Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* - - - - 3 votes

Ενήλικες, κινηματογραφικές εκδοχές κλασσικών παραμυθιών: μια νέα μόδα;


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 04 November 2013 - 12:26

Είναι γεγονός πλέον ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης οι ενήλικες, ώριμες εκδοχές κλασσικών, παιδικών παραμυθιών. Aν και σαν ίδεα είναι ενδιαφέρουσα κι έχουμε δει κάποια καλά, παρόμοια παραδείγματα σε άλλα media (video games, comics, manga κ.ο.κ.) δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι στην πράξη έχουμε δει τίποτα αξιοπρόσεχτο στην 7η τέχνη. Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων από τον Tim Burton; Κάτι πήγε να κάνει αλλά με απογοήτευσε κι ήταν πολύ φασαρία για το τίποτα. Κοκκινοσκουφίτσα της Catherine Hardwicke; Από το trailer και μόνο είναι οφθαλμοφανές ότι είναι από τους δημιουργούς του Twinlight, πράγμα καθόλου καλό. Χάνσελ και Γκρέτελ: Κυνηγοί Μαγισσών; Ουδεμία σχέση με το παραμύθι.

Η αλήθεια είναι ότι και παλιότερα βγαίνανε κατά καιρούς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές βασισμένες σε κλασσικά παραμύθια σε διαφορετικές εκδοχές και συνήθως πιο μοντέρνες αλλά τουλάχιστον διατηρούσαν την βασική φόρμουλα των παραμυθιών όπου βασίζονται. Αντιθέτως οι ταινίες των τελευταίων ετών προσπαθούν να τα αλλάξουν τόσο πολύ που το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν με τα παραμύθια όπου βασίζονται είναι απλά η ονομασία τους. Ένα πράγμα δηλαδή σαν κάτι live action μεταφορές video games που καμία σχέση έχουν με τα video games όπου βασίζονται κι απλά κολλάνε την ονομασία τους στις ταινίες αυτές για να πουλήσουν.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο που με ξενίζει στις ταινίες αυτές είναι που προσπαθούν μάταια να μας πείσουν πόσο ενδιαφέρουσες είναι επειδή πήραν ένα κλασσικό παραμύθι για παιδιά και το κάνανε πολύ πιο βίαιο και/ή ώριμο για να αρέσει στους ενήλικες. Σαν να προσπαθούν μερικοί εξυπνάκηδες να μας πείσουν ότι θα ήταν πιο ωραίο αν κάνανε το Super Mario  σαν το Gran Thief Auto και το Pokemon σαν το Skyrim. Ναι, είδαμε και προκοπή σε παιχνίδια όπως το Shadow The Hedhehog, Bomberman ActZero και Jak II που πήγαν να τα κάνουν πιο ώριμα αλλά έτσι έδειχναν πιο γελεία και δίχως προσωπικότητα. Από τα λίγα, καλά παραδείγματα χαριτωμένων παιχνιδιών που είχαν πιο ενδιαφέρον όταν τα κάνανε πιο ώριμα ήταν το Conker's Bad Fur Day. 

Αρκετά κλασσικά παραμύθια όπως η Μικρή Γοργόνα και η Πεντάμορφη και το Τέρας έχουν αλλάξει αρκετά με το πέρασμα των χρόνων συγκριτικά με την αυθεντική τους εκδοχή και θα υπάρχουν περισσότερες από μια εκδοχές. Το θέμα όμως είναι να μην τους αλλάζουμε τελείως τον αδόξαστο όπως γίνεται και στις ταινίες ή τουλάχιστον να προσφέρουν κάτι πραγματικά απολαυστικό όπως σε animated μεταφορές της Disney όπως αυτή του Αλαντίν.

Αυτά από μένα για το θέμα. Περιμένω και τις δικές σας απόψεις.



