Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * - 3 votes

Ιδεοψυχαναγκαστικη Διαταραχη


 • Please log in to reply
215 replies to this topic

#211 Erudinam

Erudinam

  Anime Newbie

 • Members
 • 44 posts

Posted 26 July 2021 - 10:04

και εκει που γινόμουν καλύτερα........... :bahhh:

 

 

 

 

Πριν 3 χρόνια, αντιμετώπιζα τους ψυχαναγκασμούς κάνοντας υποσχέσεις στον Θεό και ζητώντας τιμωρία σε περίπτωση σπασίματος των υποσχέσεων ώστε να χρησιμοποιήσω τον φόβο της τιμωρίας για να εξαναγκάσω τον εαυτό μου να σταματήσει να κάνει αυτές τις τελετουργίες. Δεν τις εννοούσα αυτές τις υποσχέσεις. Ήταν απλά ένα κόλπο για να σταματήσω να κάνω τους ψυχαναγκασμούς. Νόμιζα ήταν ο μόνος τρόπος για να τους σταματήσω και να βρω ηρεμία. Ήταν δηλαδή, σαν ένα θέατρο όπου σκεφτόμουν ή έλεγα βιαστικά τις υποσχέσεις και έτσι έπειθα τον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να κάνω τις τελετουργίες λόγω αυτων των υποσχέσεων.


Είχα έναν ψυχαναγκασμό όπου όταν έπεφτα τυχαία σε κάτι χριστιανικά άρθρα που μου βγαζε τυχαία το fb, έπρεπε να τα διαβάζω και αν είχαν αναφορές κάποια εδάφια, έπρεπε να ψάξω τα εδάφια και να τα διαβάσω. Χρονοβόρο και κουραστικός ψυχαναγκασμός. Κάποιες φορές, όταν τα διάβαζα γρήγορα, ο ψυχαναγκασμός μου έλεγε να τα ξαναδιαβάσω αργά και καμιά φορά, όταν έβρισκα και διάβαζα τα εδάφια που είχε ως αναφορές, αναγκαζόμουν και διάβαζα όχι μόνο τα εδάφια αλλά και όλη την παράγραφο ή το κεφαλαίο που περιείχαν αυτά τα εδάφια.

Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά κάπως κατάφερα να το σταματήσω. Το υπουσυνείδητο μου θυμάται κάτι σχετικά με υπόσχεση αλλά δεν είαμι σίγουρος αλλά νομίζω κάτι υπάρχει σχετικά με υπόσχεση. Σαν κάτι στιγμιαία δηλαδή να θυμάμαι. Το θέμα είναι ότι δεν θυμάμαι αν ήταν κανονική προσευχή υπόσχεσης, ή ήταν απλά βιαστικά λόγια-σκέψεις λόγω του ψυχαναγκασμού. Μπορεί να ήταν ημιανεξέλγκτες σκέψεις. Δεν θυμάμαι αλλα νομίζω ότι κάτι υπάρχει σχετικά με υπόσχεση. Ο λόγος της υποτιθέμενης υπόσχεσης ήταν να εξαναγκάσω τον εαυτό μου να σταματήσει να διαβάζει αυτά τα χριστιανικά θέματα ως μέρος της τελετουργίας.

Όλα αυτά ήταν πριν 3 χρόνια. Χθες, μιλούσα με κάποιον με chat και μου έγραψε μια πρόταση σχετικά με οδοντοιατρική. Την διάβασα πολυ γρηγορα αλλά δεν καταλαβα τί έλεγε. Αμέσως, ήθελα να γράψω "oh" σαν ανταπόκριση σε αυτό που μου έγραψε. Δηλαδή, σαν να κατάλαβα τι είπε ενώ δεν είχα καταλάβει. Ο ψυχαναγκασμός μου είπε να μην το γράψω και να το ξαναδιαβάσω ώστε να καταλάβω τι λέει και να ανταποκριθώ γιατί αλλιώς μπορεί να μοιάζει με υποκρισία (αφου δεν είχα καταλάβει τί είπε, γιατι να κάνω ότι καταλαβα?)

