Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 2 votes

Spoilers παντού: GoT - ASOIAF

game of thrones a song of ice and fire spoilers δράκοι βυζά και ζόμπια ουπς αυτό ήταν spoiler

  • Please log in to reply
249 replies to this topic

#31 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 06 May 2014 - 14:42

Ευχαριστώ.

 

1) Η μη προσβλητική απάντηση που μπορώ να δώσω για τους ανθρώπους είναι ότι δεν ξέρω από τι επηρεάζονται, αλλά ξέρω ότι η κουλτούρα του βιασμού είναι υπαρκτή και αν μία σειρά στην τηλεόραση δεν μπορεί να την αλλάξει, μπορεί τουλάχιστον η συζήτηση που ξεκινά με αφορμή αυτήν.

 

2) Προχώρα σε αυτό που θες πραγματικά να πεις.



#32 OdyMonaxos

OdyMonaxos

    It's nothing personal

  • Members
  • 623 posts

Posted 06 May 2014 - 14:46

Πως η τηλεόραση δεν επηρεάζει τις δράσεις και αντιλήψεις των ανθρώπων, και πως η κουλτούρα του βιασμού δεν συνδέεται με την τηλεόραση.

 

Απαντήστε στην ερώτηση, παρακαλώ, κύριε.



#33 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 06 May 2014 - 15:02

Επειδή λοιπόν το να μιλάμε για επιρροή της τηλεόρασης στην κουλτούρα του βιασμού χωρίς να παραθέτουμε έρευνες είναι συζήτηση του αέρα, επανέφερα πριν και ξαναεπαναφερώ τώρα το ζήτημα στην ουσία του, που είναι η κουλτούρα του βιασμού ανεξάρτητα του πώς δημιουργήθηκε. Για κάποιους λόγους, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν αυτά που έγραψα πριν. Αφού λοιπόν το Game of Thrones τα αναπαράγει και δεν τα αμφισβητεί μπορεί τουλάχιστον να γίνει διάλογος πάνω σε αυτά από ανθρώπους που την είδαν.

Στην τελική μπορούμε να εξετάσουμε αυτό που λέει η σειρά άσχετα με το αν επηρεάζει κάτι και πως.

 

Επιπλέον, όταν μιλάμε για επιρροή δε μιλάμε για συνωμοσίες και κρυμμένα μηνύματα αλλά για την απλή διαδικασία του να γνωρίζεις κάτι που δε γνώριζες (από τη στιγμή που αποτυπώνεται αυθεντικά/αληθινά), το να βλέπεις μια ιδέα που δεν είχες ξανασυναντήσει και έτσι να την θέσεις υπό επεξεργασία κ.ο.κ. (και με τα αντίστροφα, αρνητικά, όπως στην περίπτωση του Game of Thrones - δηλαδή επιβεβαίωση ή τουλάχιστον όχι αμφισβήτηση βλαπτικών στερεοτύπων)



#34 OdyMonaxos

OdyMonaxos

    It's nothing personal

  • Members
  • 623 posts

Posted 06 May 2014 - 15:29

Το βιβλίο των Βιντάλ και ΜακΚουέιλ "Σύγχρονα μοντέλα επικοινωνίας" (Καστανιώτης) είναι μια πολύ καλή αρχή για τις διάφορες θεωρήσεις στο χώρο, και όχι μόνο στην πολιτισμική επιρροή των μέσων. Ενδεικτικά όμως, σε όλα σχεδόν τα μοντέλα δεν υπάρχει καμία ισχυρή απόδειξη από έρευνες. Ακόμα και θεωρίες που βγάζουν αρκετό "νόημα" στην καθημερινή ζωή κι εμπειρία μας όπως η ημερήσια θεματολογία και η σπειροειδής γραμμή της σιωπής είναι επιστημονικά αμφισβητούμενες.

Αλλά και στο μοντέλο της καλλιέργειας και στο μοντέλο της εξάρτησης, που αφορούν την περίπτωσή μας, παίζει διαμορφωτικό ρόλο το κοινωνικό σύστημα.

