Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Homunculus


  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 16 June 2009 - 21:43

Homunculus (μικρός άνθρωπος στα λατινικά)Posted Image

είναι ένας όρος γνωστός από το FMA που όμως εκτός από την αλχημεία χρησιμοποιείται στην ψυχολογία, σε παλιές θεωρίες για την αναπαραγωγή του ανθρώπου και τέλος στην αναπαράσταση του μοντέλου του somatosensory cortex (sensory homunculus) και του motor cortex (motor homunculus).


Το manga Homunculus, έργο του Yamamoto Hideo (Koroshiya 1), αναφέρεται στην ιστορία του Susumu Nakoshi ενός ατόμου παγιδευμένου μεταξύ δύο κόσμων, μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.


Όντας άστεγος μένει στο αμάξι του που είναι παρκαρισμένο μεταξύ μιας πλατείας γεμάτη με αστέγους και ένα πολυτελές ξενοδοχείο, συμβολισμός για τον εγκλωβισμό του. Εκεί τον βρίσκει ο Manabu Ito, εύπορος φοιτητής της ιατρικής, ο οποίος του κάνει μια πρόταση που θα του λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Θέλοντας να ικανοποιήσει την περιέργια του για τον τρυπανισμο (οπή στο οστό του κρανίου) και τις μυστικιστικές και υπερφυσικές συνέπειες που φημολογούνται οτι επακολουθούν, έναντι αμοιβής ζητάει από τον Susumu να του επιτρέψει με μια λεπτή χειρουργική επέμβαση να του τρυπήσει το οστό του κρανίου για να αποδείξει ότι οι φήμες που συνοδεύουν τον τρυπανισμό δεν αληθεύουν.


Όμως με την διαδικασία αυτή “ξυπνάει” η έκτη αίσθηση του Susumu με αποτέλεσμα όταν καλύπτει το ένα του μάτι να βλέπει αντί για ανθρώπους, ανθρωπόμορφα πλάσματα που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο όνειρο.

Posted Image

Αυτά είναι τα Homunculi δηλαδή η οπτική αναπαράσταση του υποσυνείδητου του κάθε ανθρώπου ή αλλιώς η εικόνα που έχει υποσυνείδητα ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του εξωτερικεύοντας έτσι οπτικά την συμπεριφορά, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και προβλήματα. Αυτό βεβαίως δίνει μια μονοδιάστατη όψη κάθε ατόμου, λέγοντας οτι το άτομο ορίζεται από τα προβλήματα του. Σύντομα όμως ο Susumu αντιλαμβάνεται ότι τα Homunculi που βλέπει μπορεί να τα αναγνωρίσει επειδή αποτελούν μέρος του δικού του Homunculus, δηλαδή εντοπίζει συμπεριφορές και προβλήματα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί. Έτσι στην προσπάθειά του να αναγνωρίσει το δικό του Homunculus ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας βοηθώντας τους γύρω του να απαλλαγούν από αυτό το βάρος.


Ο συγγραφέας Yamamoto Hideo γνωστός για το ακραίο Koroshiya 1 (Ichi the killer) με αυτό το έργο του πιάνει ένα νέο επίπεδο ωριμότητας. Ξεφεύγοντας από την φτηνή και εύκολη βία, σοκάρει χαϊδεύοντας το άβατο του ανθρωπινου νου και αντί για την σεξουαλική διαστροφή καταπιάνεται με την εγκεφαλική. Αν το Koroshiya 1 είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι τότε το Homunculus είναι το τέλεια κομμενο και εντυπωσιακό διαμάντι του. Ο αναγνώστης θα νιώθει πολλές φορές σαν να διαβάζει ένα δοκίμιο περί ψυχολογίας ή ψυχιατρικής και θα προβληματίζεται όταν ταυτίζεται με πράγματα και καταστάσεις σε αυτό το φαύλο ψυχολογικό σκάκι με βραβείο την αυτoγνωσία.


Το Homunculus επαναπροσδιορίζει το είδος του psychological manga και είμαι σίγουρος ότι οι fan του είδους θα το λατρέψουν. Παρόλαυτα παραμένει ένα σκληρό seinen, ακατάλληλο για όλους κάτω των 16 και για όσους δεν διατίθενται να αφεθούν στην (άρρωστη για πολλούς) φαντασία του Yamamoto Hideo.