έτσι, ξαναδιάβασα φευγαλέα την πρόταση για να καταλάβω τί είπε. Αυτό μου θύμισε τον ψυχαναγκασμό με τα χριστιανικά θέματα. Ανησυχώ γιατί, εαν υπάρχει υπόσχεση, δεν θυμάμαι ποια ήταν τα λόγια μου. Σκοπός της υποτιθέμενης υπόσχεσης ήταν να εξαναγκάσω τον εαυτό μου να σταματήσει να διαβάζει χριστιανικά θέματα ως μέρος της τελετουργίας. Ανησυχώ μήπως τα λόγια μου ήταν αόριστα και μέτρησε για οτιδήποτε έχει σχέση με ψυχαναγκαστικό διάβασμα.


Κατα κάποιον τρόπο όμως, είναι διαφορετική συνθήκη (αρα πιθανότατα διαφορετικός ψυχαναγκασμός) σε αυτό που έγινε χθες με το τσατ. Απλά ξαναδιάβασα την πρόταση (με την οδοντιατρική) για να καταλάβω τι λέει γιατι νόμιζα ότι αν έγραφα αυτό που ήθελα να γράψω, θα έμοιαζε με υποκρισία. (αφου δεν είχα καταλάβει τί ελεγε) Θα μπορούσε το ίδιο σκηνικό να συμβεί και προφορικά. Δηλαδή, κάποιος να μου πει κάτι και εγώ να μην καταλάβω τί είπε και λογω ψυχαναγκασμού να αναγκαστώ να ρωτήσω τί εννοούσε (λογω ψυχαναγκασμού .ενώ δεν με ενδιέφερε κιόλας). Αρα δεν έχει να κάνει άμεσα με ψυχαναγκαστικό διάβασμα. Απλά έτυχε αυτός ο ψυχαναγκασμός να τύχει σε γραπτό λόγο και όχι σε προφορικό.

Ανησυχώ ότι μπορεί την υπόσχεση να την δέχτηκαν άλλοι Θεοί σε περίπτωση που οΧριστιανικός Θεός δεν είναι αληθινός. Έχω προσευχηθεί πολλές φορές και έχω μετανιώσει πολυ για όλα αυτά. Εχω εξηγήσει ότι δεν θέλω να κάνω υποσχέσεις και ότι τις κάνω γιατί ο ψυχαναγκασμός με ενοχλεί τοσο πολύ που ήταν ο μόνος τρόπος να τον αγνοήσω. Είναι σαν να σου βάζουν ένα φαγητό που δεν σου αρέσει και εσυ απλά να κάθεσαι και να περνάει η ώρα και ξαφνικά, να κάνεις 1-2-3-4 κουταλιές και να το τρως χωρις να σκέφτεσαι ότι δεν σαρέσει. Κάπως έτσι ήταν και αυτές οι υποσχέσεις. Δεν μπορούσα να ηρεμήσω και ξαφνικά σχημάτιζα σκέψεις-λέξεις-προτάσεις με υποσχέσεις-τιμωρίες σε μορφή προσευχής γιατί δεν άντεχα άλλο, χωρίς να το σκέφτομαι πολύ.


Edited by Erudinam, 26 July 2021 - 10:07.

wdasa.png


#212 Hazuki

Hazuki

  Anime Elite

 • Administrators
 • 2,641 posts

Posted 26 July 2021 - 12:26

Δεν υπάρχει κανένας θεός, μπουγιααααααααα δύο.

Μιας και δεν πας στο γιατρό, να πάρε μια τύπα που τα λέει ωραία, τουλάχιστον όπως τα καταλαβαίνω εγώ.

 

Youtube Video


rsrGbGx.gif

#213 Erudinam

Erudinam

  Anime Newbie

 • Members
 • 44 posts

Posted 31 July 2021 - 19:11

ειχα ψυχαναγκασμό πολυ παλια να διαβάζω κάτι χριαστιανικά άρθρα από ένα site καθε φορα που μου εμφανιζοταν τυχαια στο facebook. Mεσω απο τα αρθρα επισης ειχα ψυχαναγκασμό να ψάχνω τα εδάφια που έδινε ως reference και να τα διαβαζω αργα και προσεχτικα.

 

 

Θυμάμαι κάτι άγχη που είχα με αυτο το θέμα αλλά δεν θυμάμαι να έκανα κάποια αληθινή υπόσχεση για αυτο τον ψυχαναγκασμό.