 

Οπότε, από τη στιγμή που δεν έχουμε κάποια έγκυρη απόδειξη ή ισχυρή θεωρία που ν' αφορά την πολιτισμική και ψυχολογική επιρροή των μέσων στην κοινωνία, πως μπορούμε να σχετίζουμε άμεσα το Game of Thrones με την προώθηση της κουλτούρας του βιασμού;

 

Αναφέρεις πως το game of thrones αναπαράγει αυτά που έγραψες πριν. Πως εννοείς την έννοια της αναπαραγωγής, αυτών που έγραψες πριν;


Edited by OdyMonaxos, 06 May 2014 - 15:31.


#35 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 06 May 2014 - 15:43

Άνθρωπέ μου.

 

Για τρίτη φορά θα το πω.

 

Δε με νοιάζει το αν και πόσο επηρεάζει άμεσα. Η συζήτηση μετά, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ, μπορεί να επηρεάσει μία υπαρκτή κατάσταση όπως η κουλτούρα του βιασμού. Εκτός αν δεν την θεωρείς υπαρκτή.

 

Με βάση αυτό που γράφω για τρίτη φορά σε αφήνω εσένα να μαντέψεις το πώς εννοώ το αναπαράγει.

 

Δεν απαντάω ξανά μέχρι να μάθεις να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.



#36 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 06 May 2014 - 15:44

Μα η κουλτούρα του βιασμού δεν είναι μία γενική και αόριστη ιδεολογία την οποία αποκλειστικά αναπαράγει η τηλεόραση και ψάχνουμε να βρούτμε τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις μάζες. Η κουλτούρα του βιασμού είναι διάχυτη από την καθημερινή μας συμπεριφορά μέχρι ταινίες, βιβλία και σειρές. Το GoT δεν "προάγει" την κουλτούρα του βιασμού αλλά είναι πολύ απλά μέρος αυτής.
 

Μπορούμε να συζητάμε για πάντα το εάν και κατά πόσο συγκεκριμένα η τηλεόραση επηρεάζει την κοινωνία αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο γιατί η τηλεόραση δεν στέκεται μόνη της μέσα σε ένα απομωνομένο γυάλινο κουτί αλλά αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι είναι κομμάτια της κοινωνίας και απευθύνεται σε κομμάτια της κοινωνίας δημιουργώντας αλληλεπιδράσεις. Είναι μέρος της κουλτούρας μας και παράλληλα περιέχει άλλες κουλτούρες.

 

Μία μισογυνιστική/ομοφοβική/ρατσιστική και ούτω καθεξής μπορεί και να μην επηρεάζει καθόλου την κοινωνία για να το θέσω έτσι αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι αυτά που προανέφερα.


xbJ3b2w.jpeg


#37 OdyMonaxos

OdyMonaxos

    It's nothing personal

  • Members
  • 623 posts

Posted 06 May 2014 - 15:54

@Warchief

 

Θεωρώ την κουλτούρα του βιασμού υπαρκτή. Όπως σου είπα, την αποδίδω στην κοινωνία.

Η επιρροή της τηλεόρασης όμως είναι αμφισβητούμενη. Όχι από εμένα, όπως είπα.

 

@mono

You said it well. Είναι παράγωγο και όχι αναπαραγωγή.

Κάνω την όλη φασαρία για έναν απλό λόγο. Κάποιοι διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους πως μια σειρά είναι ένοχη για την προώθηση αυτής της κουλτούρας. Εκεί είναι η διαφωνία. Στα άλλα, μαζί σου. 



