Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Streams vs Fansubs (Rips) ~Say goodbye to the old age~

end of an era fansubs wars rips bye bye

  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Hazuki

Hazuki

    Anime Elite

  • Administrators
  • 2,741 posts

Posted 16 November 2018 - 12:00

Κάτι που νομίζω όλοι μας έχουμε υπόψιν αλλά πλέον φαίνεται και στο παρακάτω poll ότι το τέλος μιας εποχής ήρθε.

 

https://www.animenewsnetwork.com/survey/812/result

 

Για όποιον βαριέται, τα τρία αποτελέσματα που μας ενδιαφέρουν

 

iYbAN2O.jpg

 

Το δείγμα αυτή τη στιγμή είναι 1968 χρήστες οπότε νταξ το λες και καλό απλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά νομίζω ότι είναι αρκετό για να δούμε ότι "η φάση" έχει πλέον οδηγηθεί σε νόμιμες οδούς κάτι που πιστεύω είναι καλό.

Το θέμα είναι ότι δεν θα θελα να εκλείψουν τα fansubs, για κάποιο λόγο με συναρπάζει η δυνατότητα ότι μπορεί κάποιο group να πιάσει μία τελείως άκυρη σειρά που δεν έχει γίνει licensed από κανέναν.

Βέβαια πoια νέα σειρά ΔΕΝ γίνεται licensed. Σίγουρα τα fansubs θα συνεχίσουν να υπάρχουν για παλιότερες και πιο μυστήριες σειρές αλλά λογικά θα επέλθει μία μείωση στα groups κάτι που ίσως συμβαίνει (έχω καιρό να παρακολουθήσω).

 

~Discuss!

 

 


rsrGbGx.gif

#2 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 16 November 2018 - 17:54

Γιατι αρκετες φορες τα fansubs εχουν καλυτερη μεταφραση απο streaming (Violent Evergarden πχ Asenshi vs Netflix)

Kai το Netflix καθυστερει αρκετα την εκδοση Blueray & dvd. Πχ τη σειρα LWA απο Asenshi την κατεβασα,αλλα θα θελα και εκδοση με dub συν το οτι σε streaming η ποιοτητα συμπιεσης ειναι χαλια, ακομα και σε σειρες dvd, ποσο μαλλον σε 4Κ.

#3 Left64Vegeta

Left64Vegeta

    Technical Staff

  • Administrators
  • 370 posts

Posted 16 November 2018 - 19:05

Όταν κάποιος είναι διατεθιμένος να πληρώσει για να δει ένα anime που διατίθεται στην χώρα του και την γλώσσα του, τότε πολύ καλά κάνει και πληρώνει. Γιατί έτσι ανταποδίδει και στηρίζει τους δημιουργούς και τους δίνει κίνητρο να συνεχίσουν. Και είναι θετικό που τα ποσοστά είναι μεγάλα.
 
Ο ρόλος των fansubs ήταν πάντοτε συμπληρωματικός. Κύριος στόχος τους ήταν να καλύψουν ένα μεγάλο, υπαρκτό κενό στην γεωγραφική και γλωσσική διαθεσιμότητα των anime. Σε πολλές χώρες, μια εκ των οποίων και η δική μας, τις δύο προηγούμενες δεκαετίες οι anime σειρές κυκλοφορούσαν με το σταγονόμετρο, με καθυστέρηση πολλών ετών από την αρχική παραγωγή τους και για περιορισμένη διάρκεια.
 
Σε σύγκριση με άλλες μορφές διανομής, το streaming είναι μια λύση εξαιρετικά χαμηλού κόστους για τις εταιρείες. Και δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι συνδέσεις του internet έχουν αυξηθεί σε πλήθος και σε ταχύτητες, είναι πλέον πολύ πιο προσβάσιμο, άμεσο και οικονομικά προσιτό για πολλούς θεατές.
 
Ένας εθελοντής fansubber δεν έχει ιδιαίτερο λόγο και κίνητρο να αφιερώσει προσωπικό χρόνο για να ξαναμεταφράσει κάτι το οποίο υπάρχει ήδη άρτια μεταφρασμένο στην γλώσσα του, ιδιαίτερα αν αυτό βρίσκεται ακόμα σε κυκλοφορία και είναι άμεσα διαθέσιμο στην χώρα του.



#4 1451

1451

    .

