Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Medabots

anime review adventure comedy mecha Bee Train RPG videogame adaption Medabots Tensai Okamura

  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 TheGunsmasha

TheGunsmasha

    Μεθυσμένο τζίνι

  • Members
  • 548 posts

Posted 02 July 2017 - 11:01

Medabots-Episode-70-English-Dubbed-e1362

 

Συγγραφέας του σεναρίου της σειράς: Ryota Yamaguchi

Studio: Bee Train

Σκηνοθεσία: Tensai Okamura

Αριθμός επεισοδίων: 52

Genre: adventure, comedy, sci-fi, mecha

 

 

‘’Έλα, σήκω. Σήκω. Κουνήσου παλιοτενεκέ!!!’’

συνοδευόμενο από τον βύθιο ήχο μιας μηχανής που ξυπνάει από τον λήθαργο της.

 

Πριν με παρακινήσει ο Aragorn με τον επικό μονόλογο του στις Μαύρες Πύλες. Πριν φωνάξω και εγώ ‘’I am Spartacus’’. Ήταν αυτή η σκηνή από τα Medabots που αντιπροσώπευε την ελπίδα της επικράτησης των αουτσάιντερ, κόντρα σε κάθε δυσχέρεια και προγνωστικό.

 

Από εκείνο το πρώτο επεισόδιο και μετά, συνέχιζα κάθε Σαββατοκύριακο να βλέπω τις περιπέτειες του Yuki και του Medabot του, Metabee, καθώς αντιμετώπιζαν όλο και ισχυρότερους αντιπάλους, βρίσκοντας τεχνάσματα και συμμαχίες που θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν την πορεία του προς την κορυφή. Είχα την τύχη η σειρά να ολοκληρώσει τον κύκλο της στην ελληνική τηλεόραση έως και το τελευταίο επεισόδιο κι ύστερα τα χρόνια κύλησαν μόνο με την ανάμνηση της στο μυαλό μου.

 

Μοιραία θα έλεγε κανείς, λίγες μέρες πριν γράψω αυτήν την ανάλυση, το μεταγλωττισμένο στα ελληνικά πρώτο επεισόδιο της σειράς, πετάχτηκε στο πάνω παράθυρο του Youtube. Σε δευτερόλεπτα είχα πατήσει κλικ πάνω του. Πήραν σειρά το επόμενα, το ένα μετά το άλλο (σε αγγλικό dub, καθώς μόνο αυτό υπήρχε), και κοτζάμ μαντράχαλος αμετανόητα καθόταν και ξαναζούσε τα παιδικά του χρόνια.

 

Παίδες και παιδούλες, μια νοσταλγική ματιά στα Medabots.

 

Premise

 

Στο μακρινό εικοστό δεύτερο αιώνα, σε μια εκδοχή του κόσμου μας, όχι τόσο διαφορετική από αυτήν που ξέρουμε, η αναπτυγμένη τεχνολογία οδήγησε στην εφεύρεση ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, χάρις στα αινιγματικά μετάλλια τα οποία φέρουν και αποτελούν τον εγκέφαλο τους. Έχοντας γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, αυτά τα ρομπότ ονόματι Medabots, λειτουργούν ως παρτενέρ και βοηθοί των ανθρώπων, ενώ συχνά εμπλέκονται σε ρομπομαχίες για σπορ ή επίλυση διαφωνιών.

 

Εδώ, λοιπόν, γνωρίζουμε τον ήρωα μας, τον δεκάχρονο Ikki Tenryou, με όνειρο ζωής να γίνει κορυφαίος Meda-fighter και να αντιπροσωπεύσει την Ιαπωνία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το ταξίδι του ξεκινάει όταν γνωρίζει τον Metabee, ένα όχι και τόσο υπάκουο και χαρακτηριστικά οξύθυμο Medabot, με τον οποίο πρέπει να μάθει να συμβιώνει αν θέλουν να πραγματοποιήσουν τον κοινό σκοπό τους.

 

mqdefault.jpg

 

Το έργο, ο τρόπος παρουσίασης και η ανάπτυξη του

 

Το άνιμε είναι βασισμένο σε RPG (Role-Playing Game) βιντεοπαιχνίδι, όπως και πολλά σύγχρονα του, σε μια εποχή όπου οι μεταφορές-διαφήμηση τέτοιου είδους παιχνιδιών μεσουρανούσαν (βλ. yugioh, bayblade, pokemon) και απευθύνεται σε παιδιά. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του έργου είναι τα σημαντικότερα που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν του όταν επιχειρεί να το αναλύσει.