#38 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 06 May 2014 - 15:57

Ποιοι;



#39 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 06 May 2014 - 16:19

Κανείς δεν διαρυγνύει τα ιμάτια του ότι οι δημιουργοί του GoT έχουν βαλθεί να "προάγουν" το οτιδήποτε. Διαρυγνύουμε τα ιμάτια μας (βάζω και μένα μέσα) επειδή οι δημιουργοί του GoT όντας μέρος αυτής της προβληματικής κουλτούρας δεν το παραδέχονται καν και το διαιωνίζουν ενώ γίνονται προσπάθειες συρρίκνωσης της παγκοσμίως. Νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε την διαφορά ανάμεσα στο "ένοχος για προώθηση μιας κουλτούρας" και ένοχος για διαιώνιση μιας κουλτούρας. Μπορεί να μην την προωθείς ενεργά και εν τέλει κανείς να μην επηρεάζεται από αυτό ~αμφισβητούμενο το τελευταίο αλλά όπως είπα είναι άλλη συζήτηση~ αλλά και μόνο που κάνεις τα στραβά μάτια γίνεσαι μέρος ενός συνόλου άκρως προβληματικού.

 

Εν τέλει θα συμφωνήσω με τον Warchief ότι η συζήτηση και η κριτική πάνω σε τέτοια φαινόμενα είναι το ευκταίο.


xbJ3b2w.jpeg


#40 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 06 May 2014 - 17:26

~Είναι αστείο γιατί πρόσφατα διάβαζα για τις έρευνες που έδειχναν πως το ποσοστό αναπαράστασης γυναικών στις αμερικάνικες ταινίες (15% νομίζω) είναι ίδιο με το ποσοστό γυναικών που είναι στη βουλή.~

 

Τελοσπάντων.

 

Odymonaxe το αν η ποπ κουλτούρα μας επηρεάζει και κατά πόσο, είναι ένα ζήτημα άσχετο του thread όταν συζητιέται με τέτοια έκταση, ειδικά όταν ένας εκ των ομιλητών προσπαθεί να ακολουθήσει τη μαιευτική του Σωκράτη με μικρές ερωτησούλες που καταλήγει να γεμίζει σελίδες χωρίς να προσφέρει πολλά παραπάνω. Δεν είναι θέση μου να κρίνω το πώς μιλάτε βέβαια, αλλά παρακαλώ, για το όνομα του νεκρού μωρού της Daenerys, STAY ON TOPIC (even a tiny little bit will do να ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Η ΜΟΝΟ ΠΙ-ΧΙ!).

 

 

Προσωπική μου άποψη: και τα δύο είναι ζωντανοί οργανισμοί που αλληλεπηρεάζονται. Το να αγνοείς δεκαετίες ερευνών σε κοινωνιολογικούς-ψυχολογικούς τομείς σχετικά με την επιρροή στον κοινωνικό οργανισμό της κουλτούρας που καταναλώνει το θεωρώ εκτός πραγματικότητας.

 

Wild Monkey, η απάντησή σου είναι τόσο άσχετη (και για να μη μου πεις πάλι ότι δεν είμαι ήρεμη, το εννοώ κυριολεκτικά "μη-σχετική" ) με αυτά που έγραψα που πραγματικά δεν μπορώ να βρω το κουράγιο να γράψω το κατεβατό που θα χρειαζόταν για να συνεννοηθούμε. Απλά δεν μπορώ. Δεν θα αναφερόμουν καν στο ποστ σου εάν δεν υπήρχε το ποστ του Warchief ώστε να σε παραπέμψω εκεί και να σου πω ότι συμφωνώ πάνω κάτω με αυτά που σου απαντάει.


Posted Image


#41 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 06 May 2014 - 18:27

Στο ότι δε φταίνε οι συντελεστές επειδή ο ίδιος ο κόσμος του Westeros είναι μισογυνιστικός διαφωνώ. Το ότι ο κόσμος της σειράς είναι έτσι δε σημαίνει ότι οι σκηνοθέτες είναι αναγκασμένοι να αφιερώνουν τόσο χρόνο και να δίνουν τόσο focus στους βιασμούς, και μάλιστα με τόσο graphic τρόπο. Ούτε οι βιασμοί που έχουμε δει ως τώρα δεν είχαν μεγάλη επιρροή στην πλοκή πέρα από το να μας δείξουν ότι αυτός που το κάνει είναι πολύ κακός, και στην περίπτωση της Cercei ούτε καν αυτό. Ούτε για λόγους πλοκής ούτε για λόγους ρεαλισμού, μιας και μιλάμε για fantasy κόσμο είναι απαραίτητο όλο αυτό το rape που πέφτει. Υπάρχει κυρίως γιατί οι δημιουργοί της σειράς θέλουν και το βάζουν, και στα τελευταία επεισόδια με κάνει να νιώθω όλο και πιο άβολα.

