Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Mari Iyagi

drama fantasy slice of life winter 2002 anime review

  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 16 May 2007 - 22:45

2276.jpg

 

Η Κορέα δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την ανεξάρτητη παραγωγή animation παρόλο που τόσοι Κορεάτες ανιματέρ δίνουν ένα χέρι βοήθειας σε πολλές ιαπωνικές, αμερικάνικες και ευρωπαϊκές παραγωγές κινουμένων σχεδίων.

Όταν όμως μια κορεάτικη ταινία κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μεγάλου μήκους για το 2002 στο Φεστιβάλ Animation της Ανσύ, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Ο λόγος για την 80λεπτη ταινία Mari Iyagi ή My Beautiful Girl, Mari .

Σκηνοθετημένη από τον Lee Seong-Gan είναι η πρώτη του απόπειρα στις ταινίες μεγάλου μήκους, μιας και είναι γνωστός για τις μικρού μήκους ταινίες animation, που κάποιες όπως οι O-Nu-Ri και Bicycle Trip προβλήθηκαν σε διάφορα φεστιβάλ . Η ταινία έχει μερικά αυτοβιογραφικά στοιχεία από τη ζωή του σκηνοθέτη.

Η υπόθεση έχει ως εξής:
Ένας υπάλληλος γραφείου στη Σεούλ, ο Nam-woo, συναντά τυχαία έναν παιδικό του φίλο, τον Joon-ho. Μετά από μια εγκάρδια συζήτηση ο Joon-ho του ανακοινώνει πως θα λήψει για 3 χρόνια λόγω εργασίας και του δίνει ένα αποχαιρετιστήριο δώρο το οποίο του είχε δωρίσει ο Nam-woo όταν ήταν παιδιά. Ο πρώτος τελευταία δεν είναι συγκεντρωμένος στη δουλειά του και ονειροπολεί. Και μετά τη συνάντηση με τον παιδικό του φίλο, ξεκινά η ταινία που δείχνει στο θεατή με έναν πραγματικά μαγικό και αξέχαστο τρόπο τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και της χαμένης του αθωότητας του Nam-woo, που αναγκάστηκε να εγκαταλήψει το παραθαλάσσιο ψαροχώρι του για να μετακομίσει στην αποπνικτική Σεούλ.

Ξεδιπλώνονται πτυχές της ζωής του όπως το ότι είναι ορφανός από πατέρα και ζει με την ρεαλίστρια γιαγιά και τη μητέρα του, η οποία προς απαγοήτευσή του έχει βρει κάποιον άλλον, η στενοχώρια του που ο Joon-ho θα μετακομίσει στη Σεούλ, οι τριβές με την οικογένειά του, η γάτα του, Yo, που σε αυτήν βρίσκει παρηγοριά έστω και αν διαμαρτύρεται η γιαγιά του που τη φέρνει στο σπίτι, το σχολείο του....Του αρέσει να είναι μόνος για να ξεφύγει από τη μουντή πραγματικότητα. Όμως το πιο σημαντικό για αυτόν έρχεται απροσδόκητα όταν σε έναν φάρο, καθώς ψάχνει τη γάτα του, ξαφνικά μεταφέρεται σε έναν άλλον ονειρικό κόσμο, όπου συναντά μια αμίλητη λευκοντυμένη κοπέλα, τη Mari. Κάθε φορά που θέλει να ξεφύγει από τις θλίψεις που του προκαλεί ο πραγματικός κόσμος, μεταφέρεται εκεί σε έναν κόσμο που θα σημαδέψει για πάντα την παιδική του ηλικία.
 

snapshot20081214225751.jpg

 

 

Η ταινία αυτή θυμίζει σε πολλά σημεία αυτές του Studio Ghibili, ιδίως το My Neighbour Totoro, Kiki's Delivery Service και Whisper of the Heart. Όμως έχει κάτι το ξεχωριστό και δεν τις αντιγράφει καθόλου . Γιατί το animation είναι μοναδικό και δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή, αμερικάνικη ή ιαπωνική παραγωγή. Τριδιάστατο animation και χρώματα παστέλ ενώνονται δημιουργώντας έναν ονειρικό και νοσταλγικό κόσμο που δεν θα αφήσει ασυγκίνητους όσους θεατές δεν ξέχασαν την παιδική τους ηλικία, ιδίως όταν ζουν μέσα στη ρουτίνα της πόλης. Θυμίζει αρκετά και την ταινία Beyond the Clouds.