  • Members
  • 2,585 posts

Posted 16 November 2018 - 21:53

Εγώ έχω και την απορία πόσες από τις απαντήσεις είναι ειλικρινείς και δεν εννοούσαν ότι απλώς κατεβάζουν hs rips.

Εφ' όσον είναι αλήθεια είναι καλό φυσικά γιατί θα παίρνουν θάρρος και θα φέρνουν περισσότερες σειρές εγκαίρως.



#5 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 17 November 2018 - 09:40

Eγώ παντως ανυσηχώ για τη σειρά Rurouni Kenshin. Xώρια που το Netflix αφαίρεσε τα previews των επομένων επεισοδίων, με τον ντορο που εγινε για το δημιουργό τελευταία μέχρι που ακούω φωνές να αφαιρέσουν τους Kenshin, Shishio από την αγγλική έκδοση του παιχνιδιού Jump Force, προκειμένου να μην ενισχύονται τέτοιοι παραβάτες, άσχετα αν καλώς ή κακώς εκτίσαν την όποια ποινή, ελαφριά ή βαριά, που τους επιβλήθηκε στη χώρα τους. Κρίνοντας από τις κοινωνικές αλλά προπάντως και οικονομικές ευαισθησίες του Netflix που είναι πιο ανεκτικό με δυτικά καρτούν, είναι απορίας άξιον που την κρατάνε ακόμα. Μάλλον περιμένουν να τελειώσει το συμβόλαιο να τελειώνει και αυτή.

 

Τουλάχιστον τα rips, DVDs, BD τα κρατάς μια ζωή.



#6 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 17 November 2018 - 11:28

Συμφωνώ με όσα σημειώθηκαν από τον Left64Vegeta. Ούτως ή άλλως είναι εμφανές ότι οι fansubbers συμφωνούν με αυτή τη λογική από τη μείωση των μεταφραστικών ομάδων τα τελευταία χρόνια. Γι'αυτό και είναι πιο ενεργές πλέον ομάδες χώρων που δεν ευελπιστούν ότι θα δουν ξαφνικά να μεταφράζονται αμέτρητοι τίτλοι στη γλώσσα τους. Από τη στιγμή που πια μεταφράζονται σχεδόν όλοι οι τίτλοι της σεζόν, θα ήταν και είναι πιο λογικό να αφιερώνονται σε παλαιότερους τίτλους που διαφορετικά δε θα βρεθούν ποτέ στο φως.

Γενικά μου φαίνεται κάπως υποκριτικό να μην επιλέγεις να το δεις από μια τέτοια υπηρεσία αν υπαρχει η δυνατότητα μιας και η κυρία δικαιολογία ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τα δούμε αλλιώς. Δεν λέω να πληρώνει απαραίτητα κάποιος netflix ή crunchyroll κάθε μήνα αλλά πχ στο crunchyroll μπορείς να δεις ολόκληρες σειρές δωρεάν και χωρίς συνδρομή και πάλι επιλέγουν να τις δουν παράνομα σε άλλα streaming sites που είναι και full σε ads, μηδέν κέρδος. Κάπως έτσι χάνονται και κάποιες προσπάθειες όπως πχ το daisuki, που ο player ήταν λίγο μαπε δε λέω αλλά αν υπήρχε στήριξη ίσως είχε και περιθώρια βελτίωσης. Δηλαδή που να μην πρόσφερε εντελώς δωρεάν streaming στα επεισόδια με το που έβγαιναν.

ySss0UF.jpg


#7 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 17 November 2018 - 15:15

Με κάλυψαν οι Left64Vegeta και Kai. Με το που είδα το θέμα, σκέφτηκα πάνω κάτω αυτά που έγραψαν. Για μένα η επανάσταση που έφερε το "παράνομο" filesharing δεν ήταν το τζάμπα όσο η δυνατότητα της ίδιας της πρόσβασης σε κάποια προϊόντα. Aν το streamining καλύπτει αυτή την ανάγκη σε μια λογική τιμή δεν έχω κανένα πρόβλημα να το προτιμήσω. Προσωπικά δεν είμαι άνθρωπος που δένεται με αντικείμενα, δεν με ενδιαφέρει να έχω κάποιο dvd/bluray σε κάποια συλλογή (καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιου άλλου για αυτό όμως).


xbJ3b2w.jpeg


#8 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 18 November 2018 - 01:32