 

Στα βιβλία είναι λιγότερο εμφανές το πρόβλημα ωστόσο υπάρχει κι εκεί (γάμος της Daenerys με dothraki γυναίκες να βιάζονται στα χωράφια πχ).


15fkk04.jpg


#42 Black Kaiser

Black Kaiser

    You are part of my plan

  • Members
  • 1,289 posts

Posted 06 May 2014 - 19:08

Στο ότι δε φταίνε οι συντελεστές επειδή ο ίδιος ο κόσμος του Westeros είναι μισογυνιστικός διαφωνώ. Το ότι ο κόσμος της σειράς είναι έτσι δε σημαίνει ότι οι σκηνοθέτες είναι αναγκασμένοι να αφιερώνουν τόσο χρόνο και να δίνουν τόσο focus στους βιασμούς, και μάλιστα με τόσο graphic τρόπο. Ούτε οι βιασμοί που έχουμε δει ως τώρα δεν είχαν μεγάλη επιρροή στην πλοκή πέρα από το να μας δείξουν ότι αυτός που το κάνει είναι πολύ κακός, και στην περίπτωση της Cercei ούτε καν αυτό. Ούτε για λόγους πλοκής ούτε για λόγους ρεαλισμού, μιας και μιλάμε για fantasy κόσμο είναι απαραίτητο όλο αυτό το rape που πέφτει. Υπάρχει κυρίως γιατί οι δημιουργοί της σειράς θέλουν και το βάζουν, και στα τελευταία επεισόδια με κάνει να νιώθω όλο και πιο άβολα.

 

Στα βιβλία είναι λιγότερο εμφανές το πρόβλημα ωστόσο υπάρχει κι εκεί (γάμος της Daenerys με dothraki γυναίκες να βιάζονται στα χωράφια πχ).

Δυστυχώς το Μεσαίωνα, η εποχή δηλαδή στην οποία είναι κυρίως βασισμένος ο κόσμος του ASoiaf, ο βιασμός ήταν τρομερά συχνό φαινόμενο όπως και άλλα -ο θάνατος, η βρώμα, η επικράτηση του διεφθαρμένου και η ήττα όποιου προσπαθεί να είναι τίμιου κλπ (δεν κάνω σύγκριση). Δεν είναι απλώς fantasy κόσμος. Είναι κόσμος πιστά εμπνευσμένος από την πραγματικότητα, έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές από συγγραφέα/συντελεστές και αυτό αποτελεί κιόλας δυνατό σημείο της σειράς. Πέρα από την σκηνή με τη Cersei και το Jaime, η δική μου γνώμη είναι πως οι σκηνές του βιασμού που έχουν μπει δεν ήταν απλά για να μπουν αλλά για να δείξουν το πόσο μισογυνιστικός κόσμος είναι. Ναι, για το μάτι μας και τη ψυχική μας ισορροπία, θα ήταν καλύτερα να μην τις βλέπαμε αλλά δυστυχώς, αν θέλουν να αναπαραστήσουν έναν μεσαιωνικό κόσμο πιστά, τέτοιες σκηνές θα πρέπει να μπαίνουν τόσο συχνά. Το καλό είναι πως οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι από royalty και το φαινόμενο δεν ήταν τόσο συχνό όσο στους "κοινούς θνητούς" άρα πάλι καλά. Σίγουρα όμως, οι σκηνές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πιστή αναπαράσταση αλλά και τον θόρυβο που προκαλεί η σειρά. Το ένα όμως δεν αποκλείει το άλλο.