Ήδη από το πρώτο λεπτό που δείχνει ένα γλάρο να πετά μπροστά στα γκρίζα και μουντά κτίρια της Σεούλ, συνοδευόμενος από το υπέροχο συγκινητικό μουσικό κομμάτι, φαίνεται πόσο έντονα μπορεί μια ταινία να γίνει ένα με το θεατή. Από τις πιο συγκινητικές εισαγωγές που έχω δει σε ταινία.
Το να περιγράψεις μια τέτοια ταινία είναι περιττό, καθώς πρέπει να τη δεις για να την αισθανθείς και να την καταλάβεις. Γιατί είναι μια ταινία που δεν περιγράφει την παιδική ηλικία ξερά και σχολαστικά, προσθέτοντας χιλιες δυο λεπτομέρειες. Η παιδική ηλικία αποτελείται από αναμνήσεις και αισθήματα οπτικά και ακουστικά. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να τα μεταδώσει η ταινία και το καταφέρνει κατά ένα μεγάλο βαθμό.

Τα σκηνικά είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα και τέτοια λεπτομέρεια δε θα βρείτε αλλού. Η χρωματική ζωντάνια όλης της ταινίας την κάνουν από τις καλύτερες. Σε κάνει να αισθανεσαι ότι πραγματικά βρίσκεσαι στο παρελθόν και ζεις ένα όνειρο, ιδίως όταν μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο.

Η ηχητική επένδυση δεν θα μπορούσε παρά να συνεισφέρει στη μαγική ατμόσφαιρα. Από την εισαγωγή μέχρι τις ονειρικές σκηνές είναι ένα με το εικαστικό αποτέλεσμα.

Η ταινία ίσως να είναι πιο οικεία στους Κορεάτες θεατές, μιας και περιέχει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία της κορεατικής κοινωνίας στην ύπαιθρο, όπου δεν έχει βιομηχανοποιηθεί ακόμη πλήρως, όπως τη σκληρή ζωή και τις δυσκολίες των ψαράδων αλλά και τον αντίκτυπο που έχει στον πρωταγωνιστή η απουσία του πατέρα, μιας και η κορεάτικη κοινωνία, ιδίως στην ύπαιθρο, είναι πατριαρχική. Αυτά ωστόσο δεν αναλύονται διεξοδικά παρά λειτουργούν επιπρόσθετα και γίνονται σε κάποια σημεία και αυτά μέρος της μαγείας της ταινίας.

Για αυτό και δεν αναπτύσσεται περισσότερο η σχέση του Nam-woo με την οικογένειά του ή το φίλο του και τα άλλα παιδιά στο σχολειο, μιας και περισσότερο έμφαση δίνεται στη φαντασία του και στη με άψογο τρόπο αλλαγή του περιβάλλοντος από το πραγματικό στο ονειρικό. Όσο συχνότερα καταφεύγει εκει, τόσο δε θέλει να φύγει. Οπότε δεν υπάρχει μια κεντρική ιστορία αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα πάντα παρουσιάζονται επιφανειακά, αν επιφανειακά σημαίνει να τα βλέπεις όλα παροδικά χωρίς να επηρρεάζεσαι. Η ταινία δεν ανήκει στις εγκεφαλικές, όπως πχ το Ghost in the Shell, η οποία επίσης χρησιμοποιεί λεπτομερή και ρεαλιστικά γραφικά, αλλά έχουν τη λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη που απευθύνεται διαφορετικά στους θεατές.
 

