Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Totsuzen! Neko no Kuni Banipal Witt

summer 1995.anime review adventure

  • Please log in to reply
No replies to this topic

Poll: Rating: (0 member(s) have cast votes)

Rating:

  1. Excellent (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  2. Very Good (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  3. Good (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  4. Bad (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  5. Very bad (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

Vote Guests cannot vote

#1 System

System

    System

  • Global Mods
  • 1 posts

Posted 31 March 2007 - 05:09

58211.jpg

 

 

divide-06.png

 

 

Μια ταινία που δεν είναι και από τις πιο δημοφιλείς, εν τούτοις αξίζει την προσοχή σας, είναι η "Totsuzen! Neko no Kuni Banipal Witt" ή εν συντομία στα Αγγλικά: "Catnapped!".

Η ταινία είναι παραγωγής 1995, διάρκειας περίπου 75 λεπτών, σε σκηνοθεσία του γνωστού στο χώρο του animation Takashi Nakamura. Για όσους δεν τον ξέρουν να θυμίσω πως είναι και σκηνοθέτης των σειρών Fantastic Children και Peter Pan και της ταινίας A Tree of Palme, η οποία προβλήθηκε διεθνώς. Επίσης υπό την καθοδήγησή του έγινε το animation της πασίγνωστης ταινίας Akira.

για περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=559

Το Catnapped πιστεύω πως θα σας εκπλήξει ευχάριστα, καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια ταινία μαγική και αξιομνημόνευτη.
 

divide-06.png

Η υπόθεση: Ο Toriyasu και η μικρή αδερφή του Miiko ψάχνουν απεγνωσμένα τον σκύλο τους Papadoll, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ώσπου ένα βράδυ ένα παράξενο σκάφος εμφανίζεται στο δωμάτιό τους και από μέσα βγαίνουν κάτι περίεργες γάτες με ανθρώπινη λαλιά και ζητάνε από τα παιδιά εσπευσμένα να τις ακολουθήσουν στο βασίλειό τους Banipal Witt, όπου κυριαρχεί το χάος. Και ο λόγος; Ο Papadoll τελικά κατέληξε στο βασίλειο, αλλά με μια μικρή παρενέργεια: υπό την επίρροια του ηλίου που λάμπει στο βασίλειο γιγαντώθηκε και σπέρνει τον πανικό διαλύοντας τα πάντα. Και όχι μόνον αυτό, μα η κακομαθημένη γατοπριγκήπισσα του Banipal Witt, Buburina, την οποία ένας μάγος την καταράστηκε ότι αγγίζει να μετατρέπεται σε μπαλόνι, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το...ζωάκι για δικό της όφελος θέτοντας υπό την κυριαρχία της όλο το βασίλειο. Μόνο τα 2 αδέρφια που γνωρίζουν τον σκύλο μπορούν να βάλουν τέρμα στα σατανικά σχέδια της πριγκήπισσας, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο μιας και ο σκύλος τους έγινε κυριολεκτικά αγνώριστος και ο χρόνος τρέχει και για τα ίδια. Γιατί με το που εισέρχονται στο βασίλειο αρχίζουν να αποκτούν γατόμορφα χαρακτηριστικά και αν δεν βρουν τρόπο να φύγουν γρήγορα, θα μείνουν γάτες οριστικά.
 

 

3903.jpg

 

 

Καταρχήν να πω πως το animation στην ταινία, όπως και στα περισσότερα έργα του σκηνοθέτη, είναι ιδιαίτερο και πολλές φορές εντυπωσιακό. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, ο Miyazaki ήταν μια από τις επιρροές του. Είχε εργαστεί επίσης στο animation της ταινίας Nausicaa of the Valley of the Wind και αυτοί είναι δύο από τους λόγους που ακολουθεί την αφηγηματική τεχνική του Studio Ghibili. Αλλά αυτή η ταινία έχει κάτι το μοναδικό και αν πολλές φορές δεν φτάνει τα επίπεδα του Ghibili, η ιδιαιτερότητά της δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Γιατί τα σκηνικά θυμίζουν λίγο από το κόμικ του Winsor McCay, Little Nemo's Adventures in Slumberland αλλά και μια αμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1993 με τον ίδιο τίτλο. Γεμάτα χρώματα, το ίδιο και οι χαρακτήρες, ταιριάζουν σε μια ταινία φαντασίας. Τα παρασκήνια είναι έξοχα και ψυχεδελικά, οι χαρακτήρες ζωντανοί και εκφραστικότατοι. Τετοιους γατόμορφους χαρακτήρες δεν θα δείτε αλλού. Ειλικρινά μόνο και μόνο για το animation αξίζει να δει κανείς την ταινία. Να προσθέσω πως την παραγωγη του animation ανέλαβε η Triangle Staff (Serial Experiments Lain και Niea_7 μερικές από τις παραγωγές της) ενώ συνεργάστηκαν και άλλα γνωστά στούντιο. Αξίζει να δείτε και τους τίτλους τέλους.
 