 

Ποιά τέτοια σκηνή (πέρα από της Σέρσει) σου φάνηκε αχρείαστη;



#43 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 06 May 2014 - 19:12


ΑΚΟΜΑ και αν η σειρά αναγνώριζε ότι αυτό που συνέβη ήταν ξεκάθαρος βιασμός, θα ήταν ίσως ακόμα προβληματικό με άλλον τρόπο. Πρώτον επειδή ο Jamie δε θα βίαζε και δεύτερον επειδή βιασμό υπέστη η Cersei που είναι από τους πιο αντιπαθείς χαρακτήρες και το να τον κάνεις να κερδίζει πόντους συμπάθειας επειδή βιάσθηκε είναι ασόβαρο και τεμπέλικο.

Πόσο μάλλον όταν αρκετό από το κοινό σου θα σκεφτόταν "καλά να πάθει".

Σε αυτό δε ξέρω αν συμφωνώ.

Ο Jaime έχει κάνει πράγματα για τα οποία δε θα ήταν ιδιαίτερα περίφανος (η απόπειρα δολοφονίας του Bran), και έχει έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο και ψυχολογικά αντιφατικό χαρακτήρα, που δε μου μοιάζει ανεξήγητη η πράξη του.

Η σχέση του με τη Cersei είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίον έχει κάνει πράγματα για τα οποία φαινεται να θέλει να εξιλεωθεί, παραμένει όμως εθισμένος στον αποκλειστικό έρωτά του για εκείνη, ο οποίος μάλιστα δεν εκπληρώνεται πλέον, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα το ήθελε εκείνος. Η απόπειρά του να "τιμωρίσει" την αδερφή του με το να τη βιάσει συνδέεται νομίζω με μια γενικότερη ανάγκη του να συγκρουστεί βίαια με το παρελθόν του. Δεν πιστεύω ότι έχει πραγματικά αλλάξει, ούτε νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το αν ο ίδιος έχει δηλώσει κατά του βιασμού σε μια διαφορετική φάση της ζωής του. Ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο ανάμεσα σε ένα παρελθόν που τον πονάει, το οποίο περιστρέφεται σε τεράστιο βαθμό γύρω από εκείνη, η οποία μάλιστα φαίνεται να του συμπεριφέρεται άδικα μετά από όλα όσα πέρασε, και σε ένα παρόν όπου επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο πάνω στον εαυτό του και τη συμπεριφορά του.

Έτσι, καταλήγει να εκτονώνεται πάνω της χωρίς να αφήνει το θέλημά της να τον επιρεάζει, είναι νομίζω μια προσπάθεια να αποκτήσει τον έλεγχο στη ζωή του χωρίς να επηρεάζεται πια από της διαθέσεις της.

Και δεν το λέω αυτό σε κανένα "καλά να πάθει" πλαίσιο, προσπαθώ απλώς να καταλάβω και να εξηγήσω κάποια πράγματα στην ψυχολογία του Jaime, η οποία προφανώς και επιρεάζεται από την πρόσφατη συμπεριφορά της αδερφής του.

 

Δε νομίζω ότι η Cersei κερδίζει πόντους συμπάθειας από αυτό, όχι στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, και μάλλον ούτε ήταν αυτός ο σκοπός του σκηνοθέτη, ο οποίος κάνει και έμενα να απορώ ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ με το να γυρίσει ένα εντελώς ξεκάθαρο rape scene και μετά να μην το παραδεχτεί. Γιατί ως σκηνή βιασμού κατά τη γνώμη μου μπορεί να βγάλει νόημα και να γίνει ενδιαφέρουσα, αλλά αν αυτό δεν ήταν σκηνή βιασμού τότε ή κάτι γυρίστηκε και ειπώθηκε πολύ λάθος σ' αυτή τη σκηνή (not) ή μάλλον κάποιος έχει μια αρκετά διεστραμμένη εικόνα στο κεφάλι του για το τι εστί βιασμός. Και ναι, όπως λες, αυτό είναι πρόβλημα.

