απομακρυσμένοι σχετικά από τα παιχνίδια εξουσίας των υπολοίπων), Lion (μεγάλοι στρατηλάτες και πολεμιστές, ίσως οι καλύτεροι στρατηγοί της αυτοκρατορίας, με βαθιά προσήλωση στο Bushido), Mantis (πειρατές, θαλασσοπόροι και έμποροι που σχετικά πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως Great Clan, μια εξαίρεση ανάμεσα στους ομολόγους τους), Phoenix ("φωτισμένοι" άνθρωποι, ιερείς και φιλόσοφοι με μεγάλη μαγική δύναμη και αρχαία μυστικά), Scorpion (κατάσκοποι, political animals και (ανυπόστατες) φήμες λένε κρυφοί δολοφόνοι, δουλειά τους είναι να διατηρούν τις λεπτές ισορροπίες δύναμης στην αυτοκρατορία), Unicorn ( αξεπέραστοι ιππείς με έθιμα/τρόπο ζωής που θυμίζουν τους ιστορικούς Μογγόλους και γι αυτό θεωρούνται "εξωτικοί" από τους υπόλοιπους, κυρίως με την αρνητική έννοια). Εκτός αυτών υπάρχουν οι Αυτοκρατορικές Οικογένειες (με μεγάλη επιρροή) , αλλά και οι Ελάσσoνες Πατριές (Minor Clans), που παίζουν μικρότερο ρόλο στην πολιτική σκηνή της Αυτοκρατορίας.


Κάθε Great Clan εκτός των Mantis προέρχεται από μια Μεγάλη Θεότητα (Great Kami). Αυτές οι θεότητες είναι οι : Hida (Crab), Doji (Crane), Togashi (Dragon), Akodo (Lion), Shiba (Phoenix), Bayushi (Scorpion), Shinjo (Unicorn). Η Αυτοκρατορική Οικογένεια των Hantei προέρχεται ( ή μάλλον προερχόταν, γιατί στη σύγχρονη ιστορία οι απόγονοί της έχουν εξοντωθεί ή διαφθαρεί) από τον Hantei (το μεγαλύτερο Kami από τα 8 που δημιούργησαν το Rokugan όπως είναι σήμερα). Οι Mantis έγιναν Great Clan λόγω των προσπαθειών του πιο φιλόδοξου ανθρώπου στην ιστορία του Rokugan, του Yoritomo, και αποτελούν συνασπισμό τριών Minor Clans.

Τα Great Kami είναι παιδιά των θεοτήτων του Ήλιου και της Σελήνης (της Lady Amaterasu και του Lord Onnotangu), τα οποία έπεσαν από τους Ουρανούς μετά από μάχη με τον πατέρα τους, που είχε την κακή συνήθεια να τα τρώει (σαν το δικό μας Κρόνο ένα πράγμα). Όταν έφτασαν στη Γή έκαναν ένα διαγωνισμό ισχύος για το ποιός θα κυβερνήσει τους υπόλοιπους (και άρα ποια Πατριά ακολούθων θα έχει την πρωτοκαθεδρία). Μετά από αρκετά ενδιαφέροντα γεγονότα νικητής στέφθηκε ο Hantei. Εν συνεχεία όλα τα Μεγάλα Kami ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν ακολούθους από τους ανθρώπους και να προωθούν τον πολιτισμό.

Όλα; Όχι. Διότι τα Μεγάλα Kami είχαν κι ένα Μικρό Αδερφό, ονόματι Fu Leng, ο οποίος πέφτoντας στον Υλικό Κόσμο έπεσε μάλλον πολύ χαμηλά και κατέληξε κοντά στις Πύλες της Κόλασης (Jigoku), όπου διεφθάρει. Θυμωμένος που τ' αδέρφια του δεν τον έκαναν παρέα αποφάσισε να εκδικηθεί. Άρχισε λοιπόν να κατασκευάζει ένα στρατό από τα κλασσικά χαρούμενα πλάσματα που υπηρετούν ένα Dark Lord (Oni/Demons, Ogres, Goblins, Trolls κτλ.) και τον εξαπέλυσε σύντομα ενάντια στην Αυτοκρατορία.