 

Στην σειρά, όπως και στο παιχνίδι, τα αξιαγάπητα ρομπότ είναι το κέντρο της προσοχής. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν σε κάθε επεισόδιο οφείλει να υπάρχει μια καινούργια πρόκληση και η καθοριστική μάχη που θα επιλύσει τη διαμάχη. Αυτό εξηγεί γιατί επεισόδια που θα μπορούσαν κάλλιστα να ολοκληρωθούν με μια κοινωνική σκηνή, εμφανίζουν απότομα κάποιο αντίπαλο δέος που επιζητεί μονομαχία. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλά σύγχρονα έργα που αποτελούν ωμή διαφήμιση της αρχικής πηγής (συνήθως manga & light novel), εδώ η σειρά αξιοποίησε τα μέγιστα την όποια πλοκή του παιχνιδιού, έδωσε ικανοποιητικό φινάλε, και απέπνεε σε όλη την διάρκεια της μια στοργικότητα από τους συντελεστές, και ότι αυτοί που συμμετείχαν, από τον σκηνοθέτη, μέχρι και τους ηθοποιούς περνούσαν ευχάριστα.

 

Το ότι απευθύνεται σε παιδιά φαίνεται στην λειτουργία του κόσμου της σειράς και την έλλειψη κοινής λογικής. Μηχανές που φέρουν πυροβόλα και ηλεκτρικούς εκκενωτές δίνονται με την ευχή των γονέων στα παιδιά τους. Εγκληματικές οργανώσεις αντιμετωπίζονται από παιδιά και όχι την κυβέρνηση. Ανάθεμα αν εμφανίστηκε σε δυο επεισόδια η αστυνομία. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση/κόντρα που να μην μπορεί να λυθεί με ρομπομαχία. Με λίγα λόγια, ο κόσμος είναι χαζός, αλλά κουλ. Αφήνει τα νεαρά άτομα να μπουν στα παπούτσια των χαρακτήρων και τους εισάγει σε έναν κόσμο όπου μπορούν και αυτά, παρά την ηλικία τους, να αντιμετωπίσουν κρίσιμα θέματα χωρίς την βοήθεια των ενηλίκων. Παρά το σουρεάλ σκηνικό, το έργο παραμένει πιστό στους κανόνες του σύμπαντος του. Δηλαδή, το πρόβλημα έρχεται όταν το συγκρίνουμε με την δική μας κοινωνία. Στην σειρά όλα λειτουργούν αρμονικά και δεν αντιφάσκει.

 

Η εξέλιξη της σειράς περιορίστηκε στην αλλαγή της θεματολογίας των διαδοχικών arcs, όχι του ήδη περιορισμένου χαρακτήρα της. Ο ρυθμός της ήταν καλός και η μετάβαση άρτια, με εξαίρεση τις κλιμακώσεις κάθε σεζόν, τις οποίες δεν έχτιζε ποτέ ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε εκρήξεις συγκρούσεων και αναπάντεχες αποκαλύψεις που σε άφηναν αποσβολωμένο, με την αρνητική χροιά του όρου.

 

Χαρακτήρες

 

Οι βασικοί χαρακτήρες, όπως απεικονίζονται στο διαφημιστικό πόστερ:

 

Ikki Tenryou & Metabee

 

1205710896_2.jpg

 

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ο Ikki εμφανίζεται ως γνώστης των ρομπομαχιών, οι οικονομικές του δυνατότητες του οποίου δεν του επιτρέπουν να αγοράσει δικό του Medabot. Στην συνέχεια, αφότου αποκτήσει τον Metabee, αντιμετωπίζει προβλήματα ελέγχου του παρτενέρ του, ενώ ο εγωισμός και η επιμονή του συχνά αποτελούν τροχοπέδη στην προσωπική του βελτίωση.

 

Ο Metabee είναι ένα παλιάς γενιάς Medabot, του οποίου το σπάνιο μετάλλιο του επιτρέπει να λειτουργεί πολύ παραπάνω από τις εργοστασιακές δυνατότητες στο πεδίο προς μάχης. Έντονα ξεροκέφαλος και θερμόαιμος, είναι γρήγορος στο να παρεξηγεί καταστάσεις ενώ συχνά πρώτα ενεργεί και μετά σκέφτεται.