Γιατί είναι πρόβλημα; 

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε αναλύσεις περί επιρροής της τέχνης στην ψυχολογία των μαζών και κουλτούρας βιασμού για να δεχθούμε ότι μια σκηνή που απεικονίζει κάτι το οποίο οι ίδιοι οι υπεύθυνοι δεν τολμούν να το αντιμετωπίσουν ως κάτι τέτοιο πάσχει. Και ίσως εδώ υπάρχει μια σεμνοτυφία εκ μέρους τους, ίσως μάλιστα φοβήθηκαν ότι επειδή αρκετοί μπορεί να έλεγαν "καλά να πάθει", θα κατηγορούνταν εν τέλει για μισογυνισμό. Και εκεί είναι που πέφτουν στην παγίδα της υποκρισίας, ώστε καταλήγουν ουσιαστικά να συμμετέχουν σε μια κουλτούρα που για να αναγνωρίσει ένα βιασμό πρέπει να υπάρχει ένας άσχημος bad guy και ένα αθώο, αδύναμο θύμα που δεν είχε δείξει ποτέ συναίνεση μαζί του. Έτσι, δεν αντιμετωπίζεται η πιο περίπλοκη περίπτωση του Jaime και της Cersei (περίπλοκη όχι ως προς το αν ήταν βιασμός ή όχι, ούτε για το ποιος ευθύνεται για τη συγκεκριμένη πράξη, αλλά ως προς το τι σημαίνει αυτή η σκηνή για κάθε έναν από τους δύο χαρακτήρες).


Edited by Kamui, 06 May 2014 - 19:21.

O6rrvsU.jpg


#44 Kalamaris

Kalamaris

    I'm glad I met you.

  • Members
  • 699 posts

Posted 06 May 2014 - 20:31

Στο ότι δε φταίνε οι συντελεστές επειδή ο ίδιος ο κόσμος του Westeros είναι μισογυνιστικός διαφωνώ. Το ότι ο κόσμος της σειράς είναι έτσι δε σημαίνει ότι οι σκηνοθέτες είναι αναγκασμένοι να αφιερώνουν τόσο χρόνο και να δίνουν τόσο focus στους βιασμούς, και μάλιστα με τόσο graphic τρόπο. Ούτε οι βιασμοί που έχουμε δει ως τώρα δεν είχαν μεγάλη επιρροή στην πλοκή πέρα από το να μας δείξουν ότι αυτός που το κάνει είναι πολύ κακός, και στην περίπτωση της Cercei ούτε καν αυτό. Ούτε για λόγους πλοκής ούτε για λόγους ρεαλισμού, μιας και μιλάμε για fantasy κόσμο είναι απαραίτητο όλο αυτό το rape που πέφτει. Υπάρχει κυρίως γιατί οι δημιουργοί της σειράς θέλουν και το βάζουν, και στα τελευταία επεισόδια με κάνει να νιώθω όλο και πιο άβολα.

 

Στα βιβλία είναι λιγότερο εμφανές το πρόβλημα ωστόσο υπάρχει κι εκεί (γάμος της Daenerys με dothraki γυναίκες να βιάζονται στα χωράφια πχ).

 

 Διαφωνώ καθέτος,οριζοντίος και πλαγίως.Είμαι έτοιμος να παραδεχτώ πως το σεξ δέχεται πολύ περισότερο χρόνο από ότι χρειάζεται και ότι πολλές φορές είναι άσκοπο αλλά και ότι η σκηνή του τζέιμι ήταν αχρείαστη,τραγική για το στόρι του τζέιμι και φοβερά ανεύθυνη στον τρόπο που χειρήζεται το βιασμό.Αλλά από που και ως που το got δίνει πολύ φοκους και χρονο σε βιασμούς?Όλες κι όλες στη σειρά παίζει να έχει 3,4 σκηνές βιασμού και (εκτός του τζέιμι) όλες το παρουσιάζουν ως κάτι φριχτό και όλες επιδικνύουν το πόσο σκληρός και μισογυνιστικός είναι ο μεσαιωνικός κόσμος.Ενοείται πως εξυπηρετούν στο ρεαλισμό του κόσμου,τι σχέση έχει ότι είναι φανταστικός κόσμος?Από τη στιγμή που μία σειρά θέλει να δείξει με ειλικρίνια αυτή την εποχή κάνει πολύ καλά που επιδικνύει την πιο σκοτεινή πλευρά του.Είναι άδικο να λέμε πως "οι δημιουργεί θέλουν να βάζουν βιασμούς στη σειρά" και ότι είναι "άσκοποι".Ας μη βγάζουμε γενικά συμπεράσματα επειδή κάναν μία μεγάλη γκάφα με τον τζέιμι και μία μικρότερη με τον "στριβω τα μουστακια μου"(οπου το προβλημα ειναι ΠΟΛΥ μικροτερο γιατι ο βιασμος παρουσιαστηκε ως κατι φριχτο οπως πρεπει,αλλα ηταν κακη σκηνη γιατι εξυπηρετουσε μοναχα στο να κανει ακομα πιο cartoon villain τον τυπο).Εχουν αποδειξει οτι ξερουν να χειριζονται το θεμα με τη θαυμασια σκηνη που η σανσα πηγε να βιαστει στη δευτερη σεζον.