Γενικά μου φαίνεται κάπως υποκριτικό να μην επιλέγεις να το δεις από μια τέτοια υπηρεσία αν υπαρχει η δυνατότητα μιας και η κυρία δικαιολογία ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τα δούμε αλλιώς. Δεν λέω να πληρώνει απαραίτητα κάποιος netflix ή crunchyroll κάθε μήνα αλλά πχ στο crunchyroll μπορείς να δεις ολόκληρες σειρές δωρεάν και χωρίς συνδρομή και πάλι επιλέγουν να τις δουν παράνομα σε άλλα streaming sites που είναι και full σε ads, μηδέν κέρδος. Κάπως έτσι χάνονται και κάποιες προσπάθειες όπως πχ το daisuki, που ο player ήταν λίγο μαπε δε λέω αλλά αν υπήρχε στήριξη ίσως είχε και περιθώρια βελτίωσης. Δηλαδή που να μην πρόσφερε εντελώς δωρεάν streaming στα επεισόδια με το που έβγαιναν.


Απλα δωρεαν τα βαζουν σε SD που κανει τη θεαση αρκερα κουραστικη. Καλυτερα να τα κατεβαζω σε HD
Kαι καποια δωρεαν ειναι και region locked

#9 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 18 November 2018 - 11:22

Τα παραπάνω νούμερα δεν με κάνουν εντύπωση. Βέβαια εντάξει αυτό από χώρα σε χώρα προφανώς αλλάζει. Αλλά ναι προφανώς υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στο θέμα λόγο των νόμιμων streaming sites. Όταν κάποτε δεν μπορούσες να δεις την σειρά που θες σχεδόν καθόλου, η για να την έβλεπες έπρεπε να περίμενες να βγει σε dvd και αν ήθελες να το δεις νόμιμα έπρεπε να το παραγγέλλεις από το εξωτερικό, όποτε γίνονταν licensed. Όχι ότι αυτό το πρόβλημα έχει εκλείψει βέβαια, αλλά τουλάχιστον για τις δημοφιλές σειρές είναι πολύ καλύτερα.

 

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ποιότητα της εικόνας. Παλιότερα υπήρχε σημαντικός ανταγωνισμός στα fansubs για το ποιος θα κάνει το καλύτερο filtering για να βλέπετε η εικόνα. Τώρα το default 1080p streaming από site όπως το crunchyroll είναι κλάσης ανώτερο, από το τι μπορούσαν να πετύχουν παλιότερα τα fansubs με το καλύτερο filtering. Κάτι άλλο που ήταν ωραίο στα fansubs ήταν ότι κάποια groups βάζανε χρωματιστούς υπότιτλους στα subs, και ειδικά στα op/ed κάνανε θαύματα. Επίσης τα groups τότε συχνά μεταφράζανε τα ίδια τις σειρές. Τα τελευταία χρόνια, στα fansubs αυτή η μόδα έχει εκλείψει, λόγο του ότι είναι πολύ πιο απλό να πάρεις τα subs από το crunchyroll και να τα βάλεις στο subs σου.

 

Με λίγα λόγια είχε δημιουργηθεί μια κουλτούρα, γύρο από το fansubing και το community που τα στήριζε. Τώρα είναι τόσο εύκολο να δεις μια σειρά σε ένα νόμιμο streaming site (και συχνά είναι και δωρεάν) που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με fansubs. Αν υπάρχει ένας τομέας που είναι πίσω, είναι στις ταινίες, αλλά κι εκεί λογικά με τα χρόνια θα υπάρξει βελτίωση.

 

Τέλος, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμηθεί η πειρατεία και η κουλτούρα πίσω από αυτήν. Παλιότερα, αν ήθελες να δεις μια ταινία η να ακούσεις ένα album νόμιμα, έπρεπε να τα αγοράσεις σε dvd, η να τα νοικιάσεις από ένα video club. Πέραν ότι αυτό κοστίζει αρκετά, ήταν πιο δύσκολο να μπεις στην διαδικασία να αγοράσεις/νοικιάσεις μια ταινία από το να βάλεις ένα torrent να κατεβαίνει. Αυτό το κατάλαβε σιγά σιγά η βιομηχανία και για αυτό πλέον έχουμε περάσει σε subscription models, όπου δίνεις μια συνδρομή με λογική τιμή στο netflix πχ, και έχεις πρόσβαση σε πολλές ταινίες και σειρές, άμεσα με το που βγαίνουν και χωρίς κόπο. Ακόμα και στην μουσική υπάρχουν sites όπως το spotify. Φυσικά αν θέλεις την μέγιστη ποιότητα, το να αγοράσεις ένα blu ray είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά αυτή η επιλογή πλέον σιγά σιγά γίνεται ένα niche για αυτούς που νοιάζονται για την ποιότητα εικόνας και ήχου, ή απλά για αυτούς που θέλουν να πάρουν τα αγαπημένα τους έργα και να στηρίξουν περισσότερο τους δημιουργούς.