Τέλος, το manga έχει μεταφραστεί απο τους Hawks (ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και βλέπουμε αριστουργήματα που αλλιώς δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα' προτείνω ανεπιφύλακτα ό,τι βρείτε στον tracker τους (αν δεν έχει πέσει) ) μέχρι τον 8 τόμο και τον 9 απο τους illuminati-manga.


Όποιος θέλει να στηρίξει το manga και τον δημιουργό του... δεν μπορεί γιατί οι αμερικάνοι δεν έχουν μπεί ακόμη στον κόπο(και μάλλον δεν θα μπούν ποτέ) να το εκδόσουν. Νομίζω ότι υπάρχει μόνο στα ισπανικά!


Ελπίζω να έδωσα κίνητρο σε όσους δεν το έχουν διαβάσει να το κάνουν και σε όσους το έχουν διαβάσει να το θυμηθούν.



#2 Skyhigh

Skyhigh

    In need of vacation...

  • Members
  • 99 posts

Posted 16 June 2009 - 22:11

Μπράβο για την παρουσίαση!

Ένα manga διαμάντι που έχει μείνει στην αφάνεια, αδικαιολόγητα κατά την άποψή μου. Όπως αναφέρει και ο makisa, μάλλον πρόκειται για τον ορισμό του ψυχολογικού manga.
9 vols so far, όλοι διαθέσιμοι και από το mangatraders.

Έχει απαιτήσεις από τον αναγνώστη, αλλά το αξίζει και με το παραπάνω. Οι φίλοι του είδους σπεύσατε !
:riiight:

#3 Phantom Duck

Phantom Duck

    Platyrhynchos Kineticus

  • Retired Staff
  • 5,461 posts

Posted 17 June 2009 - 02:18

Πολύ καλή παρουσίαση. Με προέτρεψε να ασχοληθώ με τη σειρά, κάτι που σκόπευα να κάνω εδώ και καιρό όμως συνεχώς το παραμελούσα. Η ιστορία είναι πολύ καλογραμμένη και οι εντυπώσεις μου μέχρι στιγμής είναι οι καλύτερες, μακάρι να συνεχίσει έτσι.
Κρίμα πάντως που δεν το έχει αναλάβει κανένας διανομέας σε Αμερική / Ευρώπη, εδώ βγαίνουν τόσα και τόσα.

E5VV38U.jpg


#4 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 17 June 2009 - 03:16

Οι αμερικάνοι γενικά έχουν πάρει απόφαση ότι τα manga που θα διανέμουν πρέπει να αρέσουν σε ένα πολυ νεαρό κοινό. Όλα είναι θέμα marketing.

Αντίθετα στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα κατά την γνώμη μου. Παράδειγμα, πολλά seinen manga που δεν εκδίδονται στην Αμερική αλλά μόνο στην Ευρώπη (το Homunculus πρέπει να έχει εκδοθεί στην Ισπανία αλλά ποιος ξέρει ισπανικα!). Άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι το Monster anime που το έχει δείξει η μισή Ευρώπη αλλά στην Αμερική με το ζόρι πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα DVD.

Γενικά οι αμερικάνοι ήταν πάντα πίσω στο θέμα manga, παλιότερα ακόμη και σε θέματα ποιότητας και μετάφρασης (βλ. αρχικοί τόμοι του GTO ή του Berserk)

Για να μην φύγω από το θέμα μας όμως, χαίρομαι που η παρουσίαση πέτυχε τον στόχο της, ελπίζω να συμβεί το ίδιο και με άλλους φίλους.

Μιά σημείωση για να κλείσω. Το Homunculus βγάζει περίπου 1 με 1.5 τόμο το χρόνο, αλλά απ΄ όσο ξέρω δεν εκδίδεται σε κάποιο μηνιαίο περιοδικό ή τουλάχιστον δεν σκανάρεται μηνιαία από κάποιο group. Πάντως το manga μοιάζει να πλησιάζει στο τέλος του (βλέποντας και την προιστορία του mangaka) πράγμα το οποίο από κάποιους κρίνεται θετικα.

Posted Image


#5 Tea-chan

Tea-chan

    Don't Lose Your Way

  • Retired Staff
  • 2,491 posts

Posted 17 June 2009 - 10:50

Κατ'αρχάς, συγχαρητήρια για την παρουσίαση. Είναι δύσκολο να μην κολλήσει όποιος τη διαβάσει. Κάτι που συνεύει σε μένα κι έτσι, σε περόδο εξεταστικής, το πιάνω. Εντυπώσεις το Σαββατοκύριακο.