 Και γιατι ειναι προβλημα οτι στο βιβλιο ανεφερε οτι βιαζαν τις γυναικες απο το γαμο της ντανι?Απο ποτε το να παρουσιαζεις απλως ενα βιασμο ειναι απο μονο του κακο?


sc5bab.jpg


#45 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 06 May 2014 - 20:53

Δυστυχώς το Μεσαίωνα, η εποχή δηλαδή στην οποία είναι κυρίως βασισμένος ο κόσμος του ASoiaf, ο βιασμός ήταν τρομερά συχνό φαινόμενο όπως και άλλα -ο θάνατος, η βρώμα, η επικράτηση του διεφθαρμένου και η ήττα όποιου προσπαθεί να είναι τίμιου κλπ (δεν κάνω σύγκριση). Δεν είναι απλώς fantasy κόσμος. Είναι κόσμος πιστά εμπνευσμένος από την πραγματικότητα, έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές από συγγραφέα/συντελεστές και αυτό αποτελεί κιόλας δυνατό σημείο της σειράς. Πέρα από την σκηνή με τη Cersei και το Jaime, η δική μου γνώμη είναι πως οι σκηνές του βιασμού που έχουν μπει δεν ήταν απλά για να μπουν αλλά για να δείξουν το πόσο μισογυνιστικός κόσμος είναι. Ναι, για το μάτι μας και τη ψυχική μας ισορροπία, θα ήταν καλύτερα να μην τις βλέπαμε αλλά δυστυχώς, αν θέλουν να αναπαραστήσουν έναν μεσαιωνικό κόσμο πιστά, τέτοιες σκηνές θα πρέπει να μπαίνουν τόσο συχνά. Το καλό είναι πως οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι από royalty και το φαινόμενο δεν ήταν τόσο συχνό όσο στους "κοινούς θνητούς" άρα πάλι καλά. Σίγουρα όμως, οι σκηνές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πιστή αναπαράσταση αλλά και τον θόρυβο που προκαλεί η σειρά. Το ένα όμως δεν αποκλείει το άλλο.

 

Ποιά τέτοια σκηνή (πέρα από της Σέρσει) σου φάνηκε αχρείαστη;

 

Το ότι ο Μεσαίωνας ήταν η εποχή της κόλασης όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε λάκους με ποντίκια και τους σκότωναν με τις ντουζίνες για πρωινό οι ευγενείς είναι κυρίως σύγχρονη αντίληψη. Ναι, ήταν όντως πολύ σκληρή κοινωνία σε σχέση με σήμερα, αλλά θηριωδίες στα επίπεδα που βλέπουμε στο GOT-ASOIAF ήταν φαινόμενα που έβλεπε κανείς σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο βιασμός τιμωρούνταν με κρέμασμα. Τους χωριάτες τους πρόσεχαν γιατί χωρίς αυτούς δεν υπήρχε φαί. Στη Μογγολία το μεσαίωνα (μιας και ανέφερα τους Dothraki πριν), οι γυναίκες μπορούσαν να χωρίσουν τον άντρα τους, να έχουν περιουσία και να πάρουν αξίωμα στο στρατό. Και η λογοτεχνία της εποχής, ακόμα και όταν πρόκειται για σάτυρα-κοινωνικό commentary όπως ο Shakespeare και το Canterbury Tales δεν αντιμετωπίζει το βιασμό σαν κάτι φυσιολογικό/καθημερινό. Μπορείς να κοιτάξεις και εδώ για περισσότερη συζήτηση-πηγές για το κατά πόσο είναι ιστορικά τα προβληματικά στοιχεία της σειράς,