#2 Kain

Kain

    ♠️

  • Members
  • 191 posts

Posted 04 November 2013 - 13:09

Αν και η "μόδα" αυτή υπάρχει από παλιά ("Return to Oz" για παράδειγμα), τώρα παρατηρώ πως όντως αρχίζει να παίρνει τα πάνω της. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αρνητικά, πάρ'τε για παράδειγμα το κόμικ "Fables" πάνω στο οποίο βασίστηκε το επίσης καταπληκτικό παιχνίδι της Telltale "The wolf among us".

 

Αυτό που πρέπει να αναφερθεί, όμως, είναι πως αυτές οι grimdark εκδόσεις των κλασσικών παραμυθιών τείνουν να είναι πολύ πιο κοντά στο πνεύμα των πρωτότυπων ιστοριών στις οποίες βασίζονται, ιδιαίτερα των -όνομα και πράγμα- αδερφών Grimm.

 

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως στην ιστορία της κοκκινοσκουφίτσας όπου ο ξυλοκόπος αφού ξεκοιλιάσει το λύκο για να βγάλει από μέσα του τη γιαγιά και την κοκκινοσκουφίτσα, γεμίζει την κοιλιά με κοτρώνες και πετάει τον λύκο από το γκρεμό, ή στην ιστορία των Χάνσελ και Γκρέτελ, όπου στο τέλος ψήνουν τη μάγισσα ζωντανή στον ίδιο της τον φούρνο, ή και η μικρή γοργόνα, τα "πόδια" της οποίας ήταν η κομμένη στα δύο ουρά της που έσταζε αίμα, με τον "πρίγκηπα" να την βάζει να χορέψει για τη σαδιστική του διασκέδαση, γελώντας όσο εκείνη πέθαινε στον πόνο, μόνο και μόνο για να την αφήσει να πεθάνει στο τέλος αδιαφορώντας εντελώς για εκείνη.

 

Και φυσκά μπορώ να γράψω ολόκληρο κατεβατό για πετσοκομμένες ιστορίες που, ειδικά από την Disney, παιδικοποιήθηκαν χωρίς λόγο, όπως η Παναγία των Παρισσίων (ο Κουασιμόδος ξαπλώνει στον τάφο της κρεμασμένης Εσμεράλδας και αφήνεται να πεθάνει μαζί της από πείνα και δίψα) ή ο Ηρακλής (μπάσταρδο του Δία που η Ήρα από τη ζήλια της τρέλλανε, σφάζοντας έτσι άθελά του τη γυναίκα του, Μεγάρα, και τα παιδιά του, κάνοντας έπειτα τους 12 άθλους για να εξιλεωθεί).

 

Μπορώ, λοιπόν, να πω πως, παρ' όλα τα αρνητικά παραδείγματα, είναι μια "μόδα" που μου αρέσει και θεωρώ πως έχει πολλές προοπτικές. :riiight:


Edited by Kain, 04 November 2013 - 13:17.

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png


#3 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 04 November 2013 - 14:54

 Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αρνητικά, πάρ'τε για παράδειγμα το κόμικ "Fables" πάνω στο οποίο βασίστηκε το επίσης καταπληκτικό παιχνίδι της Telltale "The wolf among us".

 

Kαλά, στα comics θα βρει κανείς δίαφορα, αξιόλογα παραδείγματα. Το thread αφορά τις νέες, κινηματογραφικές ταινίες που δεν φτάνουν σε ποιότητα ανάλογες προσπάθειες που έχουν γίνει σε comics. Kαι μιας και βλέπουμε συχνά αξιόλογες, κινηματογραφικές μεταφορές γνωστών comics γιατί δεν πιάνουν και κανά comic βασισμένο σε κλασσικό παραμύθι;

 