mari-iyagi-4864.jpg

 

 

Αυτός είναι ο λόγος που η ταινία θα σας φανεί σαν μία ανάμνηση. Για να την νιώσετε θα πρέπει φυσικά να έχετε ζήσει την παιδική σας ηλικία, για αυτό περισσότερο από ενήλικες θα κατανοηθεί και θα εκτιμηθεί. Λίγες ταινίες θα μπορούσαν να εκφράσουν τόσο ωραία και συγκινητικά τί σημαίνει να ενηλικιώνεσαι και να αφήνεις πίσω σου τις αναμνήσεις που σε διαμόρφωσαν και τελικά πόσο πολύτιμες είναι αυτές όσο ασήμαντες και να ήταν τότε.

Είναι μπορώ να πω μια μοναδική εμπειρία θέασης και την συγκαταλέγω ως μια από τις καλύτερες και συγκινητικότερες ταινίες που έτυχε να δω .

Αν θέλετε να δείτε μια ταινία που να σας κάνει να σκεφτείτε και να αναλογιστείτε βαθιά μέσα σας τί σημαίνει να ονειρεύεσαι και να αναπολείς το παρελθόν σου, ιδίως σε έναν κόσμο που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους εκδηλώσεις μιας και θεωρούνται δείγματα αδυναμίας, τότε δείτε την και δεν θα χάσετε.

Αν από την άλλη επιζητάτε κάτι πιο εύπεπτο και θεωρείτε ότι οι ταινίες animation προωρίζονται για τις μάζες και πρέπει να σε ψυχαγωγούν πάση θυσία και με κάθε τρόπο και πρέπει να έχουν και το ανάλογο φθηνό πολλές φορές animation, τότε δεν είναι και η πιο κατάλληλη επιλογή.

Μοναδική και πραγματικό καλλιτεχνικό αριστούργημα, δείχνει πως το κορεάτικο animation αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του, προσφέροντας τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν και άλλες καλές κορεάτικες ταινίες πέραν από τη Wonderful Days.

Είδα σε DVD την κορεάτικη έκδοση export με αγγλικούς υπότιτλους και γλώσσα κορεάτικη ή κινέζικη (καντονέζικη διάλεκτος), χωρίς επιπρόσθετα. Aλλά υπάρχει και η κορεάτικη έκδοση με σχόλια στα κορεάτικα και διάφορες άλλες σκηνές, αλλά μιας και δεν ξέρω κορεάτικα δε θα χρησίμευε στο να καταλάβω την ταινία. Υπάρχει και η γαλλική έκδοση που περιέχει γαλλική μεταγλώττιση αλλά ούτε και αυτή έχει τίποτα επιπλέον.


Αναμένεται και σε DVD η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη με τίτλο Yobi, the Five-tailed Fox που από τα τρέιλερ δείχνει αρκετά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη.
 



#2 Sandman

Sandman

    Anime Freak

  • Members
  • 377 posts

Posted 17 May 2007 - 02:05

Πολύ ωραίο review.Aπλώς να πω ότι το Yobi, the Five-tailed Fox έχει βγει(πριν λίγες μέρες νομίζω) και παίζει να το δω αυτές τις μέρες :).

#3 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 18 May 2007 - 07:56

Πολύ ωραίο review.Aπλώς να πω ότι το Yobi, the Five-tailed Fox έχει βγει(πριν λίγες μέρες νομίζω) και παίζει να το δω αυτές τις μέρες :).


στο Yesasia λέει πως βγαινει στις 27 Μαϊου και την έχω προ-παραγγείλει ήδη.
Περιλαμβανει 2 DVD με σχόλια, κομμένες σκηνές κλπ Μολις τη δω θα πω τις εντυπωσεις μου

Αλλά κάτι μου λέει πως θα την δεχτούν αφ'υψηλού μιας και πολλοί θεωρούν πως οι κορεατικες, αλλά και οι άλλες ασιατικές ταινίες animation ειναι φθηνη αντιγραφή των ιαπωνικών.