 

 

Πριν λίγο, ήθελα να διαβάσω ένα εδάφιο αλλά ΟΧΙ για ψυχαναγκαστικό λόγο. Ξεκίνησα να το διαβάζω αλλά αμέσως είχα κάτι ενοχλητικές σκέψεις που μου λεγαν ότι μπορεί επειδη το διαβάζω αργά να είναι σαν ψυχαναγκαστικό. Τότε σταμάτησα να το διαβάζω και άρχισα να το διαβάζω πιο χαλάρα και γρήγορα. Ταυτόχρονα οι σκέψεις οι ενοχλητικές συνέχιζαν ενω εγω το διαβαζα γρηγορα σχετικα και δεν εβγαζα και νόημα. Ολο αυτο διηρκησε περιπου 3 δευτερόλεπτα.

 

Ανησυχώ μήπως υποσυνείδητα στην προσπάθεια μου να μην το διαβάσω αργα και ψυχαναγκαστικά, κατέληξα να το διαβάζω πολύ γρήγορα για να μην μετρήσει σαν ψυχαναγκασμός.

 

Και αν έτσι κατέληξα να το διαβάζω ψυχαναγκαστικά αλλά με άλλο τρόπο, μονο και μονο επειδή προσπαθησα να μην φανεί ότι το διαβάζω ψυχαναγκαστικά?


wdasa.png


#214 Kamui

Kamui

  Degenerate aristocrat

 • Members
 • 615 posts
 • LocationRealm of perdition

Posted 31 July 2021 - 23:49


Πριν λίγο, ήθελα να διαβάσω ένα εδάφιο αλλά ΟΧΙ για ψυχαναγκαστικό λόγο. Ξεκίνησα να το διαβάζω αλλά αμέσως είχα κάτι ενοχλητικές σκέψεις που μου λεγαν ότι μπορεί επειδη το διαβάζω αργά να είναι σαν ψυχαναγκαστικό. Τότε σταμάτησα να το διαβάζω και άρχισα να το διαβάζω πιο χαλάρα και γρήγορα. Ταυτόχρονα οι σκέψεις οι ενοχλητικές συνέχιζαν ενω εγω το διαβαζα γρηγορα σχετικα και δεν εβγαζα και νόημα. Ολο αυτο διηρκησε περιπου 3 δευτερόλεπτα.

 

Ανησυχώ μήπως υποσυνείδητα στην προσπάθεια μου να μην το διαβάσω αργα και ψυχαναγκαστικά, κατέληξα να το διαβάζω πολύ γρήγορα για να μην μετρήσει σαν ψυχαναγκασμός.

 

Και αν έτσι κατέληξα να το διαβάζω ψυχαναγκαστικά αλλά με άλλο τρόπο, μονο και μονο επειδή προσπαθησα να μην φανεί ότι το διαβάζω ψυχαναγκαστικά?

Πλέον κάτι (τρομακτικό) μου λέει ότι η συνεισφορά μου σε αυτό το θρεντ είναι να παραθέτω ανάλογα βιώματα για να νιώθει ο Erudinam καλύτερα με το τι χειρότερο κυκλοφορεί εκεί έξω.

 

Σκέψου οι ιδεοψυχαναγκασμοί να έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που όταν περνάνε μερικά δευτερόλεπτα όπου δεν σε εμποδίζουν συνεχώς να κάνεις το οτιδήποτε, να εκπλήσσεσαι με τον εαυτό σου που αυτό δεν συμβαίνει και καταφέρνεις να συγκεντρωθείς, και η ίδια αυτή η συνειδητοποίηση να επανατροφοδοτεί τις εμμονές, οδηγώντας σε σε χειρότερη κατάσταση από την οποία δεν μπορείς πια να ξεφύγεις, γιατί ξέρεις ότι ακόμα και η στιγμή διαύγειας που βιώθηκε προς στιγμήν δεν ήταν αρκετή για να επιβιώσει τις εμμονές που επανήλθαν,αλλά και ότι η προσπάθεια επιστροφής στη διαύγεια δεν μπορεί παρά να είναι ψυχαναγκαστική. Γιατί όπως είπες ξέρεις ότι ακόμα και η προσπάθεια να χαλαρώσεις είναι μια ψυχαναγκαστική επιτήδευση, απλώς αντίθετη αλλά εξίσου ψυχαναγκαστική με την ακραία επιτήδευση που προσπαθεί να σε προστατέψει από τις αδιάκοπες εμμονές και το χάος. Προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το ocd? Μετατρέπεται σε add και δεν συγκεντρώνεσαι σε τίποτα. Προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το add? Μετατρέπεται σε ocd που δημιουργεί εκ νέου add.