 

Αν και ξεκινάνε με μία ασταθή και θυελλώδη σχέση, στη συνέχεια μαθαίνουν να συνυπάρχουν σαν δίδυμο και να αντιμετωπίζουν μαζί το κάθε εμπόδιο.

 

Erika Amazake

 

9c4c8a74c51137e316dcc99a4bbab16d.jpg

 

Συνομήλικη του Ikki και επίδοξη δημοσιογράφος. Η Erika αποτελεί συμμαθήτρια του πρωταγωνιστή, τον οποίο και κάνει παρέα λόγω της τάσης του να μπλέκεται σε μπελάδες, δίνοντας της τροφή για άρθρα στη σχολική εφημερίδα. Δυναμική και εξωστρεφής, βρίσκεται πάντα εκεί να βοηθήσει, υποστηρίξει και εκμεταλλευτεί τον καλό της φίλο.

 

Η Brass είναι το Medabot της, και λειτουργεί ως η κάμερα μαν της, παρά τις πολεμικές της δυνατότητες.

 

Koji Karakuchi & Karin Junlei

 

latest?cb=20110325210255

 

latest?cb=20110429184305

 

Τα πλουσιόπαιδα της σειράς. Ο Koji εμφανίζεται ως σνομπ και ελιτιστής, ενώ ανήκει στους καλύτερους Meda-Fighter της χώρας. Παρά την υπερηφάνεια του, ζητά από τους αντιπάλους του να δίνουν πάντοτε το 100% των δυνατοτήτων τους και απολαμβάνει κάθε ισάξια μάχη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αρχικά αναπτύσσει φιλικό ανταγωνισμό με τον πρωταγωνιστή, ύστερα όμως γίνεται σημαντικός σύμμαχος του.

 

Το Medabot του είναι ο Sumulidon. Ένα ρομπότ που βασίζεται στη ταχύτητα και τα καίρια ισχυρά χτυπήματα για την επικράτηση του.

 

Από την άλλη, η Karin είναι η πάντοτε ευγενική και συμπονετική με όλους χαρακτήρας, για την οποία Ikki και Koji τρέφουν ρομαντικά συναισθήματα, χωρίς ποτέ εκείνη να καταλάβει το παραμικρό.

 

Η Neutranurse, το medabot της, εξειδικεύεται στο healing και την προστασία, με μηδαμινές επιθετικές δυνατότητες.

 

The Screws

 

250?cb=20110716133847

 

Οι νταήδες του δημοτικού, με μπροστάρη την αρχηγό Samantha, και τσιράκια τους Sloan και Spike.

Η Samantha αρέσκεται στο να υποβιβάζει να ταπεινώνει σε ρομπομαχίες του αντιπάλους, με την Peppercat, ένα σβέλτο και ηλεκτροφόρο Medabot, ωστόσο εμφανίζει μια πιο μαλακή πλευρά προς τους φίλους της σε ώρα ανάγκης. Αν και αγοροκόριτσο στα μάτια των άλλων, μέσα στην σειρά ακολουθεί διάφορες κοριτσίστικες δραστηριότητες, όπως μαθήματα μπαλέτου.

 

Ο Sloan και το Medabot του, ο Totalizer, είναι τα μπράτσα της παρέας. Είναι και νωθρός και αργόστροφος σαν προσωπικότητα, εκτός αν αφορά την αρχηγό, οπότε και είναι πάντοτε σοβαρός και ετοιμοπόλεμος.

 

Ο Spike είναι ο χειρότερος Meda-Fighter της Ιαπωνίας, λόγω της ασυμβατότητας του εμβλήματος με τον σκελετό του Medabot του, Cyandog. Παρά τις φωνές προς τη Samantha και το συχνό διώξιμο του από την παρέα, λόγω της άθλιας απόδοσης του, εκείνος πάντοτε την θαυμάζει και βρίσκει τρόπο να παραμένει στην ομάδα.

 

Henry

 

latest?cb=20151011211150&path-prefix=es

 

Πωλητής σε μαγαζί με εξοπλισμό Medabot, και ειδικός όσον αφορά τα πάντα για την λειτουργία και την απόδοση των αξιαγάπητων μηχανών. Λειτουργεί σαν μέντορας για τον Ikki, αν και κανείς δεν του δίνει την αρμόζουσα προσοχή. Στα κρυφά μεταμφιέζεται στον θρυλικό κλ-…… Ούπς, αυτό είναι spoiler. Παραλίγο να μου ξεφύγει.

