Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Ad Astra - Scipio to Hannibal

action adventure historical seinen manga kagano mihachi

  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 25 June 2017 - 13:42

5RTi9YL.png
 
 
Υπόθεση
 
STrHcJR.jpg
 
Το manga του Kagano Mihachi, Ad Astra Scipio to Hannibal,  δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τη Shueisha το 2011. Πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό  Ultra Jump και αποτελεί τη πρώτη δουλειά του δημιουργού. Σήμερα μετράει 11 ολοκληρωμένα τεύχη ενώ ακόμα συνεχίζεται παρότι δεν χαίρει την ίδια αναγνώριση με άλλες σειρές του ίδιου είδους. Η ανεπίσημη αγγλική μετάφραση βρίσκεται δυστυχώς ακόμη στον 5ο τόμο, με μόλις 31 κεφάλαια μεταφρασμένα.
 
Η ιστορία ακολουθεί τον Hannibal (Αννίβα) από τα πρώτα κιόλας βήματά του και αφηγείται τα γεγονότα του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου και τη σύγκρουσή των Καρχηδονίων με τον ρωμαϊκό στρατό. Ταυτόχρονα, στην αντίπαλη πλευρά, κι ενώ η δύναμη του Hannibal αρχίζει να τρομοκρατεί τη Ρώμη, αναδύεται σταδιακά το ταλέντο του μελλοντικού μεγάλου στρατηγού   Scipio Africanus (Σκιπίων ο Αφρικανός), που αργότερα θα ηγηθεί του ρωμαϊκού στρατού και θα γίνει η νέμεσης του Καρχηδονίου (δεν είναι spoiler αν έχει συμβεί 2.217)
 
Έχοντας στο επίκεντρο τις δύο αυτές στρατιωτικές ιδιοφυΐες, η ιστορία ξεκινά παρουσιάζοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Hannibal μετά την ήττα του Hamilcar Barca και τελικά τη σκληρή συνθηκολόγηση με τη Ρώμη μετά τον Α' Καρχηδονιακό Πόλεμο.
 
Τι έκανες στον πόλεμο Αννίβα;
 
 
Παρότι ιστορικό manga -και γενικότερα αρκετά πιστό στα γεγονότα παρά τον μυθιστορηματικό του χαρακτήρα- η εισαγωγή του εξετάζει τους μύθους και τους θρύλους γύρω από το όνομα του Hannibal και τη γέννησή του, όπως υπήρχαν και αντίστοιχα για άλλους μεγάλους στρατηγούς εκείνης της εποχής, αλλά και τι ελπίδες και ανάμεικτα συναισθήματα εναπόθεταν ο συντοπίτες του σε εκείνον. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να δώσει στον αναγνώστη μία ιδέα για το τι έβλεπαν στο πρόσωπο του στρατηγού οι πολίτες εκείνης της εποχής αλλά και πώς αυτές μεταφράζονταν στους τότε πολίτες της Καρχηδόνας ως μια μορφή προπαγάνδας. Η χρήση των θρύλων γύρω από το πρόσωπό του φαίνεται άλλωστε ακόμη και από το ίδιο του το όνομα που μεταφράζεται ως «Χάρη του Βάαλ», ο οποίος ήταν ο κύριος θεός των Καρχηδόνιων.
 
iF4509j.png
 
(Οι σωστοί άνδρες στην κακοκαιρία φαίνονται)
 
Ο ίδιος ο Hannibal στις πρώτες κιόλας σελίδες της ιστορίας του manga παρουσιάζεται ως ένας περίεργος, ήσυχος και απαθής νεαρός, σχεδόν σαν άψυχος, μεγαλωμένος ανάμεσα σε ανθρώπους που μετέφεραν ακόμα τη πικρία της ήττας και της ατίμωσης τους από τη Ρώμη. Η ιδιόρρυθμη αυτή προσωπικότητα του προκαλεί ανησυχία σε ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος του, κότι παρά το νεαρό της ηλικίας του διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο στη χειραγώγηση των γύρω του. Το κλίμα αυτό γίνεται τελικά το λίπασμα που θα αναθρέψει τον άνθρωπο που θα τρομοκρατήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία μερικά χρόνια αργότερα.
 
Τα παραπάνω όμως αποτελούν μόνο ένα μικρό σημείο αναφοράς, η αφήγηση προχωρά πολύ γρήγορα στην κύρια τελικά ιστορία που θα οδηγήσει στη σύγκρουση των δύο πρωταγωνιστών. Σύντομα μεταφερόμαστε στα μετέπειτα γεγονότα και τις πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Καρχηδόνιου στρατηγού στα ρωμαϊκά εδάφη όπου σημειώνει σημαντική επιτυχία. Στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα, ο Scipio, αρκετά νεότερος του αντιπάλου του και ενώ δεν έχει ανελιχθεί ακόμη στην στρατιωτική ιεραρχία, ζει μια εντελώς διαφορετική και συγκριτικά ξέγνοιαστη ζωή από αυτή του Hannibal. Παρόλα αυτά, κατά γενική ομολογία των γύρω του, διαθέτει εξαιρετική κριτική σκέψη, εξυπνάδα και μεγάλη προσαρμοστικότητα, πράγμα που σκιαγραφείται καλύτερα στη συνέχεια όταν πια θα γίνει κομμάτι του πολέμου.
 
