Μετάβαση στο περιεχόμενο


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Σύνδεση 

Εγγραφή
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Φωτογραφία
- - - - -

Whisper Of The Heart

summer 1995 studio Ghibli slice of life adventure romance anime review

  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

    Wotalicious!

  • Members
  • 959 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 02 Ιούνιος 2007 - 23:43

Whisper Of The Heart (Mimi wo sumaseba - 1995)

 

51MA1N0V2AL.jpg


Σκηνοθεσία: Yoshifumi Kondo
Σενάριο: Hayao Miyazaki (based om a manga by Aoi Hiragi)
Παραγωγή: Studio Ghibli
Ηθοποιοί: Yuko Honna, Kazuo Takahashi, Takashi Tachibana
Διάρκεια: 111’

Αυτό είναι ένα από τα λίγα έργα του Studio Ghibli το οποίο δεν το έχει σκηνοθετήσει ο Hayao Miyazaki αλλά ούτε και ο Issao Takahata. Βλέποντας κάποιος την ταινία, αναρωτιέται πως είναι αυτό δυνατόν, όταν “μυρίζει” Miyazaki από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η απορία λύνεται όταν δει κανείς τα credits της ταινίας και δει το όνομα του Miyazaki πίσω από το σενάριο, την παραγωγή, τα storyboards και το character design. Ο Yoshifumi Kondo έχει χρεωθεί την σκηνοθεσία της ταινίας, αλλά αναρωτιέται κανείς πόση ελευθερία κινήσεων μπορεί να έχει ένας άπειρος σκηνοθέτης με τον Miyazaki πάνω από το κεφάλι του? Γιατί η ταινία είναι αναμφισβήτητα παιδί του μεγάλου δημιουργού, και μάλλον πρόκειται για αγαπημένο παιδί αν κρίνουμε από την ποιότητα της.

Η ταινία αυτή γυρίστηκε το 1995 όταν το Studio Ghibli προσπαθούσε να επεκταθεί και να εξασφαλίσει την μακροχρόνια επιβίωση του, προσλαμβάνοντας και εκπαιδεύοντας καινούρια ταλέντα. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τακτικές είχε γνωρίσει επιτυχία με ταινίες σαν το Only Yesterday (1991). Για αυτό χρησιμοποιήθηκε για το Whisper Of The Heart ο Yoshifumi Kondo σαν σκηνοθέτης καθώς και άλλοι καινούριοι συντελεστές σε τομείς σαν τις μουσικής επένδυσης. Για τον Miyazaki το Studio Ghibli είναι μια επένδυση την οποία θέλει να κρατήσει σε υψηλότατο επίπεδο ακόμα και μετά την συνταξιοδότηση του, η οποία είναι επικείμενη άλλωστε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι εμπειρίες αποκόμισε ο νεαρός σκηνοθέτης από αυτή την ταινία, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέες, γιατί η ταινία πρόκειται για μια από τις καλύτερες του Studio Ghibli και μια από τις αγαπημένες μου προσωπικά.

 

Whisper-of-the-Heart-4-615x332.jpg

 

Το στόρι έχει ως εξής. Η μικρή Shizuku έχει πάθος με την λογοτεχνία και το γράψιμο στίχων. Έχει αποφασίσει να περάσει το τελευταίο καλοκαίρι της ως γυμνασιοκόριτσο στη βιβλιοθήκη, διαβάζοντας βιβλία και μεταφράζοντας αγγλικά τραγούδια στα γιαπωνέζικα. Τα σχεδία της όμως αλλάζουν όταν παρατηρεί ότι όλα τα βιβλία που δανείζεται από την βιβλιοθήκη τα έχει δανειστεί το ίδιο αγόρι πριν από αυτήν. Μια μέρα στο τρένο θα συναντήσει μια μυστηριώδη γάτα η οποία θα την οδηγήσει σε ένα παλαιοπωλείο το οποίο σχετίζεται με το μυστηριώδες αγόρι. Όταν γίνεται η αναπόφευκτη συνάντηση η ηρωίδα διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα αγόρι το οποίο μπορεί να μην μοιράζεται τα ιδία όνειρα με αυτήν αλλά έχει την αποφασιστικότητα να κυνηγήσει τα δικά του, κάτι που δεν ισχύει για την ίδια. Η γενική ιστορία βασίζεται σε manga της Aoi Hiiragi (柊あおい Hiiragi Aoi)