 

Rokusho

 

5830395-2539179678-latest

 

Αινιγματικό και χωρίς συνεργάτη Medabot, του οποίου το παρελθόν φαντάζει ταλαιπωρημένο και γεμάτο μυστήριο. Κάνει την εμφάνιση ως η προσωποποίηση του SWAG σε καίρια σημεία της πλοκής, ενώ προτιμάει να επιλύει τις διαφορές με πολιτισμένη συζήτηση παρά συνεχείς αντιμαχίες και συγκρούσεις.

 

The Referee

 

mr-referee.jpg?w=300&h=203

 

Ο πιο σημαντικός χαρακτήρας, από την οπτική ότι χωρίς αυτόν καμία μονομαχία δεν θα ήταν δυνατή. Εργάζεται ως εικοσιτετράωρος διαιτητής, duhhh.

 

The Rubberrobo Gang

 

clipart_medabot_animaatjes-26.jpg

 

Η ομάδα πύραυλος του έργου. Κακοί επειδή μπορούν, εμπλέκονται σε οτιδήποτε προκαλεί δυσφορία και αγανάκτηση στον λαό, ενώ έχουν ως ύψιστο διαβολικό σχέδιο τη συλλογή όλων των σπάνιων εμβλημάτων στα πανταχού Medabots.

 

Μια πληθώρα κεντρικών, δευτερευόντων χαρακτήρων και κομπάρσων απαρτίζουν το άνιμε. Όλοι τους πρακτικά καρικατούρες ή δισδιάστατες προσωπικότητες. Δεν υπάρχει πρόσωπο που να μην μπορείς να το περιγράψεις σε τρεις γραμμές, ενώ όσοι τυχεροί είχαν επεισόδια αφιερωμένα πάνω τους, αρκέστηκαν σε υποτυπώδη, στερεοτυπικές ή κωμικές ασχολίες που θα αναμέναμε από την ηλικία ή το ταμπεραμέντο τους.

 

H ανάπτυξη των χαρακτήρων δεν είναι το δυνατό κομμάτι της σειράς. Τους μόνους που μπορώ να αναφέρω πως είχαν ήταν ο Ikki, o Koji και η Samantha. Η υπόλοιπη βγήκαν εντέλει απαράλλαχτοι από μια περιπέτεια δεκάδων επεισοδίων.

 

Για τους τρεις που αναφέρθηκαν έγινε μια προσπάθεια όμως. Ο πρωταγωνιστής μας έμαθε να σέβεται το Medabot του, να εκτιμά τη γνώμη και τις συμβουλές των άλλων και το κυριότερο να μπορεί να βασιστεί στα άτομα που θεωρεί φίλους του.

Ο Koji άφησε στην άκρη την τεράστια αλαζονεία του, έκανε κριτική στον εαυτό του και έμαθε να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του ως άνθρωπος, και το σημαντικότερο, έμαθε να συνεργάζεται και να δέχεται βοήθεια από τους άλλους.Η Samantha συνειδητοποίησε πως μπορεί για αλλαγή να βοηθά και να εμψυχώνει στις δύσκολες στιγμές του φίλους της, άφησε με βαριά καρδιά στην άκρη τον οπορτουνισμό, και κατάλαβε πως όσο μεγαλώνει θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά της, οπότε οφείλει να σκεφτεί σοφά την επιλογή της.

 

Πάντως, είναι δύσκολο να μη συμπαθήσεις κάποιον ή τους περισσότερους από το καστ. Όσο μονοδιάστατοι και αν είναι, απαρτίζουν ένα πολύχρωμο και με χιούμορ σύνολο, στο οποίο ο καθένας θα βρει τον χαρακτήρα που θα υποστηρίζει, θα ταυτιστεί ή θα τον διασκεδάζει απίστευτα.

 

Στα ίδια τα Medabots δόθηκε αρκετή προσοχή στον χαρακτηρισμό και σε λιγότερο βαθμό στην προσωπικότητα τους. Έβλεπες από τον τρόπο που στεκόντουσαν, κινούνταν ή πολεμούσαν ότι αποτελούσαν διαφορετικό χρώμα στην μεταλλική παλέτα του έργου.