PhzDGda.png
 
( Μα να σου την λέει και ο μικρός... )
 
Έχοντας ως αντικείμενο δύο πραγματικές ιστορικές προσωπικότητες λοιπόν, ο δημιουργός εστιάζει περισσότερο στην αφήγηση των γεγονότων που μπόλιασαν τους χαρακτήρες και τις ικανότητες των δύο ανδρών με όσο πιο δυνατόν ρεαλιστικό τρόπο γίνεται στην παρουσίασή τους. Γι' αυτόν τον λόγο λοιπόν, παρόλο που οι δύο άνδρες παραμένουν στο προσκήνιο, αφιερώνεται ικανοποιητικός χρόνος σε προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα και που ουσιαστικά δίδαξαν και ώθησαν τους δύο άνδρες να εξελιχθούν και συνδέονται άμεσα με την τελική έκβαση του πολέμου. 
 
Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν ο Kagano δίνει μεγάλο βάρος στην αργή αλλά σταθερή εξέλιξη της πορείας των δύο πρωταγωνιστών, στις στρατηγικές της μάχης και τη διαχείριση των συγκυριών μέσα στις οποίες βρέθηκαν αλλά και τους παράγοντες που επηρέαζαν τις αποφάσεις τους αφού οι δύο στρατοί είχαν σαφώς διαφορετική φιλοσοφία και εντελώς διαφορετικό τρόπο διοίκησης. Το γεγονός αυτό θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους αναγνώστες που προτιμούν η σύγκρουση των δύο αντιπάλων να γίνεται με βάση έξυπνες τακτικές και τεχνάσματα παρά μόνο με βάση τη μυϊκή δύναμη των ηρωών και τις ικανότητές τους στα όπλα. Έτσι, δίνεται αρκετή προσοχή στην επεξήγηση των τακτικών που ακολουθήθηκαν, αφιερώνοντας μάλιστα κομμάτια των σελίδων του σε διαγράμματα επεξήγησης τους προς βοήθεια του αναγνώστη. 
 
Per aspera ad astra
 
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το σχέδιο του manga υστερεί σχεδιαστικά από άλλα αντίστοιχα ιστορικά και μη. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Kagano επιδεικνύει πολλές φορές το σχεδιαστικό του ταλέντο, τόσο μέσα στις σελίδες του manga του όσο και στα εξαιρετικά εξώφυλλα των τομών του τα οποία κοσμούνται από εντυπωσιακές, ρεαλιστικές προσωπογραφίες των χαρακτήρων. Η πανέμορφη πλαστικότητα των εξώφυλλων του ωστόσο, που πολλές φορές θυμίζουν αρχαία αγάλματα, έρχεται αντίθεση με την αυστηρή στοίχιση των panel και αυτή η αυστηρότητα που ακολουθεί σε σημαντικό στο σχέδιο του καταλήγει αρκετές φορές στερούνται φαντασίας. Ίσως το πιο προβληματικό στοιχείο στο σχέδιο, παρά των αναμφισβήτητων ικανοτήτων του δημιουργού σε αυτό, είναι ότι ως ένα βαθμό λείπει η αίσθηση της κίνησης και οι στεγνές γραμμές του κάνουν ορισμένες φορές τους χαρακτήρες να φαίνονται «άψυχοι». Το αν τελική η απόφαση αυτή ταιριάζει με το ύφος της ιστορίας που αφηγείται ή όχι είναι στην κρίση του κάθε αναγνώστη.
 
Συνολικά το Ad Astra υποστηρίζει χωρίς προβλήματα το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται, με κάποιες ελευθερίες από τη μεριά του συγγραφέα να προσθέτουν απλώς λίγο περισσότερο ρυθμό χρώμα και δραματικότητα στην ιστορία. Οι πηγές των συγκεκριμένων γεγονότων, παρότι είναι συγκεκριμένες και προέρχονται κυρίως από Έλληνες και Ρωμαίους ιστορικούς, ακόμη κι ανάμεσά τους παρουσιάζουν ανακρίβειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συγγραφέας να επιλέγει ανάμεσα σε διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων όπως παρουσιάζονται μέσα στις πηγές, προσπαθώντας να ακολουθήσει τελικά την πιο αποδεκτή.
 
U87nMpq.png
 
(Να εδώ, σφάζω κάτι Ρωμαίους κι έρχομαι...)
 
Η εναλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών, του δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις διαφορετικές οπτικές του κάθε στρατοπέδου αλλά και τον τρόπο σκέψης και τα κίνητρα των δύο πρωταγωνιστών. Στα θετικά είναι ότι παρότι οι δύο πρωταγωνιστές είναι αυτοί που θα μονοπωλήσουν τα γεγονότα στη συνέχεια, ο δημιουργός δεν βιάζεται ιδιαίτερα να τους φέρει αντιμέτωπους αλλοιώνοντας τα εξυπηρετώντας την πλοκή για να αυξήσει ενδιαφέρον των αναγνωστών, στα αρνητικά είναι σε αρκετά σημεία ο χρόνος που αφιερώνεται μεταξύ τους είναι σχετικά άνισος ώστε να διαφυλάξει έναν αέρα μυστηρίου γύρω από το πρόσωπο του Hannibal. 
 
Αυτή τη στιγμή η ιστορία έχει αφηγείται τα γεγονότα της Μάχης των Καννών, έναν από τα πιο σημαντικά κομμάτια της, που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στα επόμενα γεγονότα που θα ακολουθήσουν κι έχει μπει ήδη στα πολιτικά παιχνίδια των κύριων προσωπικοτήτων της Ρωμαϊκής πλευράς. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε λάτρεις των ιστορικών manga όπως το Historie ή το Viland Saga. Και για όσους αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι αχνό στη μνήμη τους ή είχε περάσει αδιάφορα, οι μεταφραστές έχουν φροντίσει να προσθέσουν αρκετές πηγές και αποσπάσματα από τη wikipedia στο τέλος των πρώτων κεφαλαίων ώστε να βοηθηθούν οι αναγνώστες.
 
hWDxU9F.jpg

ySss0UF.jpg




Also tagged with one or more of these keywords: action, adventure, historical, seinen, manga, kagano mihachi