divide-06.png

Ο ήχος και η μουσική επιμέλεια γενικότερα κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το animation. Ποιοτική ενορχήστρωση στις σκηνές δράσης και στις συγκινητικές στιγμές. Για ταινία φαντασίας η μουσική ταιριάζει απόλυτα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ταινίες του Studio Ghibili.


Οι χαρακτήρες, για μια ταινία που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, δε θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι. Και λόγω του σχεδίου αλλά και των πολύ καλών ηθοποιών που δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες, η ταινία και σε αυτόν τον τομέα δεν απαγοητεύει. Καλύτερος χαρακτήρας είναι φυσικά η γατοπριγκήπισσα Buburina. Οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι γνωστοί άλλωστε και συμμετείχαν και σε ταινίες του Studio Ghibili. Και κάποιες σκηνές, όπως το παρελθόν της Buburina ή οι αναμνήσεις του Toriyasu και το πως φερόταν στο σκύλο του, είναι ιδιαίτερα καλά σκηνοθετημένες.

Σε αυτό βοηθά βέβαια πως συνεργάστηκε και ο γνωστός σεναριογράφος Chiaki Konaka, οπότε σε μερικές σκηνές διακρίνονται μερικά από τα σεναριακά χαρακτηριστικά του.
 

divide-06.png

Η δράση και οι στιγμές καταδίωξης είναι μοναδικές και σίγουρα θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μου. Ειλικρινά δεν περίμενα πως πέρα από τις ταινίες του Ghibili ή της Disney μια άλλη ταινία θα μπορούσε να αφήσει τέτοια εντύπωση. Πολύ καλή δουλειά από όλους που συνεργάστηκαν για την ταινία.
 

897bd33a23.1.big.jpg


Γενικά αν σας αρέσουν οι ταινίες του Ghibili (και ιδίως αυτές με γάτες όπως το "The Cat Returns") και οι ταινίες φαντασίας ή θρέφετε συμπάθεια προς τα συγκεκριμένα αιλουροειδή και τις ταινίες ή κόμικς όπου πρωταγωνιστούν (από Fritz the Cat μέχρι Hello Kitty), τότε η ταινία δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.

Αντιθέτως αν θέλετε κάτι πιο πολύπλοκο και πιο αγχολυτικό και με περισσότερη δράση ή όποτε βλέπετε γάτα θέλετε να την κλωτσήσετε, να τη βασανίσετε ή να της ρίξετε φόλα, τότε στραφήτε κάπου αλλού (δε χρειάζεται να είναι ταινία).
 

divide-06.png


Εκ μέρους μου η ταινία προτείνεται. Είναι ένα μικρό διαμάντι και δεν είναι ανάγκη να ξέρετε από ιαπωνικό animation για να τη δείτε. Ίσως κάποια λεπτά στην αρχή να χρειάζονται μέχρι να προσαρμοστείτε, αλλά όταν πάρει η ταινία μπρος δε θα θέλετε να τελειώσει.

Θα τη βρείτε εύκολα είτε αγοράζοντας το επίσημο DVD της Geneon είτε γραπώνοντάς την σε ΟGM μορφής DVD-rip, αλλά χωρίς την αγγλική μεταγλώττιση, στο κανάλι IRC των I Love Anime fansubs ή και στο Emule.
 

divide-06.png





Also tagged with one or more of these keywords: summer 1995.anime review, adventure