 

Στην ανάπτυξη του ψυχισμού δεν είχαν όλοι την ίδια τύχη. Στον Metabee και τον Rokusho δόθηκε προσοχή ανάλογη των ανθρώπινων χαρακτήρων, ενώ άλλα ρομπότ περιορίστηκαν σε σύντομες ατάκες και μουγκρητά. Εδώ να σημειώσω πως εξηγήθηκε γιατί συμβαίνει αυτό, το αναφέρω όμως επειδή υπήρχαν Medabots στην γκρίζα ζώνη που με ελάχιστες γραμμές ακόμα, θα μπορούσαν να αποκτήσουν λίγες διαστάσεις παραπάνω.

 

Αυτό που δεν απάντησε η σειρά είναι τι κάνεις όταν υποστηρίζεις από την μία το Medabot και από την άλλη τον αντίπαλο εκπαιδευτή. Τι κάνεις τότε; Βγαίνεις σε κάθε περίπτωση νικητής ή μισοχαμένος;

 

Συμβολισμοί και Θεματολογία

 

Το να σας έλεγα πως τα Medabots κρύβουν συμβολισμούς και βαθύτερα μηνύματα, θα ήμουν υποκριτής με τον εαυτό μου πρώτον, και κατά δεύτερον θα με λέγατε επιτηδευμένο. Υπάρχει όμως θεματολογία που θίγεται σε τακτά διαστήματα στην σειρά, και στην οποία έγινε αξιοπρεπής δουλειά οφείλω να ομολογήσω.

 

Στρατηγική και Τακτική στην μάχη

 

Εδώ διαπρέπει το έργο. Από την πρώτη στιγμή, η μορφολογία του πεδίου μάχης, ο σωματότυπος των ρομπότ, οι ιδιαιτερότητες τις στιγμής και γνώση του αντιπάλου έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο. Αν μπορούσε κάποιο ζεύγος να βρει τις κατάλληλες συνθήκες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, θα είχε εμφανές πλεονέκτημα στην συνέχεια. Και κατά την διάρκεια της μάχης, η διορατικότητα και παρατηρητικότητα των παρτενέρ, καθώς και η απόφαση να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εξάρτημα, μπορούσαν να αλλάξουν την τροχιά της σύγκρουσης και να αρπάξουν την νίκη.

 

Δυστυχώς, μετά την εισαγωγή του Meda-Force, αυτό το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό βγήκε από το παράθυρο σε πολλές σημαντικές περιπτώσεις. Θα αναφερθώ στην παράγραφο με τα αρνητικά συγκεκριμένα στο Force.

 

efadad5c4d557a6f558f6da5f9d3636fc89787ee

 

Συνεργασία

 

Όσο αναβαθμισμένο και τεχνολογικά προηγμένο και αν είναι το Medabot, είναι ο παρτενέρ του δίνει τις διαταγές και αποφασίζει. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η ομαλή και αποδοτική συνεργασία του εκπαιδευτή με το ρομπότ του. Μέσω των μεταξύ τους φιλονικιών και της παρατήρησης της σχέσης στα άλλα ζεύγη, οι πρωταγωνιστές μας συμβιβάζονται και αργότερα κατανοούν το μυστικό της πετυχημένης συνεργασίας.

Η έννοια αυτή επεκτείνεται αργότερα, όταν διαφορετικά ζεύγη με κόντρα φιλοσοφίες, καλούνται να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη και να συμμαχήσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εθνών.

 

medabots2.jpg

 

Κωμικότητα (aka παιδικός οπτιμισμός)

 

Αν και το χιούμορ συγκαταλέγεται στο genre και όχι στη θεματολογία, θα κάνω μια εξαίρεση εδώ, διότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος του έργου. Όπως ανέφερα, οι κανόνες που διέπουν τον κόσμο είναι γελοίοι. Είναι λογικό λοιπόν, οι χαρακτήρες που τον αποικίζουν να έχουν ως κομμάτι της ζωής τους αντίστοιχο κωμικό στοιχείο. Όσο περίεργη, ακατανόητη ή σοβαρή είναι μια κατάσταση, εκείνοι τη βλέπουν με αισιοδοξία, ενώ δεν παραλείπουν ποτέ να σχολιάσουν με χιούμορ κάποιο άξιο λόγου σημείο στις συμπεριφορές ή την πλοκή που εξελίσσεται.