Πάντως είναι γεγονός ότι ακόμα και στα αυθεντικά παραμύθια υπάρχουν αρκετά μακάβρια σκηνικά που ακόμα και στα κινούμενα σχέδια το παρουσιάζουν ως κάτι το αστείο (με εξαίρεση τις ταινίες της Disney όπως ανέφερε ο Kain που τα παιδικοποιούν τελείως, ειδικά τον Ηρακλή που μόνο ο Ηρακλής δεν είναι). Δεν ήξερα για την εκδοχή του σαδιστή πρίγκηπα στην Μικρή Γοργόνα. Ήξερα μονάχα για την εκδοχή όπου οι αδελφές της συμβουλεύουν να σκοτώσει το πρίγκηπα ώστε να επιζήσει πράγμα που δεν κάνει κι έτσι πεθαίνει η ίδια. Μάλιστα σε μια παιδική, θεατρική παράσταση που είχα πάει όταν ήμουν μικρός η Άριελ αναστήθηκε δια μαγείας χάρη στην δύναμη της θέλησης των μικρών θεατών. Ναι, το είδαμε κι αυτό! Παρόλο που ήμουν παιδί το βρήκα και τότε το σκηνικό αυτό τελείως ηλίθιο κι ήθελα να γιουχάρω τους ηθοποίους.


Edited by Vetus, 04 November 2013 - 14:56.


#4 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 04 November 2013 - 19:19

πιστευω αν ζουσε ο Καρολ, θα προτιμουσε αυτη την ανεπαναληπτη εκδοση της Αλικης

ο Wank...ε...Svankmajer ειναι απο τους λιγους που ξερουν πραγματικα πως να μεταφερουν ενα παραμυθι στην οθονη.

 

Youtube Video



#5 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 04 November 2013 - 21:23

Επίσης ένα άλλο στοιχείο που με ξενίζει στις ταινίες αυτές είναι που προσπαθούν μάταια να μας πείσουν πόσο ενδιαφέρουσες είναι επειδή πήραν ένα κλασσικό παραμύθι για παιδιά και το κάνανε πολύ πιο βίαιο και/ή ώριμο για να αρέσει στους ενήλικες.

 
Like the majority of anime? :P Με την μόνη διαφορά ότι δεν βασίζονται συνήθως σε κλασσικά παραμύθια
 
Πάντως για αυτό που λέει ο Kain και η κοκκινοσκουφίτσα από όσο ξέρω αρχικά ήταν πιο μακάβρια στην πρώτη της μορφή!


Edited by phm, 04 November 2013 - 21:24.

phmava.php

#6 TheGunsmasha

TheGunsmasha

    Μεθυσμένο τζίνι

  • Members
  • 548 posts

Posted 04 November 2013 - 22:09

Νομίζω είναι γενικότερα μόδα της εποχής οι πιο βίαιες/ώριμες μεταφορές ή remake παλαιότερων δημιουργιών στην έβδομη τέχνη ( live action & animated) για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα στις περιπτώσεις των comic μεταφορών η αλλαγή έγινε επειδή οι τότε έφηβοι που τα διάβαζαν έγιναν σύγχρονοι 40ριδες που κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν το γιατί το γουστάρουν, και η ωριμότητα είναι μια κατά κοινή ομολογία αποδεκτή απάντηση.
Στα anime είναι ένας τρόπος προώθησης ή αν θές προσπάθειας να γίνει πιο αποδεκτό αυτό το μέσο στον υπόλοιπο κοσμάκη και να ξεφύγει από την ταμπέλα του για παιδιά που τόσο καιρό έχουν.

Ίσως και να γίνεται επειδή πουλάνε και θέλουν να το συνεχίσουν. Εξάλλου όλα πλέον κρίνονται και από τα λεφτά που θα φέρουν στο ταμείο.

Για τα κλασσικά παραμύθια που είναι και το θέμα, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στο ότι έχουν εδραιωθεί στο μυαλό των ανθρώπων ως όπως λέει και το όνομα παραμύθια... Η μεταφορά τους είναι από την αρχή δύσκολη μόνο και μόνο λόγω της αντίληψης που επικρατεί.Η βία και το dark premise λοιπόν έρχεται σαν μια ήδη πετυχημένη συνταγή να βοηθήσει σε αυτές τις ωταινίες.