phmava.php

#10 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 18 November 2018 - 13:20

Απλα δωρεαν τα βαζουν σε SD που κανει τη θεαση αρκερα κουραστικη. Καλυτερα να τα κατεβαζω σε HD
Kαι καποια δωρεαν ειναι και region locked

Αυτό το θέμα που έχουν όλοι με την εικόνα δεν το καταλαβαίνω. Βάζω να δω στο Crunchy σειρά στην ποιότητα που προσφέρουν για δωρεάν χρήστες, κατεβάζω και σε 720 σειρές που δεν μπορώ να δω που ουσιαστικά από εκεί το ριπαρουν το βίντεο και η διαφορα είναι ανεπαίσθητη. Θα δεχτώ οτι θα φανεί μόνο σε σειρές που έχουν κάποιες πολύ δυνατές σκηνές δράσης αλλά τώρα για ενα sol ή μια κωμωδία δεν το δέχομαι καν σαν σοβαρή δικαιολογία.

Ούτε ότι είναι region locked δικαιολογεί να μην τα προτιμάει κάποιος γενικά απλώς αιτιολογεί γιατί κατέβασε κάτι που δε θα μπορούσε να δει εκεί. Προφανώς κι αν δεν φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον δεν θα κοιτάξουν να έχουν δικαιώματα και για την περιοχή σου.

Επίσης ωραία τα εφέ και οι σαχλαμαριτσες αλλά δημιουργούσαν θέματα στο fansubbing μεταξύ των ομάδων και στη λογική των fan. Υπήρχαν και περιπτώσεις που ενώ φαινόταν οτι μια ομάδα έκανε πολύ καλή δουλειά στη μετάφραση ή ο μεταφραστής είχε καλύτερο λεξιλόγιο κατέβαζαν από την άλλη επειδή ''έχει καλύτερο εφέ στο καραοκε και θελω να έχω αυτή την έκδοση''. Άσε που καθυστερουσαν και τα πιλοτικά για αυτό το πράγμα. Για το typesetting μέσα στο επεισόδιο θα το δεχτώ οτι ηταν εντυπωσιακό.

ySss0UF.jpg


#11 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 18 November 2018 - 15:01

Να ηταν 720 καλα θα ηταν. Μιλαμε για 480 αναλυση στο CR που ειναι ακομα χειροτερη απο εκεινη των xvideo codec πριν 15 χρονια, γιατι εκει τουλαχιστον μπαιναν στον κοπο να τα συμπιεσουν με αξιοπρεπη επεξεργασια. Εδω τα κανουν αυτοματοποιημενα. Σε συνδυασμο με το streaming τα βλεπεις τετραγωνισμενα. Για ταμπλετ και κινητα μικρο το κακο, αλλα σε μεγαλη οθονη υπολογιστη ή σαλονιου απλα δεν βλεπεται. Σα να χαραμιζεις την τηλεοραση. Το ιδιο και με το netflix. Ας τα εχουν σε hd και ας βλεπω διαφημισεις καθε 5 λεπτα, δεν με πειραζει.
Και με το region, μπορεις να χρησιμοποιησεις vpn για να τα δεις, αλλα τωρα που να αλλαζεις dns και να βλεπεις την ταχυτητα και το ping να πεφτουν δραματικα. Κατεβασε το και ξεμπερδεψες.

Ακομα και εκει δηλ τα μυαλα τους ειναι κολλημενα και μας δουλεουν οτι ταχα εκσυγχρονιστηκαν

#12 Hazuki

Hazuki

    Anime Elite

  • Administrators
  • 2,741 posts

Posted 19 November 2018 - 10:28

Τα παραπάνω νούμερα δεν με κάνουν εντύπωση. Βέβαια εντάξει αυτό από χώρα σε χώρα προφανώς αλλάζει. Αλλά ναι προφανώς υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στο θέμα λόγο των νόμιμων streaming sites. Όταν κάποτε δεν μπορούσες να δεις την σειρά που θες σχεδόν καθόλου, η για να την έβλεπες έπρεπε να περίμενες να βγει σε dvd και αν ήθελες να το δεις νόμιμα έπρεπε να το παραγγέλλεις από το εξωτερικό, όποτε γίνονταν licensed. Όχι ότι αυτό το πρόβλημα έχει εκλείψει βέβαια, αλλά τουλάχιστον για τις δημοφιλές σειρές είναι πολύ καλύτερα.