 

14262740_1736517786609603_1634378768_n.j

 

Animation και σκηνοθεσία

 

Σε αυτήν την κατηγορία τα Medabots εμφανίζουν διπολικές τάσεις, όπως ήταν η νόρμα για τα άνιμε της εποχής του, με καλύτερο παράδειγμα προς σύγκριση και ταύτιση τα Pokemon. Η εικόνα χαρακτηρίζεται από άτσαλο και ασύμμετρο σχέδιο, που όμως αποπνέει φυσικότητα, ενώ η κίνηση και διαδοχή των εικόνων είναι περιορισμένη. Πολλές ειδικές κινήσεις και επιθέσεις επαναλαμβάνονται με πανομοιότυπο animation σε κάθε επεισόδιο, ενώ υπάρχουν σκηνές που βλέπουμε μια στατική εικόνα με φωνές από πάνω.

 

tenor.gif

 

Γενικότερα, όπως και στα Pokemon, οι άνθρωποι και τα ρομπότ απεικονίζονται έτσι ώστε να μοιάζουν δυναμικοί και εντυπωσιακοί σαν φωτογραφία, με λιγότερη προσοχή στην κίνηση και την μοναδικότητα των πλάνων. Η λεπτομέρεια της ζωγραφιάς είναι συχνά χαμηλά, με ολόκληρες σκηνές να παρουσιάζονται λες και οι χαρακτήρες φέρουν ένα διαρκές gag face.

 

tenor.gif

 

Το χάσμα στην ποιότητα συγκριτικά με σήμερα είναι χαοτικό. Τα λόγια μου δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν ωστόσο καθώς η δική μας γενιά μεγάλωσε με αυτή την φόρμα, οπότε και θα είναι εύκολο το μάτι να προσαρμοστεί στην γνώριμη νοσταλγική εικόνα.

 

Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Tensai Okamura, διακεκριμένος σκηνοθέτης και animator, έχει εργαστεί στο storyboards σειρών όπως Neon Genesis Evangelion, και Cowboy Bebop, ενώ έχει κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη στα The Seven Deadly Sins και Wolf’s Rain, μεταξύ άλλων.

 

Δεν έχω να σημειώσω κάποια καινοτομία ή ιδιαιτερότητα στην σκηνοθεσία. Το pacing όπως ανέφερα είναι σωστό εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων, και η εξέλιξη του επεισοδίου μέχρι την κλιμάκωση μεθοδική, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Θα το κατέτασσα στην βάση του τι περιμένεις από το τεχνικό κομμάτι.

 

tumblr_nlorrf1yRv1qhyx72o1_400.gif

 

Μουσική και Ήχος

 

Η μουσική επένδυση είναι μεταλλική και ηλεκτρονική, αν με πιάνετε. Ηλεκτρική κιθάρα, αχαλίνωτα κρουστά, πλήκτρα και ψηφιακός ήχος αποτελούν την ραχοκοκαλιά της σειράς, με το μιξάρισμα και τα πριονίδια να έχουν θέση στον ολικό όγκο των κομματιών. Δεν είμαι ένθερμος ακροατής του συγκεκριμένου είδους, όμως κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του. Το κάθε κομμάτι προσαρμοζόταν άψογα στην κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με την διάθεση και τα πρόσωπα που μιλάνε, ενώ ήξερες από την πρώτη στιγμή όταν έμπαιναν συγκεκριμένοι ήχοι πως επική διαμάχη επρόκειτο να ξετυλιχτεί οσονούπω!

 

latest?cb=20100305213852

 

Όσον αφορά τις φωνές, θα μιλήσω για το αγγλικό dub, με το οποίο και είδα την συντριπτική πλειοψηφία των επεισοδίων. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τότε στην Δύση επικρατούσε ακράδαντα η ιδέα ότι τα άνιμε είναι για παιδιά, οπότε και σε παιδιά θα έπρεπε οι φωνές να απευθύνονται. Αυτή είναι και η δημογραφία της σειράς στην τελική.

 

Προσωπικά, λάτρεψα την σαν χρόνια καπνίστρια φωνή της Samantha, στοιχείο που της έδινε καβάτζα προσωπικότητα από μόνο του. Πολύ καλή δουλειά και από τον ηθοποιό του Henry, ο οποίος έπρεπε να υποδυθεί και τρεις διαφορετικές περσόνες των μεταμφ-…. Ούπς, παραλίγο να σας κάνω spoiler τις μυστικές του ταυτότητες.

 

Οι φωνές των Medabots ήταν στερεοτυπικά μηχανικές, χωρίς αυτό να ενοχλεί αισθητικά.

 

Το αγγλικό opening της σειράς ήταν ότι πρέπει για να σε βάλει στο κλίμα του επεισοδίου και σου ζητούσε μόνο ένα πράμα ως αντάλλαγμα: περισσότερη δύναμη!