Ενώ κανείς θα πίστευε ότι η ιστορία θα επικεντρωθεί σε ένα ρομάντζο πρώτης εφηβικής αγάπης, που είναι εν μέρη αλήθεια, εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο. Την ανακάλυψη του εσωτερικού εαυτού της ηρωίδας και το ξύπνημα του δημιουργικού της ταλέντου. Αυτό που πραγματικά πραγματεύεται η ταινία είναι το κατά ποσό έχουμε το θάρρος να κυνηγήσουμε τα εφηβικά μας όνειρα, η θα τα εγκαταλείψουμε για χάρη του κλασσικού δρόμου που χαράζεται για μας μέσω της υποχρεωτικής παιδείας. Η Shizuku δέχεται πίεση από τους γονείς της να αριστεύσει στο σχολείο και αυτοί θεωρούν ότι τα όνειρα της δεν αποτελούν ρεαλιστική λύση για το μέλλον. Μέσω του θαυμασμού και των αισθημάτων που αρχίζει να αναπτύσσει για το αγόρι θέλει να κυνηγήσει και η ιδία τα δικά της όνειρα. Θέλει τουλάχιστον να προσπαθήσει έστω και αν οδηγηθεί σε αποτυχία.

 

ynFeA.png


Πρόκειται λοιπόν για μια καθαρά “coming of age” ταινία, και δεν πρέπει να την ξεγράψετε ως ένα αισθηματικό μελόδραμα, γιατί απλά δεν είναι. Είναι μια ταινία πολύ ρεαλιστική και τα μυνήματα που περνάει είναι πολύ θετικά. Η ταινία θέλει να δείξει την αισθηματική ωρίμανση του κεντρικού χαρακτήρα από ένα κακομαθημένο γυμνασιοκόριτσο σε μια νεαρή κοπέλα αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της. Και τα καταφέρνει απόλυτα, μέσω μιας αρίστης σκηνοθεσίας και ενός προσεγμένου character design. Η ταινία αυτή δεν έχει ούτε τέρατα, ούτε περιπέτειες και σκηνές δράσης, αλλά κυλάει με ένα σταθερό ρυθμό, σαν ένα ρυάκι με νερό. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσει το ποστερ της ταινίας αφού η παρουσία της καλοντυμένης γάτας που μιλάει είναι καθαρά αλληγορική. Η ταινία έχει μηδαμινή σχέση ως υπόθεση με το λεγόμενο της sequel, The Cat Returns. Το σχέδιο όπως και το σενάριο είναι άριστο όπως θα περίμενε κανείς από τον Miyazaki και σίγουρα αξίζει να την δείτε. Το “Feel Good” αίσθημα που αφήνει η ταινία είναι αναμφισβήτητο. Δυστυχώς ο Yoshifumi Kondo δεν θα μπορέσει να αποδείξει αν θα ήταν η κατάλληλη επιλογή για την διαδοχή του Miyazaki, διότι πέθανε από ανεύρυσμα στην ηλικία των 47 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γειτονιά του Τόκυο στην οποία εξελίσσεται η ιστορία είναι η γειτονιά που χτίστηκε στο δάσος των Τanuki από την προηγουμένη ταινία του Ghibli, Pom Poko.

Imdb.com rating: 8.2/10 (3,020 votes)
Animenfo.com rating: 9.0/10.0


 


Δημοσιευμένη  εικόνα

#2 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2.042 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 02 Ιούνιος 2007 - 23:59

Την θεωρώ την καλύτερη anime movie που έχω δει. Με μια λέξη μαγική. Άπειρο respek. Το the cat returns, που όντως ελάχιστη σχέση έχει με αυτή, είναι επίσης εξαιρετικό αν και παιδικό.

Ωραίο review φίλος.

2 thumbs up!!

#3 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

    Wotalicious!

  • Members
  • 959 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 03 Ιούνιος 2007 - 00:09

arigato gozaimasu!!! :wooi2:

τα μονα αρνητικα σχολια που εχω διαβασει που και που για την ταινια αυτη, ειναι οτι και καλα δεν εχει καποια υποθεση.

κλασικα αυτο ερχεται απο καποια αμερικανακια που δεν καταλαβαινουν οτι μια ταινια δεν ειναι απαραιτητο να εχει κυνηγητα η μαχες μεταξυ του καλου και του κακου...
Δημοσιευμένη  εικόνα

#4 Foucault

Foucault

    Planetouched

  • Members
  • 43 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 03 Ιούνιος 2007 - 20:51

Well done! Εξαιρετική ταινία και μία από τις αγαπημένες μου. Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα που μεταδίδει στον θεατή. Όποιος δεν την έχει δει ας σπεύσει. Βαθμό δεν χρειάζεται να βάλω, είναι απλά τέλεια.
Alas for the human race,
alas for the kings of separation
My Listεδώ)

#5 Hooloovoo

Hooloovoo

    Starting...