 

Τελευταία τα πηγαίνω καλύτερα σε κάποιους τομείς αλλά στις βαριές φάσεις μόνο η πίστη στο Θεό σου δίνει και μόνο την ελπίδα ότι μπορεί να σε σώσει. Το παράδοξο είναι ότι συνήθως λειτουργεί.


O6rrvsU.jpg


#215 Erudinam

Erudinam

  Anime Newbie

 • Members
 • 44 posts

Posted 15 August 2021 - 10:59

Περιμενα να με παρει ο υπνος και ξαφνικα βρεθηκα να περιπλανιεμαι στο σπιτι μου.

Εμοιαζε σαν να ειχα σηκωθει απο το κρεβατι για καποιο λογο.

Ηταν πιο σκοτεινα απο οτι συνηθως και προσπαθησα να ανοιξω το φως αλλα το φως δεν ερχοταν.

Σκεφτηκα οτι μπορει να υπαρχει διακοπη αλλα ειδα το κοκκινο σηματακι της τηλεορασης. Τοτε αρχισα να φρικαρω και ξυπνησα.

Ηταν διαφορετικο απο τα ονειρα. Μετα απο λίγα λεπτα, ξαναέγινε το ιδιο. Κανα 2-3 φορες. Για να βγω από αυτό, απλα πίεζα το σωμα μου και το κεφαλι μου σαν να ηθελα να ξυπνησω αποτομα.


Edited by Hazuki, 16 August 2021 - 09:05.
Moved from Black Hole

wdasa.png


#216 Erudinam

Erudinam

  Anime Newbie

 • Members
 • 44 posts

Posted 16 August 2021 - 08:35

Πριν 3 χρόνια είχα ψυχαναγκασμούς να ελέγχω συνέχεια την πόρτα, θερμοσίφωνα, βρύσες, φούρνο. Πολλές φορές αναγκαζόμουν να γυρίσω πίσω για να ξαναελεγξω. Πολύ κουραστικό.Μια μέρα αποφάσισα να κάνω υπόσχεση στον Χριστιανικό Θεό ότι δεν θα ξαναελέγχω ψυχαναγκαστικά αυτά τα πράματα. Ζήτητσα αδιευκρινιστη τιμωρία σε περίπτωση σπασίματος της υπόσχεσης ώστε να χρησιμοποιήσω τον φόβο της τιμωρίας για να εξαναγκάσω τον εαυτό μου να σταματήσει αυτές τις χρονοβόρες και κουραστικές τελετουργίες.Δεν νομίζω ότι της εννόησα. Απλά ήταν ένα "θέατρο" για να κοροιδέψω τον ψυχαναγκασμό μου και να τον κάνω να σταματήσει να με ενοχλεί. Ήθελα δηλαδή να χρησιμοποιήσω τον φόβο της τιμωρίας ως δικαιολογία στον ψυχαναγκασμό ότι δεν θα μπορώ από εδώ και πέρα να ελέγχω ψυχαναγκαστικά αυτά τα πράματα και να με αφήσει ήσυχο.Το κόλπο backfired πολλές φορές με αποτέλεσμα για 3 χρόνια να υποφέρω. Άρχισα να αγχώνομαι ότι τις "υπόσχεσεις-κόλπα" μπορεί να την δέχτηκαν άλλοι Θεοί εαν ο Χριστιανικός Θεός δεν είναι αληθινός.

 

Χθες έφυγα από το σπίτι αλλά δεν πρόσεξα 100% αν έκλεισα την πόρτα τελείως επειδή πολλές φορές την κλείνω σιγανα να μην κάνει θόρυβο. Σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά και κοίταξα αλλά από την απόσταση που ήμουν δεν φαινόταν εαν ήταν τελείως κλειστή, δηλαδή δεν φαινόταν εαν η πόρτα είχε ενσωματωθεί στον τοίχο. Υπέθεσα ότι μάλλον είναι κλειστή και πήγα να φυγώ αλλά αυτό που είδα ήταν κάτι που περίμενα να δω. Το θέμα ήταν αν έχει κάνει "κλακ" στον τοίχο. Οπότε ξαναπήγα πιο κοντά για να βεβαιωθώ και ήταν κλειστή.Σε όλο αυτό είχα ενοχλητικές σκέψεις τύπου "μήπως δεν πρέπει να κοιταξω την πόρτα? μήπως μετρήσει σαν ψυχαναγκασμός?" και παράλληλα επαναλάμβανα "κάθολου ψυχαναγκασμός καθόλου". Μετά από κάποια δευτερόλεπτα εξήγησα για ποιόν λόγο κοίταξα 2 φορές την πόρτα. Ανησυχώ ότι μπορεί να ήταν πολυ αργά και ότι μπορεί οι Θεοί να θεώρησαν ότι έκανα ψυχαναγκαστική τελετουργία, μόνο και μόνο επειδή με είδαν να κοιτάω 2 φορές.