Spoiler:

 

Ωρίστε και το ending.

Spoiler:
 
 

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

 

Το έργο μόνο αψεγάδιαστο δεν είναι, όπως παρατήρησα σε όλη την ανάλυση μου παραπάνω. Πολλά ψεγάδια συγχωρούνται λόγω της χρονολογίας και της φύσης του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ελαττώματα άξια προσοχής, ακόμα και για μια τέτοια σειρά. Θα σχολιάσω διεξοδικά εκείνα που μου έκαναν ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση.

 

Meda-Force

 

Αν και εξηγείται πως προέρχεται, θεωρώ τεράστιο φάουλ την εισαγωγή της με αυτήν τη μορφή. Για όσους δεν θυμάστε η meda-δύναμη αποτελεί το ισχυρότερο ενεργειακό χτύπημα σε μία μόνο βολή, την οποία μπορεί να κάνει ποτέ ένα Medabot, και ελάχιστα ρομπότ στα χρονικά την έχουν παρουσιάσει, χωρίς κανένα να μπορεί να ελέγξει την εμφάνιση της. Μετά την χρήση της το Medabot έχανε αυτόματα όλα τα ενεργειακά του αποθέματα.

 

Στη σειρά αυτό λειτουργούσε με ένα τρόπο: από μηχανής θεός σε μάχες που δεν γινόταν να κερδιθούν αλλιώς. Δηλαδή ο αντίπαλος μπορεί να είχε επικρατήσει κατά κράτος σε τακτική και επίθεση, και τελικά να έχανε. Το έργο γύρισε την πλάτη σε ένα από τα πιο ελκυστικά του χαρακτηριστικά. Επίσης, από ένα σημείο και μετά, η μοναδικότητα που τη διέκρινε πήγε στράφι, μιας και ακόμα και χαρακτήρες που δεν θα έπρεπε την εμφάνιζαν.

 

Προσβλητικό Χιούμορ

 

Όσο καλόγουστο και ειλικρινά αστείο ήταν συνήθως, τόσο ρατσιστικό παρουσιάστηκε σε συγκεκριμένες πτυχές του. Σε όλη την πορεία υπήρχαν ποπ αναφορές και παρωδίες σε στερεότυπα που αφορούν θέματα μόδας, κοινωνικής συμπεριφοράς, σχολικής ζωής, ακόμα και αυτοκριτική στον εαυτό του όσον αφορά την πλοκή. Εκεί που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στην παρουσίαση των αντιπροσώπων των άλλων εθνών.

 

Οι Γάλλοι είναι ψεύτες και απαγωγείς. Οι Μεξικάνοι μονοδιάστατοι μουσικοί και οπλοφόροι. Η Καραϊβική είχε πειρατές, 300 χρόνια πριν, αλλά αυτό ξέρει ο κοσμάκης οπότε τι να γίνει. Οι Αφρικανοί θύματα, και πάει λέγοντας. Τα 90s σε όλο τους το μεγαλείο, από ένα κράτος που δεν φημίζεται για τις απόψεις ισότητας του. Το προϊόν προορίζεται για ανήλικους, και αυτό κάνει το παράπτωμα χειρότερο. Σε εμένα τον ίδιο μου είχαν μείνει οι Γάλλοι και οι Σουηδοί ως δολοπλόκοι και ψεύτες στην πρώτη επαφή μου με την σειρά μικρός.

 

Μηδαμινός αντίκτυπος των γεγονότων

 

Όσο απίθανος και αν είναι ορισμένος ο κόσμος και καρικατούρες οι χαρακτήρες, έπρεπε να υπάρχει μια υποτυπώδης εξέλιξη στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράματα και ανταποκρίνονται στις εκάστοτε συνθήκες, οι οποίες μόνο αμελητέες δεν ήταν στις κρίσιμες ώρες. Στο τέλος της αυλαίας, σαν καλοί θεατρίνοι, οι πρωταγωνιστές άλλαζαν ρούχα και συνέχιζαν την ζωή τους σαν να μην συνέβη τίποτα το αληθινό. Λες και ήταν όλο μια πομπώδης παράσταση. Ήταν σαν να διάβασα ένα βιβλίο και ούτε μια σελίδα να μην βγήκε τσαλακωμένη.