Posted Image


#6 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 20 June 2009 - 10:58

Όντως απίστευτη παρουσίαση makisa! :riiight:

Αν ήδη με έπεισε μια φορά η ιστορία να το κατεβάσω, η παρουσίασή σου το έκανε βέβαιο!

Για όσους ενδιαφέρονται, αυτό το site μου δίνει πάντα καλύτερες ταχύτητες από το mangatraders (στο συγκεκριμένο λείπει ο 9ος τόμος βέβαια και τον προμηθεύτηκα από mangatraders και πάλι, τα άλλα τα έχει όμως).

Επίσης ναι, να 'ναι καλά οι Hawks (που γνωρίζουμε από ποιο manga πήραν το όνομά τους :P) και οι απίθανες δουλειές που κάνουν με τις σειρές που πιάνουν στα χέρια τους... βέβαια, απ' όσο έχω δει ως τώρα, συνήθως στο τέλος καταλήγουν να dropάρουν σχεδόν κάθε σχέδιο που αρχίζουν, παρ' όλα αυτά παραμένει γεγονός ότι πολλά καλά manga έγιναν ευρύτερα γνωστά και αφορμή ώστε να τα συνεχίσουν άλλα groups χάρη σε αυτούς!

#7 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 20 June 2009 - 12:27

Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες.
Μία σημείωση, οι Hawks έχουν βγάλει 2 εκδόσεις hq και lq. Η διαφορά τους είναι κυρίως στην ανάλυση, όμως είχα προσέξει το hq επειδή είναι .tif δεν τρέχει με το cbr (comic book reader).

Edited by makisa, 20 June 2009 - 13:02.

Posted Image


#8 Tea-chan

Tea-chan

    Don't Lose Your Way

  • Retired Staff
  • 2,491 posts

Posted 20 June 2009 - 18:36

ZOMG... τί 'ν'τούτο...



Μόλις διάβασα και τον 9ο τόμο (εάν δεν είχα εξεταστική, θα τους είχα τελειώσει προχτές!) και είμαι κάπως έτσι::dazed: Εξαιρετικό από κάθε άποψη και χαίρομαι ιδιέταιρα που υπάρχουν scanlations για αυτό το manga. Η αγαπημένη μου σκηνή έως τώρα είναι
Spoiler:
Μέχρι να βγει το επόμενο, θα φάω τα νύχια μου. Το manga αυτό μου έδειξε για άλλη μια φορά ότι θα έπρεπε να ξανασκεφτώ το μηχνογραφικό μου και να σπουδάσω ψυχολογία. It's so damn fascinating!

Είναι στ'αλήθεια σκληρό seinen, καλύτερα να είναι 18+ για να το διαβάσεις, όχι μόνο λόγω των ενήλικων σκηνών, αλλά και λόγω των μηνυμάτων που δίνει. Ο 16χρονος, π.χ. δε μπορεί να καταλάβει πολλά από αυτό που λέει, όχι επειδή είναι ανόητος, αλλά επειδή η συγκεκριμένη πλευρά της κοινωνίας αποκαλύπτεται πολύ μετά.

Μπαίνει πολύ άνετα στο top 10 μου.

Posted Image


#9 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 20 June 2009 - 20:05

Δυστυχώς, ο 9ος τόμος κυκλοφόρησε μέσα στον Μάιο, οπότε δεν θα έχουμε νέο υλικό τουλάχιστον μέχρι τον χειμωνα!
Τώρα, προσωπικά αγαπημένη μου είναι
Spoiler:

Τέλος για το θέμα που ανέφερες,
Spoiler:


Η εκτίμηση για το 16+ βασίζεται στο ότι δεν έχει βία, αιμα, γυμνό. Δεν μπορώ να κρίνω στην εποχή που ζούμε την κριτική ικανότητα και την ωριμότητα ενός 16χρονού. Πάντως τα θέματα που καταπιάνει το manga είναι σαφώς σκληρά και πιθανώς δεν μπορούν να εκτιμηθούν απο έναν ανήλικο.

Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες και ευχαριστώ για το input.

Είναι ωραίο να βρίσκεις κόσμο να μιλάς για αυτά τα αφανή αριστουργήματα.

Edited by makisa, 20 June 2009 - 20:26.

Posted Image


#10 Loke

Loke

    ~Moe Mio Moe~

  • Channel Operators
  • 3,927 posts

Posted 21 June 2009 - 16:07

καλη παρουσιαση αν και δε τη διαβασα ολοκληρη ( /hides), το αρχισα σημερα αλλα πριν κοιταξω το thread. v01 so far και εχω καποιες προσδοκιες.

ps. Ποιο πολυ μου αρεσε ο τροπος παρουσιασης της ζωης του και ο χαρακτηρας του παρα το 'σεναριο' (δλδ στο τελος του τομου που βλεπει τα homunculus).