Το τέλειο σε αυτό το εγχείρημα θα ήταν η εκάστοτε ταινία να διατηρεί το ηθικό δίδαγμα και τον κορμό του παραμυθιού με ένα διαφορετικό ύφος και παρουσίαση, κοντινότερα στην εποχή μας, που κακά τα ψέματα χαρακτηρίζεται απόμια επικράτηση των αντιλήψεων που παρουσιάζονται σε αυτές τις παραλλαγές.

Τελικά μπορεί να είναι απλά άλλη μια μόδα που δημιουργήθηκε από την γενικότερη έλλειψη έμπνευσης και καινοτομιών, ωστόσο εμένα μου αρέσει η προσπάθεια για αναδείξει ενός διαφορετικού προσώπου παλαιότερων δημιουργιών.

a9bb424676cde0a810baad4738abdc507ea343bb


''Anime characters are like actors nowadays. Φοράνε νέες περούκες και glitter και παίρνουν ρόλους και σ'άλλες σειρές.''

-Ένας σοφός πρίγκιπας

''Πάντως βλέπω τις υπογραφές και για πρώτη φορά ο Guns φαίνεται να έχει superior taste απο θέμα εμφάνισης μόνο, για χαρακτήρες δεν ξέρω.''

-Kai, 6//11/2018


#7 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 04 November 2013 - 22:21

Pans Labyrinth
Tideland

Black Swan

Kαι αν λάβουμε κατά νου τους μύθους των Maori υπάρχει και το Whale Rider.

Mερικές παραγωγές των τελευταίων ετών πασπαλισμένες με δόση παραμυθιού που προσωπικά βρήκα adorable..

Kαι άμα δεν έχετε δει το Beastly δεν ξέρετε τι πάει να πει κακή ταινία.



#8 The Tragic Prince

The Tragic Prince

    心消えたこのせかいに 

  • Members
  • 1,344 posts

Posted 15 November 2013 - 18:29

fun fact. το original παραμυθι με την κοκκινοσκουφιτσα τελειωνει εκει που ο λυκος την τρωει. δεν υπαρχει κυνηγος



#9 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 15 November 2013 - 21:19

 
Like the majority of anime? :P

 

Ισχύει.

 

Νομίζω είναι γενικότερα μόδα της εποχής οι πιο βίαιες/ώριμες μεταφορές ή remake παλαιότερων δημιουργιών στην έβδομη τέχνη ( live action & animated) για διάφορους λόγους.

 

Αν και λίγο άσχετο με το θέμα δυστυχώς το remake του Robocop είναι πολύ πιο φλώρικο από το αυθεντικό Robocop που ήταν πολύ πιο ωμό από θέμα βίας και φυσικά πιο ώριμο σε γενικό σύνολο.

 

Τελικά μπορεί να είναι απλά άλλη μια μόδα που δημιουργήθηκε από την γενικότερη έλλειψη έμπνευσης και καινοτομιών, ωστόσο εμένα μου αρέσει η προσπάθεια για αναδείξει ενός διαφορετικού προσώπου παλαιότερων δημιουργιών.

 

Να κάνανε τουλάχιστον κάτι της προκοπής καλά θα ήταν. Και η μεταφορές comics σε ταινίες πουλάνε πλέον καλύτερα απ' ότι παλιότερα αλλά εκεί τουλάχιστον βλέπουμε αρκετά ποιοτικά αποτελέσματα.

 

fun fact. το original παραμυθι με την κοκκινοσκουφιτσα τελειωνει εκει που ο λυκος την τρωει. δεν υπαρχει κυνηγος

 

Λογικό ακούγεται. Διότι δεν ακούγεται καθόλου λογικό ακόμα και για παραμύθι να τις έχει καταπιέι ολόκληρες λες κι είναι ποντίκια.