 

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ποιότητα της εικόνας. Παλιότερα υπήρχε σημαντικός ανταγωνισμός στα fansubs για το ποιος θα κάνει το καλύτερο filtering για να βλέπετε η εικόνα. Τώρα το default 1080p streaming από site όπως το crunchyroll είναι κλάσης ανώτερο, από το τι μπορούσαν να πετύχουν παλιότερα τα fansubs με το καλύτερο filtering. Κάτι άλλο που ήταν ωραίο στα fansubs ήταν ότι κάποια groups βάζανε χρωματιστούς υπότιτλους στα subs, και ειδικά στα op/ed κάνανε θαύματα. Επίσης τα groups τότε συχνά μεταφράζανε τα ίδια τις σειρές. Τα τελευταία χρόνια, στα fansubs αυτή η μόδα έχει εκλείψει, λόγο του ότι είναι πολύ πιο απλό να πάρεις τα subs από το crunchyroll και να τα βάλεις στο subs σου.

 

 

 

Διαφωνώ, ακόμα και το 1080p streaming είναι χειρότερο από encoded και locally rendered 1080p υλικό.

Στο streaming υπάρχουν τεχνολογίες που αλλάζουν το bitrate ανάλογα με την ταχύτητα της γραμμής σου και δεν είναι πάντα στο maximum δυνατό.

Στα fansubs επειδή μιλάμε για αρχεία το bitrate πάντα είναι αρκετά υψηλότερο και επειδή το παίζεις τοπικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι κρύσταλλο.

Νταξ για το coloring στα subs δεν νομίζω ότι στην ουσία ήταν ποτέ πλεονέκτημα των fansubs, καλό gimmick αλλά πάντα προτιμούσα ξερούς άσπρους παρά οτιδήποτε άλλο.

 

Αυτό το θέμα που έχουν όλοι με την εικόνα δεν το καταλαβαίνω. Βάζω να δω στο Crunchy σειρά στην ποιότητα που προσφέρουν για δωρεάν χρήστες, κατεβάζω και σε 720 σειρές που δεν μπορώ να δω που ουσιαστικά από εκεί το ριπαρουν το βίντεο και η διαφορα είναι ανεπαίσθητη. Θα δεχτώ οτι θα φανεί μόνο σε σειρές που έχουν κάποιες πολύ δυνατές σκηνές δράσης αλλά τώρα για ενα sol ή μια κωμωδία δεν το δέχομαι καν σαν σοβαρή δικαιολογία.

 

Κοίτα αν βλέπεις στο pc η διαφορά είναι μικρή αλλά αν βλέπεις σε μεγάλη τηλεόραση η διαφορά φαίνεται. Οτιδήποτε κάτω από 1080p το καταλαβαίνεις αμέσως και αρχίζεις και ζορίζεσαι από το blurring που κάνει η τηλεόραση για να σου κάνει upscale την εικόνα.

Συμφωνώ για "αργές" σειρές δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση αλλά αν βρω 1080p έκδοση που δεν είναι κανένα ακραίο μέγεθος θα κατεβάσω αυτή.

 

Αν όντως αληθεύει το φαινόμενο που λέει η Kai τότε νομίζω ίσως έρθει μια ποιοτικότερη περίοδος στα fansubs επειδή ακριβώς δεν θα υπάρχει η ανάγκη να γίνει subbed το τελευταίο moe anime που κάνει θραύση στα Intertubez γιατί είναι ήδη Licensed και θα επικεντρωθούν σε σειρές που έχουν μείνει για χρόνια στα αζήτητα (με προϋπόθεση να υπάρχουν raws, βεβαίως βεβαίως). Κάτι που θα δώσει και κίνητρο στους subbers όπως αναφέρει ο Left, έχοντας ο άλλος να πάρει μια ηθική ανταμοιβή ότι μεταφράζει κάτι που υπάρχει και μην έχοντας όλους τους τοξικούς να ζητάνε release με το που βγήκε το επεισόδιο στην Ιαπωνία και να γκρινιάζουν για το typesetting ή οτιδήποτε άλλο μη σημαντικό.


rsrGbGx.gif