#11 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 21 June 2009 - 16:17

Το παρακολουθώ εδώ και καιρό, και πράγματι είναι από τα καλύτερα manga του είδους του. Σε ορισμένα σημεία δε είναι αρρωστημένο. Not for the weak of heart. Όσοι λατρεύετε dementia, βουρ στον πατσά. ;)

Kudos, makisa, για την καλογραμμένη παρουσίαση. ^^

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#12 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 21 June 2009 - 16:36

Όντως η παρουσίαση είναι μεγάλη, κυρίως γιατί έβγαλα την αγάπη μου για το manga. Θα μπορούσα να γράψω περισσότερα αλλά θα ήταν υπερβολη!!!

Τώρα το σενάριο είναι η ζωή και ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών, ενώ τα παραφυσικά στοιχεία του είναι το μέσο για να ανακαλύψουμε τα πρώτα. Το σενάριο δεν γυρνάει γύρω από την ικανότητά του αλλά γύρω από τους χαρακτήρες του manga. Τελικά το μεγάλο μυστήριο είναι το σκοτεινό παρελθόν του Nakoshi, ενώ το μυστήριο της ικανότητας του θα καλυφθεί πολύ γρήγορα στους πρώτους τόμους(μιας και δεν αποτελεί αυτοσκοπό).

Τώρα ο 1ος τόμος είναι πολυ εισαγωγικός και απο τον 2ο βλέπεις που βαδίζει η ιστορία. Εμένα βέβαια μου άρεσαν πάρα πολύ τα Homunculus στο τέλος του 1ου τόμου και είχα καθήσει με τις ώρες να καταλάβω το κάθε ένα(Με μερικές αποτυχίες βέβαια, ίσως γιατί στερούμε φαντασίας ίσως γιατί δεν είμαι ιάπωνας. Πχ. το δέντρο με την τσάντα που φαίνεται και στην 2η φωτογραφία της παρουσίασης)
.

Το αν είναι αρρωστημένο σε ορισμένα σημεία είναι σχετικο. Δηλαδή, δεν πιστεύω οτι θα δείς κάτι που δεν θα έβλεπες και σε ενα βιβλίο ψυχολογίας. Γενικά είναι όρος που δεν μου αρέσει γιατί έτσι καταδικάζουμε καταστάσεις και συμπεριφορές χωρίς να τις εξηγήσουμε σε βάθος. Γενικά οι καταστάσεις στο manga που αποδέχονται αυτον τον χαρακτηρισμό περιέχουν πολυ σημαντικούς συμβολισμούς.

Edited by makisa, 21 June 2009 - 16:53.

Posted Image


#13 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 25 June 2009 - 02:06

Done Reading It! (αν και, λόγω εξεταστικής, το έκανα σε πολύ λιγότερο χρόνο απ' ότι συνηθίζω, θα το ξαναδιαβάσω σίγουρα μια 2η φορά τουλάχιστον, όταν μπορέσω)

And what a ride it was! :hot: Αν και συνήθως ξέρω πάντα πάνω κάτω τι να γράψω στα threads όπου θέλω να σχολιάσω τις σειρές που ασχολήθηκα, αυτή με μπέρδεψε ιδιαιτέρως.

Ας τα πάρω από την αρχή.

Μέχρι και το τέλος του Volume 4 πρέπει να είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες που έχω διαβάσει και γενικά δει τον τελευταίο καιρό. Μυστηριώδης, γεμάτη συμβολισμούς και σχήματα, μάσκες που όλοι φοράμε στην κοινωνία που ζούμε, ενώ κρύβουμε την αληθινή μας φύση, αυτή η ιδέα με τράβηξε από την πρώτη στιγμή. Επίσης, σπουδάζοντας συγγενικό αντικείμενο με αυτό των ιατρικών εγχειρήσεων, γνώριζα ήδη τον όρο Homunculus και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο Sensory Homunculus για το οποίο μίλησε ο Ito στο 3ο Volume της σειράς, καθώς το είχα διδαχτεί παλιά στο μάθημα ανατομίας, οπότε και ο τόμος αυτός μάλλον ήταν ο αγαπημένος μου ως τώρα (μαζί με τον 1ο στο σημείο της εγχείρησης), καθώς δόθηκε μια (υποθετική έστω) επιστημονική εξήγηση σε πολλά πράγματα που αρχικά έμοιαζαν υπερφυσικά.