Καταλαμβάνοντας τ' αδέρφια του εξ απήνης φαινόταν πως θα κέρδιζε, αλλά εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε μπροστά στον αυτοκράτορα ο Γκάντα... ε συγγνώμη ο Shinsei, ένα κοντό ανθρωπάκι με ξυρισμένο κεφάλι (ξέρετε, σαν αυτά των μοναχών) και του ζήτησε την άδεια να πάει να πολεμήσει το Fu Leng. Ο Αυτοκράτορας στην αρχή αρνήθηκε, μετά όμως συζήτησε με τον Shinsei και τελικά συμφώνησε. Αρχικά ήθελε να στείλει μαζί με τον τυπάκο τ' αδέρφια του, αλλά ο σοφός Shinsei του είπε "Πρέπει να στείλεις Θνητούς Ανθρώπους, διότι η Μοίρα ευνοεί το Θνητό Άνθρωπο". Πράγματι επτά θνητοί ακόλουθοι των Μεγάλων Kami πήγαν μαζί με το Shinsei στο βασίλειο του Fu Leng (Shadowlands) , η Matsu (Lion), η Doji Konishiko (Crane), ο Mirumoto (Dragon), ο Isawa (Phoenix), η Shosuro (Scorpion), η Otaku/Utaku (Unicorn) και ο Hida Atarashi (Crab).

Τελικά οι 7 Thunders μαζί με το Shinsei κατάφεραν να σφραγίσουν το Fu Leng, αν και αυτό κόστισε τη ζωή όλων τους εκτός του Shinsei και της Shosuro. H Shosuro γύρισε στους Scorpion και παρέδωσε σε αυτούς τα 12 Black Scrolls, τα οποία σχετίζονται με το Fu Leng, ενώ ύστερα από λίγο χάθηκε από το πρόσωπο της ιστορίας.


Κάπου εδώ ξεκινάει η ιστορία του Rokugan.

Το σύστημα του παιχνιδιού είναι d10 αλλά όχι σαν της White Wolf(Vampire the Masquerade, Werewolf, Mage etc.). Εδώ οι παίχτες ρίχνουν συνήθως δεκάπλευρα ίσα με (Ability+Skill) και κρατούν το άθροισμα ζαριών ίσων με το (Ability), με σκοπό να φτάσουν ή να ξεπεράσουν έναν αριθμό (Target Number) που αντιπροσωπεύει τη Δυσκολία κάθε πράξης. Αυτό συμβολίζεται συνήθως ως Roll x Keep y ή xky. Π.χ. Roll 2k1 σημαίνει πως κάποιος ρίχνει 2 δεκάπλευρα και κρατά το αποτέλεσμα ενός. Αν υποθέσουμε πως φέρνει 4 και 9 και ότι κρατάει το 9, τότε μπορεί να επιτύχει σε μια πράξη με δυσκολία ίση η μικρότερη του 9. Συνήθως η μέση δυσκολία είναι 15 (δηλ. οι περισσότερες πράξεις μέτριας δυσκολίας έχουν Target Number 15). Ένας παίχτης μπορεί να επιλέξει να ανεβάσει τη δυσκολία κατά 5 ή πολλαπλάσια του 5 (για κάθε 5 που ανεβαίνει έχουμε ένα Raise) ώστε να πετύχει κάτι πιο εντυπωσιακό απ' ότι αν απλά έφτανε την αρχική δυσκολία. Αν όμως αποτύχει να φτάσει την (Αρχική Δυσκολία + 5 *n) τότε δεν καταφέρνει ούτε όσα θα κατάφερνε αν είχε αρκεστεί στην (Αρχική Δυσκολία), ακόμα κι αν την έχει φτάσει η ξεπεράσει. Το σύστημα είναι ευρέως γνωστό ως Roll and Keep για την απλότητα, την ταχύτητα και τις θανάσιμες μάχες του (οι χαρακτήρες πεθαίνουν εύκολα, οπότε ενθαρρύνονται οι παίκτες να διαλέξουν άλλους δρόμους πέραν της μάχης) . Σχεδιάστηκε από τους Dave Williams και John Wick.


John Wick - Wikipedia, the free encyclopedia

Τα στατιστικά του χαρακτήρα βασίζονται στα 5 στοιχεία- Rings (Earth, Air, Fire, Water, Void) του Book of the Five Rings του Miyamoto Musashi, απ' όπου παίρνει και το όνομά του το παιχνίδι. Εδώ ας σημειώσω πως ο συσχετισμός σε ένα επίπεδο είναι κυρίως επιφανειακός και ότι οι όροι των στοιχείων του Musashi είναι κατά βάση μεταφορικοί και όχι μεταφυσικοί, αλλά παρ' όλ' αυτά αρκετά flavorful για να χρησιμοποιηθούν και έτσι. Κάθε Ring ενός χαρακτήρα (πλήν του Void Ring) συνδέεται με 2 traits/Abilities του: Air (Reflexes, Awareness), Earth (Stamina, Willpower), Fire (Agility, Intelligence), Water (Strength, Perception). Έτσι η ανάπτυξη του χαρακτήρα διατηρείται σε κάποια ισορροπία, αφού για ν' ανεβεί το κάθε Ring του πρέπει να ανεβεί τόσο το αντίστοιχο με αυτό σωματικό, όσο και το αντίστοιχο πνευματικό/ψυχικό χαρακτηριστικό. Το 5ο Ring, το Void Ring, δε συνδέεται με κάποια traits kαι παίζει ρόλο παρόμοιο με αυτό του Willpower στο nWod (αν και είναι πολύ πιο λίγο ποσοτικά).

Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν τα Honor (Adherence to Bushido) , Glory (Personal Fame) και Status (Social Position) ενός χαρακτήρα, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις του με npcs και άλλους χαρακτήρες όσο και (στην περίπτωση του Honor κυρίως) όσον αφορά τα mechanics του παιχνιδιού (πολεμικές τεχνικές, μαγεία, αντικείμενα κτλ.).

Η διαμονή στα νότια θέρετρα (Posted Image) της Αυτοκρατορίας γνωστά ως Shadowlands εκτός από επαφή με "φιλικά πλασματάκια" ,όπως τα Oni που αναφέρθηκαν προηγουμένως, συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο Taint, το οποίο έχει αρχικά ελαφρές και στη συνέχεια πιο εμφανείς και "ανανεωτικές" επιδράσεις στη φυσιολογία και την εμφάνιση του χαρακτήρα. Έτσι το παιχνίδι προσφέρεται και για Horror εμπειρίες...


Οι εκδόσεις του παιχνιδιού μέχρι στιγμής είναι τρείς, ενώ στη 2η έκδοση παιζόταν και σε d20 σύστημα, μετά από συμφωνία της Alderac Entertainment Group (AEG, εταιρεία που βγάζει το παιχνίδι) και της Wizards of the Coast. Αυτό, εν μέρει δικαιολογημένα κατ' εμέ, προκάλεσε αντιδράσεις στους παλιούς οπαδούς του παιχνιδιού, αφού το σύστημα του d20 δεν αποδίδει όπως πρέπει τους κινδύνους της μάχης και άλλων βίαιων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να ευνοούνται συχνά έναντι του rp.

Το βασικό βιβλίο της 3ης Έκδοσης , το οποίο βρίσκεται και στην Ελλάδα, παρέχει το μεγαλύτερο εύρος των Σχολών-Επιλογών Χαρακτήρα που είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες εκδόσεις, μια βελτιωμένη έκδοση του Roll and Keep d10 συστήματος, αναλυτικό Timeline του Setting, καθώς και κανόνες μετατροπής χαρακτήρων από παλιότερες εκδόσεις. Ό,τι χρειάζεται κάποιος νέος για να ξεκινήσει το παιχνίδι ή κάποιος παλιός για να το θυμηθεί δηλαδή. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005 ενώ την ίδια χρονιά είδαμε το πολύ καλό The Four Winds (The Toturi Dynasty from Gold to Lotus), το οποίο περιγράφει το τελευταίο "Campaign Setting" (η πιο πρόσφατη εκδοχή του κόσμου του παιχνιδιού σύμφωνα με το timeline ). Το 2006 κυκλοφόρησε το Creatures of Rokugan, 3d Edition , με ανάμεικτες αντιδράσεις από τους παίχτες, ενώ για το 2007 έχουν μέχρι στιγμής βγεί τα The Art of Duel (μέτριο) και Emerald Empire (πολύ καλό, με πολυάριθμες πληροφορίες για διάφορες πτυχές της ζωής στην Αυτοκρατορία), ενώ αναμένεται το Masters of War (με πληροφορίες για τη στρατιωτική ισχύ- και όχι μόνο- των Crab, Lion και Unicorn Clan).


Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Main Page - L5r: Legend of the Five Rings - a Wikia wiki



Legend of the Five Rings » RPG

http://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_the...oleplaying_Game

dragonclan21.jpg
You all know your destiny, deny it at your own peril.
Togashi Yokuni

 


#2 Shiro_Tamori

Shiro_Tamori

    Ryu

  • Members
  • 207 posts
  • LocationDeni-Kai Dojo, Greekugan

Posted 07 November 2007 - 01:24

[FONT="]Τι Clan είστε στο L5R;

[/FONT]Legend of the Five Rings » Which Clan Are You?

Εγώ τελευταία βγήκα:

Posted Image

dragonclan21.jpg
You all know your destiny, deny it at your own peril.
Togashi Yokuni

 


#3 Hamanu

Hamanu

    Give sick

  • Members
  • 229 posts

Posted 04 December 2007 - 09:56

Προσωπικά λίγο που έχω παίξει το d10 και λίγο το d20 το πρώτο μ'άρεσε καλύτερα. Όσο για το τί clan έιμαι

Posted Image

Λιοντάρια ftw ρέ :P
Posted Image

#4 Konata

Konata

    mukyu~

  • Members
  • 311 posts

Posted 31 December 2007 - 18:45

Phoenix for me. No surprise there :)
Posted Image