#4 Radagast

Radagast

    Cogito ergo sum

  • Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 14 February 2009 - 03:45

Ωραίο review όπως πάντα Petran/L. ^^

Anyway αρκετά ενδιαφέρον σαν concept η ταινία, αν και μου άφησε γενικά μέτριες εντυπώσεις, κάπου νομίζω έχανε, κομματάκι αργή και τα μηνύματα κάπως ξεκάθαρα ή ίσως απλά τα έχω ήδη πάρει από άλλα movies στο παρελθόν.

To σχέδιο αρκετά ασυνήθιστο (άλλωστε για κορέα μιλάμε) δεν με χάλασε είχε πολύ όμορφες εικόνες και τοπία.

Κατά τα άλλα, μου άρεσε ο τρόπος που το παιδί, ήταν κατά κάποιο τρόπο στον "κόσμο" του, και πως το βλέπαμε αυτό σκηνοθετικά, κάτι που άλλωστε είναι αρκετά ρεαλιστικό για τις μικρές ηλικίες μιας και η φαντασία οργιάζει.

Κοινώς άλλο ένα movie για την ενηλικίωση μέσω fantasy theme (fantasy ως προς το τι σκέφτεται ο παιδικός νους για να ξεχαστεί), που ίσως το παραέχω λιώσει σαν genre δεν ξέρω. ^^
Δεν ήταν καθόλου κακό πάντως, απλώς τα ghibli movies δεν τα έφτανε πιστεύω στο είδος.

Edited by Radagast, 29 September 2009 - 18:50.

sigpic3736_12.gif
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...

Spoiler:

#5 ayame

ayame

    chance encounter

  • Members
  • 142 posts

Posted 25 September 2009 - 12:30

ήμουν έτοιμη να ανοίξω τόπικ γι αυτό αλλά η αναζήτηση με σταμάτησε. Πολλή όμορφη ταινία. Όχι συγκλονιστική, αλλά πολύ πρωτότυπη (ιδίως το οπτικό μέρος), γλυκιά και θα διαφωνίσω με το γεγονός ότι το κεντρικό στοιχείο είναι η φαντασία. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά κατ' εμέ η εστίαση είναι στην παιδική ηλικία, τις αναμνήσεις, την καθημερινή ζωή και τη μετάβαση στην ενηλικίωση των κεντρικών ηρώων. Βρήκα πολύ ώριμο και συγκινητικό το πώς πολύ ανθρώπινες καταστάσεις εμφανίζονται στην ιστορία π.χ. ο καινούριος πατέρας του 'αλαφροϊσκιωτου' και το πώς αντιδρά το παιδί ή τα πρώτα σκιρτήματα κι ο αδέξιος τρόπος φλέρτ. Πολύ συγκινητική μουσική επένδυση. Χαρίζει αίσθηση γαλάνης και αυτογνωσίας. Εγώ τη βρήκα στο ίντερνετ με γερμανικούς υπότιτλους. Όποιος ξέρει τη γλώσσα ,δε χρειάζεται να την αγοράσει.
Η καινούρια ταινία με την αλεπού...μήπως διατίθεται στο ιντερνετ με αγγλικούς ή γερμανικούς υπότιτλους; Θα την αναλάβει κάποιο γκρουπ;
Spoiler:


"A bunny that gets eaten by the wolf every night, surely knows the wolf well..."

#6 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 29 September 2009 - 16:08

Ανεβηκε σχετικα προσφατα στο Bakabt. Απο οτι λενε ειναι στα Ταϋλανδέζικα αλλα δεν πειραζει για αυτους τουλαχιστον που δε γνωριζουν Κορεατικα


http://www.bakabt.com/torrent/148139/Chonnyonyeouu_Yeouubi_Yobi_the_Five_Tailed_Fox_Anime-Supreme.html



Also tagged with one or more of these keywords: drama, fantasy, slice of life, winter 2002, anime review