Καθ' όλη την διάρκεια τον 4 πρώτων τόμων λοιπόν μαγεύτηκα από την ομορφιά αυτού του manga*, τόσο από άποψη σχεδίου όσο και ιστορίας.

Σαν τελείωσαν αυτοί οι τόμοι όμως**, δεν ξέρω αν φταίει η έλλειψη φαντασίας μου, η κακή περίοδος που επέλεξα να το διαβάσω, το γεγονός ότι πολλά πράγματα είναι φτιαγμένα για να μείνουν ανεξήγητα/στην φαντασία του καθενός με το πλήθος σουρεαλιστικών εικόνων που μας προβάλλει ή ότι πρόκειται να τα μάθουμε πιο κει (πχ γιατί τα "κομμάτια" όσων ασχολείται ο Nakoshi κολλάνε πάνω του ή γιατί ο Ito έχει όλα αυτά τα "στρώματα") και από έτσι που ξεκίνησα να διαβάζω το manga :oo:, κατέληξα έτσι :blurah5:.

Ας θέσω μερικές απορίες λοιπόν:
Spoiler:
All in all, θα το διαβάσω σίγουρα άλλη μια φορά σαν μπορέσω, όπως είπα. Οι πρώτοι τόμοι μπήκαν ήδη στα faves manga μου και χαίρομαι που ασχολήθηκα με αυτό, kudos makisa για το thread ξανά λοιπόν! :nod: Οι υπόλοιποι ας πούμε ότι δεν μου δημιούργησαν την ίδια εντύπωση, αλλά παραμένουν πάντα πανέμορφες μορφές τέχνης και διήγησης και σίγουρα πρωτότυπες. Αναμένω να βγουν και άλλοι για να καταλάβω περισσότερα. :Blissfull:

*
Spoiler:

**
Spoiler:

Edited by Zoro, 25 June 2009 - 05:03.


#14 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 25 June 2009 - 03:45

Λοιπόν φίλε Zoro, θέτεις δύσκολα ερωτήματα για μια δύσκολη σειρά.

Spoiler:


Βέβαια δεν είμαι ειδικός στην ψυχολογία ούτε έχω διαβάσει ποτέ απο τον ίδιο τον mangaka κάποια επεξήγηση. Απλά παραθέτω την αίσθηση που μου άφησαν τα παραπάνω όταν το διάβαζα.

Posted Image


#15 Zoro

Zoro

    escaping reality

  • Members
  • 2,833 posts

Posted 25 June 2009 - 04:11

Εξαιρετικές οι απαντήσεις σου makisa, μπορώ να πω ότι έριξες φως στο μεγαλύτερο μέρος των αποριών μου!

Ωστόσο, ας επαναδιατυπώσω με άλλα λόγια ένα ερώτημα που έφερα πριν, καθώς και μερικά καινούρια, που ξέχασα:

Spoiler:
Ξέρω ότι μάλλον ρωτάω πολλά και δύσκολα πάλι (είναι η τάση μου σε τέτοιες ιστορίες :P), αλλά εύχομαι με αυτά να ακούσω μερικές καλές απαντήσεις πάλι, από εσένα ή κάποιον που ασχολήθηκε και είδε κάτι που εγώ όχι!

Πέραν αυτών, να σχολιάσω ότι είναι εμφανέστατη η όλη αναφορά στα Homunculi ως μικρά ανθρωπάκια ή παιδιά και στον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνονται τον γύρω κόσμο τους (νιώθοντας και όχι σκέφτοντας, όπως είπε και ο Ito) από τον τρόπο που κοιμάται ο Nakoshi. Ειδικά την πρώτη νύχτα του στο ξενοδοχείο που πλήρωσε ο Ito όπου, αν και αρχικά απλώνεται και αράζει στο κρεβάτι ενώ παραδέχεται ότι είναι κάτι που είχε καιρό να ευχαριστηθεί, στο τέλος καταλήγει πάλι μαζεμένος και με τον αντίχειρα στο στόμα του όπως έκανε πάντα στο αυτοκίνητό του! Αυτή ήταν άλλη μια από τις αγαπημένες μου σκηνές! :)

EDIT: Δεν ανέφερα και την πιο κωμική, για μένα, σκηνή:

Volume 2
Spoiler:

Edited by Zoro, 25 June 2009 - 05:10.