  • Members
  • 14 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 13 Ιούνιος 2007 - 03:44

Ολες οι ταινειες του Studio Ghibli, ειτε Miyazaki ειτε Takahata, ειναι μικρα αριστουργηματα. Οι προσωπικες μου προτιμησεις ειναι τα Grave of the Fireflies και Porco Rosso.

#6 ioanna

ioanna

    Anime Newbie

  • Members
  • 51 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 02 Δεκέμβριος 2007 - 12:49

Ειναι απο τις πιο Ωραιες ταινιες anime που εχω δει. Εξαιρετικη!! Αξιζει να τη δει κανεις

#7 Skyhigh

Skyhigh

    In need of vacation...

  • Members
  • 99 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 06 Δεκέμβριος 2007 - 22:42

Καταπληκτική ταινία, απο τις καλύτερες του studio Ghibli. Υπάρχει κανείς άραγε που δεν ένοιωσε αυτό το "feel good" συναίσθημα βλέποντάς της; Take me home....country roads...

#8 archeria

archeria

    pudding is delicious

  • Members
  • 87 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 04 Μάιος 2008 - 10:32

Την ευχαριστήθηκα πολύ αυτήν την ταινία και μου άρεσε ιδιαίτερα η σκηνή με την ανηφόρα.

Παρόλ' αυτά πρέπει να πω ότι την έιδε και ο αδερφός μου και είπε ότι ήταν παααρα πολύ βαρετή....

Εγώ πάντως βαρετή δεν θα την έλεγα για κάποιον που του αρέσει να βλέπει Ghibli. Σίγουρα δεν είναι το story του Spirited Αway αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι είναι και πολύ συγκρίσιμα γιατί εκείνη έχει πολύ φαντασία, ενώ αυτή είναι άκρως πραγματική.

Τέσπα, εμένα με συγκίνησε και άλλη φορά δεν θα ρωτάω καν τον αδερφό μ:stubborn:...

#9 pasxaleas

pasxaleas

    Smell the bunny

  • Members
  • 860 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 01 Ιανουάριος 2018 - 22:51

Ήταν αηδιαστικά καλή και την μισώ για τα αισθήματα που μου προκάλεσε. Πέρα από την πλάκα ήταν από τις λίγες ghibli που δεν είχα δει γτ κάποιες πιο "παιδικές" τις ήταν λίγο βαρετές αλλά αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μπήκε στις αγαπημένες και το αστείο ότι την είδα γτ δεν είχα ιντερνετ και την έιχα στον σκληρό so thank you οτε.

 

Youtube Video


                                                                                                                                                09pntFA.png?1


#10 GhostPrince

GhostPrince

    夢遊病者

  • Members
  • 2.149 Δημοσιεύσεις:
  • Location ・ω・ 

Καταχωρήθηκε 02 Ιανουάριος 2018 - 12:20

Αν και τα χω ξεσκίσει κααι χιλιοδει τα Ghibli αποσο θυμαμαι και στα ανιμε ως μικρο σκατο καπως ετσι προτοχωθηκα, οταν ειχε μολις βγει το κινουμενο καστρο(howls moving castle) που με κανε πραγματικα να αγαπισω τοτε το ιαπωνικο ανιμεσιον κιας μην αντιλαμβανωμουνα κιειδετερα διαφορες με αλλων χωρων παραγωγης ανιμε τοτε λογο και ηλικίας και να χωθω και σ'αλα οπως laputa, totoro, spirited away,η αργοτερα τους γείτονες yamadas. Το whisper το θεωρω μακραν απτα αγαπημενα μου αν οχι το αγαπημενο του στουντιο και θςωρω κιαπτα καλυτερα που χουν βγαλει (ισως περισσοτερο κιαπροαπτο spiritedaway κιας πηρε τα βραβεια)ισως κιεπειδη το πρωτοειδα και μεταγενεστερα (γυμνασιο-λυκιο φευγα)αλλα πραγματικα με ειχε αγγιξει. (Και πεσανε και πολλα ριγουοτς) Απιθανη ατμοσφαιρα, χαρακτήρες <3 10/10 και kudos για το ριβιου που ντροπη μου που δεν ειχα πεσει τοσο καιρο :) Μακαρι να βγαιναν τετοια ανιμε και σημερα, ακομα και το γκιμπλι οσο κιαν εχει χαραχτει στο κοκορο μ, εχει πεσει σε σχεση με καποτε...
フカフカ



Also tagged with one or more of these keywords: summer 1995, studio Ghibli, slice of life, adventure, romance, anime review