 

Βάζοντας έναν επίλογο, ευχαριστήθηκα δεόντως την δεύτερη, πιο ώριμη, διαδρομή στο σύμπαν των Medabots, με όλες τις ευθείες και ανηφόρες του. Είναι μια ιστορία που σημάδεψε την παιδική μου ηλικία και την συστήνω, ακόμα και τώρα, ανεπιφύλαχτα σε οποιονδήποτε θέλει να θυμηθεί τα ανέμελα χρόνια, ή να περάσει ορισμένες διασκεδαστικές ώρες στον ελεύθερο χρόνο του.

 

b8c545f70db147170acd83f0c01ec90b65edbb94


a9bb424676cde0a810baad4738abdc507ea343bb


''Anime characters are like actors nowadays. Φοράνε νέες περούκες και glitter και παίρνουν ρόλους και σ'άλλες σειρές.''

-Ένας σοφός πρίγκιπας

''Πάντως βλέπω τις υπογραφές και για πρώτη φορά ο Guns φαίνεται να έχει superior taste απο θέμα εμφάνισης μόνο, για χαρακτήρες δεν ξέρω.''

-Kai, 6//11/2018


#2 Hazuki

Hazuki

    Anime Elite

  • Administrators
  • 2,741 posts

Posted 02 July 2017 - 13:15

Ήταν το μόνο που με διασκέδαζε όταν το βλεπα στην τηλεόραση, περισσότερο από Pokemon, Digimon, Yugioh. Πολύ αστείο και το animation φοβερό, ειδικά οι gag φάσεις.  :riiight:

Το είδες ολόκληρο; Αν θυμάμαι καλά υπήρχαν κάποια rips/fansubs αλλά όχι όλες οι σεζόν. :dazed:


rsrGbGx.gif

#3 TheGunsmasha

TheGunsmasha

    Μεθυσμένο τζίνι

  • Members
  • 548 posts

Posted 02 July 2017 - 13:25

Το είδες ολόκληρο; Αν θυμάμαι καλά υπήρχαν κάποια rips/fansubs αλλά όχι όλες οι σεζόν.

 

Υπάρχει στο youtube κανάλι με όνομα ''Medabots Episodes'', με τα 52 επεισόδια που σχολιάζω εδώ σε αγγλικό dub, συν 29 ακόμα από την τρίτη σεζόν (αν και περισσότερο σαν rip-off ήταν), που δεν την έχω δει διαξοδικά, επειδή δεν μου αρέσουν κάμποσες επιλογές της.

 

Επίσης, διάσπαρτα επεισόδια στα ελληνικά αλλά προέρχονται από διαφορετικούς χρήστες. Είναι δύσκολο να το βρεις στα ελληνικά.


a9bb424676cde0a810baad4738abdc507ea343bb


''Anime characters are like actors nowadays. Φοράνε νέες περούκες και glitter και παίρνουν ρόλους και σ'άλλες σειρές.''

-Ένας σοφός πρίγκιπας

''Πάντως βλέπω τις υπογραφές και για πρώτη φορά ο Guns φαίνεται να έχει superior taste απο θέμα εμφάνισης μόνο, για χαρακτήρες δεν ξέρω.''

-Kai, 6//11/2018


#4 John1998

John1998

    JohnTrelakos

  • Members
  • 18 posts

Posted 02 July 2017 - 15:19

Όμορφος λόγος και πολύ αναλυτικός! Το επίπεδο νοσταλγίας μου επίσης χτύπησε κόκκινο. :P



#5 Scarlet D.

Scarlet D.

    Έχω δει και χειρότερα.

  • Members
  • 244 posts
  • LocationΑθήνα, Χανιά

Posted 02 July 2017 - 17:20

χαχαχα ποιος να ξεχασει στα ελληνικα την απιστευτη πρωταγωνιστηκη φωνη της Βουλας κωστα και το opening που μενει στο μυαλο μεσω της τεχνικης κριντζ

 

Youtube Video



#6 pasxaleas

pasxaleas

    Smell the bunny

  • Members
  • 860 posts

Posted 02 July 2017 - 19:37

Βγήκε εδώ και κανά δίμηνο πάντως όλο subbed μπορείται να το βρείται σε nyaa clone.


                                                                                                                                                09pntFA.png?1


#7 teo13

teo13

    Anime Freak

  • Members
  • 491 posts

Posted 03 July 2017 - 12:34

Για στείλε κανένα link σε pm.





Also tagged with one or more of these keywords: anime review, adventure, comedy, mecha, Bee Train, RPG videogame adaption, Medabots, Tensai Okamura