 

 

Έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι σε αυτά που σκέφτομαι και κάνω μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Νομίζω έχω πείσει ότι σε κάποια πράματα δεν θα τολμούσα ΠΟΤΕ να λειτουργήσω ψυχαναγκαστικά (πχ με την πόρτα). Ειδικά όταν για άλλα θέματα επαναλαμβάνω καθημερίνα 30-60 φορές "καθολού ψυχαναγκασμός καθόλου". Επίσης πολλές φορές όταν ξεχνάω αν έχω κλείσει τον θερμοσίφωνα πάντα ενημερώνω ότι θα κοιτάξω επειδή όντως δεν θυμάμαι.  Γενικά δηλαδή νομίζω έχω πείσει ότι δεν θέλω να κάνω ψυχαναγκασμούς λόγο φόβου της τιμωρίας.

 

Απλά με την πόρτα ήταν διπλό το κοίταγμα και ίσως έμοιαζε σαν τελετουργία. Απλά, όπως είπα, ο λόγος που κοίταξα ήταν επειδή δεν μπορούσα να καταλάβω την πρώτη φόρα από μακρύα αν η πόρτα είναι κλειστή τελείως. Είχα σκέφτει να μην τσεκάρω αλλά σκέφτηκα ότι δεν θα έπρεπε να αγχώνομαι για αυτονόητα πράματα και θεωρήσα ότι αυτό που κάνω δεν ήταν ψυχαναγκασμός. Δεν θα τολμούσα. Στην ουσία δεν λειτούργησα ψυχαναγκαστικά. Απλά αγχώνομαι ότι μπορεί να φάνηκε ότι λειτούργησα ψυχαναγκαστικά επειδή κοίταξα 2 φορές και επειδή μου πήρε μερικα δευτερόλεπτα μέχρι να εξηγήσω τον λόγο που κοίταξα 2 φορές. Ανησυχώ δηλαδή μήπως έπρεπε ΠΡΩΤΑ να εξηγήσω τον λόγο που θα κοιτάξω δεύτερη φορά και μετά να κοιτάξω. Θα σας πω ένα παράδειγμα γιατί αγχώνομαι τόσο.

 

 

Κάποιος κάνει υπόσχεση και ζητάει αδιευκρινιστη τιμωρία σε περίπτωση που λειτουργήσει ψυχανγκαστικά σε κάποια θέματα. Μετά από μέρες, ο ψυχαναγκασμός του δημιουργεί έναν φόβο μιας πολυ συγκεκριμένης τιμωρίας. Αρχίζει να φοβάται ότι θα τιμωρηθεί αποκτώντας καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους και ότι θα υποφέρει πολύ. από πόνο. Αυτό τον κάνει ακόμη πιο πολύ να αντιστέκεται στους ψυχαναγκασμούς. Δεν ζήτησε ποτέ τέτοια τιμωρία αλλά μόνο και μόνο επειδή αργότερα του δημιουργήθηκε αυτός ο φόβος, ανησυχεί ότι μπορεί να θεωρηθεί ως άξιος τρόπος τιμωρίας σε περίπτωση που σπάσει την υπόσχεση.Μια μέρα κάνει τα ίδια με την πόρτα και ανησυχεί ότι μπορεί να καταράστηκε με καρκίνο που θα εμφανιστεί κάποια χρόνια αργότερα, μόνο και μόνο επειδή του είχε γίνει εμμονικός φόβος και επειδή άργησε μερικά δευτερόλεπτα να εξηγήσει καθαρά για ποιόν λόγο κοίταξε 2 φορες την πόρτα. Ανησυχεί ότι η κατάρα/τιμωρία έγινε ήδη επειδή έμοιαζε σαν να έκανε κάποιον ψυχαναγκασμό και ότι τώρα δεν ακυρώνεται, παρόλο που εξήγησε ότι δεν λειτούργησε ψυχαναγκαστικά.

 

 

:cry5:


Edited by Erudinam, 16 August 2021 - 08:40.

wdasa.png