 

Και κυρίως, όπου και να βασίζεται η σειρά, εξακολουθεί να είναι fantasy. Είναι ένας κόσμος που έφτιαξε ένας άνθρωπος (ή περισσότεροι για την τηλεοπτική σειρά) με τη φαντασία του. Όταν βλέπω μια σοκαριστική σκηνή δε βλέπω πόσο σκληρή ήταν εκείνη η εποχή και οι άνθρωποι κάποτε, αλλά πόσο σάπιο κόσμο και χαρακτήρες έφτιαξε ο συγγραφέας στο μυαλό του. Σοκάρει μεν, αλλά εφόσον δεν αναφέρεται σε πραγματικές καταστάσεις δεν χρησιμοποιεί αυτό το σοκ για να ανοίξει τα μάτια. Απλά δημιουργεί αίσθηση και μια φανταστική εικόνα στο μυαλό του αναγνώστη/θεατή για το μεσαίωνα που αποτελεί το άλλο άκρο από τους γενναίους ιππότες και τις καλές κυρίες από τις παλιές ιστορίες.

 

Πέρα από τη σκηνή της Cercei μου έρχονται στο μυαλό:

 

1) Η σκηνή που ο Joffrey βάζει μια γυμνή πόρνη να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. Την κοπέλα εκείνη δεν την ξαναβλέπουμε ποτέ, και η όλη φάση χρησίμευσε στο να δώσει κίνητρο στη Ross για κάποιες από τις επόμενες πράξεις της. Και να μας δείξουν πόσο κακός είναι ο Joffrey.

2) Η σκηνή πριν χάσει το πουλάκι του ο Theon που δυο γυναίκες γδύνονται, τον χουφτώνουν και τρίβονται πάνω του ενώ αυτός είναι τρομοκρατημένος. Καθαρά σκηνοθετικός ο λόγος ύπαρξης μιας και δεν αλλάζει το τι συνέβη στον Theon. Και για να δείξει πόσο κακός είναι ο Ramsay.

3) Όλη η φάση στο σπίτι του Craster με τον outlaw να στρίβει το μουστάκι του και να λέει στους άλλους να βιάσουν τις γυναίκες μέχρι θανάτου και να βλέπουμε τα διάφορα. Έκλεισε το subplot ένα επεισόδιο αργότερα και τις γυναίκες αυτές μάλλον δε θα τις ξαναδούμε. Το ότι η κακοποίησή τους τις οδήγησε να στραφούν ενάντια στους βασανιστές τους όντως είχε σημασία, αν όμως αυτός ήταν ο κύριος σκοπός της κατάστασης, υπήρχαν πολλοί εξίσου καλοί και πιο subtle τρόποι από το να δείχνει μια γυμνή γυναίκα να κλαίει με το βυζί να πηγαίνει πάνω-κάτω ενώ ο κακός κρατάει το κρανίο μιλώντας για το πόσο του αρέσει να βιάζει.

4) Η σκηνή που πάει να βιαστεί η Meera στο τελευταίο επεισόδιο. Απλά για να δημιουργήσει αγωνία, να κερδίσει χρόνο, να δείξει πόσο κακός είναι ο outlaw.

 

Ναι, δεν ήταν τόσο άκυρες όσο της Cercei αλλά ήταν μικρής σημασίας, θα μπορούσαν όμως με μικρές μόνο αλλαγές να είχαν λείψει όλες χωρίς να χαθεί κάτι από την ιστορία.


15fkk04.jpg




Also tagged with one or more of these keywords: game of thrones, a song of ice and fire, spoilers, δράκοι βυζά και ζόμπια, ουπς αυτό ήταν spoiler